برنامه های کاغذی درانتخابات 1400 / وعده ها فراموش می شوند
رکنا: شعارمحوری، مشکلی است که همواره در تبلیغات انتخاباتی کاندیداها وجود داشته است و در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری نیز هنوز خبری از برنامه های عملی نامزدها نیست. البته به صورت کلی نامزدها شعارها و وعده های انتخاباتی خود را به مرور زمان فراموش می کنند.
انتخابات 1400 / تا فرا رسیدن سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مدت زیادی باقی نمانده است. طبعا انتظار عمومی این است نامزدهایی که برای حضور در عرصه رقابت اعلام آمادگی کردند، رسما اعلام کنند چه برنامه هایی برای پیشبرد و پیشرفت کشور از یک سو و همچنین حل معضلات و مشکلات جامعه دارند.
به گزارش رکنا و به نقل از روزنامه جام جم، این انتظار بحق اما در طول چهار دهه گذشته کمتر تحقق پیدا کرده است. عمدتا در ایام انتخابات ریاست جمهوری، حرف هایی از سوی نامزدها با عنوان برنامه های دولت احتمالی و آتی می شنویم که بیشتر به شعار می ماند تا یک برنامه مشخص و مدون برای ارائه راهکارهایی برای ارتقای سطح مدیریت اجرایی کشور.
آفت شعارمحوری
از چند ماه پیش به این سو، نامزدهای متعدد برای حضور در انتخابات چه به صورت رسمی و چه به صورت تلویحی در این عرصه اعلام آمادگی کردند و برخی که هنوز از سایه تردید بیرون نیامدند و البته شاید چراغ خاموش حرکت می کنند منتظرند زمان ثبت نام فرا برسد تا در یکی از روزهای نام نویسی به ستاد انتخابات کشور بروند.
این مساله تقریبا یک روال و شیوه مرسوم هر انتخابات است که کاندیداها برای جلب توجه عمومی و کسب آرای مردم شعارها و وعده های رنگارنگی ارائه می کنند. ارتقای سطح زندگی مردم، رفع معضل بیکاری، ریشه کنی اعتیاد، تسهیل امر ازدواج، بهره گیری از امکانات بهداشتی و درمانی، افزایش سطح تولید، رونق کشاورزی، بهبود کیفیت محصولات، ارتقای سطح رفاه اجتماعی، رساندن کشور به خودکفایی در بخش های مختلف صنعتی و کشاورزی، بهره مندی از خدمات بیمه های درمانی و... از جمله شعارهایی است که به طور معمول در هر انتخاباتی از جمله انتخابات ریاست جمهوری از سوی کاندیدا مطرح می شود.
اما مساله این است شعارها در لفظ و بیان البته جذابند و حتی ممکن است در برخی موارد باعث جلب آرای عمومی هم شود اما واقعیت آن است که سابقه نشان داده عمده این وعده های انتخاباتی در حد شعار باقی می ماند و قریب به اتفاق نامزدها هم از ارائه برنامه مشخص و مدون خود برای تحقق این شعارها و وعده های انتخاباتی ناتوان هستند.
نامزدها برنامه بدهند
وجود این ضعف عمده باعث شده بارها رهبر انقلاب در نشست های عمومی و همچنین سخنرانی هایشان از نبود برنامه از سوی نامزدهای انتخاباتی انتقاد کنند. ایشان در دیداری که با کارگران و فعالان بخش تولید در سال۹۲ و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دهم داشتند به این نکته اشاره کردند که نامزدها باید با برنامه، باتدبیر و با حکمت باشند.
همچنین ایشان در سخنان زنده تلویزیونی روز ۱۲ اردیبهشت در یک توصیه مهم به افرادی که وارد عرصه انتخابات می شوند، فرمودند: این افراد از سخنان و وعده های فریبنده و بدون پشتوانه فکری و بدون در نظر گرفتن امکانات یا بدون اطلاع از آنها حتما پرهیز کنند. رهبر انقلاب اسلامی تاکید کردند: کسانی که وارد عرصه انتخابات می شوند باید یک برنامه واقعی ارائه دهند به گونه ای که کارشناسان با شنیدن این برنامه، آن را تصدیق کنند.
به رغم تجربه ۱۲دوره ای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری همچنان بحث نامزدهای بی برنامه و وعده های انتخاباتی به عنوان یکی از معضلات اساسی به شمار می آید. توقع این بود در سال های گذشته سازوکار و تمهیدی برای رفع این نقیصه از سوی دست اندرکاران برگزاری انتخابات اندیشه می شد اما با این وصف، این مساله مغفول مانده است.
حتی انتظار این بود که مجلس شورای اسلامی نیز در قالب اصلاح قانون انتخابات برای حل این معضل تدبیری کند اما چنین نشد. در عین حال زمزمه های جدیدی نیز از سوی شورای نگهبان شنیده می شود مبنی بر این که این نهاد علاوه بر رسیدگی به صلاحیت نامزدهای انتخاباتی به موضوع برنامه محوری آنها هم توجه دارد.
در همین زمینه عباسعلی کدخدایی ، ضمن حضور در برنامه بدون تعارف در پاسخ به این سوال که آیا شورای نگهبان برنامه کاندیداها را بررسی خواهد کرد، گفت: سال ۹۶ و بعد از ابلاغ سیاست های کلی انتخابات، شورای نگهبان مصوبه ای دارد و یکی از نکاتی که در آن مصوبه ذکر شده این بوده که افراد بتوانند برنامه ای ارائه کنند. کسی که می خواهد وارد این میدان بزرگ اجرایی شود، باید معلوم شود چه می خواهد بکند.
سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: گاهی اوقات در تبلیغات انتخاباتی می شنویم که مطالبی را مطرح می کنند که یا در توان آنها نیست یا غیرواقعی است. یا به تعبیر رهبر معظم انقلاب فریبنده است. اینها اغوا کردن مردم است؛ بنابراین تصمیم بر این شد شورای نگهبان از کاندیداها دعوت کرده و برنامه را بررسی کند و دنبال این هستیم که در این دوره این کار انجام شود.کدخدایی گفت: بررسی برنامه ها برای این است که توانمندی کاندیداها را اجمالا بتوانیم احراز کنیم.
همچنین هادی طحان نظیف، عضو حقوقدان شورای نگهبان در توییتی نوشت: برنامه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری با کارنامه سنجیده می شود.با توجه به این اظهارات و گفته ها به نظر می رسد این بار شورای نگهبان به عنوان مرجع رسیدگی به صلاحیت نامزدهای انتخاباتی بیش از گذشته به برنامه محوری کاندیدا توجه نشان می دهد.
وعده هایی که محقق نمی شود
فصل انتخاب، ایام وعده و شعار نامزدهای انتخاباتی است و البته ناگفته نماند در طول دوره های گذشته برخی شعارها و وعده ها در جلب آرای عمومی نقش مهمی داشته و حتی زمینه پیروزی نامزدها را فراهم آورده اند. اما مساله به اینجا ختم نمی شود. طبعا هر دولتی که با رای مردم بر سر کار می آید، این سوال اساسی از سوی جامعه مخاطب و رای دهندگان مطرح می شود که در زمان استقرار کابینه و در طول زمان فعالیت دولت ها زمان اجرایی شدن و تحقق وعده های انتخاباتی و شعارها کی فرا می رسد.
واقعیت آن است به هر صورت هر دولتی که بر سر کار می آید حتما تلاش می کند به وعده های داده شده عمل کند. اما در عین حال با توجه به این که برخی شعارها صرفا به منظور استفاده تبلیغاتی ارائه شده و اساسا تاریخ مصرف آن برای همان دوره است، کم کم از سوی دولتمردان به فراموشی سپرده می شود.
از سویی دیگر، برخی شعارها البته ممکن است امکان تحقق داشته باشند اما نوع تصمیم گیری، نحوه انتخاب کارشناسان و مشاوران، گزینش مدیران اجرایی، تاثیرپذیری از فضای حزبی و تشکیلاتی، کم توجهی به انتقادات دلسوزانه و مشفقانه رقبا و منتقدان و... از جمله عوامل ناکامی و کم توفیقی دولت ها برای عملی کردن به وعده های انتخاباتی محسوب می شود.
طبعا برای این مساله هم باید تمهیدی از سوی نهادهای ناظر اندیشیده شود و به لحاظ قانونی امکانی فراهم آید تا در صورت بی توجهی به شعارهای ارائه شده، مجریان و دست اندرکاران اجرایی و در راس آن رئیس جمهوری مورد بازخواست قرار گیرند. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر