دکترای جامعه شناسی مطرح کرد،
سرگردانی 15 میلیون ایرانی حاشیه نشین پس از گرانی بنزین / فریاد بلند بیکاری از حاشیه شهرها
رکنا: در مناطق حاشیه نشین به دلیل ناهمگون بودن، مستعد آسیب دیدن هستند، خود کنترلی در آن ضعیف است و افراد دچار بینامی و بی هویتی شده اند که به طبع انواع آسیب های اجتماعی را دچار خواهند شد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، توسعه شهرنشینی و پیدایش کلان شهری در کشورهای جهان سوم با توسعه شهرنشینی در کشورهای جهان صنعتی غرب بسیار متفاوت است. بنابراین در کشورهای در حال توسعه به دلیل از هم پاشیده شدن نظام های سنتی تولید روستایی، جمعیت فعال از روستاها به کلان شهرها مهاجرت میکنند.
این افراد به محله های مهاجر نشین برای سکنی گزیدن مهاجرت میکنند. بسیاری از آنها در شرایطی زندگی می کنند که از کمترین امکانات اولیه نیز بی بهره اند و شاهد گسترش بی رویه نابرابری های اجتماعی، فقر، بیکاری، بزهکاری، تفاوتهای فرهنگی و بیسوادی هستیم.
بیشترین امید این افراد به کار در شهر است اما با توجه به روند جدیدی که مدیریت اقتصادی کشور برای مردم ترسیم کرده، ممکن است زندگی آنها به طور کلی تحت تاثیر قرار بگیرد. حال درباره همین مسئله و اثر تغییرات سیاست ها بر زندگی حاشیه نشینی با امان الله قرایی مقدم جامعه شناس به گفتوگو نشستیم.
امان الله قرایی مقدم در گفتگو با خبرنگار اجتماعی رکنا با بیان اینکه کارخانه ها در شهرهای بزرگ تاسیس شده و شغل ایجاد کردند اما در روستاها با افزایش جمعیت فعال و عدم نوین بودن کشاورزی این اتفاق رخ داده که افراد برای کار به حاشیه شهرها مهاجرت میکنند ادامه داد : هم اکنون حدود 15 میلیون حاشیه نشین داریم که یک جمعیت ناهمگونی را به وجود آورده است. این افراد کار میخواهند و خواهان زندگی کردن هستند.
افزایش سرقت و اعتیاد در میان حاشیه نشین ها
او افزود: حال بنزین گران شده و یکی از مشاغل این افراد که مسافر کشی است از بین رفته، بنابراین این قشر به ناچار اسیر آسیب های اجتماعی برای کسب درآمد خواهند شد. قاچاق مواد مخدر و دزدی جزو آسیب هایی است که این افراد به آن روی خواهند آورد و شاهد افزایش آمار اعتیاد و سرقت در این مناطق خواهیم بود. بنابراین دراین مناطق به دلیل ناهمگون بودن، مستعد آسیب دیدن هستند، خود کنترلی در آن ضعیف است و افراد دچار بینامی و بی هویتی شده اند که به طبع انواع آسیب های اجتماعی را دچار خواهند شد که بسیار خطرناک خواهد بود.
بیکاری و شورش های سیای در آینده
قرایی مقدم با بیان اینکه باید دید دولت برای این افراد چه کارهایی میکنند اظهار کرد: بسیاری از کارخانه ها بسته شده اند و تولید به پایین ترین حد خود رسیده است بنابراین نیروهای کار زیادی به دلیل کاهش تولید مثل کارگران هپکو در اراک و یا هفت تپه بیکار شده اند و ناچار هستند به حاشیه شهرهای بزرگ بیاند که با توجه به شرایط فعلی کشور شورش های سیاسی را در آینده در برخواهد داشت.
او خاطرنشان کرد: بیشتر اعتراضات آبان ماه نشان داد که از مراتع حاشیه نشین مثل رباط کریم، اسلامشهر، پاکدشت، صبا شهر و... هستند. همه این مسائل شورش در برخواهد داشت. چرا که نیروی جوان شغل میخواهد.
بیکاری عمق فساد است
این جامعه شناس با تاکید بر این موضوع که ما در مسئله اشتغال مشکل داریم تصریح کرد: وقتی یک جوان بیکار است، آسیب هایی مثل افزایش جرم و جنایت، اعتیاد، طلاق، کودکان کار و بیسرپرست و کاهش ازدواج را شاهد خواهیم بود و از نظر سیاسی نیز شورش اجتماعی به دنبال خواهد داشت. بنابراین بیکاری عمق فساد است و شکی در آن نیست. تمام جامعه از نظر جامعه شناسی کار و شغل بر کار و استغال متکی است.
بیکاری 12 درصد بیکاران جمعیت فعال کشور
امان الله قرایی مقدم در پایان تشریح کرد: اعتراضاتی که از 25 آبان آغاز شد، نشان دهنده این بود «هر که دست از جان بشوید هر چه در دل دارد بگوید» جوان وقتی بیکار شد دست از همه چیز میشوید و حمله میکند. نیاز است کارخانه ها بکار بیافتند تا تولید افزایش پیدا بکند. ما 12 درصد بیکاری جمعیت فعال 15 تا 59 ساله داریم. 28 الی 30 درصدفارغ التحصیل دانشگاهی بیکار در دنیا داریم. بالاترین نرخ بیکاری را در دنیا دارا هستیم در حالی که درصد بیکاری آمریکا حدود 4.2 است. ما سه برابر آمریکا بیکاری داریم که این جمعیت بیکار باعث جرایم مختلفی میشوند.
خبرنگار: علی چاهه
ارسال نظر