بودجه قطعی جشنواره فجر زیر پنج‌میلیارد است

جشنواره فیلم فجر چه آن زمان که بخش بین‌الملل داخلش بود و چه آن زمان که ملی و جهانی از هم جدا شدند، همواره با حواشی مختلفی همراه بوده است. یکی از حساس‌ترین حواشی غیر هنری این رویدادها، که مهم‌ترین جشن سینمایی ایران هستند، مسائل مالی آن‌هاست.

حواشی جشنواره35

جشنواره دوره سی‌وپنجم پس از اختتامیه تمام نشد! حواشی مربوط به مسائل مالی این دوره از جشنواره از زمانی آغاز شد که یکی از خبرگزاری‌ها با استخراج بودجه جشنواره‌های فیلم فجر از سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات، مبالغ هزینه شده را اعلام کرد. بنابراین گزارش سی‌وپنجمین جشنواره فیلم فجر در دو بخش ملی و جهانی؛ نزدیک به ۲۰‌میلیارد تومان خرج روی دست دولت گذاشته است. این گزارش به همراه عدم شفافیت و اطلاع‌رسانی درست در برخی از مقاطع باعث شد که اخبار غیر رسمی درباره هدررفت و نامشخص بودن بخش‌هایی از بودجه مطرح شود. درکنار ابهامات درباره محل هزینه این بودجه قابل توجه، عده‌ای هم بودند که با توجه به افزایش سه برابری بودجه این جشنواره نسبت به دوره قبلی‌اش و همچنین مشکلات اقتصادی بدنه سینما، اساساً چنین مبلغی را برای برگزاری این محفل سینمایی بسیار زیاد و غیر ضروری بدانند. این حواشی تا مدت‌ها ادامه داشت به‌طوری‌که حتی دامن دبیر جشنواره سی‌وششم را هم گرفت و آقای داروغه‌زاده در ابتدای حضورش در جایگاه مدیریت جشنواره، تا مدت‌ها درباره ابهامات دوره قبل مورد سؤال قرار می‌گرفت.

سی‌وششم،کم‌هزینه‌تر

آقای عباس صالحی، وزیر ارشاد در نمایشگاه مطبوعات سال گذشته خبر از کاهش بودجه جشنواره فیلم فجر داد و گفت که به‌طور‌کلی در نظام بودجه‌ریزی جشنواره‌ها این هدف دنبال می‌شود که با حداقل هزینه‌ها، حداکثر بهره‌برداری را داشته باشیم. نمی‌خواهیم ادعا کنیم که مخارج قبلی غلط بوده است اما به‌دنبال این هستیم که چگونه می‌توان با کمتر کردن هزینه‌ها بهره‌برداری را افزایش داد. بعدها مدیران جشنواره بودجه این دوره ملی را کمتر از پنج‌میلیارد تومان اعلام کردند. جشنواره برگزار شد و فارغ از جنجال‌های سینمایی، تقریباً برخلاف دوره قبل بحث خاصی درباره بودجه و هزینه‌های جشن سینمای ایران شکل نگرفت. سر و شکل جشنواره سی‌وششم هم به گونه‌ای بود که در ظاهر ریخت‌و‌پاش کمتری از دوره‌های اخیر داشت.

حاشیه‌سازی‌میرکریمی

در هفته‌های گذشته و در حاشیه برگزاری جشنواره جهانی فیلم فجر، جنجال مختلفی درباره مدیریت این رویداد به‌وجود آمد. نظرات، مصاحبه‌ها و بیانیه‌های مختلف اشخاص حقیقی و صنوف حقوقی در انتقاد به دبیر جشنواره جهانی فجر اوج گرفت. برخی عدم پاسخگویی و شفاف نبودن اقدامات و تصمیمات مدیریت این جشنواره را مورد انتقاد قرار می‌دادند و آقای رضا میرکریمی را به تک‌روی متهم می‌کردند. اما ماجرای اخیر از جایی شروع شد که رضا میرکریمی دبیر جشنواره جهانی در مصاحبه با یکی از رسانه‌ها به طور غیرمستقیم بودجه نجومی 21میلیارد تومانی را به جشنواره ملی نسبت داده بود. مبلغی که با آنچه مدیران ارشاد و جشنواره ملی گفته بودند تفاوتی بالغ بر 16میلیارد تومان داشت! اهالی رسانه منتظر پاسخگویی مدیران دراین زمینه شدند اما مصاحبه یا بیانیه‌ای رسمی منتشر نشد و تنها داروغه‌زاده دبیرجشنواره ملی، خطاب به میرکریمی در توییتر خود نوشت: «آقای میرکریمی عزیز، شما می‌خواهی از عملکرد نسبتاً خوب جشنواره جهانی دفاع کنی چرا با اطلاعات غلط جشنواره ملی را نابود می‌کنی؟! کل هزینه ما چهارمیلیاردوهفتصدمیلیون تومان بوده که یک‌میلیارد‌ودویست‌میلیون تومان آن از طریق فروش بلیت به خزانه برگشته است. یعنی ما کلاً 5/3‌میلیارد خرج روی دست دولت گذاشتیم. عدد21میلیارد را از کجا آوردی برادر من؟!» البته حتی بعد از توییت انتقادی داروغه‌زاده هم خبری از رضا میرکریمی نشد. میرکریمی که دوره سی‌وپنجم در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره بودجه جشنواره جهانی گفته بود: «من مجاز نیستم این بودجه را اعلام کنم، چون با وزارت ارشاد قرارداد بستم و آن‌ها وظیفه دارند اگر خواستند براساس سیاست‌هایشان این بودجه را اعلام کنند...» حالا امسال به‌طور خودجوش چنین مبلغی را اعلام می‌کند! چگونه شده که تا به این لحظه دبیر جشنواره جهانی حاضر نشده مصاحبه جنجالی‌اش را اصلاح یا کامل کند؟ آیا میرکریمی به عددی که گفته مطمئن است یا صرفاً به خاطر حفظ غرور خودش حاضر نیست جملاتش را اصلاح کند؟ البته همانطور که در گزارش مطرح شد در هفته‌های اخیر دبیر جشنواره جهانی با انتقادات گسترده‌ای روبه‌رو بوده و مصاحبه اخیرش را طور دیگری نیز می‌توان تفسیر کرد. نکند آقای دبیر بازی بودجه‌ای را شروع کرده تا با این کار حواشی هدف گرفته به سمتش را به طرف برادرخوانده ملی‌اش منحرف کند؟ باید دید از میرکریمی خبری می‌شود یا نه.

رقم قطعی‌زیر پنج‌میلیارد است

آقای «حیدری خلیلی» معاون توسعه و منابع سازمان سینمایی درباره رقم اعلام شده توسط رضا میرکریمی به «صبح‌نو» گفت: بنده درباره جزییات مصاحبه آقای میرکریمی و این‌که منظورشان درباره رقم مذکور کدام جشنواره بوده است اطلاع ندارم و این موضوعی است که باید خود ایشان پاسخ دهند، اما درباره جشنواره سی‌وششم فجر که در بهمن ماه گذشته برگزار شد باید عرض کنم که رقم قطعی پرداختی به جشنواره بابت برگزاری این رویداد، توسط سازمان چهارمیلیارد‌و‌ششصد‌میلیون تومان است. وی افزود: این مبلغ دقیق و قطعی است و توسط یک مقام رسمی اعلام شده است. وقتی براساس قواعد مالی حاکم این مبلغ به موسسه رسانه‌های تصویری پرداخت می‌شود باید در شبکه‌های رسمی این موسسه ثبت و توسط موسسه حسابرسی قانونی حسابرسی شود. انطباق عملکرد فعالیت توسط موسسه حسابرسی باید به تأیید برسد. حیدری خلیلی درباره نظارت‌های مالی برعملکرد جشنواره گفت: تمام رقم‌های اعلام شده باید در صورت‌های مالی موسسه رسانه‌های تصویری بیاید و توسط موسسه حسابرسی قانونی بررسی شده و گزارشش تهیه شود. در پایان انطباق این مبالغ با اهداف سازمان سینمایی مورد بررسی قرار می‌گیرد.معاون توسعه و منابع سازمان سینمایی درباره امکان ورود مبالغ غیر رسمی به جشنواره بیان کرد: جشنواره سال قبل اسپانسر نداشت. قرار بود داشته باشد ولی نهایی نشد. اگر سیاست‌های کلان سازمان سینمایی را رصد کنید متوجه می‌شوید که سیاست ما در حوزه جشنواره‌های اصلی سینمایی، کاهش اتکای آن‌ها به منابع دولتی است. اساساً مدیریت درست منابع و دوری از کارهای تشریفاتی و زائد به نوعی رویکردی است که در این دوره از مدیریت دولتی سینما Cinema جزو دستور کار قرار گرفته است و مبتنی بر این نگاه مدیریت جشنواره صورت می‌گیرد. به همین دلیل ارقامی که در سایت رسمی سازمان منتشر شده قطعی و دقیق است.حیدری خلیلی درباره بودجه جشنواره جهانی فجر گفت: حدود هشت‌میلیارد‌و‌دویست میلیون تومان بودجه جشنواره جهانی است که 80درصد آن پرداخت شده و مابقی هم در آینده پرداخت خواهد شد. به‌‌رغم افزایش تعداد مهمانان و بخش‌های جانبی، سعی کردیم که هزینه‌ها بالا نرود. با اینکه تورم و گرانی ارز را داشتیم اما توانستیم از افزایش بودجه جشنواره جهانی، نسبت به دوره قبل جلوگیری کنیم.