فیلم قالی شاهکار ۴۰۰ ساله عصر صفوی ! / درخشش هنر ایرانی در لندن و حسرت ایرانی ها !
حجم ویدیو: 6.48M | مدت زمان ویدیو: 00:00:38

حراجی کریستی در لندن فرشی ۴۰۰ ساله از دوران شاه عباس صفوی را برای فروش به نمایش گذاشته است.

متخصصان معتقدند این فرش ۲ متر و نیمی زمانی بخشی از یک فرش ۱۵ متری بوده است که احتمالا در قرن ۱۹ میلادی تکه‌تکه شده است.لوئیز برودهرست، متخصص حراج کریستی، گفته طرح این فرش به دلیل گلدان‌هایی که در دو طرف فرش به رنگ‌های سبز، نارنجی، شکری و صورتی به «گلدان» معروف است.

شاه عباس صفوی به هنر‌های اسلامی علاقه بسیار داشت، به همین دلیل کارگاه‌های بافندگی تشکیل داد تا برای بارگاه‌ها و کاخ‌های خود فرش تولید کند و گاهی آن‌ها را به عنوان هدایای سفیری به غرب ارسال می‌کرد.

خانم بردهرست گفته است که جنس الیاف، رنگ و نحوه نگهداری این فرش آنقدر خوب بوده است که انگار دیروز بافته شده است.این شاهکار قرن شانزدهم که در شرایط فوق العاده‌ای باقی مانده است، در «عصر طلایی» قالی بافی در دوره صفویه (۱۵۰۱-۱۷۳۲) تولید شده است.

لوئیز برودهرست، متخصص فرش حراج کریستی می‌گوید: در قرن نوزدهم، این فرش‌ها به کالایی کمیاب و گران‌قیمت تبدیل شده بود که فقط برای افراد بسیار ثروتمند در دسترس بود. این یکی - تولید شده در قرن شانزدهم در جایی که ایران کنونی است - در حدود سال ۱۸۷۶ توسط بارون ادموند جیمز دی روچیلد خریداری شد.

به گفته لوئیز برودهرست، شاهکار قرن شانزدهم که در کارگاه‌های قزوین (سومین پایتخت سلسله صفویه) بین سال‌های ۱۵۶۵ تا ۱۵۷۵، در زمان سلطنت شاه طهماسب اول (۱۵۱۴-۱۵۷۶) بافته شده است.

او می‌گوید ۱۷ رنگ در فرش بکار رفته و یک کِلایدِسکوپ مسحور کننده است و اشاره می‌کند که مهارت فنی مورد نیاز برای تثبیت و ساخت رنگ‌های طبیعی پایدار که بیش از ۴۰۰ سال دوام آورده‌اند، بسیار استثنایی است.

این فرش حدود صد سال بخشی از کلکسیون یک خانواده بریتانیایی بوده است.حراجی کریستی این فرش را بین ۲ تا ۳ میلیون پوند قیمت‌گذاری کرده است.

وبگردی