نشست خبری فیلم سینمایی  «اسفند» در جشنواره فجر ! / چرا از بازیگران مشهور استفاده نشد

به گزارش خبرنگار رکنا، نشست خبری فیلم سینمایی «اسفند» در جشنواره فیلم فجر ، به نویسندگی و کارگردانی دانش اقباشاوی و تهیه‌کنندگی مرحوم جلیل شعبانی و مهاجر توحیدپرست، با حضور عوامل و بازیگران این اثر در برج میلاد تهران برگزار شد. این مراسم که اجرای آن را منصور ضابطیان بر عهده داشت، با ۳۰ ثانیه سکوت به احترام مرحوم جلیل شعبانی آغاز شد.

اقباشاوی: ایده «اسفند» از علاقه جوانی‌ام به آثار جنگی شکل گرفت

دانش اقباشاوی، نویسنده و کارگردان فیلم، در مورد شکل‌گیری ایده این اثر گفت: «از جوانی علاقه زیادی به آثار جنگی داشتم، اما تا قبل از سال ۱۴۰۰ تصورم این بود که جنگ تمام شده و نیازی به یادآوری آن نیست. اما با مطرح شدن ایده ساخت فیلمی درباره فرمانده علی هاشمی، نگاهم تغییر کرد.»

بازتاب وحدت و مردم‌محوری در روایت فرمانده علی هاشمی

او تأکید کرد که پرداختن به زندگی این فرمانده، نه تنها باعث ایجاد اختلاف نمی‌شود، بلکه برعکس، وحدت و یکپارچگی را تقویت می‌کند: «فرمانده علی هاشمی حلقه واسط میان نظام و مردم بود و در کنار آن، کاملاً مردم‌محور عمل می‌کرد.»

چرا از بازیگران چهره استفاده نشد؟

اقباشاوی درباره دلیل استفاده نکردن از بازیگران شناخته‌شده گفت: «برای من مهم بود که بازیگری را انتخاب کنم که از نظر درونی، به شخصیت علی هاشمی نزدیک باشد. باورپذیری نقش از هر چیزی مهم‌تر بود.»

مهاجر توحیدپرست، تهیه‌کننده فیلم، در ادامه افزود: «اگر معتقدیم سینما نیاز به چهره‌های جدید دارد، باید از جایی شروع کنیم.»

روایتی متفاوت از جنگ؛ وقتی فیلم با آغاز عملیات خیبر تمام می‌شود

اقباشاوی درباره روایت فیلم گفت: «فیلم درباره مراحل آماده‌سازی عملیات خیبر است و وقتی عملیات شروع می‌شود، فیلم تمام می‌شود. فکر می‌کنم برای اولین بار است که در سینمای ایران، پیش‌تولید یک عملیات نظامی نمایش داده می‌شود، نه خود عملیات.»

اقتباس یا پژوهش؟ ارتباط فیلم با کتاب «قرارگاه سری نصرت»

در پاسخ به پرسشی درباره ارتباط فیلم با کتاب «قرارگاه سری نصرت»، کارگردان توضیح داد: «ما اقتباس مستقیم از این کتاب نداشتیم، اما در تیتراژ پایانی، بخشی با عنوان پیوست پژوهشی اضافه کردیم که در آن نام این کتاب ذکر شده است.»

نقدها به لهجه‌ها و خرده‌فرهنگ‌ها

در مورد باورپذیری لهجه‌ها و خرده‌فرهنگ‌های فیلم، اقباشاوی گفت: «تمام بازیگران، خوزستانی هستند و من خودم رگه عربی دارم، بنابراین با دقت و آگاهی کامل در این زمینه کار شد.»

کندی روایت یا تعلیق دراماتیک؟

او در پاسخ به نقدهایی درباره کند بودن ریتم فیلم گفت: «با این نظر مخالفم. فیلم سرشار از موقعیت‌های دراماتیک است و به هیچ وجه تخت و کسل‌کننده نیست. در تدوین هم تلاش شد که ریتم مناسب حفظ شود.»

بازنمایی سرداران جنگ؛ انتخاب‌های دقیق بازیگران

اقباشاوی درباره موفقیت فیلم در به تصویر کشیدن سرداران جنگ تحمیلی عنوان کرد: «مهم‌ترین عامل این موفقیت، انتخاب درست بازیگران بود. ما برای هر شخصیت، از خود سرداران یا بستگان نزدیک آن‌ها اجازه گرفتیم.»

تهیه‌کننده: ساخت این فیلم بدون جلیل شعبانی دشوار بود

مهاجر توحیدپرست درباره تجربه تهیه‌کنندگی این اثر گفت: «از همه عوامل سپاسگزارم که به من اعتماد کردند. ساخت این فیلم بدون حضور مرحوم جلیل شعبانی بسیار سخت بود، اما موفق شدیم.»

همه عوامل در خدمت فیلم بودند؛ تجربه مدیر فیلمبرداری

سعید براتی، مدیر فیلمبرداری فیلم، درباره تجربه همکاری در این پروژه گفت: «خوشحالم که هیچ‌یک از عوامل، از فیلم جلوتر نیستند و همه در خدمت روایت اثر بودند.»

از دستیار کارگردانی تا بازی در نقش اصلی

رضا مسعودی درباره تجربه بازی در فیلم گفت: «در ابتدا به‌عنوان دستیار کارگردان در پروژه حضور داشتم و لیستی از بازیگران پیشنهادی برای نقش اصلی ارائه دادم. اولین پیشنهاد من، ساعد سهیلی بود، اما کارگردان معتقد بود که این نقش را خودم بازی کنم.»

مهدی زمین‌پرداز نیز در ادامه گفت: «بسیاری از بازیگران فیلم، از جنوب ایران انتخاب شدند. با وجود تجربه کم، بازی آن‌ها بسیار یکدست و واقعی از کار درآمد.»

خیام وقار کاشانی هم گفت: «در ابتدا قرار بود فقط بازیگر معرفی کنم، اما خوشحالم که فرصت بازی در این فیلم را پیدا کردم.»

پایان نشست با ابراز امیدواری برای استقبال مخاطبان

نشست خبری «اسفند» با تأکید بر اهمیت روایت مستند و مردم‌محور از فرمانده علی هاشمی به پایان رسید. عوامل فیلم ابراز امیدواری کردند که این اثر بتواند در اکران عمومی، مورد استقبال مخاطبان قرار گیرد.

وبگردی