خانه ملت در روزهای حساس کشور تعطیل بود / کنارهگیری مجلس از راس امور
رکنا:پس از حدود ۴۰روز تعطیلی پارلمان روز گذشته نمایندگان مجلس در غیاب علی لاریجانی، به ریاست مسعود پزشکیان کار خود را آغاز کردند. این جلسه در حالی آغاز شد که بیش از دوسوم از نمایندگان در مجلس حضور داشتند. این نخستین جلسه مجلس پس از شیوع بیماری کرونا بود که با حضور نمایندگان تشکیل شده است.
به گزارش رکنا، روزنامه همدلی نوشت: پس از حدود ۴۰روز تعطیلی پارلمان روز گذشته نمایندگان مجلس در غیاب علی لاریجانی، به ریاست مسعود پزشکیان کار خود را آغاز کردند. این جلسه در حالی آغاز شد که بیش از دوسوم از نمایندگان در مجلس حضور داشتند. این نخستین جلسه مجلس پس از شیوع بیماری کرونا بود که با حضور نمایندگان تشکیل شده است.
مجلس در همان ابتدا با حاشیههایی شروع شد. مسعود پزشکیان در جلسه علنی دیروز خطاب به حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیسجمهور گفت:«آقای امیری! به دولت بگویید در جلسه امروز حضور پیدا کند، خیلی بد است که ساعت نزدیک 10 است و هنوز آقای نوبخت در جلسه حضور پیدا نکردهاند.» پزشکیان تأکید کرد:«قرار بود در جلسه امروز وزرا حضور پیدا کنند، اما ساعت هماکنون 9:30 صبح است، اما دولتمردان هنوز در جلسه حضور پیدا نکردهاند. خیابانها هم خلوت است. گویا دولت مسئله حضور در مجلس را جدی نگرفته است، این رفتار دولت به هیچ وجه درست نیست.»
به گزارش روز نو : نمایندگان مجلس نسبت به عدم حضور وزرای بهداشت، کشور و رئیس سازمان برنامه در جلسه علنی دیروز معترض بوده و مقابل محل هیأت رئیسه تجمع کرده و اعتراض خود را بیان کردند، اما نایب رئیس مجلس در واکنش به انتقادات وکلای ملت از آنها خواست به صندلیهای خود بازگشته و بنشینند.
ششم اسفندماه 98 با آشکار شدن رقم ابتلا به کرونا در صحن بهارستان، نشست مجلس به حد نصاب نرسید و آنطور که قاسم میرزایینیکو به همشهری گفته بود وقتی اعلام کردند ۲۳نفر از۱۰۰ نماینده کرونا دارند جلسه بعدی به نصاب نرسید و پس از آن تعطیل شد. اما حاشیههای تعطیلی مجلس در این مدت کم نبوده است. پس از آنکه مجلس در جریان تصویب بودجه سال ۹۹ به بهانه شیوع کرونا کنار زده شد و در ادامه نیز به همین دلیل تعطیل شد، برخی از نمایندگان به این وضع اعتراض کردهاند.
حمیدرضا حاجیبابایی، رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس تعطیلی مجلس در شرایط فعلی ایران را غیر قابل توجیه دانست و گفت:«معتقدم دستها و ارادههایی خواسته یا ناخواسته درصدد است که مجلس تعطیل شود و نتواند نقش حیاتی خود را ایفا کند.» ایسنا، ۱۱ فروردین به نقل از او نوشته:«تعطیلی مجلس عادی نیست. نمایندگان در تصمیمگیریها و مدیریت بحران باید سهیم باشند که در حال حاضر کشور بیشترین نیاز را به تصمیمگیری و بیان مطالب از تریبون مجلس دارد و تعطیلی مجلس با مصالح کشور و عقلانیت سازگاری ندارد.» رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی همچنین پرسیده بود:«در حالی که بیماری کرونا زندگی مردم را در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار داده است و نگرانیهای زیادی را ایجاد کرده است، نقش مجلس شورای اسلامی چیست؟»
به نظر میرسد که انتقاد برخی از نمایندگان به این است که چرا اجازه ایفای نقش در این شرایط به آنها داده نمیشود و آنها به افرادی تبدیل شدهاند که تنها «نظارهگر» هستند. بهرام پارسایی، نماینده اصلاحطلب مجلس نیز در نامهای خطاب به علی لاریجانی، رئیس مجلس به تعطیلی مجلس در شرایط کرونایی کشور اعتراض کرده و نوشت:«در شرایطی که پزشکان و پرستاران در حال فداکاری برای مردماند مایه خجلت است که نمایندگان در قرنطینه باشند. با شرمساری احساس میکنم در قرنطینه اخلاقی هستم تا قرنطینه سلامت.»
او اضافه کرد:«تعطیل کردن مجلس و جلوگیری از تشکیل جلسات رسمی آن با حضور نمایندگانی که سلامتشان پس از تست کرونا محرز میشود و با حفظ توصیههای ایمنی، به استناد کدامین منطق است؟ مگر نه این است که اکنون، هنگام اخذ تصمیمات و تصمیمسازیهای آنی، علمی، حقوقی و عقلی عقلای قوم است؟ پس از حیث تنویر اذهان بفرمایید نقش مجلس در کجای مختصات سیاسی، حقوقی، قانونی و حتی اخلاقی این شرایط خاص قرار دارد؟»
درخواست ۴۲ نماینده برای برگزاری جلسات مجلس
همچنین11 فروردین ماه 42 عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در نامهای به علی لاریجانی رئیس مجلس خواستار برگزاری جلسات مجلس با قید فوریت و در اسرع وقت شدند. در نامه ۴۲ نماینده خطاب به رئیس مجلس آمده بود که با توجه به شیوع بیماری کرونا صحن علنی و کمیسیونهای مجلس شورای اسلامی تعطیلی چند هفتهای دارد و تلاشهای فنی برای برگزاری جلسات مجلس به صورت ویدئو کنفرانس تاکنون ناموفق بوده است.
این نمایندگان در نامه خود نوشته بودند:«با توجه به جایگاه بیبدیل مجلس شورای اسلامی در قانون اساسی و همچنین با عنایت به وظایف ذاتی مجلس به ویژه در شرایط فعلی کشور ادامه ، استمرار تعطیلی مجلس شورای اسلامی و بر زمین ماندن امور مربوطه زیانبار خواهد بود.»
نویسندگان نامه از ریاست قوه مقننه خواسته بودند که تدابیری اتخاذ کند تا با قید فوریت و در اسرع وقت امکان تشکیل جلسات مجلس شورای اسلامی با رعایت پروتکلهای بهداشتی در محل مجلس یا فضای دیگری که استانداردهای بهداشتی را تامین کند، فراهم شود تا با تشکیل دوباره جلسات مجلس، آسیبی به انجام وظایف نهاد تقنینی کشور وارد نشود.دو روز پیش هم قاسم میزرایینیکو درباره چرایی تعطیلی مجلس به همشهری گفت:«به نظر من تعطیلی مجلس حساب شده بود، به این معنا که جمعی نخواستند مجلس در بزنگاه تأثیرگذاریاش نقشآفرین باشد.
کرونا بهانهای برای ترساندن نمایندگان و رضایت ضمنی جمعی از آنها برای کوچ از بهارستان بود. تعطیل شدن مجلس چنان حساب شده بود که در همان نشست بعد از انتخابات - پنجم اسفندماه – دمودستگاهی فکر شده برای تست گرفتن از مجلسیها راه افتاده بود، درست هم جواب داد و از 100نماینده که تست گرفتند جواب آزمایش چنان بود که دیگر نمایندگان وحشت کردند و چنان ترسیدند که در نشست ششم اسفندماه حاضر نشدند و جلسه به نصاب نرسید.»
میرزایینیکو توضیح داد:«هیأت رئیسه از پذیرفتن و همراهی تصمیمات احتمالی نمایندگان جا زد؛ چرا که میدانست با شیوع کرونا نمایندگان مجلس میخواهند هر روز از تریبون بهارستان یقه ناکارآمدی برخی مسئولان را بگیرند و با حضور مجلس اقدامات و کاستیها در لحظه خبرساز میشد. البته مدیریت بیمبنا و غیرقانونی کرونا فقط عامل تعطیلی مجلس نبود، بلکه تدوین بودجه سال 99که مجلس کلیات آن را رد کرده بود با نکات قابل بحثی چون اختصاص 2میلیارد یورو به بنیه دفاعی کشور از صندوق توسعه ملی درحالیکه دولت مجوز برداشت 2میلیارد و 795میلیون یورو را داشت و از این مبلغ فقط 795یورو را به دیگر بخشها مثل کشاورزی و آبخیزداری و مقابله با ریزگردها و... اختصاص داده بود، از دیگر عوامل تعطیلی مجلس بود.»
او ادامه داد:«از سوی دیگر نیز عملکرد عجیب وزیر کشور در اعلام آرای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و عدماعلام میزان آرای استانی و آرای باطله اعتراض نمایندگان را بهدنبال داشت و اگر نمایندگان فرصت میکردند طرح استیضاح رحمانیفضلی را که قبل از انتخابات و بهدلیل حوادث آبانماه کلید خورده بود، پیگیری میکردند؛ چرا که نزدیک به 80درصد نمایندگان مجلس دهم دیگر در مجلس یازدهم حضور ندارند و رودربایستیهایشان نسبت به قبل به میزان زیادی کاهش یافته بود و اما تدبیر هیأترئیسه باز هم به داد رحمانیفضلی رسید و استیضاح او باز هم به تعویق افتاد.»
همچنین 16 فروردین عبدالکریم حسینزاده، رئیس فراکسیون حقوق شهروندی در گفتوگو با رویداد 24 با انتقاد از این وضعیت گفت:«کل کشور به جز هسته اصلی ۳ قوه که ضروری است همچنان به فعالیت خود ادامه دهند، باید تعطیل شود. اول اینکه جلسات هیات دولت و قوه قضاییه باید به صورت پیوسته تشکیل شود.»
حسینزاده ادامه داد:«نهاد دیگر قوه مقننه است که جلسات مجلس باید مداوم برقرار باشد و اگر ستاد مقابله با کرونا از فضای صحن ایراد گرفته و از عدم رعایت پروتکلهای مربوطه نگران است، مجلس میتواند از فضای بزرگ سالن اجلاس سران استفاده کند که نمایندگان با رعایت فاصله ۲ تا ۳ متر از یکدیگر در آن حضور داشته و جلسات علنی را تشکیل دهند اما گویا عامدانه قوه مقننه را از حیز انتقاع ساقط کردهاند تا نظارتی وجود نداشته باشد.»
این وضعیت مجلس در حالی است که در خوشبینانهترین و بدون تعطیلی، مجلس سه هفته کاری و یک هفته سرکشی به حوزههای انتخابیه پنج هفته میتواند نشست داشته باشد و اگر به روال مرسوم در هر هفته سه نشست برگزار کند ۱۵نشست دیگر دارد تا مجلس را به منتخبان بعدی واگذار کند. هشتم خردادماه نخستین نشست مجلس یازدهمیها برگزار میشود و مجلس دهم با تمام فرازونشیبهایش رسما پایان خواهد یافت.دیروز اعتراض پزشکیان به دولتیها به این موضوع بود که چرا مجلس را جدی نمیگیرید و به همین هم دلیل گفت که این وضعیت قابل قبول نیست.
در هر حال چند ماهی است که بهارستان بیرون از گود تصمیمگیریهای کلان کشور قرار گرفته است و جز شکواییه گاه و بیگاه معدودی از نمایندگان از حذف شدن نقششان بهعنوان وکیل مردم صدایی از خانه ملت شنیده نمیشود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر