کیانوش جهانپور مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت در نامه‌ای به معاونت حقوقی وزارت بهداشت نتایج بررسی جاسازی قرص در کیک‌های خوراکی را اعلام کرد.

متن این نامه به شرح زیر است:

در تاریخ ۲۹ اکتبر (۷ آبان) ویدئویی در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به ویژه در کشور‌های ایتالیا، فرانسه، شمال عراق و اقلیم کردستان، فلسطین اشغالی و حتی ایالات متحده در بستر واتساپ، فیسبوک و یوتیوب منتشر شد که در آن فردی در یک محیط سوپر مارکت یک بسته کیک تولیدی شرکت Luppo ترکیه را برداشته و بعد از بازکردن بسته در بافت کیک ۲ عدد قرص را نشان می‌دهد.

به دنبال انتشار این ویدیو در فضای مجازی به ویژه از سوی گروه‌ها و وب سایت‌های کُرد به این موضوع دامن زده شد که قرص‌های مذکور فلج کننده بوده و حتی برخی منابع کُرد ضد دولت ترکیه، آن را نسل کشی و بیوتروریسم علیه مردم کُرد جلوه دادند، در اروپا و اسرائیل این موضوع بیشتر متوجه توقف یا منع ورود محصولات این شرکت به کشور‌های آن‌ها شد.

حدود ۲ هفته بعد همین ویدئو در شبکه‌های اجتماعی مجازی فارسی منتشر شد و در شرح آن ادعا شده بود که این قرص‌ها در محصولات ایرانی مشاهده شده است، همزمان با ویرال شدن این ویدئو خبری مبنی بر مشاهده قرص ترامادول در کیک خریداری شده توسط یکی از دانش آموزان در روستای زیوه پیرانشهر منتشر شد. اگرچه اصل ادعای مذکور قابل راستی آزمایی نبود ظاهراً آزمایش سازمان استاندارد استان آذربایجان غربی حداقل وجود قرص ترامادول را رد کرده و قرص موجود را از انواع آنتی هیستامین‌ها گزارش کرده است.

به دنبال این موضوع، گزارش‌هایی در برخی شهر‌های استان هرمزگان از مشاهده قرص در کیک‌های بسته بندی تولیدی شرکت‌های ایرانی واصل شد که ادامه یافت. موضوع کماکان قابل راستی آزمایی نبود و صرفاً با اتکا به ادعای افراد مبنی بر مشاهده قرص یا کپسول بعد از گشودن بسته‌های کیک، تی تاپ، کلوچه، ویفر و ... مورد بررسی قرار گرفت، ولی بازرسی از محل عرضه و بازگشایی بسته‌های مشابه، مورد مشابهی را در بر نداشت.

بیشتر بخوانید: داخل کیک‌های خوراکی چه قرص‌هایی جاساز شده بود؟

در این راستا موضوع نمونه گیری تصادفی از انبار‌ها نیز انجام شد لکن از مواردی که بسته‌های انتخاب شده بازگشایی شدند مورد مشابهی یافت نشد در حالی که آمار گزارش مردمی از مشاهده موارد مشابه در این استان به ۳۰ مورد از حداقل ۱۲ شرکت و برند تجاری مختلف رسید.

همزمان با رسانه‌ای شدن تدریجی موضوع مشاهده قرص/ کپسول در بسته‌های فرآورده‌های غذایی در شهر‌های بندرعباس، میناب، رودان، بستک و ... بخصوص در بوفه‌های مدارس، فروشگاه‌های اطراف مدارس و ...، گزارش‌های مشابهی از چابهار، نیک شهر، سرباز و سپس سراوان در استان سیستان و بلوچستان وصول شد که حکایت از تسری این موضوع به این استان و برخی شهرستان‌های آن داشت.

در خلال این ایام نمونه‌های ارسالی از هر دو استان در آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو مورد بررسی قرار گرفت و در ۲۲ داروی مشخص شده، هیچ داروی خطرناک، مخدر، روانگردان یا .. مشاهده نشد، اما شایعات در این زمینه مبنی بر بروز مسمومیت در افراد یا قرص برنج، جاسازی مواد مخدر و یا حتی دارو‌های قطع نسل و عقیم کننده بخصوص در مناطق اهل سنت تداوم داشت.

در روز‌های اخیر بخصوص با رسانه‌ای شدن موضوع و تایید مواردی از مشاهده قرص یا کپسول در محصولات بیش از ۱۲ نشان تجاری تولیدکننده مواد غذایی و شکلات در نوار ساحلی جنوب کشور، موارد مشابهی در بافت، کرمان و سپس رفسنجان و در ۴۸ ساخت اخیر موارد معدود و محدودی در یزد، قم، زنجان، مازندران، ایلام، خوزستان، لرستان و حتی تهران ... گزارش شده است. فصل مشترک قریب به اتفاق این مشاهدات آن که قابلیت راستی آزمایی و قطعیتی مدعای مراجعه کنندگان به دلیل باز بودن بسته‌ها دشوار است، دوم آن که در تمام موارد بلا استثنا قرص یا کپسول به صورت کاملاً سالم، بدون تغییر در قوام یا رنگ، بدون رنگ دهی به اطراف یا رنگ پذیری از بافت اطراف و به صورت خشک مشاهده شده که موضوع ورود جسم خارجی از مسیر خطوط تولید را با توجه به فیلتر‌های خطوط تولید، سنسور‌ها و به ویژه رطوبت و دمای پخت منتفی می‌نماید.

با توجه به همزمانی مشاهده قرص / کپسول در فرآورده‌های بیش از ۱۲ نشان تجاری، موضوع اقدام خرابکارانه همزمان در چندین خط تولید واقع در چندین شرکت و محل و استان مختلف نیز منتفی به نظر می‌رسد.

به گزارش رکنا؛ نظر به این که تقریباً تمامی برند‌های مشهور تولیدکننده که اتفاقاً در کشور‌های همجوار هم حضور دارند همزمان مورد هدف قرار گرفته اند نشان از آن دارد که این صنعت به صورت عام مورد هدف یک اقدام خرابکارانه و تعمدی در مسیر توزیع و سطح عرضه قرار گرفته و به انحای مختلف قرص یا کپسول برای ایجاد رعب، وحشت و نگرانی و اضطراب عمومی در بسته‌های این محصولات جای گذاری شده و مجدداً یا با ترمیم لفافه یا لفافه بندی جدید به سطح عرضه وارد شده و به صورت خوشه‌ای در شهر‌های مختلف و احتمالاً از منبعی از جنوب کشور توزیع شده است.

بازرسی‌های صورت گرفته از انبار‌های زنجیره رسمی پخش و توزیع در استان‌های هرمزگان و جنوب سیستان و بلوچستان و برخی نواحی دیگر تا امروز در نمونه برداری تصادفی انجام شده مورد مشابهی را گزارش نمی‌کند.

هیچ گزارش مستندی مبنی بر شواهد آزمایشگاهی در مورد مسمومیت ناشی از مصرف این فرآورده‌ها تا این لحظه ثبت نشده است و موارد مورد ادعا اغلب بر حدس و گمان و یا بر مبنای ادعای اولیه و شکایت و خوداظهاری فرد و اظهارات اطرافیان و خانواده‌ها بوده است و شواهد آزمایشگاهی موید آن وجود ندارد.

من حیث المجموع آنچه از همه موارد مذکور برمی آید آن است که این اقدام فراتر از موضوع نظارت بر تولید و کنترل کیفیت تولید یا نظارت بر زنجیره پخش و توزیع مواد غذایی بوده و از جنس جنگ روانی و تروریسم اقتصادی است. قدر مسلم ابعاد اجتماعی، سیاسی و امنیتی داشته و کندو کاو ابعاد و جوانب امنیتی، انتظامی و قضایی آن قاعدتاً برعهده دستگاه‌های مربوطه است که مراتب هم از طریق معاونت‌های غذا و دارو و حراست دانشگاه‌های علوم پزشکی به دستگاه‌های مسئول ارجاع شده و راساً از سوی وزارت بهداشت به شورای عالی امنیت ملی نیز گسیل شده است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

آخرین جزئیات پرونده جاسازی قرص در کیک‌های خوراکی

آخرین جزئیات پرونده جاسازی قرص در کیک‌های خوراکی