اگر می‌خواهید آلزایمر نگیرید، مغزتان را به چالش بکشید

رکنا اجتماعی: معصومه صالحی در آستانه روز جهانی آلزایمر، درباره احتمال درمان در موارد ابتلا به آلزایمر گفت: عواملی مثل کم کاری و پرکاری تیروئید، ‌تومورهای مختلف مغزی، بیماری‌های عفونی، سکته‌های مغزی و بیهوشی‌های طولانی بعد از جراحی ممکن است فرد را دچار فراموشی کنند. اگر این موارد به مرور زمان تحت درمان قرار گیرند، این نوع از آلزایمر قابل برگشت است؛ در مجموع می‌توان گفت که ۴۰ درصد از دمانس‌ها قابل برگشت هستند، اما ۶۰ درصد از موارد ابتلا به آلزایمر غیرقابل برگشت است.

رییس انجمن آلزایمر درباره روش‌های جلوگیری از ابتلا به این بیماری گفت: تنها راه جلوگیری از ابتلا به این بیماری این است که زندگی خود را مدیریت و در فعالیت‌های اجتماعی شرکت کنیم. یادگیری حرفه‌های جدید و به چالش کشیدن مغز به افراد کمک می‌کند که ذخایر مغزی خود را افزایش دهند و بیماری آلزایمر دیرتر ایجاد شود.

رئیس انجمن آلزایمر ایران با بیان اینکه بیماری‌های غیرواگیر در حال حاضر جزو مشکلات اصلی سالمندان قرار دارند، تصریح کرد: اگر یک سالمند با وجود ابتلا به این بیماری‌ها، به آلزایمر نیز مبتلا شود، هزینه سنگین اقتصادی بر خانواده تحمیل می‌شود و جامعه را نیز درگیر می‌کند؛ حتی ممکن است کسانی که از این بیماران مراقبت می‌کنند شغل‌شان را از دست دهند یا به افسردگی مبتلا شوند.

صالحی، تحقیقات انجام شده روی موضوع آلزایمر در ایران را بسیار ناکافی دانست و ادامه داد: اگر این تحقیقات انجام شود شاهد کاهش ابتلا و در نتیجه صرفه جویی اقتصادی خواهیم بود. ما با همکاری سازمان بهزیستی برای ۷۲۰ هزار نفر، ۱۱ نوع تست تشخیص آلزایمر انجام دادیم. تمام این افراد نیز تحت نظر اساتید برجسته ویزیت شدند و در حال حاضر منتظر نتایج آن هستیم؛ در صورت موفق بودن این تحقیق، امیدواریم تستی تولید شود که بتوانیم آن را برای تمام سطح کشور انجام و تشخیص زودهنگام آلزایمر را در دستور کار مسئولان قرار دهیم.

رئیس انجمن آلزایمر با اشاره به موثر بودن نوع تغذیه در دوران کودکی بر احتمال ابتلا به آلزایمر در دوره سالمندی، تصریح کرد: عوامل ژنتیکی حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد در ابتلا به آلزایمر نقش دارند، اما مواردی مثل ضربات منجر به بیهوشی، استفاده از غذاهایی که برای قلب مضر است مانند فست فود و نوشابه، تنقلاتی مانند چیپس و پفک، بیماری‌هایی مانند فشار خون، دیابت، چربی خون، افسردگی، استرس‌های شدید و شوک‌های روانی جزو عوامل خطر ابتلا به این بیماری هستند.

وی همچنین اضافه کرد: انجمن آلزایمر سند ملی دمانس را با پیشنهاد معاونت اجتماعی وزارت بهداشت و با نظر خواهی از گروه‌های مختلف تدوین و به وزارت بهداشت ارائه کرد. این سند علاوه بر شناخت بیماری، چگونگی وارد شدن آموزش‌های مربوط به آن در کوریکولوم‌های آموزشی دانشگاه‌ها و تشخیص زودهنگام بیماری، برای مراقبت از این بیماران نیز برنامه جامعی را مد نظر قرار داده است؛ چون مراقبت یکی از ارکان اصلی مورد نیاز بیماران مبتلا به آلزایمر است. اقدامات اولیه برای این سند انجام شده است، اما هنوز راه زیادی در پیش داریم.

وی ادامه داد: امیدواریم با اجرایی شدن این سند در هر دانشگاه علوم پزشکی یک مرکز شناخت اختلالات حافظه راه اندازی شود. اگر این سند در سیستم شبکه بهداشتی کشور اجرا شود، سالمندان روستاها و مناطق محروم نیز می‌توانند از خدمات پیشگیری، آموزش‌ و تست‌های تشخیصی آلزایمر استفاده کنند؛ چرا که اگر بیماری آلزایمر یک سال زودتر تشخیص داده شود معلولیت‌های ناشی از آن که بار سنگین مراقبت و هزینه‌های زیادی ایجاد می‌کند، کاهش می‌یابد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.