جشن نوسره چیست؟

جشن های باستانی زیاد و متنوعی در ایران از دیرباز برگزار می شد. یکی از این جشن ها جشن نوسره نام دارد. جشن نوسره 5 روز قبل از جشن بزرگ سده برگزار می شود. ایرانیان با برگزاری این جشن خود را برای برگزاری هرچه باشکوه تر جشن بزرگ سده آماده می کردند.

به گزارش رکنا، جشن‌های ایرانی به جشن‌های ملی و مردمی گفته می‌شود که ریشه تاریخی ایرانی دارند و از دوران باستان تا به امروز رسیده‌اند. برخی از این جشن‌ها کم‌ و بیش زنده هستند. جشن‌های زنده به جشن‌هایی گفته می‌شود که بنا به سنت تاریخی در میان مردم رایج است (مانند جشن نوروز) و جشن‌های فراموش‌شده به جشن‌هایی گفته می‌شود که بنا به سنت تاریخی برگزار نمی‌شوند(مانند جشن بهاربد)، اما ممکن است کوشش‌هایی برای احیای برخی از آنها رواج داشته باشد.

برخی از ویژگی‌های عمومی جشن‌های ایرانی

بررسی جشن‌های ایرانی و زمان برگزاری آن ها نشان دهنده ویژگی‌هایی مشترک در میان همه آن هاست. نخست اینکه تقریباً همگی در پیوند با پدیده‌های طبیعی و کیهانی و اقلیمی هستند و به همین دلیل کوشش شده است تا زمان برگزاری آنها هر چه بیشتر با تقویم طبیعی منطبق باشد. دوم اینکه تقریباً هیچکدام از جشن های ایرانی برگرفته از دستورهای دینی نیستند. با اینکه همواره پیروان ادیان گوناگون تلاش کرده‌اند که برخی از آنها را مراسم دینی خود معرفی کنند؛ اما نمی‌توان آنها را متعلق به هیچ دینی دانست. سومین ویژگی جشن های ایرانی گردهمایی‌ها و مراسم ایرانی در این است که با سرور و شادی همراه هستند و غم و اشک و گریه در آن ها جایی ندارد. و چهارمین ویژگی جشن‌ها و مراسم ایرانی در احترام و پاسداشت همه مظاهر طبیعت است. در هیچکدام آیین‌های ایرانی اثری از خشونت و بدرفتاری نسبت به گیاهان و حیوانات دیده نمی‌شود. بلکه حتی با آیین‌هایی همراه است که به انگیزه پاکیزگی و پاسداری از محیط زیست برگزار می‌شود. پنجمین ویژگی‌های عمومی جشن های ایرانی در گستردگی مراسم است. ایرانیان جشن‌ها و آیین‌های میهنی خود را به گونه‌ای یکپارچه و با همبستگی و همزیستی شگفت‌انگیزی برگزار کرده و تفاوت‌های قومی و دینی و زبانی را عامل بازدارنده این یگانگی نمی‌دانسته‌اند.

جزئیات جشن نوسره

«جشن نوسره» پنج روز قبل از جشن بزرگ سده برگزار می شود، ایرانیان با برگزاری این جشن خود را برای برگزاری هر چه باشکوه تر جشن بزرگ سده آماده می کردند.

از آداب برگزاری جشن نوسره برپایی آتش و خواندن نیایش و دعا در درگاه حق است، در روایت ها آمده که با برگزاری این مراسم بزرگان دینی و مذهبی و مسئولان با برنامه ریزی و ایجاد آمادگی برای جشن سده به هر چه باشکوه تر برگزار شدن آن می پرداختند.

روز پنجم از هر ماه به سپندارمذ در آیین باستان پارسی نسبت داده شده است که(به مناسبت سبزکنندگان زمین و سبز شدن زمین) به منظور ستایش و قدردانی زنان، این روز را در ماه به گرامیداشت زنان اختصاص داده اند.