قرارداد 25 ساله ایران و چین امضا شد / فیلمی از لحظه امضای سند همکاری ایران و چین
رکنا: سند جامع همکاری ایران و چین امروز شنبه 7 فروردین ماه 1400 به امضای طرفین رسید.
به گزارش رکنا، سند جامع همکاری ایران و چین با حضور وزرای خارجه دو کشور امضا شد.
جزئیاتی از سند راهبردی ایران و چین
در این سند مطلقا هیچ عدد و رقمی و هیچ گونه امتیاز یا حق انحصار خاصی به چشم نمیخورد. به اصطلاح این سند یک سند بالادستی است و این قراردادهای معطوف به این سند هستند که مهم هستند.
بر این اساس پس از نهایی شدن سند، تایید آن در مجراهای قانونی دو کشور و ورود این سند بالادستی به مرحله اجرا، هر بند سند قراردادهای اجرایی جداگانهای را میطلبد و برهمین اساس است که در این سند رقم خالصی که نشاندهنده حجم معاملهها باشد وجود ندارد.
پس از نهایی شدن سند باید دید که قراردادهای جداگانه ذیل هر بند این سند چگونه پیش خواهند رفت و میتوان گفت که تضمین این سند در اجرای قراردادهای تابع آن است.
این سند قید زمان ندارد
نکته قابل توجه دیگر این است که هیچ کدام از بندهای این سند قید زمانی ندارند و آنچه با عنوان دوره 25 ساله یاد میشود برای دوره اجرای کلیت این نقشه راه است و این کمیت و کیفیت قراردادهای تابع هر بند است که مدت زمان آن قرارداد میان دو کشور را مشخص میکند.
سند همکاریهای جامع راهبردی سند اجرایی نیست و در آن پروژه ویژهای تعریف نشده یا پولی جابهجا نمیشود.
سند جامع همکاری ایران و چین چیست؟
تاریخچه قرارداد 25 ساله ایران و چین به سفر «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین در بهمن ماه سال ۹۴ به تهران باز می گردد. زمانی که دو کشور بیانیه مشترک و رسمی را امضا کردند که در یکی از بندهای آن از اراده راسخ دو طرف برای گسترش همکاری های جامع ۲۵ ساله سخن گفته شد. رییس جمهوری چین پس از این توافق گفت: «اقتصاد چین و ایران مکمل یکدیگر هستند و در این سفر درخصوص برنامهریزی برای همکاری استراتژیک ۲۵ ساله به توافق رسیدهایم و آماده گسترش و تعمیق همکاریها در بخشهای فرهنگی، آموزشی، فناوری، نظامی و امنیتی در سطح شرکای راهبردی هستیم و ایجاد سازوکاری برای افزایش همکاریهای امنیتی در مواجهه با تروریسم را ضروری میدانیم.»
از قرار معلوم وزارت امور خارجه ایران نسبت به تهیه نسخه پیشنویس «برنامه همکاری جامع» اقدام کرده و در شهریور 1398 به دولت چین تحویل شده است.
طرف چینی در بهار 1399، به صورت رسمی نظر خود را پیرامون پیشنویس پیشنهادی طرف ایرانی اعلام و هیات دولت در تاریخ تیرماه 1399، مجوز رسمی آغاز مذاکرات و امضای برنامه همکاری جامع را اعطا کرد.
طرف چینی در اواخر اسفند 1399، نظرات خود پیرامون سند را به اطلاع ایران رسانده است. حال شنیده می شود در جریان سفر رسمی دو روزه وزیر امورخارجه چین که فردا انجام می شود به ایران توسط وزرای امور خارجه دو کشور امضاء خواهد شد.
قرارداد ایران و چین در جنبه امنیتی، فرهنگی و اقتصادی تنظیم شده است.
اطلاعات نشان می دهد در بخش اقتصادی این سند بر ظرفیت مکمل اقتصادی دو کشور برای پیوند دادن ایران به زنجیره تولید بازار جهانی، تولید مشترک و در نهایت بهرهبرداری از ظرفیتهای ایران از جمله نیروی کار جوان و ماهر تاکید شده است. این همکاری در حوزههای نفت، صنعت و معدن و حوزههای مرتبط با انرژی (نیرو، انرژیهای تجدیدپذیر و ..) مبتنی انجام خواهد شد.
علاوه بر این در سند حاضر بر مشارکت موثر ایران در ایده کمربند-راه طرف چینی تاکید شده است و همکاریهای همهجانبه ای در قالب این ابتکار با اولویت همکاری در حوزه زیرساختی (ریلی، جادهای بندری و هوایی)در نظر گرفته شده است.
علاوه بر این تسهیل همکاریهای مالی-بانکی، گمرکی، مقررات زدایی، اعطای تسهیلات منطق با قوانین در مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی، تقویت همکاری و تجارت غیرنفتی برای رسیدن به به همکاری اقتصادی مشترک پایدار گنجانده شده است.
هادی خسرو شاهین روزنامه نگار و تحلیل گر سیاست خارجی در مطلبی خبر داده است:" چینی ها قرارداد ٢٥ساله با ایران را در نیمه اسفند ٩٩نهایی کرده اند و نظرات خود را در اواخر همین ماه به اطلاع وزارت خارجه رسانده اند.با این اوصاف مهمترین ماموریت وزیر خارجه چین به ایران امضای این توافقنامه خواهد بود."
باج دولت از جیب ملت برای کسب حمایت وسرپوش ناکامیهای بین المللی با بی کفایتی تمام.