یک حادثه دیگر و ادامه بحران مدیریت در ستاد بحران لرستان!

از همان زمان سیل سال ۹۸ و کرونا، تا شنیده شدن صدای انفجار و هر حادثه ریز و درشتی در لرستان حتی سرما و آلودگی هوا، تعطیلی مدارس و ادارات و.. کافی است نگاهی به تاریخچه حوادث و بحران های استان بیندازیم تا متوجه عدم مدیریت کارامد و اطلاع رسانی صحیح در ستاد بحران لرستان بشویم.

شنبه و یکشنبه بدلیل سرما و یخبندان تمام کشور تعطیل بود و لرستان فعالیت می کرد و در حالی که دوشنبه و سه‌شنبه هوا قدری بهتر بود و سایر استان‌ها فعالیت می کردند، ما تعطیل شدیم تا بازار کار و زندگی مردم، دقیقا یک هفته قبل از شب یلدا درگیر عدم مدیریت در ستاد بحران استان شود!

حالا هم حادثه تلخ واژگونی اتوبوس حامل جوانان در پلدختر؛ کافی بود تا با همان خبر اولیه، مدیریت ضعیف و نبود هماهنگی لازم در میدان کاملا مشخص شود.

یک تصادف و تناقض آمار در لرستان

به دنبال سقوط اتوبوس اهواز-کرمانشاه با ۳۱ مسافر که حامل ۲۳ سرباز و ۸ مسافر دیگر بود به دره‌ای در نزدیکی پاعلم پلدختر، ابتدا در خصوص ساعت وقوع حادثه، بین مسئولان اختلاف نظر وجود داشت.

سپس نوبت به تفاوت آمار فوتی‌ها و مصدومان بین ارگان های امدادی و خدمات رسان رسید؛ هلال احمر، اورژانس، دانشگاه علوم پزشکی و مدیریت بحران از فوت ۱۰، ۹ و ۸ و ۷ نفر در این حادثه خبر داده‌اند.

ابتدا هلال‌احمر و اورژانس، آمار متوفیان را ۱۰، در ادامه مدیریت بحران ۷ و در انتها علوم پزشکی این آمار را ۸ نفر اعلام کرد.

در این میان، نکته جالب و تامل برانگیز، روند کاهش این آمار بود؛ و این در حالیست که در این حوادث قاعدتاً آمار فوتی ها افزایشی است!

بنظر می‌رسد حل مساله تفاوت و تناقض آمارها را تنها در فرماندهی واحد میدان حادثه باید جست؛ امری که در بسیاری از ستادهای مدیریت بحران تبدیل به اصلی ثابت شده و در این مواقع، یک سخنگو مرجع ارائه آمار حوادث به رسانه ها و افکار عمومی است.

خسارات بحرانِ مدیریت به مدیریت بحران ها!

نگاهی گذرا به تصاویر و فیلم های منتشر شده از صحنه حادثه، علاوه بر بهم ریختگی میدان و هدر رفت زمان و توان نیروهای امدادی گویای این است که متاسفانه مدیریت واحد در میدان وجود ندارد؛ در این وضعیت، نیروهای عملیاتی به‌جای اینکه تمام انرژی خود را در راستای هدف ( امداد، نجات و انتقال سریع مصدومان و فوتی ها به نزدیکترین واحد درمانی) معطوف نموده و در کوتاه ترین زمان عملیات را به انجام برسانند(زمان طلایی امداد) بعضا با پیچیدن به پای هم، اقدامات یکدیگر را خنثی می‌کنند! 

آنچه مشهود است، نبود فرماندهی میدان، بهم ریختگی و اتلاف زمان در اینگونه حوادث بوده است و فقط خدا می‌داند زندگی چند هموطن، قربانی «بحران مدیریت حوادث» می‌شود.

نکته آخر اینکه، در بحران های بزرگ مانند بلایای طبیعی، حجم عملیات امداد چنان گسترده و دایره خدمات رسانی آنقدر وسیع است، که اگر چاره ای برای ستاد مدیریت بحران و نحوه اطلاع رسانی در آن صورت نگیرد، این خود بحرانی به‌مراتب بزرگتر از اصل بحران خواهد شد!  

به هرحال انتظار می‌رود، استاندار لرستان یکبار برای همیشه مشکل ستاد بحرانِ، بحران‌زده را در این دیار حل کند تا در مواقع حساس با جان و احساسات مردم و افکار عمومی بازی نشود و رسانه ها نیز مرجع موثق دریافت آمار و اطلاعات را بشناسند.