آخرین جلسه دادگاه متهمان غیر روحانی حمله به سفارت عربستان برگزار شد / بزودی، محاکمه24متهم پرونده در«دادگاه ویژه روحانیت»
رکنا: خسرو مبشر-دادستان کل کشور گفت: متهمان تعرض به سفارت عربستان که در دادگاه ویژه روحانیت مطرح است، در آینده نزدیک محاکمه میشوند.
حجتالاسلام والمسلمین محمدجعفر منتظری در حاشیه مراسم تودیع و معارفه دادستان نظامی قدیم و جدید استان تهران در جمع خبرنگاران در خصوص زمان محاکمه آن بخش از پرونده متهمان حمله به سفارت عربستان که در دادگاه روحانیت مطرح است، اظهار کرد: پرونده متهمان از دادسرای ویژه روحانیت به دادگاه ویژه روحانیت ارجاع شده و بزودی محاکمه متهمان برگزار خواهد شد.
آخرین دفاع متهمان تعرض به سفارت عربستان
دومین و آخرین جلسه رسیدگی به پرونده متعرضین به سفارت عربستان روز گذشته، در حالی در دادگاه کارکنان دولت به ریاست قاضی فرشید دهقانی برگزار شد که قرار است محاکمه 24 متهم دیگر در دادگاه ویژه روحانیت تشکیل شود.
قاضی فرشید دهقانی رئیس دادگاه در پایان جلسه محاکمه متهمان حمله به سفارت عربستان در جمع خبرنگاران گفت: طی دو روز گذشته (دوشنبه و سهشنبه) به اتهامات 19 متهم این پرونده- متعرضین به سفارت عربستان - رسیدگی شد، زیرا از تعداد 21 متهم این پرونده یک نفر غایب بود و یک نفر هم طلبه بود و پروندهاش به دادگاه ویژه روحانیت ارسال میشود. وی یادآور شد: دادگاه ظرف مهلت قانونی و طی 10 روز حکم پرونده را صادر خواهد کرد. دهقانی افزود: این پرونده 23الی 24 متهم دیگر دارد که پروندهشان در دادگاه ویژه روحانیت رسیدگی خواهد شد.
همچنین در جلسه امروز [سهشنبه] به اتهامات هشت نفر از متهمان رسیدگی شد و یکی از متهمان نیز حضور نداشت. رئیس دادگاه افزود: در این دو جلسه به اتهامات 19 نفر از متهمان به اتهام مشارکت در تخریب اموال سفارت عربستان و اخلال در نظم و امنیت عمومی از طریق تجمع غیرقانونی رسیدگی شد.
بنابر این گزارش، در ابتدای جلسه پس از رسمیت دادگاه، مصطفی شعبانی وکیل مدافع یکی از متهمان در دفاع از موکلش گفت: دیروز موکلم در اظهاراتش گفت که حضورش در آن تجمع با انگیزه انقلابی، مذهبی و حمایت از انقلاب بوده است. به دلیل فشارهای دولت عربستان و اتفاقاتی نظیر حادثه منا، فرودگاه جده و اعدام مرجع تقلید آیتالله نمر در آن تجمع حضور یافته و انزجار خود را به این شکل نشان داده است. وی ادامه داد: موکل من مسئول مؤسسهای است که بیش از 10 هزار نوجوان و جوان را پرورش داده است. یکی از اتهامات موکلم اخلال در نظم عمومی از طریق جنجال و تجمع غیرقانونی بوده در حالی که مشکلی در آن تجمع نبوده است.
وی با طرح این سؤال که «حرکتهای خودجوش باید از کجا مجوز بگیرد؟» گفت: اینگونه حرکتهای خودجوش در کشور ما عرف شده است. این افراد سینه چاک انقلاب و اسلاماند. موکلم از سوریه برگشته است و برحسب تکلیف شرعی احساس کرده باید از انقلاب حمایت کند. مرز ما ایران نیست وقتی در سوریه میجنگیم مرز ما آنجاست.
شعبانی ادامه داد: در بحث اتهام دیگر موکلم که مشارکت در تخریب عمدی اموال سفارت عربستان است، باید یادآور شوم که طبق قانون آیین دادرسی کیفری، خسارت نیاز به شاکی خصوصی دارد. عربستان به عنوان صاحب مال نیامده بگوید که اموال من برده شده است و هیچ شکایتی را مطرح نکرده است، زیرا سناریویی بوده که خود عربستان طراحی کرده و ایران را در مخمصه انداخت و بچههای ما را متهم کرد.
یک کانال با 40 هزار عضو
در ادامه جلسه قاضی دهقانی اتهامات مشارکت در تخریب عمدی اموال سفارت عربستان و اخلال در نظم عمومی از طریق جنجال و تجمع غیرقانونی را به متهم دیگر این پرونده تفهیم کرد و از وی خواست که از خود دفاع کند. متهم خودش را 25 ساله، داروساز و ساکن کرج معرفی کرد و گفت: زمانی که از طریق کانالهای تلگرامی متوجه چنین تجمعی شدم، برای نشان دادن انزجار خود از جنایات آل سعود به آن تجمع رفتم. کانالی که من این خبر را در آن دیدم، حدود 40 هزار نفر عضو داشت و به همین دلیل فکر کردم که تجمع قانونی است و از غیرقانونی بودن آن اطلاعی نداشتم. حدود ساعت 30/10 شب به آنجا رسیدم و مأموران نیروی انتظامی هم برخورد خوبی با ما داشتند. همانند بقیه افراد همراه جمعیت بودم ولی نه شعار دادم و نه چیزی را پرتاب کردم. حدود ساعت 30/11 شب هم به خانه برگشتم. شناخت خاصی نسبت به پرتاب کنندگان سنگ به سفارت عربستان نداشتم و داخل سفارت هم نرفتم. در کوچک سفارت سه پله در پیادهرو دارد که من پله اول را رفتم آن هم به دلیل اینکه مأمور آتشنشانی از من تقاضای کمک کرد تا مردم را از داخل سفارت که آتش گرفته بود، نجات دهیم ولی بعد دیگر نتوانستم و نرفتم.
توبه کردم و پشیمانم
قاضی دادگاه: در مورد آتش زدن پرچم سفارت عربستان چه دفاعی داری؟
متهم: من در بازجوییها گوشت قربانی شدم. گفتند شما محارب بینالمللی هستی، من هم اظهاراتم تحت فشار بود.
قاضی: چه کسی پرچم سفارت عربستان را پایین آورد؟
متهم: نمیدانم. برادران عزیز ما را ترغیب میکردند که به جلو برویم و لفظ بیغیرت را به کار میبردند. من حاضرم دست روی قرآن بگذارم و بگویم که اظهاراتم تحت فشار بود.
میتوانستند براحتی موضوع را جمع کنند. اگر پنج هزار نفر داعشی هم باشد، میتوانند آن را جمع کنند. دستهای پشت پرده را شما میدانید. من بعد از سخنرانی آقا، توبه و طلب مغفرت کردم و پشیمانم. ما از امریکا بگذریم، از آل سعود نمیگذریم. متهم دیگر که خود را 23 ساله، دبیر تربیتی معرفی میکرد، در دفاع از خود گفت: از طریق اینستاگرام و برخی رفقایم خبر تجمع را دیدم. حدود ساعت دو بعد از ظهر آن روز 50 نفر از طلاب بیانیهای را مقابل سفارت خواندند و ذهنیت من از فضای تجمع این بود که قرار است فقط یک تجمع صورت گیرد و تخریبی در کار نیست. سن زیادی ندارم و از تجمعات هم ذهنیتی ندارم.
نزدیک به 50 الی 60 نفر بودیم که جلوی سفارت رفتیم. شعارهایی نسبت به جنایات آل سعود داده میشد و زمانی که جمعیت حدود 300 نفر شد، پلیس مانع از نزدیک شدن ما به سفارت شد و زمانی که جمعیت زیادتر شد، پلیس راه را باز کرد تا نزدیکیهای سفارت هم رفتم و حتی هیچ نیروی پلیسی دستم را نمیگرفت که جلو نرو. انگار زمان ایستاده بود؛ نیروی پلیس که در ابتدا برخورد شدیدی داشت، بعد از مدتی ممانعتی از ورود ما نکرد. تربیت خانوادگی هم ایجاب میکرد که اموال سفارت، بیتالمال است و نباید به آن دست زد.
قاضی دهقانی پرسید: در مورد تهیه مواد آتشزا چه دفاعی داری؟
متهم گفت: من چند نفر از افراد را دیدم که مقداری مواد آتشزا به سمت سفارت پرتاب میکردند. ساعت دو بعد از ظهر همان روز چنین تجمعی در مقابل کنسولگری مشهد صورت گرفته بود و برای ما جای سؤال دارد که چرا به آن اشاره نشده است. چرا در مورد این تجمع ممانعتی نشد که مشابه آن در مشهد هم رخ داده بود.
اظهاراتم را قبول ندارم
قاضی دهقانی خطاب به متهم دیگر پرونده گفت: شما در صفحه 362 جلد دوم پرونده گفتهاید که یک شیشه بنزین به صورت شخصی آورده و چند شیشه را هم شما پر مواد و آماده کردید. چه دفاعی داری؟ متهم گفت: به هیچ عنوان اظهاراتم را قبول ندارم و کمک هم نکردم. قاضی مجدداً به او گفت: یکسری اسامی را آوردی که آن افراد وارد سفارت شدهاند. متهم پاسخ داد: من حدود 150 متری سفارت بودم یک تعدادی از دوستان من آنجا بودند.
قاضی دهقانی از متهم پرسید: آیا مهر سفارت را برداشتهای؟ متهم پاسخ داد: یک مهر را برداشتم و تحویل فرد دیگری دادم. قصدم از تجمع صرفاً بیزاری از عربستان بود. قاضی مجدداً به متهم گفت: شما بارها اقرار کردهاید که در ساخت مواد آتشزا همکاری داشتید.
متهم گفت: اظهارات صورت گرفته تحت فشار بود. من در جریان ساخت کوکتل نبودم. پلیس براحتی میتوانست با دو باتوم زدن، جمعیت را متفرق کند ولی این کار را نکرد. وظیفه پلیس پیشگیری از ارتکاب جرم است. این کار را نکرد.
در ادامه جلسه دادگاه قاضی دهقانی با اتهام اخلال در نظم عمومی از طریق جنجال و تجمع غیرقانونی متهم دیگری را تفهیم اتهام کرد. متهم که خود را 20 ساله، کارگر معرفی میکرد در دفاع از خود گفت: من سن و سالی ندارم که جامع صحبت کنم. در شبکههای اجتماعی از خبر تجمع اطلاع یافتم. قصد تخریب نداشتم و فقط نظارهگر بودم. شعارهای حیدر حیدر در تجمع داده میشد. من نه سنگی پرتاب کردم و نه شعاری دادم فقط به اعدام شیخ نمر معترض بودم.
قاضی: عکس شما در تجمع موجود است. متهم پاسخ داد: بله. من کنار دیوار ایستاده بودم. حدود 3 الی 4 نفر که صورتشان پوشانده شده بود، مواد آتشزا داشتند و به سمت سفارت پرتاب میکردند. من تا شعاع 50 متری سفارت هم نرفتم. ماشین شخصی رد شد و دو نفر که از پشت سرم رد شدند، مرا بردند و من در آنجا فکر کردم که مرا دزدیدند و آدمربایی صورت گرفته است. حداقل مجازات را برایم در نظر بگیرید؛ زیرا خانواده ضعیفی دارم.
1365 پیام و زنگ به همسرم
یکی دیگر از متهمان پرونده در دفاع از خود گفت: در گروههای تلگرامی و در جایی خبر تجمع را ندیدم. فقط منزلمان نزدیک آنجا بود. من فقط تماشاچی بودم. ساعت 30/2 بامداد دستگیر شدم. جزو 40 نفر اولیه بودم که ساعتهای آخر ما را گرفتند. ساعتی که ما آنجا بودیم، کسی نبود. قاضی: شما اسامی تمام گروهها را میدانی و دقیق هم عنوان کردهای؟ متهم پاسخ داد: من حتی کلانتری هم نرفتهام. دو هفته بعد از اینکه دستگیر شدم، عروسیام بود. وقتی کسی در فشار قرار میگیرد، چه باید بکند؟ 40 روز در زندان بودم. از کل افراد هممحلیمان فقط دو نفر در میان این 21 نفر بودند. برای چه باید دردسر درست کنم. هزار و 365 پیام و زنگ من فقط به همسرم بوده است.وی افزود: پدربزرگ من در بوسنی شهید شد و دو تا از عموهایم جانبازند و ترور شدهاند. پدر خانمم شهید و برادرشان جزو مسئولان هستهای کشور است. من هیچ وقت خطای خودم را تقصیر مملکت نمیگذارم. بسیجی کسی است که در سوریه میجنگد. حزباللهی هم نیستم. من آنجا رفتم در حالی که نباید میرفتم.
آخرین دفاع
متهم دیگری با همین اتهامات پس از تفهیم اتهامات، خود را 28 ساله، شغل آزاد، باسواد، ساکن کرج معرفی کرد و گفت: آیا 9 دی مجوز داشت؟ آیا افراد آن تجمع متهمند؟ قاضی دهقانی خطاب به وی گفت: این تجمع منجر به تخریب و آتش زدن اموال و ماشینهای سفارت شد. افراد حاضر در سفارت فرار کردند. در تظاهراتی که رسمی اعلام میشود، قطعاً همه شرکت میکنند مانند 22 بهمن، روز قدس و.... طبق کیفرخواستی که صادر شده شما دو اتهام داری. چه دفاعی داری؟ متهم در آخرین دفاع پاسخ داد: ما قربانی شدیم. اگر کشور قربانی میخواهد، من حاضرم. متهم در ادامه گفت: به نظرتان نباید در کیفرخواست نیروی انتظامی هم باشد؟ من از طریق دوستانمان در آپارات تجمع کنسولگری در مشهد را دیدم و شنیدم که چنین تجمعی در تهران است و اگر میدانستم که تجمع غیرقانونی است، شرکت نمیکردم. روز تجمع به محض آتشسوزی در سفارت من رفتم در اولین اتاق و دو تا زونکن از اتاق برداشتم و حتی از بازپرس پرسیدم که مدارک به دردتان خورد؟ من آن زونکنها را به فردی دادم تا بیاورد و او را در بین راه دستگیر کردند و اسم مرا گفت و به من نسبت دادند که جاسوس اسرائیل هستی. آقای قاضی من زندان بروم میمیرم. مشکلات جسمی و بیماری دارم. حاضرم تبعید شوم ولی زندان نروم. خواهش میکنم از مجازاتهای جایگزین برای من استفاده کنید. متهم 20 ساله دیگر پرونده پس از تفهیم اتهام از سوی قاضی دهقانی در دفاع از خود گفت: از طریق تلگرام متوجه تجمع شدم. من در تجمع شعار دادم و دو تا کوکتل هم پرتاب کردم که یکی لیز خورد و دیگری هم عمل نکرد. پلیس در این تجمع کمکاری کرد.
بنابر این گزارش، پس از حدود 4 ساعت دفاعیات متهمان جلسه رسیدگی خاتمه یافت و قاضی پرونده اعلام کرد در 10 روز آینده احکام متهمان صادر خواهد شد.
ارسال نظر