پاویون فرهنگی زاینده رود؛ غرفه برتر نمایشگاه محیط زیست/بررسی آثار مخرب زیست محیطی خشک شدن تالاب گاوخونی

به گزارش رکنا از اصفهان؛ همزمان با برگزاری بیست‌ودومین نمایشگاه محیط زیست در تهران، مرجع تخصصی حوضه زاینده رود با حضور مسئولان شهر اصفهان و کارشناسان و پژوهشگران محیط زیست در پاویون فرهنگی دبیرخانه زاینده‌رود رونمایی شد.

رئیس کمیسیون ویژه آب، و مناطق کم برخوردار شورای شهر با حضور در این مراسم گفت: زاینده‌رود برای کل کشور اهمیت دارد و به همین دلیل ارائه اطلاعات تخصصی درباره زاینده رود می‌تواند نقش مهمی در تبیین مسائل زاینده‌رود از نظر علمی داشته باشد.

مجید نادرالاصلی افزود: دبیرخانه فرهنگی زاینده‌رود اصفهان اقدامی نو در نمایشگاه محیط زیست داشته و می‌تواند نظر مردم کشور را به اصفهان جلب کند.

مهدی عسگری، مسئول دبیرخانه فرهنگی زاینده‌رود نیز عنوان کرد: سایت مذکور مرجع تخصصی و علمی درباره حوزه زاینده‌رود و شامل مقالات علمی، نقشه‌های پایه و اطلاعات تخصصی و قوانین و مقررات مربوط به زاینده رود است. لذا تمام پژوهشگران و اساتید کشور می‌توانند از محتوای آن استفاده کنند.

همچنین حشمت الله انتخابی، پژوهشگر محیط‌زیست با اشاره به اینکه پاویون فرهنگی دبیرخانه زاینده‌رود در بیست‌ودومین نمایشگاه محیط زیست عملکردی محتوایی داشت، گفت: در حالی که بسیاری از غرفه‌ها در نمایشگاه صرفاً حضور فیزیکی داشتند پاویون زاینده‌رود با ارائه اطلاعات از طریق واقعیت مجازی زاینده‌رود بازدیدکنندگان را علاقمند به اطلاعات مربوط به محیط‌زیست کرد.

لازم به ذکر است، سایت مرجع تخصصی حوضه زاینده رود با مشارکت سازمان مردم نهاد حامیان زاینده‌رود پایدار و دبیرخانه فرهنگی زاینده‌رود راه‌اندازی شده است.

برپایی کنفرانس «نقش تالاب گاوخونی در تولید ریزگرد و سلامت مردم» در پاویون فرهنگی دبیرخانه زاینده‌رود

همچنین کنفرانس نقش تالاب گاوخونی در تولید ریزگرد و سلامت مردم استان‌های همجوار به همت دبیرخانه فرهنگی زاینده‌رود در حاشیه نمایشگاه بین‌المللی محیط‌زیست برگزار شد.

مسئول دبیرخانه فرهنگی زاینده‌رود در این نشست گفت: اگر حق آبه تالاب گاوخونی نرسد، حجم انتشار ریزگردهای سمی افزایش می‌یابد و همین مسأله درگیر شدن شهرهایی همچون تهران را با آلودگی هوا بیشتر می‌کند.

مهدی عسگری با بیان اینکه نرخ فرونشست و میزان کادمیوم ریزگرد در تالاب گاوخونی ۵ برابر شده و بافت رسوب خاک نیز افزایش یافته است، افزود: این موضوع نشان می‌دهد که شرق تالاب نیز شروع به افزایش ریزگرد کرده است و چشمه‌های ریزگردهای رسوبی افزایش می‌یابد. این مسأله منجر به افزایش فاصله انتشار ریزگردهای سمی خواهد شد و سونامی کلروسدیم زمین‌های کشاورزی را از بین برده و درنتیجه یک فاجعه زیست محیطی رخ می دهد.

نمایشگاه1توسعه منشأ ریزگردهای تالاب گاوخونی

استاد دانشگاه آزاد خوراسگان اصفهان نیز اظهارکرد: پایش ما از تالاب گاوخونی به شکل نمونه برداری از خاک تالاب و حوزه آبریز انجام شد. با در نظر گرفتن جهت باد در فصل زمستان و بهار، جهت باد غربی شرقی قوی می‌تواند ریزگردها را به سمت شهر منتقل کند، به همین دلیل ایستگاه‌های رسوب گیر در تالاب و حوزه آبریز مستقر شده است.

احمد جلالیان افزود: تالاب چند بخش متفاوت دارد که شامل تپه‌های شنی در شرق و تپه‌های نمکی در مرکز است. در قسمت شرقی به دلیل داشتن ترکیب رسی، غبار روی ریزگردها قرار می‌گیرد و ریزگردها را سنگین‌تر و بزرگ‌تر و به همین دلیل وضعیت آنها را خطرناک‌تر می‌کند.

وی با بیان اینکه زمستان و پاییز وزن گرد و غبار در اصفهان بالاتر از سایر فصل‌هاست، تصریح کرد: در ریزگردها فلزات سنگین عمدتاً از پوسته زمین بیشتر است. سه فلز خطرناک کادمیوم، روی و سرب وجود دارد و میزان کادمیوم ذرات تالاب ۶ برابر پوسته زمین و میزان روی و سرب ریزگردهای تالاب گاوخونی ۲ برابر پوسته زمین است که عمدتاً سرطان زا هستند. کادمیوم کانی خطرناکی است که منشأ انسانی دارد.

بررسی دلایل خشکی زاینده‌رود

عضو اندیشکده حکمرانی دانشگاه اصفهان در ادامه این کنفرانس با اشاره به دلایل خشکی زاینده‌رود گفت: انتقال آب به خارج از حوضه زاینده‌رود، توسعه کشاورزی در بالادست و افزایش طبیعی جمعیت و میزان مصرف آب شرب ساکنین حوضه زاینده‌رود علل اصلی خشکی رودخانه زاینده‌رود و تالاب گاوخونی است.

سجاد انتشاری افزود: بر اساس مطالعات انجام شده، حداقل ۱۷۶ میلیون مترمکعب آب برای تأمین نیازهای تالاب گاوخونی و حفظ کارکرده‌های اکولوژیک تالاب نیاز است. با این مقدار آب سالانه ۲۴ درصد تالاب می‌تواند آب دار و مابقی آن مرطوب شود.

وی تاکید کرد: راهکار احیای تالاب گاوخونی مدیریت توأمان تقاضا و عرضه آب در این حوضه آبریز است.

حشمت انتخابی، پژوهشگر محیط زیست نیز با تاکید بر اینکه توسعه صنعتی در اصفهان باید متوقف شود، گفت: باید در اصفهان بیشتر به صنایع دستی توجه شود تا محوریت گردشگری در این استان توسعه یابد. چراکه امروز در میدان نقش جهان صنایع دستی هندی و چینی به فروش می‌رود.

نمایشگاه2انتخاب پاویون فرهنگی زاینده رود به عنوان غرفه برتر در نمایشگاه محیط زیست

اختتامیه بیست و دومین نمایشگاه محیط زیست، روز شنبه یکم دی ماه با سخنرانی معاون راهبردی رئیس‌جمهوری و سخنگوی دولت برگزار شد. در این نمایشگاه از بین ۲۲۴ غرفه، پاویون فرهنگی زاینده رود به عنوان غرفه برتر شناخته شد.

در این مراسم سخنگوی دولت اظهار کرد: وضعیت محیط زیست نتیجه سیاست‌گذاری افرادی است که علاوه بر توسعه و مسائل صنعتی، به حفظ پایدار محیط زیست نیز اهمیت می‌دهند.

فاطمه مهاجرانی افزود: اگر امروز با مشکلاتی مانند فرونشست زمین، آلودگی هوا و دفع زباله مواجه هستیم، به این معنی است که در گذشته به اندازه کافی آینده‌نگری نداشته‌ایم، اما وجود افرادی که فراتر از مسئولیت فردی خود به حفظ محیط زیست فکر می‌کنند، برای ما ارزشمند و امیدوارکننده است. با تلاش‌های این افراد می‌توان به ارتقای وضعیت محیط زیست امیدوار بود.

وی بر ضرورت مشارکت همه افراد جامعه و سازمان‌ها در حفظ محیط زیست تأکید کرد و با اشاره به حضور سازمان‌های مردم‌نهاد متعدد در نمایشگاه گفت: این حضور نشان‌دهنده دغدغه جامعه برای حفظ محیط زیست است و می‌تواند به بهبود وضعیت آن کمک کند.

مهاجرانی همچنین ابراز امیدواری کرد که با بهبود سیاست‌ها و تصمیمات مناسب در سازمان محیط زیست و حمایت مردم، کیفیت زندگی ارتقا یابد، زیرا بدون محیط زیست مطلوب، نمی‌توان به چنین ارتقایی دست یافت.