پسلرزههای قتل میترا استاد / افشاگری کرباسچی
رکنا: ابعاد سیاسی قتل میترا استاد و اعترافات محمدعلی نجفی همچنان برجسته و بحث برانگیز است. در دو روز گذشته مباحث تازهای در میان مجادله غلامحسین کرباسچی با طیف دیگری از اصلاح طلبان رخ داده که پرده از اتفاقات سال ۹۶ در جریان انتخاب شهردار تهران بر میدارد.
به گزارش رکنا ، غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران مدعی است که در سال ۹۶ نسبت به وضعیت خصوصی و شخصی محمد علی نجفی به شورای شهر تهران و بزرگان اصلاح طلب هشدار داده است.
کرباسچی همچنین تاکید کرده که برخی اعضای شورای شهر تهران از پرونده نجفی مطلع بوده اند. او نوشته است: "در چهارم مرداد ماه ۱۳۹۶ از ناحیه برخی مقامات مجلس شورای اسلامی به دوستان پیامی رسید که شهرداری دکتر محمدعلی نجفی به علت مسائل شخصی ایشان با چالشهای بزرگی مواجه میشود. پیامی که با بیاعتنایی دوستان مواجه شد."
داستان از یک توئیت در روز هفتم خرداد ماه و پس از قتل میترا استاد آغاز شد. توئیتی که از سوی رسانهها رمزآلود تفسیر شد. کرباسچی در این توئیت نوشت: "ماهیت تاسفبار حادثه قتل میترا استاد هرچه باشد نمیتوان مسئولیت کسانی را که دو سال قبل علیرغم اصرار و تذکر برخی دلسوزان ومراکز مسئول، این چاه ویل را برای اصلاحات و نجفی حفر کردند نادیده گرفت."
او این توئیت را با هشتگ #شهرداری، #نجفی و #اصلاحات منتشر کرد.
ساعتی پس از این توئیت صفحه اول روزنامه سازندگی ارگان حزب کارگزارن سازندگی منتشر شد. در همین صفحه اظهار نظر کرباسچی نیز بازتاب پیدا کرده بود.
موضع کرباسچی و نحوه انعکاس قتل میترا استاد از سوی روزنامه سازندگی بازتاب وسیعی در فضای مجازی و رسانهها داشت. انتقادات تند و تیزی از کرباسچی و محمد قوچانی سردبیر روزنامه صورت گرفت.
اصلاح طلبان معتقد بودند که کرباسچی از فرصت استفاده کرده و کینههای قدیمی از نجفی را افشا میکند. توئیت کرباسچی حزب اتحاد ملت و برخی بزرگان اصلاح طلب را هدف قرار داد.
محمد علی نجفی یکی از پایه گذاران حزب کارگزاران سازندگی است. او از دوستان و همفکران سابق غلامحسین کرباسچی بوده است. با این وجود نجفی چند سالی بود که از کارگزاران فاصله گرفته بود.
پس از پیروزی اصلاح طلبان در انتخابات شوراها حزب کارگزاران و به ویژه دبیر کل آن اصرار داشتند محسن هاشمی فرزند آیت الله هاشمی شهردار تهران شود. اتفاقی که رخ نداد و در رقابت درونی اصلاح طلبان گزینه حزب اتحاد ملت یعنی محمد علی نجفی توانست به عنوان شهردار انتخاب شود.
گفته میشد سران اصلاح طلب و اسحاق جهانگیری در انتخاب نهایی نجفی نقش داشتند.
این انتخاب همان زمان با انتقاد کارگزاران روبه رو شد. پس از استعفای نجفی اعضای کارگزاران بارها به این انتخاب انتقاد کردند.
توئیت کرباسچی نیز به همین ماجرا باز میگردد، اما از ادعای او اینگونه برداشت میشود که سال ۹۶ در جریان انتخاب شهردار اطلاعاتی داشته و هشدارهایی داده است. دومین ادعای این توئیت این است که اصلاح طلبانی که نجفی را شهردار کردند در اتفاق رخ داده بی تقصیر نیستند.
از همان روز هفتم خرداد انتقادات فراوانی از کرباسچی صورت گرفت. علی شکوری راد دبیرکل حزب اتحاد ملت در این باره نوشت: «سرنوشت محمدعلی نجفی وضعیت بیرونزده مجموعه تعارضات ایدئولوژیک، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی، مدیریتی و امنیتی کشور و جامعه و غرقابیست که همه در آن گرفتارند. اما عجیب فوران رذالت کسانیست که در این تراژدی اسب خود را نعل کرده و بر نعش شرف خویش میتازند. به چه سرنوشتی برای خود دلخوشند؟»
اصلاح طلبان اتحاد ملت و نزدیک به حزب مشارکت کرباسچی را متهم کردند که کینه ورزانه در این باره اظهار نظر کرده است. انتقادات از دبیرکل کارگزان در سطوح مختلف به بالاترین حد خود رسید و موجب شد که او به ماجرا واکنش نشان دهد. کرباسچی روز ۱۳ خرداد در گفت و گوی با روزنامه اعتماد از توئیت خود دفاع کرد.
او گفت: "توییتی که نوشتهام کاملا واضح و روشن بود. ضمن اینکه در محتوای توییتی که نوشتم اعتراضی متوجه آقای نجفی نبود. "
این فعال سیاسی با اشاره به انتخاب نجفی به عنوان شهردار افزود: «من که اطلاعات دقیق آنچنانی نداشتم، اما کسانی که اطلاعات دقیق داشتند برای برخی مسئولان، برای خود آقای نجفی و کسانی که در انتخاب شهردار دخیل بودند، توضیحاتی ارایه کردند.»
کرباسچی مدعی شد که دوستان نجفی از وضعیت زندگی خصوصی او آگاه بودند، اما معتقد بودند که نباید وارد زندگی شخصی او شد.
کرباسچی به نوعی در مصاحبه با روزنامه اعتماد مدعی شد که برخی چهرههای اصلاح طلب و حتی اعضای شورا از وضعیت نجفی مطلع بودند با این حال تلاش کردند که او شهردار تهران شود.
ماجرای کرباسچی و نجفی به همین جا ختم نشد و اصرار او بر مواضعش با واکنش حامیان شهردار شدن نجفی روبه رو شد. آنها معتقد بودند که نجفی را بر مبنای کارنامه سیاسی و مدیریتی اش ارزیابی کرده اند نه کارنامه زندگی خصوصی اش.
روز گذشته مرتضی الویری از اعضای موثر شورای شهر تهران در توئیتی به سخنان کرباسچی واکنش نشان داد و گفت: «بر خلاف ادعای یکی از فعالان سیاسی مبنی بر اینکه قبل از انتخاب نجفی به عنوان شهردار، در این زمینه به شورای شهر تذکراتی داده شده، به عنوان رئیس موقت شورا در آن مقطع گواهی میدهم آن زمان هیچ نکته منفی از زندگی شخصی نجفی نه از طرف این فرد و نه از طرف نهادهای مسئول به شورا اعلام نشد.»
روایت میردامادی
همزمان محسن میردامادی از اصلاح طلبان با نفوذ و نزدیک به حزب اتحاد ملت در یادداشتی تند به شدت از کرباسچی انتقاد کرده است.
میردامادی نوشت: "آقای کرباسچی پس از مسائل اخیر در مورد آقای نجفی، رضایتمندانه و شادمانه از سرنوشتی که برای وی رقم خورده، به طور مکرر به دیگران و اخیرا به آقای جهانگیری و دوستان حزب اتحاد و مشارکت حمله میکند که باعث شدند آقای نجفی به عنوان شهردار تعیین شود در حالیکه او چنین عاقبتی را پیشبینی میکرده است."
میردامادی با اشاره به روند انتخاب نجفی به عنوان شهردار تاکید کرد: «دلیل اقبال به آقای نجفی سوابق روشن و موفق مدیریتی ایشان در مسئولیتهای قبلی و شش سال عضویت در شورای شهر تهران و خوشنام بودن وی از دو جهت اخلاقی و مالی که اهمیتی مضاعف برای مسئولیت شهرداری دارد، بود.»
او ادعای کرباسچی مبنی بر این که وضعیت نجفی را برای اصلاح طلبان تشریح کرده است رد کرد و نوشت: «در هیچ یک از جلساتی که بحث آقای نجفی مطرح بود آقای کرباسچی یا فرد دیگری کلمهای در مورد مسائلی که اخیرا حول و حوش آقای نجفی گفته میشود مطرح نکرد.»
میردامادی افزود: "همچنین در زمان استعفای آقای نجفی، آقای مرعشی در مقابل این سئوال که شما اگر از این مسائل اطلاع داشتید چرا قبل از انتخاب وی به عنوان شهردار دوستان را در جریان قرار ندادید، اظهار کرد در آن زمان اطلاعی از این مسائل نداشته است."
این چهره شاخص اصلاح طلب گفت که دلیل مخالفت کرباسچی با نجفی آن چیزی نیست که امروز میگوید او میخواست محسن هاشمی شهردار تهران شود.
میردامادی پایان نوشت: «آنچه در مجموع این ماجرا جای تامل و تاسف دارد این است که اختلافات و کینههای شخصی آقای کرباسچی نسبت به آقای نجفی چقدر اهمیت داشته که دوست و همکار سی و چند ساله و همحزبی بیست و چند ساله خود را که امروز، بخشی به دلیل خطای خود و بخشی با سناریوئی که برای وی طراحی و اجرا شد، زمین خورده است شادمانه لگد میزند؟»
افشاگری کرباسچی
یادداشت محسن میردامادی، نقطه آغاز تازهای در ماجرا است. چرا که امروز روزنامه سازندگی یادداشتی از کرباسچی منتشر کرد که حاوی نکات و ادعاهای مهمی است.
کرباسچی در این یادداشت نوشته است که سال ۹۶ و پس از معرفی نجفی به عنوان یکی از گزینههای شهرداری با ۴ اصلاح طلب برجسته (که نامشان را نمیبرد) در دفتر نجفی حاضر شدند.
به نوشته کرباسچی "در حین بحث و رایزنی برای گزینههای شهرداری تهران درباره همین پرونده مطروحه از ایشان سوال کردم و با توجه به طرح نامزدی ایشان برای شهرداری درباره عوارض طرح این پرونده و اثرات منفی آن در مدیریت شهری تهران و نیز حوزه خصوصی آقای نجفی در حضور دوستان هشدار دادم.
ایشان البته آن روز برخلاف این روزها اصل ماجرا را منکر شدند و با عبور از این مساله سعی کردند آن را در حد یک آشنایی ساده تخفیف دهند و بهرغم اینکه این روزها در دادگاه، آشنایی خویش با مقتول را از آغاز سال ۱۳۹۶ (قبل از آن جلسه) معرفی میکنند، آن روز منکر این رابطه شدند."
کرباسچی همچنین تاکید کرده که برخی اعضای شورای شهر تهران از پرونده نجفی مطلع بوده اند. او نوشته است: "در چهارم مرداد ماه ۱۳۹۶ از ناحیه برخی مقامات مجلس شورای اسلامی به دوستان پیامی رسید که شهرداری دکتر محمدعلی نجفی به علت مسائل شخصی ایشان با چالشهای بزرگی مواجه میشود. پیامی که با بیاعتنایی دوستان مواجه شد."
کرباسچی مدعی شد: "در ۲۵ مردادماه ۱۳۹۶ در جلسهای با حضور سران همهی احزابی که در شورای شهر تهران نماینده دارند و نیز با حضور ۲ یا ۳ نفر از اعضای شورای شهر از سوی یکی از دوستان اعلام شد که عالیترین نهادهای سیاسی کشور با شهرداری دکتر نجفی مخالفند. در همان جلسه یکی از اعضای شورای شهر مخالفت یکی از دستگاههای امنیتی با شهرداری ایشان را اعلام میکند."
او به موضع دولت نیز اشاره کرد و نوشت: «پس از آن در جلسه دیگری در تاریخ هشتم شهریورماه ۱۳۹۶ همان عضو شورای شهر تهران از مخالفت وزیر کشور با شهرداری دکتر نجفی بر اساس گزارش و استعلام نهادهای امنیتی دولتی خبر داد. اما با پیگیری برخی بزرگان اصلاحات و اعمال فشار بر رئیسجمهور، آقای روحانی به وزیر کشور دستور میدهد حکم شهرداری دکتر نجفی صادر شود.»
او معتقد است اشتباه اصلی را شورای شهر انجام نداده است بلکه احزاب اصلاح طلب مرتکب شده اند که راهبرد نادرستی انتخاب کردند.
کرباسچی میگوید در جلسهی با حضور اعضای حزب اتحاد ملت در منزل عبدالله نوری که میانجی دو جریان بر سر همین داستان شده بود به صراحت به این مسائل اشاره کرده است. او نوشت: "دوستان حزب اتحاد ملت نیز پذیرفتند که دیگر بر تداوم شهرداری دکتر نجفی اصرار نکنند و البته گفتند که ما گمان میکردیم پرونده میراث فرهنگی بسته شده و این ماجرای تازهای نیست! "
کرباسچی در یکی دیگر از بندهای افشاگرایانه خود ادعای مهمی را مطرح کرده است که هدف این ادعا نیز حزب اتحاد ملت است. او نوشته است: «برخی دوستان که از آغاز با شهرداری محسن هاشمی مخالف بودند، همه همت خود را گذاشتند که نه در رقابت با دکتر نجفی که پس از او نیز محسن هاشمی شهردار نشود و حتی با وجود عدم تمایل اولیه دکتر نجفی به شهرداری تهران- به شهادت جلسه مشترک بنده و سیدحسین مرعشی با ایشان - او را به مقصد مطلوب خویش هدایت کردند و ایشان را از خاستگاه سیاسی و فکری خود دور ساختند تا با شهرداری نیابتی به نام دیگران و به کام یاران خویش برنده داستان باشند غافل از اینکه «عرض ایشان میبرند و زحمت دیگران میدارند.»
به نظر می رسد این افشاگری با پاسخ هایی از جناح دیگر اصلاح طلبان روبه رو خواهد شد. باید منتظر ماند و دید آنها چه می گویند. اگر روند کنونی جدال درونی اصلاح طلبان بر سر محمدعلی نجفی تداوم یابد ممکن است پای چهره های شاخص تر اصلاح طلب هم به ماجرا باز شود. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
فرارو
پس اینجوری که سیاسی شد