در گفتگو با عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس مطرح شد
ضبط اموال و جریمه نقدی ، مجازات فروشندگان سیگار به کودکان و نوجوانان / قانونی که اجرا نمی شود
رکنا: طبق ماده 12 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات فروش یا عرضه سیگار به افراد زیر هجده سال یا به واسطه این افراد، علاوه بر ضبط فرآوردههای دخانی کشف شده نزد متخلف، وی به جزای نقدی از ده هزار تومان تا 50 هزار تومان محکوم میشود، تکرار یا تعدد تخلف، مستوجب جزای یک میلیون تومانی برای متخلف خواهد بود .
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، شاهد افزایش استعمال سیگار توسط نوجوانان و جوانان زیر 18 سال در سطح خیابان های شهر هستیم. بر اساس گفته کارشناسان تا چند دهه آینده، ، مرگ و میر ناشی از استعمال سیگار در دنیا بویژه در کشورهای درحال توسعه افزایش خواهد داشت. میانگین سن شروع مصرف روزانه دخانیات در کشور در دهه 50 حدود 20 سال، در دهههای 70-60 به حدود 18-17 سال رسید و امروزه میانگین سن شروع مصرف دخانیات در کشور به 14 سال رسیده است که تقریباً با آمار سایر کشورها برابر است.
مصرف توتون در ایران طی یک دهه گذشته 7 برابر شده است و بهطور متوسط 15-10 درصد جمعیت بالای 15 سال کشور مصرف روزانه سیگار دارند که این عدد در مردان حدود 20 درصد و در زنان حدود 2 درصد است. این در حالی است که شهریور سال 1385 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات به تصویب رسید که شامل 20 ماده اجرایی است اما با گذشت 13 سال از تصویب آن همچنان مسکوت مانده و شاهد ضعف در اجرای آن هستیم.
کشورهایی که قانون ممنوعیت برای فروش سیگار دارند
حداقل سن قانونی برای خرید توتون و سیگار در کشورهای مختلف با یکدیگر فرق دارد اما 90 درصد انسانهای جهان زیر 18 سال یکبار سیگار کشیده اند. حال به قوانین بعضی از کشورها در رابطه با مصرف دخانیات اشاره میکنیم.
در تمامی ایالتهای استرالیا فروش دخانیات به افراد زیر ۱۸ سال غیرقانونی است و برای صاحب فروشگاهی که سیگار به فروش برساند پیگرد قانونی دارد. سن مصرف دخانیات در هر منطقه و ایالت متفاوت است ولی سن فروش آن از ۱۸ پایینتر نیست.
در بلاروس تبلیغ دخانیات در تلویزیون و رادیو از ساعت ۷ صبح تا ۱۰ شب و در صفحه اول یا آخر روزنامهها و مجلات، نزدیک مراکز ورزشی ممنوع است. هر نوع تبلیغ دخانیات نباید خصوصیات محصول و شکل سیگار را نشان دهد.
در جمهوری چک سن قانونی برای استعمال دخانیات بر اساس قانون ۳۷۹/۲۰۰۵ مصوب ۱۹ اوت ۲۰۰۷، ۱۰ سالگی است و در آلمان بر اساس قانون حمایت از جوانان، استعمال سیگار در اماکن عمومی توسط افراد زیر ۱۸ سال از اول سپتامبر ۲۰۰۷، غیرمجاز اعلام شد. همچنین بهطور کلی تبلیغات تلویزیونی و رادیویی ممنوع است. همچنین در ایتالیا سن قانونی برای خرید محصولات دخانی (تنباکو) ۱۶ سال است و ژاپن فروش سیگار به افراد زیر سن ۲۰ سال ممنوع است.
باید سن فروش سیگار به افراد افزایش پیدا کند
فروش دخانیاتی همچون سیگار و تنباکو به کودکان و نوجوانان طبق قانون ممنوع است . محل فروش سیگار و تنباکو نیز باید مشخص باشد نه اینکه در دکه ها، سوپرمارکت ها و فروشگاه های مختلف وجود داشته باشد ولی این قانون و برخورد با کسانی که به نوجوانان سیگار می فروشند هیچ گاه دیده نشده است و این نبود نظارت و بی توجهی به قانون باعث افزایش مصرف سیگار از سوی نوجوانان و کاهش سن مصرف سیگار در کشور شده است .
حسین رضازاده عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در خصوص اینکه چرا قانون برخورد با کسانی که به نوجوانان سیگار می فروشند اجرا نمی شود به رکنا گفت : قانون وجود دارد.طبق ماده 12 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات فروش یا عرضه سیگار به افراد زیر هجده سال یا به واسطه این افراد، علاوه برضبط فرآوردههای دخانی کشف شده نزد متخلف، وی به جزای نقدی از ده هزار تومان تا 50 هزار تومان محکوم میشود، تکرار یا تعدد تخلف،مستوجب جزای یک میلیون تومانی برای متخلف خواهد بود ولی تاکنون با موردی که با فروشنده برخورد شده باشد مواجه نبوده ایم .عمده مردم نیز متاسفانه از این مواد قانونی اطلاع ندارند و اطلاع رسانی نیز کم بوده است.
رضازاده افزود: مجلس این قانون را تصویب کرده و قانون نیز در روزنامه رسمی انتشار یافته است اما رسانه هایی مثل صدا و سیما، روزنامه ها و نشریات باید در این خصوص بیشتر کار کنند تا مردم از جزییات قانون با خبر شوند.
وی در پایان اذعان کرد: قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات فروش سیگار را به افراد زیر 18 سال ممنوع میکند اما به عقیده من باید یک بازنگری در قانون صورت بگیرد و سن آن به 21 سال برسد تا شاید مقداری از مشکلات ما کم تر شود.
خبرنگار: علی چاهه
برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر