روانشناسی پول خرج کردن / ولخرج ها و صرفه جو ها

 اگر در مورد نحوه پول خرج کردن چالش هایی را تجربه می کنید، در این مقاله قصد داریم تا در مورد روانشناسی پول خرج کردن برای شما توضیح دهیم. در علم روانشناسی با بررسی علل روانی به حل مشکلات پول خرج کردن پرداخته‌ایم. آگاهی از روانشناسی و رشته روانشناسی به شما برای بهبود کیفیت زندگی کمک می‌کند.

خیلی‌ها معتقدند که عادت پول خرج کردن و نحوه استفاده از پول از والدین و نزدیکان کسب می شود. تحقیقات روانشناسی انجام شده در این زمینه نشان می دهد عادات پول خرج کردن تنها بر مبنای یادگیری های شخص از شرایط  و درس‌هایی که در کودکی در مورد نحوه مدیریت یاد می گیرد، شکل نمی گیرد. در اکثر خانواده‌ها هم شخص صرفه‌جو و هم شخص ولخرج وجود دارد. کودکانی که در فقر بزرگ می‌شوند می توانند ثروت عظیمی جمع کنند و کسانی که سرمایه بزرگی را به ارث می برند، می‌توانند در یک چشم به هم زدن سرمایه خانواده خود را به باد دهند.  متخصصین روانشناسی مشخص کرده اند که انفعالات مغزی نیز می‌توانند نقش مهمی در نحوه پول خرج کردن فرد داشته باشد.

در یک تحقیق روانشناسی مغز افراد مختلف در زمان تصمیم‌گیری برای خرید و پول خرج کردن مورد اسکن قرار گرفت. نتایج این تحقیق روانشناسی نشان داد که فعالیت مغز در نقطه ای از مغز به نام اینسولا که در مواجهه با تجربیات ناخوشایند برانگیخته می شود، افزایش یافت. تحقیقات روانشناسی مشخص کرد هر چه اینسولا بیشتر تحریک شود، تمایل فرد برای انجام کار کمتر می‌شود. پس محققان روانشناسی نتیجه گرفتند در زمان پول خرج کردن تحریک اینسولا فرد را از خرج کردن باز می‌دارد.

طبق تحقیقات روانشناسی در افراد صرفه جو عمل صرفه جویی از جمله سپرده گذاری در بانک و یا صرفه جویی در زمان خرید یک محصول، امری لذت بخش محسوب می‌شود.  پیروز شدن در چانه زنی به همه حس خوبی می‌دهد. اما افراد صرفه‌جو بیشتر این حس را تجربه خواهند کرد.

افرادی که فعالیت اینسولا در مغزشان بیشتر است، صرفه جو هستند و تمایل کمتری به پول خرج کردن دارند و افرادی که اینسولا در مغزشان کمتر است تمایل بیشتری برای پول خرج کردن و ولخرجی دارند. افراد ولخرج در زندگی شان با مشکلات اقتصادی بیشتری و افراد صرفه جو با پیشیمانی های بزرگ در زندگی مواجه خواهند شد. بنابراین اگر بدانید که کدام یک از آنها هستید، می توانید طوری پول خرج کردنتان را کنترل کنید تا به تعادلی سالم دست پیدا کنید.

روانشناسی پول خرج کردن | ویژگی های افراد ولخرج

در تحقیقات روانشناسی مشخص شد که افراد ولخرج نمی توانند لذت خود را به تاخیر بیندازند. حتی اگر پول آنها در مقابل صبرشان بیشتر شود، باز هم نمی توانند در مقابل خرج کردن پولشان برای رسیدن به لذت صبر کنند. به همین دلیل هیچ وقت پس انداز زیادی ندارند اما نگران نیستند. این ویژگی معمولا تنها به پول خرج کردن محدود نمی شود و این افراد معمولا در حوزه های دیگر زندگی نیز به همین شیوه عمل می کنند که می تواند آن ها را با پیامدهای ناخوشایندی مواجه کند.

راهکارهایی روانشناسی برای کنترل ولخرجی

در ادامه روش‌هایی که می تواند به شما در کنترل پول خرج کردن کمک کنند را از زبان متخصصان روانشناسی آورده ایم.

- روانشناسی پول | از کارت اعتباری کم تر استفاده کنید : استفاده از پول نقد به شما کمک می کند تا مقدار پولی که خرج می کنید را بیشتر کنترل نمایید.

- روانشناسی هزینه ها | خارج کردن پول از حساب بانکی تان را کنترل کنید : با مشاهده باقیمانده پولتان در زمان برداشت پول می توانید می توانید انگیزه خرید کردن را در خود کاهش دهید.

- روانشناسی هزینه ها | پول را اول پرداخت کنید : در رستواران و کافی شاپ اگر پول را در آخر حساب کنید هر موقع چیزی سفارش خواهید داد. پول سفارشات خود را اول پرداخت کنید تا متوجه میزان خرجتان باشید.

- روانشناسی پول | برای خود هدف تعیین کنید : اگر هدفی برای جمع کردن یک میزان پول مشخص داشته باشید می توانید ولخرجی خود را کنترل کنید. هدفگذاری های بلند مدت بسیار مفید هستند.

- روانشناسی پول | به خودتان جایزه بدهید : اگر موفق به رسیدن به اهداف صرفه جویی گرایانه خود شدید. به ایزه بدهید. این کار از خستگی شما از صرفه جویی جلوگیری می کند.

- روانشناسی پول | به آینده فکر کنید : حتی اگر آینده برای شما ناخوشایند به نظر می رسد. به اهداف خود در آینده و دوره های مختلف خود فکر کنید که مثلا بعد از بازنشستگی برای انجام کار هایی می خوانید انجام بدهید چقدر پول نیاز دارید.

- اگر ولخرجی شما افراطی است و احساس می کنید هیچگونه کنترلی روی آن ندارید برای مدیریت زندگیخود و پیشگیری از مشکلات احتمالی بعدی حتما با یک روانشناس مشورت کنید.

بر اساس تحقیقات روانشناسی انجام شده صرفه جوها کسانی هستند که اگر پیشنهاد دریافت فوری 10 میلیون و یا 20 میلیون بعد از یک سال را به آن ها بدهید. آنان دریافت 20 میلیون بعد از یک سال را انتخاب می کنند. گاهی تهیه نمودن نیازهای اولیه زندگی مانند یک کت گرم در زمستان یا یک کفش راحت را به تعویق می اندازند. چرا که زیاد بودن موجودی بانکی برای این افراد از ارزش بیشتری برخوردار است.

با وجود این که اکثر افراد با خرید کردن لذت می برند، صرفه جوها چنین احساسی ندارند و در زمان خرید کردن و پرداخت پول ناراحت هستند. به عنوان یک صرفه جو از خود بپرسید که از چه چیزی لذت می برید ؟ آیا لذت های ساده و کم خرج زندگی را از دست نمی دهید ؟ آیا سلامت خود را از به خطر نمی اندازید ؟

راهکارهایی روانشناسی برای کنترل خساست یا صرفه جویی افراطی

در ادامه نکاتی روانشناسی که می‌تواند در زندگی به افراد صرفه‌جو کمک کند را آورده‌ایم.

- روانشناسی هزینه ها |  از کارت اعتباری خود استفاده کنید : قبل از این که  ذهن خود را درگیر هزینه ها کنید، سعی کنید تا آرامش خود را حفظ کنید و با کارت اعتباری خرید خودتان را انجام دهید.

- روانشناسی هزینه ها | برای خود هدف تعیین کنید : با خود هدفی تعیین کنید که مثلا اگر مقداری پول جمع کردید در ازای آن یک خرید هیجان انگیز برای خود انجام دهید. ماشین بخرید. سفر بروید یا هر کار دیگری که باعث خشنودی شما می گردد را انجام دهید. برای رسیدن به هدفتان برنامه ریزی کنید.

- روانشناسی هزینه ها | به آینده فکر کنید : ببینید که اگر از انجام بسیاری از کارها بگذرید و بسیاری از خریدها را انجام ندهید آیا بعدا که به زندگی خود نگاه می کنید از آن لذت برده اید یا نه ؟

- روانشناسی پول | زندگی در لحظه را بیاموزید: تلاش کنید با استفاده از تکنیک هایی نظیر تکنیک های تمرکز زندگی در لحظه را بیاموزید. اگر بتوانید بیشتر در زمان حال از زندگی لذت ببرید دائما به فکر آینده و نگران بی پول شدن نخواهید بود.

برای آگاهی بیشتر در مورد زندگی در لحظه از منظر روانشناسی کلیک کنید.

سخن آخر روانشناسی

در نهایت باید علم روانشناسی می‌گوید که هر کسی مسئولیت وضعیت اقتصادی حال و آینده خود را دارد. با این حال مدیریت نحوه پول خرج کردن یکی از عوامل بسیار مهم برای موفقیت در زندگی محسوب می شود. و می تواند بر سایر جنبه های زندگی نظیر اوضاع شغلی و وضعیت خانوادگی انسان نیز تاثیر بگذارد. به همین خاطر اگر در زمینه با عادت‌های بدی مواجه هستید، بهتر است که هرچه زودتر از یک مشاور روانشناسی کمک بگیرید تا بتواند سطح کیفی زندگی خود را بهبود ببخشید.

دکتر فرزاد طباطبایی