کودتای جنجالی فوتبالی ! / همه شوکه شدند

به گزارش رکنا،این سوال بسیاری از طرفداران یکی از مهیج‌ترین ورزش‌های دنیاست که در 24 ساعت گذشته با خبری شوکه‌کننده روبه‌رو شده‌اند. 12 باشگاه تراز اول فوتبال اروپا در تصمیمی بحث برانگیز بیانیه‌ای منتشر و اعلام کردند که قصد دارند سوپرلیگ اروپا را راه‌اندازی کنند، اتفاقی که ولوله‌ای در جهان فوتبال برپا کرده است. بدون شک جدایی این باشگاه‌ها از مسابقات معتبری همچون لیگ‌قهرمانان‌اروپا و ...  می‌تواند شدیدترین ضربه‌ها را به 

بزرگ ترین ورزش جهان بزند. واضح است که این تصمیم فقط به خاطر منافع مالی گرفته شده و این باشگاه‌ها به این جمع‌بندی رسیده‌اند تا برای کسب درآمد بیشتر وارد جنگ با فیفا و یوفا شوند. جنگی که حتی اگر این باشگاه‌ها در آن شکست بخورند، باز هم می‌توانند از فضایی که به وجود آمده،به عنوان اهرم فشاری برای رسیدن به توافقات بهتر با یوفا استفاده کنند. موضوع مهم دیگر این‌که اگر این تصمیم به سرانجام برسد، قطعا حق‌پخش نجومی برای تماشای این بازی‌ها در نظر گرفته خواهد شد که حاصل آن، محروم شدن طرفداران بی شماری از این تیم‌ها در گوشه و کنار دنیا خواهد بود. در پرونده امروز زندگی‌سلام از دلایل این باشگاه‌ها برای راه انداختن سوپر لیگ اروپا گفته‌ایم و به پیامدهای آن اشاره کرده‌ایم. همچنین مروری بر واکنش‌ها به این تصمیم که شامل نظرات موافق و مخالف است، خواهیم داشت.
ماجراهای تولد سوپرلیگ اروپا
نکاتی درباره دلایل شکل‌گیری ایده سوپرلیگ‌اروپا، تیم‌های موسس این دوره از مسابقات و آینده‌ای که برای آن ترسیم‌شده است
تاسیس سوپرلیگ اروپا که از چند سال پیش به صورت غیررسمی صحبت‌هایی درباره‌اش شنیده می شد، زمانی سرعت گرفت که دنیای فوتبال تحت تاثیر پاندمی کرونا ضرر و زیان اقتصادی فراوانی دید. درآمد باشگاه‌ها از فروش بلیت تماشاگران حذف شد و شور و هیجان خرید لباس و ... تیم‌ها برای حضور در ورزشگاه‌ها، تیر دیگری بر پیکر اقتصادی باشگاه‌های باکیفیت اروپایی بود. طی سال‌های اخیر باشگاه‌های بزرگ دنیا در پی بهبود کیفیت رقابت‌های فوتبال اروپایی در بالاترین سطح و به ویژه تاسیس یک سوپرلیگ با حضور بهترین‌های فوتبال اروپا بودند تا بتوانند هر هفته با یکدیگر مصاف دهند. پاندمی کرونا فاش ساخت که به یک راهبرد بهتر و جدید برای بهبود وضعیت اقتصادی باشگاه نیاز است. بنابراین در ماه‌های اخیر گفت‌و‌گوها بین باشگاه‌های پرطرفدار اروپایی جدی‌تر شد زیرا آن‌ها معتقد هستند راه‌حل‌های ارائه شده توسط اتحادیه فوتبال اروپا برای تغییر شکل برگزاری لیگ قهرمانان، پاسخ گوی نیازها نخواهد بود و برای افزایش منابع مالی مورد نیاز، تاسیس سوپرلیگ احساس می‌شود تا هر هفته شاهد برگزاری بازی‌های بزرگ و باکیفیت‌تر باشیم که قابلیت درآمدزایی بیشتری هم خواهد داشت.
  تولد سوپرلیگ از تابستان 2021
روز گذشته باشگاه‌های بزرگ اروپایی اقدام خود را عملی کردند وبه رغم تهدیدهای یوفا و فیفا، به طور رسمی از شروع سوپرلیگ از تابستان ۲۰۲۱ خبر دادند. بنابراین سوپرلیگ اروپا به طوررسمی متولد شد و با بیانیه رسمی باشگاه رئال مادرید از همین تابستان شروع به فعالیت خواهد کرد. در این بیانیه آمده است: «امروز 12 باشگاه معتبر فوتبال اروپا گرد هم آمده‌اند تا اعلام کنند که با تاسیس یک رقابت جدید میان‌هفتگی به نام سوپر لیگ، تحت مدیریت باشگاه‌های موسس آن موافقت کرده‌اند. باشگاه‌های موسس سوپرلیگ حاضرند با یوفا و فیفا گفت‌و‌گوهایی داشته باشند تا به بهترین راه‌حل ممکن برای برگزاری این تورنمنت و دیگر مسابقات جهانی برسند.» واضح است که این جملات آغاز جنگی تمام عیار بین ارکان فوتبال اروپا و جهان با بزرگ ترین باشگاه‌های اروپایی است، جنگی که پیش از این در پشت پرده در جریان بود و اکنون به تمامی عیان شده است.
  چه تیم‌هایی اعلام آمادگی کردند؟
همان‌طور که گفته شد، ۱۲ تیم بزرگ اروپا در بیانیه‌ای جنجالی‌ترین تصمیم سال‌های اخیر باشگاهی جهان را به طوررسمی اعلام کردند. رئال‌مادرید، منچستریونایتد، آرسنال، چلسی، تاتنهام، سیتی، لیورپول، بارسلونا، اتلتیکو مادرید، اینترمیلان، آث میلان و یوونتوس باشگاه‌های موسس سوپرلیگ اروپا هستند. ابتدا گفته می شد که علاوه بر این سه باشگاه اسپانیایی، شش باشگاه انگلیسی و سه باشگاه ایتالیایی، به زودی به  جمع این سه باشگاه بزرگ و نامدار دیگر اضافه خواهند شد. سه باشگاهی که بایرن‌مونیخ، پاری‌سن‌ژرمن و دورتموند بودند  اما حضور در سوپرلیگ اروپا را نپذیرفتند.
  نحوه برگزاری مسابقات سوپرلیگ اروپا
20 باشگاه در این مسابقات شرکت خواهند کرد، شامل 15 تیم که اعضای موسس سوپرلیگ هستند و یک سازوکار انتخابی برای پنج تیم دیگر که سالانه بر اساس دستاوردهایی که در فصل قبل داشته‌اند، به این لیگ راه خواهند یافت. بازی‌‌ها میان‌هفتگی خواهد بود در حالی که تمام باشگاه‌های شرکت کننده به رقابت در لیگ‌های داخلی خود ادامه خواهند داد. سوپرلیگ از ماه آگوست(سه ماه دیگر) در دو گروه 10 تیمی آغاز خواهد شد. هر تیم دو دیدار رفت‌و‌برگشت در خانه خود و خانه حریف برگزار خواهد کرد و سه تیم برتر در هر گروه مستقیم به یک چهارم نهایی صعود می‌کنند. تیم‌های چهارم و پنجم دو گروه در دو بازی پلی‌آف رفت و برگشت تکلیف دو جایگاه باقی مانده در یک چهارم نهایی را روشن خواهند کرد. دو بازی رفت و برگشت حذفی برای رسیدن به فینال در پایان ماه مه برگزار خواهد شد و فینال هم در قالب یک مسابقه در زمینی بی‌طرف برگزار می‌شود. در خور ذکر است که پس از برگزاری سوپرلیگ اروپایی مردان، کار شکل دهی سوپرلیگ فوتبال زنان هم شروع خواهد شد تا به پیشرفت و توسعه فوتبال زنان کمک کند.
سقوط رئال، سیتی و یوونتوس به دسته پنجم!
فیفا و یوفا در 24 ساعت گذشته، مدام در حال تهدید تیم‌های موسس سوپرلیگ هستند و از پیامدهای این تصمیم می‌گویند
فدراسیون‌های فوتبال اروپا کاملا مخالف این لیگ هستند. یوفا به تیم‌ها و بازیکنانی که در سوپرلیگ اروپا بازی خواهند کرد، هشدار داد با جریمه و محرومیت‌های سنگینی روبه‌رو خواهند شد. اکنون فیفا هم به حمایت از یوفا پرداخته  و گفته  که هر رقابت یا لیگی که زیر نظر فیفا و کنفدراسیون‌های مربوط به آن برگزار نشود، عملاً فاقد اعتبار است و برگزاری سوپرلیگ اروپا، قدرت و اعتبار یوفا و فیفا را زیر سوال می‌برد. اما این اتفاق، چه پیامدهایی خواهد داشت؟
 
  محرومیت تیم‌ها از رقابت‌های داخلی و خارجی
فیفا در بیانیه‌ای مخالفت خود با تولد این لیگ را این‌طور اعلام کرد: «فیفا مخالفت خود با این لیگ جدا شده از ساختار یوفا را اعلام می‌کند. این لیگ از قوانین و ساختارهای بین المللی پیروی نمی‌کند و از نظر فیفا فاقد اعتبار است. بنابراین تیم‌هایی که وارد سوپرلیگ اروپا شوند، از تمام رقابت‌های داخلی، اروپایی و بین المللی خارج خواهند شد و بازیکنان آن‌ها حق حضور در تیم‌های ملی را هم نخواهند داشت.»
  بازیکنانی که از همه مسابقات جهانی محروم می‌شوند
به بازیکنان این تیم‌ها اعلام شده که در صورت بازی در این مسابقات از حضور در کلیه مسابقات زیر نظر فیفا محروم می‌شوند و جام جهانی۲۰۲۲ را از دست می‌دهند، همچنین مسابقات یوفا و کوپا آمریکا! یوفا در جلسه‌ای اضطراری مقرر کرده حتی در صورت شکست پروژه سوپرلیگ اروپا، ۱۲ تیم اروپایی که موسس این حرکت هستند، باید برای چند سال از حضور در مسابقات رده بالا محروم شوند و از دسته پنجم برای حضور در لیگ‌های کشورشان شروع کنند .با این حال، قرار است این 12 تیم از تقویم رقابت‌های داخلی کشورشان در اسرع وقت کنار گذاشته شوند.
  تعلیق سری آ، لالیگا و لیگ‌برتر انگلیس
در همین زمینه، احتمال تعلیق ادامه رقابت‌های سری «آ» ایتالیا، لیگ‌برتر انگلیس و لالیگای اسپانیا هم وجود دارد. فدراسیون‌های فوتبال در این سه کشور کاملا به یوفا وفادارند و از دستور‌های یوفا پیروی می‌کنند. تیم‌های بوندسلیگا و لیگ یک فرانسه هم به یوفا وفادار مانده‌اند و هنوز تیمی از این دو کشور موافقت خود را با برگزاری سوپرلیگ اروپا اعلام نکرده است. به همین دلیل رقابت‌های بوندسلیگا و لیگ یک فرانسه طبق برنامه دنبال خواهد شد. البته باید همچنان منتظر ماند زیرا در چند روز اخیر، قطعا اخبار مهمی درباره آینده لیگ‌های داخلی و رقابت‌های اروپایی شنیده خواهد شد.
  پاری‌سن‌ژرمن قهرمان این فصل لیگ‌قهرمانان اروپا خواهد شد
در حالی که فصل جاری لیگ قهرمانان اروپا به مرحله نیمه نهایی رسیده و چهار تیم رئال مادرید و چلسی در کنار پاری‌سن‌ژرمن و منچسترسیتی باید دو بازی این مرحله را برگزار کنند، چند رسانه معتبر از پایان این رقابت‌ها با اعلام قهرمانی پاریسی‌ها از سوی یوفا خبر می‌دهند! پاری‌سن‌ژرمن در کنار بایرن‌مونیخ، تنها غول‌های بزرگی هستند که هنوز زیر بار تصمیم مشترک 12 تیم بزرگ دیگر نرفته‌اند. به این ترتیب، پروژه سوپرلیگ اروپا اولین ضربه را به سه تیم رئال، سیتی و چلسی زده است؛ این خبر هنوز به طوررسمی اعلام نشده است.
 
موافق‌ها و مخالف‌ها چه می‌گویند؟
واکنش‌ها به تصمیم جنجالی 12 باشگاه پرطرفدار دنیا ادامه دارد، از فرگوسن، کلوپ و سیمئونه بگیرید تا نخست‌وزیر انگلیس و فرانسه 
«ردنج»، رئیس کمیته فوتبال‌نویسان جهان تایید کرد که مورینیو، مربی تاتنهام شش روز مانده به فینال جام اتحادیه انگلیس و پس از این که تشکیل سوپرلیگ اروپا شبانه اعلام شد، اولین قربانی این تصمیم جنجالی شد. تاتنهام، مورینیو را اخراج کرد زیرا برخی شایعات، حاکی از مخالفت مورینیو با ایده برگزاری سوپرلیگ بود. یکی از منابع خبری ادعا کرده که مورینیو از تمرین دادن بازیکنان پس از انتشار خبر رسمی ایجاد سوپرلیگ اروپایی خودداری کرده و همین مسئله باعث اخراج وی شده است. اما این تنها واکنش به این ماجرا نبوده است. در خور ذکر است که علاوه بر چهره‌های ورزشی، گروه های هواداری و ... ، افراد سیاسی هم به این ماجرا واکنش نشان داده‌اند. قبل از هر چیز باید بدانید هر 12 باشگاهی که برای تاسیس سوپرلیگ اروپا توافق کرده بودند، به صورت رسمی و در نامه‌های جداگانه اتحادیه باشگاه‌های اروپا را ترک کردند.
دیه‌گو سیمئونه: این تصمیم به نفع ماست
سرمربی اتلتیکو به صورت ضمنی حمایت اش از سوپرلیگ اروپا را اعلام کرده و در نشست خبری‌اش گفته: «سران باشگاه منفعت اتلتیکو را می‌خواهند و این تصمیم به نفع همه ماست. هرجا بگویند(مثلا سوپرلیگ اروپا)، من تیم را هدایت خواهم کرد و مشکلی ندارم.»
نخست‌وزیر انگلیس: طرفداران فوتبال نگرانند
بوریس جانسون در این باره گفته: «برنامه‌های برگزاری سوپرلیگ اروپا برای فوتبال بسیار آسیب‌زننده خواهد بود و ما از اقدامات مقامات رسمی فوتبال حمایت می‌کنیم. آن‌ها به قلب بازی‌های داخلی حمله می‌کنند و طرفداران در سراسر کشور را نگران خواهند کرد. باشگاه‌های موسس باید قبل از هر اقدام دیگری به هواداران خود و جامعه فوتبال پاسخ گو باشند.»
سرالکس فرگوسن: تاریخچه فوتبال را خراب نکنید
مربی سابق منچستر یونایتد گفته: «صحبت از سوپرلیگ یعنی فاصله گرفتن از 70 سال فوتبال باشگاهی اروپا. تاریخچه فوتبال را خراب نکنید. در زمان حضور من در یونایتد، ما در چهار فینال چمپیونزلیگ بازی کردیم و آن شب‌ها واقعا خاص‌ترین و استثنایی‌ترین شب‌ها بودند.»
رئیس‌جمهور فرانسه: از موضع باشگاه‌های فرانسوی حمایت می‌کنم
امانوئل مکرون هم به این ماجرا واکنش نشان داده و گفته: «ریاست جمهوری از موضع باشگاه‌های فرانسوی در امتناع از شرکت در پروژه سوپرلیگ فوتبال اروپا که تهدیدی برای اصل همبستگی و شایستگی‌های ورزشی است، استقبال می‌کند.»
تونی کروس: ما دیگر عروسکی در دستان فیفا نیستیم
این بازیکن سرشناس گفته: «متاسفانه ما بازیکنان درباره این چیزها تصمیم‌گیرنده نیستیم. ما فقط عروسک‌هایی در دستان فیفا و یوفا هستیم اما از این به بعد دیگر این‌طور نخواهد بود. اگر اتحادیه بازیکنان وجود داشت، ما جام باشگاه‌های جهان یا سوپرکاپ اسپانیا را در عربستان برگزار نمی‌کردیم. رقابت‌های سوپر لیگ به منظور جذب درآمد مالی بیشتر طراحی شده و نباید با آن مخالفت کرد.»
ریو فردیناند: این اعلام جنگ به فوتبال است
یکی از بهترین مدافعان لیگ‌برتر انگلیس در این باره گفته: «ضدرقابتی بودن بر خلاف تمام چیزهایی است که فوتبال است. این آدم‌ها که تصمیم به برگزاری سوپرلیگ گرفته‌اند، هیچ تصوری از فوتبال ندارند.»
گری نویل: شرکت در رقابتی که حذف ندارد،رسوایی است
بازیکن سابق که این روزها کارشناس ورزشی شده، گفته: «از همه بیشتر از منچستریونایتد و لیورپول بیزار و منزجر شده‌ ام. آن‌ها دارند به رقابتی می‌روند که دیگر نتوانند در آن سقوط کنند و حذف شوند؟ این مطلقا رسوایی است. این حرص و طمع خالص است و آن‌ها فریبکار هستند. فوتبال در این کشور هیچ ربطی به مالکان لیورپول، چلسی و منچستریونایتد ندارد.»
یورگن کلوپ: چرا هر سال باید با رئال بازی کنیم؟
سرمربی لیورپول در واکنش به این ماجرا گفته: «امیدوارم این سوپرلیگ هرگز اتفاق نیفتد. برای من چمپیونزلیگ همان سوپرلیگ است که در آن هر بار مجبور نیستی با همان تیم‌های قبلی بازی کنی. البته این از نظر اقتصادی مهم است اما چرا ما سیستمی ایجاد کنیم که لیورپول برای 10 سال پیاپی مدام با رئال مادرید رو‌به‌رو شود؟ چه کسی می‌خواهد هر سال این بازی را ببیند؟»
سخنگوی بانک جی‌پی مورگان: بودجه سوپرلیگ را تامین می‌کنیم
یکی از بزرگ‌ترین بانک‌های آمریکایی اعلام کرده که قرار است بودجه سوپرلیگ را تامین کند. سخنگوی این بانک گفته: «می‌توانم تایید کنم که تامین مالی این معامله و برگزاری این سری از مسابقات به عهده ماست اما اکنون توضیح بیشتری ندارم.» البته دقایقی بعد از انتشار این خبر، برخی سایت‌های آمریکایی اعلام کردند که پس از مذاکرات تلفنی جانسون با بایدن، قرار شده رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کند بانک‌های آمریکایی که از سوپرلیگ حمایت کنند ،شامل تحریم‌های اقتصادی آمریکا خواهند شد. این خبر هنوز به صورت رسمی اعلام نشده است.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.