این مطلب از گروه وب گردی است و تنها جنبه سرگرمی دارد
واکنش به همایون شجریان با اجرای ترانه هایده ! / با احترام؛ لطفا دیگر نخوانید
خواندن آهنگ هایده توسط همایون شجریان واکنش های زیادی در پی داشته است.
همایون شجریان، خواننده سرشناس و فرزند استاد محمدرضا شجریان در حاشیه کنسرتش که در کانادا برگزار شده است ترانه خاطره انگیزِ هایده، خواننده زن قبل از انقلاب را خوانده که ویدیوی این بخش از کنسرتش در شبکههای اجتماعی وایرال شده و با واکنش متفاوت کاربران مواجه شده است.
انوشیروان روحانی، آهنگساز مشهور ایرانی به عنوان نوازنده مهمان در کنسرت همایون شجریان حضور داشت.
در همین رابطه روزنامه هم میهن در یادداشتی تحت عنوان «پسر نوح» به قلم علی ورامینی، روزنامه نگار نوشت:
* تعبیری در روانشناسی وجود دارد به این معنا که وقتی سوت شروع جهان، به معنای زندگی هر فرد زده میشود، همه در یک نقطه قرار نداشته اند. سازوکار این جهان از همان نقطه شروعاش برای هرکس چنان عادلانه نیست؛ لااقل به عقل ناچیز ما چنین به نظر میرسد. یکی در همان بدو ورودش به دنیا در نقطهای قرار میگیرد که دیگرانی شاید ده عمر دیگر هم میداشتند به آن نمیرسیدند.
* این از بخت یاری بعضی از آدمهاست که هستی، روزگار، آفریدگار یا هرچه بنامیم، نعمتهایی به آنها اعطا میکند که به همه نکرده است. فرزند شجریان بودن در بستر فرهنگی ایران یا اساساً در ایران یکی از همین نعمتهاست. خاطرم هست که حسین علیزاده سالها پیش در یادداشتی درباره نسبت هنر و ثروت نوشته بود و در پایان یادداشت گفته بود؛ یکی از شاگردان دست بلند کرد که در نهایت هنر بهتر است یا ثروت و من گفتم: «محمدرضا شجریان». محمدرضا شجریانی که سختگیرترین منتقدان موسیقی و نقزنترین آدمها به او که میرسید، میگفتند و میگویند که او فر همایونی داشت.
* ما ترک محمدرضا شجریان نهفقط نام و ثروت او که شبکهای حیرتانگیز از بزرگترین متفکران، هنرمندان، نویسندگان، شاعران و بزرگان هر طیف بود که حول او جمع شده بودند و همه آن بزرگان محمدرضا شجریان را احترام میکردند و ارج مینهادند. مصداق این حرف، سخنان ابتدا و انتهای کاستهای خصوصی محمدرضا شجریان که در محفلی چیزی خوانده است. میزبانانش که معمولاً از متمولان هستند چنان درباره او و شأن او صحبت میکنند که انگار از خداوندگاری سخن میگویند. همین دست سخنان را در کلام بزرگان هر شاخهای از فرهنگ میتوانید ببینید.
* شجریان این راه را از معلمی مشهد و استودیوی استانی تا بزرگترین سالنهای جهان و معتبرترین رسانههای دنیا در حالی تنها و بیهیچ پشتوانهای طی کرد که به احترام پدر در ابتدای هنرمندیاش ناچار بود هویت خود نهان کند. او از سیاوش بیدگانی نام عظیم محمدرضا شجریان را ساخت.
* همایون شجریان با این ماترک پا به عرصه موسیقی گذاشت. همو که بخت یارش بود تا شجریان زاده شود و در نقطه شروع جایی باشد که چندین عمر از بسیاری آدم دیگر، جلوتر باشد. خیلی هم جلوتر باشد. چه کسانی که برای دیدن یک لحظهای آدمهایی که هر آینه حول شجریان جمع شده بودند، باید عمری میدویدند و چه کارها نمیکردند که اقبالشان یار شود و اساتید آنها را به حضور بپذیرند. همایون این بخت را داشت که اگر میخواست تنبک بنوازد بزرگترین تنبکنواز معاصر در کنارش بود، اگر میخواست کمانچه بیاموزد همانطور. نهفقط موسیقی، او اراده میکرد، نابترین شعرهای معاصر را از زبان خود شاعر میشنید و مهمترین متون فارسی را نزد نویسندگانش میتوانست بخواند.
* شاید نگاهی به این ماترک، آن پدر، این همایون امروز را برای اهالی موسیقی ایرانی کمی نامأنوس کند؛ همایونی که دیگر سالهاست هیچ آواز نابی از او نشنیدهایم. ویدئوهایی که اخیراً از او به همراهی پیانو انوشیروان روحانی منتشر شده انگار آبی سرد است بر آتش امید آنان که هنوز امید داشتند میراثدار نام شجریان بتواند کار پدر را توسعه دهد یا نه، کاری بیافریند که از پس همه بر نیاید. اما گویی همایون مسیر دیگری ترجیح داده است؛ مسیری سهلالوصول برای توسعه دادن ماترک مادی شجریان و نه آواز او.
* کنسرت همایون شجریان و انوشیروان روحانی حتماً که برای شرکتکنندگان در آن محفل اوقات خوبی خواهد ساخت و آنان را به وجد خواهد آورد. اما از منظری دیگر، منظری کلانتر، شأن آثاری اینچنین در تاریخ موسیقی چیست؟ کارهای انوشیروان روحانی را پیشتر خوانندگانی خواندهاند، باصلابتتر و زیباتر از اجراهایی که از همایون دست به دست میشود.
* آثاری که با نام آن خوانندگان و آن لحنها در خاطرههای جمعی حک شده است. حال پرسش این است که آیا همایون شجریان، میراثدار آن نام و سرمایه، رسالتش در این موسیقی خواندن قطعاتی برای ساخت محفلی دلنشین در آمریکای شمالی و اروپای غربی است؟ آیا در این برهوت موسیقی ایرانی نباید از همایون، همو که پدر از نوجوانی در کنار خودش نشاند و عزتش داد، انتظار داشت کاری کند که از دیگرانی شاید خیلی انتظار نرود؟
* البته که همایون شجریان بهعنوان یک شخص میتواند به همه اینها جواب بدهد و بگوید، دوست داشتم که این مسیر را انتخاب کنم، دوست داشتم رفتهرفته از اهل هنر فاصله بگیرم و سمت مارکت بروم و اصلاً مگر باید برای اینکه پسر محمدرضا شجریان بودم و چنین مسیری انتخاب کردم، جواب پس بدهم؟ این هم هست.
* ما فقط از یک حسرت میگوییم، شاید هم خیالاندیشی کردیم و اشتباه میکردیم. پسر نوح هم با دیگرانی نشست و راه و رسم دیگری جز پدر در گرفت. البته که مراد این نیست که همایون همچون پسر نوح است، ولی حتماً که با همنشینانی جز همنشنیان پدر نشست که راه و رسم هنرش دیگرگونه شد.
چند نمونه از واکنش کاربران در این رابطه را بخوانید:
* فرزانه توئیت زده است که به نظر من هیچکس نباید هیچ آهنگی از هایده بخونه. اون صدای ملکوتی چنان فاصلهای از همهی صداهای دیگه داره که وقتی کسی آوازی ازش رو بازخوانی میکنه، خودش رو در مقام مقایسه قرار میده و ناخواسته سطح خودش رو پایین میره.
* اکانت توئیتری اگزیستانسیال هم در واکنش به خوانده ترانه هایده از سوی همایون شجریان گفت: ممکنه که این اجرا به زیبایی اجرای هایده نباشه، ولی اینکه کسی مثل همایون بعد از این همه سال چنین ملودی رو اجرا کنه، از حیث متفاوت بودن صدا و حسن انتخاب، جالبه. در کل کنسرت انوشیروان روحانی با همایون شجریان از اون اتفاقات نادر موسیقیه.ای کاش من هم اونجا بودم.
* حساب کاربری حیران با انتقاد از همایون شجریان نظر داد: همایون شجریان جسارت زیادی داره، هر کاری که دوست داره بدون اینکه به عواقبش فکر کنه انجام میده، درسته تو این وادی درست و غلط نداریم، ولی خوندن یه آواز که قله اش با اختلاف فتح شده به پرستیژ هنریت بیشتر آسیب میزنه، بازخوانی آهنگ زلف نامجو وای یار من هایده حکم تیشه به ریشه بود)).
* میثم هم اینگونه مینویسد: پسر واقعا متعجبم از نادونهایی که به راحتی به همایون شجریان توهین میکنن، چون آهنگی رو خونده تو کنسرت (به زیبایی و ژوستی هر چه تمامتر) که قبلا هایده خونده! چون شما هایده رو دوست داری، دلیل بر بد بودن خواننده دیگری نیست. دلیل تکنیکال داری، بفرما. نداری سکوت کن.
* مرسانا هم در توئیتر خود نوشت: یکی از خنده دارترین اتفاقات این چند روز، اعتراض گذوهی از دوستان به بازخوانی ترانه هایده، توسط همایون شجریان بود لعنتیها ترانههای جان لنون، پل مککارتنی، باب دیلن بارها بازخوانی شده و خواهد شد ... شما از هایده صحبت میکنید؟!
* پیام در دفاع از همایون شجریان میگوید: از شجاعتِ آقای همایون شجریان برای خواندنِ اثری که خانم هایده اجرا کرده بودند، لذت بردم. انشالله درایت و عقلِ سلیمِ ایشان، تکرارِ این شجاعت را مانع خواهد شد. گذشته از جنبههای فنی که در صلاحیتم نیست، تکرار یک تجربهی دلچسب، به روشی دیگر یا شخصی دیگر، واقعا سخت است.
دهن مردم را نمیشه بست کارت را بکن
با سلام و احترام
در تعجبم که در چندسال گذشته هرکسی به شیوه های مختلف آهنگ های بانوهایده رو خونده ولی هیچکسی صداش درنیامده اما تا همایون شجریان املا صحیح و درست و در یک کنسرت باشکوه به نوازندگی یک تراز اول مثل انوشیروان روحانی آهنگ ایشون رو خونده اینهمه حاشیه ایجاد شده. پس برای ما بدون فکر حرف زدن مهمه نه تمایز رفتار صحیح و ناصحیح. کاش میفهمیدیم هرچی داره اتفاق میفته مال فکر نکردن و فقط حرف زدن و پیروی کورکورانه کردنه. در پناه خدا
بنده خدا نرفت که بغل هایده بشینه باهاش هم صدا بشه شعره همه میتونن بخونن خواهش دست از این تعصبات بیجا بردارید حی مردم رو تحریک نکنید
همایون شاهینی هست که کلاغ با قارقار کردن بهش نمی رسه
شجریانی که بی نظیر بود قدرش رو کسی ندونست اینم مثل پدرش و خیلی از هنرمندان و دانشمندان دیگمون کسی قدرشون رو نمیدونه
دمش گرم آقای شجریان بقیه بذارهر ...میزنن بزنن
نه اینکه بازخوانی بد باشه اما وقتی ترانه ای قبلا با صدایی شنیده شده ک به دل نشسته باید متفاوت تر اجرا بشه ک بشه ترانه همایون و این اتفاق نمی افته.و البته کار بکر همیشه مخاطب خودش داره اما خلاقیت موسیقی اینقد کمه ک دیگه همه می هم شدن و شاید موسیقی بی کلام بهتر باشه.
سلام
این آهنگ همان ترانه مرحوم نادر گلچین هستش که ملودیش با پیانو بوده. هایده هم خونده. حالا هم همایون شجریان بازخوانی کرده. لطفا این همه هیاهو نکنید. متن ترانه متن عاشقانه زیباییه و به نظرم خیلی بهتر از آهنگهای پاپ مهمل عاشقانه امروزیست که دوزار هم نمی ارزند.
این تصنیف زیاد مهم نیست یه آهنگ از هایده خونده اون خیلی مد نظرشون هست.ای جان جان بی من مرو
یک کلام ، پسر کو نشان از پدر ، خلاصه ، مختصر ، مفید ، تاسف تاسف ....والخ
بسیار عالی اجرا کردند مخصوصا با همراهی استاد انوشیروان روحانی.همایون شجریان از مفاخر موسیقی ایرانی است پاینده باشید.
این اعتراض ها ازمغزهای زنگ زده برمیاد
با تمام احترامی که برای همایون شجریان قائلم ولی زپلشت با این خوندنش،برادر چیزی که در سطح صدات نیست نخون .مگه مجبوری
واقعا جای تعجبه که چرا بعضی ها دوست دارند آنچه نظر وخواست آنهاست انجام بشود واگر غیر این باشد میشوند پسر نوح:انوشیروان روحانی بدون شک در عرصه نوازندگی با پیانو از مفاخر موسیقی ما هستند وهمراهی با ایشان ودر محضرش بودن اولا خود یک افتخار هست دوما وقتی قرار شد با استاد روحانی اجرا داشته باشند سبک پیانو همین آهنگها را میطلبدسوای اینها کجای این آهنگ زیبا اشکال دارد که بازخوانی شود یک آهنگ که در حافظه تک تک ایرانی به یادگار مانده است چرا وقتی مهران مدیری که آنقدرها هم خواننده نیست واز دو دانگ صدا بر خوردار هست واین اثر را بازخوانی میکند کسی دادش در نمی آید همایون عزیز که به آن زیبایی آن را اجرا کرده واز همه مهمتر این اهنگ در ضمره آهنگهای سنتی قرار میگیرد نه کوچه بازاری یا شیش وهشت دوستان اینقدر کم لطف نباشید ما باید افتخار کنیم که همایون عزیز یادو خاطره زنده یاد هایده رو زنده کردند وبا خواندن اثرش به آن ارج نهادنداینقدر تنگ نظر وکج سلیقه نباشیم ما ملت که عشق کردیم با شنیدنش وچیزی از ارزشهای استاد عزیز همایون گرامی کم نشد بلکه دوست داشتنی تر شد
وقتی از حسادت دارید میترکید
زنده باد شاهزاده موسیقی ایران جناب همایون خان شجریان
همایون شجریان از وقتی که زن گرفت کارهایی که میخونه مثل سابق نیست و اصلا انگار زن گرفته که از یاد بره و خاموش بشه
ناگفته نماند که آهنگ تیر مژگان متعلق به خانم هایده نیست. یه آهنگ قدیمیه که خیلیا خوندن، خانم هایده هم خوندن. خب آقای شجریان هم میتونه بخونه و خیلیای دیگه ...
نادر گلچین هم اجرا کرده.
واقعا متاسفم که وقتم رو گذاشتم و این مطلب مزخرف رو خوندم چه اینکه آنچنان از اون هایده با حسرت حرف زدید احترام گذاشتید که گویی هیچ خواننده ای نه بوده و نخواهد آمد که صدایی فراتر و ورای این صدا داشته باشد گرچه صدای اون رو بخصوص کامیون دارها میپسندند
😅
آقا چرا زور میکنین نه همایون خان نه مرحوم پدرش نه هیچ کس دیگه نمیتونه در حد هایده باشه فهم این موضوع اینقد سخته یعنی هایده یک معجزه بوده همین تکرارم نمیشه هیچ وقت
مارک شجریان چیزی هست که به هیچ عنوان نمیشه بهش ایراد گرفت
متاسفانه اصلا اون صلابت و شکوهی که در اجرای هایده بود اینجا اصلا دیده نمی شد، شروعش خوب بود هرچه پیشرفت، بی حال و بی روح بود، انگار با متن دوست نیست و لذت نمی برد فقط يه کاری بود که بايد انجام دهد، مثل کسی که کار مال خودش برای دیگران يه کاری را انجام میده اما نه با انرژی و ذوق زیاد
با احترام به همه عزیزانی که نظر دادن باید بگم که هیچ یک از دوستان به یک مسئله مهم توجه نکردن و این موضوع در کشور ما که متأسفانه به هر دلیلی در یک قطعه موسیقی فقط خواننده رو میبینیم و توجه نداریم که خواننده مالک و همه کاره اون آهنگ نیست و آهنگسازه که تصمیم میگیره کی بخونه و یا بازخوانی بشه یا نه.
نهایت اینکه دیدن و شنیدن یک اثر خاطره انگیز و زیبا با هنرمندی دو هنرمند دوست داشتنی واقعا دلنشین و زیبا بود. حتی برای مثل منی که از قاب گوشی این کلیپ رو دیدم.
برای هردو عزیز آرزوی موفقیت و بهروزی دارم
واقعا همایون با هفت هشت سال قبلش قابل مقایسه نیست! بابا کنسرت چه آتش ها رو برید ببینید. ثانیه به ثانیه ش محشره، تار علی قمصری و صدای آماده همایون و . . ./ ولی بازخوانی های چند وقت اخیرش واقعا بد بوده. آهنگ امید(شیرینه سوزه) و همین کار هایده.
درسته که همایون در بین خواننده های زنده کماکان بهترینه، ولی نکته نگران کننده افت صدا و حس و . . . هست! استاد شجریان کبیر، هرچقدر سنش بالاتر میرفت عالی تر میشد(همنوا با بم رو تقریبا توی 55 سالگی اجرا کرد) ولی همایون معکوس داره میره(هرچند مقایسه اسطوره ای بزرگ به اسم محمدرضا شجریان با هر شخص دیگه ای بنظرم زیاد جالب نیست)
همایون جان، بخدا دلتنگ یدونه از اون صنما جفا رها کن هستم ک بخونی، رفت آن سوار کولی، چرا رفتی، آهای خبردار... خواهش می کنم بشو همون همایون
تا کور شود هر آنکه نتواند دید
هر کس آزاد هست تو دنیا هر چیزی رو تجربه کند حالا چرا بعضی ها حسادت می کنند آن را باید در روحیه پست آن جستحو کرد
باسلام خدمت عزیزان اصل این اهنگ باصدای استادنادرگلچین بوده که توسط خوانندگان زیادی بازخوانی شده
چرا وقتی حاج آقای کریمی مداح معروف آهنگ سلام من به تو یار قدیمی هایده را با همان ملودی به عنوان مداحی خواند هیچ کس هیچ نگفت؟؟چون مداحی بوده مشکلی نداشته
دمت گرم بازم بخون
بسیار زیبا و دلنشین،عالی بود
به انتخاب های استاد شجریان در انتخاب ترانه ها اعتماد کنید. او متخصص تر خیلی از ماست.
بازخوانی از اثری دیگر اشکالی ندارد
صدای پدر و پسر خدادادی و بی عیب ه
شما چرا همه هنرمندان قدیمی را بد جلوه میدید؟
,صدای بی نظیر
ماشالله اقای شجریان مایه ی افتخاری
بدرخشی اون بالاها
با احترام لطفا دیگه نظر ندید.
اتفاقاخوب اجراکرد
عالی
عالی عالی بسیار لذت بردم👏👏👏👏👏🙏
این همه آهنگ بازخوانی میشه و غلط هم نیست..حالای استادی مثل همایون با تکنیک درست و اصولی یک آهنگ زیبا از هنرمند عزیزی مثل هایده رو اجرا کرده بجای لذت بردن از این صدا و این ترکیب روحانی و شجریان میان میگن هایده هایده..همایون همیشه کارش درست بوده و بس
من شعر را که هر دو خواننده را نمیدانم از کیست از توابع قدیم گفته اند هر سخن جای ونقطه مکانی خواندن این ترانه انتهای خوانندگی نیست اگر در آمریکا آن را خوانده در ایران میتواند آتش سودا بخواند زیاده سخت نگیرید استاد بی بدیل ایران وفا رس زبانان تکرار نخواهدشد.
چه حرفها و پیام های پوچ و مزخرفی!
پیامهای مردم مرسانا و اگزیستانسیال و...
خودنمایی موج میزنه!
کی گفته این آهنگ مال هایده ست. این یه تصنیف قدیمیه
عقلانیت هم خوب چیزیست،خیلی از ترانه ها را چندین خواننده مختلف اجرا کرده، از جمله رفتم که رفتم توسط آقای افتخاری ،ماهیگیر ،..... پس خوانندگانی که بعد از انقلاب این ترانه ها را اجرا کرده اند پسر نوح میشوند؟ کمتر قضاوت بی جا کنید هر چند حد شما قضاوت بندگان خدا نیست.
چرا نخونه مگه زنده یاد هایده خواننده سیاسی بوده که ترانهاش رو نخونن فقط چون زن بوده استاد نباید بخونه اتفاقا خیلیم عالی بود حال کردم
هر کی دوست نداره گوش نده ،،،تمام...
عمرا بتونه راه پدر رو ادامه بده
قاطی کرده همایون خان
اونموقع مهران مدیری این کارو با افتضاح تمام خوند چرا کسی دهنش باز نشد؟؟اهان چون ایشون همایون شجریانه فرزند محمد رضا ...
من 73ساله ام،کاری به هایده و همایون و محمدرضا هم ندارم، با موسیقی آشنا هستم . در این بازار خرده فروشان هنر، انقلاب نفهمید هنر چیست،هنرمند کیست، و چه کسانی را بایست بالا کشید.عزیزان اعتبار هنری فاخر را میتوان با ترازویی مانند برنامه گلها سنجید، هنرمندانی چون فاخته ای،بنان ، اکبر گلپایگانی,ایرج صندوق امانات هنری مرحوم پیرنیا بوده و خواهد بود. از روی تعداد گلهایی که هر خواننده ای خوانده میتوان فهمید چقدر ارزشمند بوده. آنهاییکه بعد از انقلاب گل کردند ، آنها بودند که قبل از انقلاب عددی نبودند ، شانس آوردند، و بالا آمدند و با کراوات مانند فرانک سیناترا و .... خود را والاگهر دانسته و مردم هم باورشان شد,چون مانند بقیه اسلامیون لباس نپوشیده و میراث دار هنر شناختند. اگر فریب نبود ما امروز والا تر از فاخته ای، ایرج، گلپایگانی و بنان میداشتیم . نگران نباشید یک روزی باید نشست و تعمق کرد که چطور شده موسیقی وسیع اصیل ایرانی بدست نااهلان مرده است.
خداکنه گوشهای ماویایاشاید بعضیها ،لیاقت شنیدن این صدای آسمانی رو داشته باشند
کاملا غرض وزانه هست و بعد اینکه این تیتر روزنامه چقدر تکرار می کنید. شما برید از بزرگان موسیقی و کارشناسان موسیقی نظر بپرسید. ا
هنر درانسانهاچشمه های جوشانی است که برای فوران کشیدن ازادمها اجازه نمیگیرد وشاید خود ادمها نمی توانند مانع ازبروز و صعودش شوند واما اینکه تمام فرزندان ادمهای بزرگ هم باید بتوانند پای درجای پای پدر بگذارند شاید این نگاه ظلمی باشد که فرزندان چنین ادمی را درشرایط سختی قراردهند که باید پای بر روی ازادیهای فردی خود بگذارند راه زندگی خودرا ناخواسته انتخاب نمایند وبعدا هم همیشه کارهای اورا با توانمندی پدرش محک بزنند و احترام به او را براساس مقایسه او با کارهای پدرش بگذارند که این پسندیده نیست اما از اینکه استفاده از تاکتیک و تکنیکها و هنرهای دیگران برخلق اثار بوجودامده قبل ازخودممنوع الورود باشد یعنی باید خلقت منقطع گردد و در بوجودامدن علم که براساس تجربه بشری درطول تاریخ است مغایرت دارد و این مقوله خاص ذات بشراست و نباید جلوی رشد و تعالی بشری را با محدود نمودن ورود به تجربه های بهتر وحدود نمود از اینکه درصد توانمندی واجرا و کیفیت ان در چه میزانی از مقبولیت باشد محدود نمود.خارج از شنیدن یا دیدن اثار خلق نمودن است .
درود بر آقای ورامین با نقد عالمانه به همایون شجریان بسیار بسیار عالی گفتید خدا به شما عمر باعزت بده که من امیدوارشدیم که بیشه از شیر معرفت خالی نیست احسنت وافرین