روز بزرگداشت مولوی گرامی باد + آشنایی با زندگی مولوی

به گزارش رکنا، جلال‌الدین محمد بلخی معروف به مولانا از مشهورترین شاعران پارسی‌گوی ایرانی است. مولانا نماد عرفان ایرانی بوده و اشعار مولانا بالغ بر ۲۶۰۰۰ بیت است. مثنوی معنوی، دیوان شمس، فیمه مافیه، مجالس سبعه از آثار او است.

۸ مهر؛ روز بزرگداشت مولوی سالگرد تولد «مولانا جلال‌الدین بلخی» و سالگرد روز بزرگداشت او در سالی است که به نام سال جهانی مولانا در یونسکو به ثبت رسیده است.

یونسکو با پیشنهاد ترکیه سال ۲۰۰۷ را سال جهانی مولانا نامیده‌ است.

تاریخ دقیق روز بزرگداشت مولوی در تقویم سال ۱۴۰۳ چه روزی است؟

تاریخ دقیق روز بزرگداشت مولوی در تقویم شمسی برابر است با :

۱۴۰۳/۰۷/۰۸

یکشنبه – ۰۸ مهر ۱۴۰۳

تاریخ دقیق روز بزرگداشت مولوی در تقویم قمری برابر است با :

۱۴۴۶/۰۳/۲۵

الأحد‬ – ۲۵ ربیع الاول ۱۴۴۶

تاریخ دقیق روز بزرگداشت مولوی در تقویم میلادی برابر است با :

۲۰۲۴-۰۹-۲۹

شرح زندگی مولوی

جلال‌الدین محمد بلخی معروف به مولوی و مولانا و رومی در ششم ربیع الاول سال 604 هجری در شهر بلخ دیده به جهان گشود. مولوی از مشهورترین شاعران ایرانی‌تبار پارسی‌گوی است نام کامل وی «محمد ابن محمد ابن حسین حسینی خطیبی بکری بلخی» بوده و در دوران حیات به القاب «جلال‌الدین»، «خداوندگار» و «مولانا خداوندگار» نامیده می‌شده‌است. در قرن‌های بعد (ظاهراً از قرن ۹) القاب «مولوی»، «مولانا»، «مولوی رومی» و «ملای رومی» برای وی به کار رفته‌است و از برخی از اشعارش تخلص او را «خاموش» و «خَموش» و «خامُش» دانسته‌اند. زبان مادری وی پارسی بوده است.

پدر او مولانا محمد بن حسین خطیبی معروف به بهاءالدین ولد و سلطان‌العلما، از بزرگان صوفیه و مردی عارف بوده است. پدر مولوی مردی سخنور بوده و مردم بلخ علاقه فراوانی به او داشته که ظاهرا همین وابستگی مردم به او سبب ایجاد ترس در محمد خوارزمشاه گردید و او را علیه بهاءالدین ولد برانگیخت. به همین دلیل بهاءالدین ولد پدر مولوی احتمالاً در سال ۶۱۰ قمری، هم‌زمان با هجوم چنگیزخان از بلخ کوچ کرد و سوگند یاد کرد که تا محمد خوارزمشاه بر تخت نشسته، به شهر خویش بازنگردد.

نگاره ای از مولانا

مسافرت های مولوی

مولوی در سفر زیارتی که پدرش از بلخ عازم آن شد پدرش را همراهی نمود، در طی این سفر در شهر نیشابور همراه پدرش به دیدار شیخ فریدالدین عطار عارف و شاعر شتافت. ظاهرا شیخ فریدالدین سفارش مولوی را در همان کودکیش (6 سالکی یا 13 سالگی ) به پدر نمود. در این سفر حج علاوه بر نیشابور در بغداد نیز مدتی اقامت کردند و ظاهرا به خاطر فتنه تاتار از بازگشت به وطن منصرف گردیده و بهاء الدین ولد در آسیای صغیر ساکن شد. اما پس از مدتی براساس دعوت علاء الدین کیقباد به شهر قونینه بازگشت.

کدخبر: 1045658 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟