ربیعی : به آمریکا اهمیتی نمی دهیم / ونزوئلا کالا بخواهد، باز هم تأمین میکنیم
رکنا: سخنگوی دولت اظهار کرد که روابط تجاری ایران و ونزوئلا بر اساس قوانین بینالمللی، نیازهای دو کشور و با در نظر گرفتن همه شرایط دوطرفه صورت گرفته و در آینده نیز بر همین منوال خواهد بود.
به گزارش رکنا، علی ربیعی سخنگوی دولت در گفتگو با خبرنگار اسپوتنیک، به سؤالات این خبرگزاری پاسخ داد که متن آن را در ادامه میخوانید:
آیا یک خط اعتباری را با ونزوئلا برای تأمین نیازهای نفتی و مواد غذایی ایجاد کردید، یا اینکه فرستادن تانکرهای نفتی و کشتیهای مواد غذایی را فقط برای یکبار بود تا به کاراکاس کمک کنید و بتواند در مقابل تحریمهای آمریکا مقاومت کند؟
ونزوئلا کالا بخواهد، باز هم تأمین میکنیم
ربیعی: روابط تجاری ایران و ونزوئلا بر اساس قوانین بینالمللی، نیازهای دو کشور و با در نظر گرفتن همه شرایط دوطرفه صورت گرفته و در آینده نیز بر همین منوال خواهد بود. شیوه مبادله اعم از ارسال کالا و دریافت بهای آن بر اساس توافق دو کشور انجام میگیرد و بسته به شرایط گوناگون ممکن است تغییراتی در آن اعمال شود. اگر در آینده دولت و مردم ونزوئلا همچنان نیاز به کالاهایی داشته باشند که جمهوری اسلامی ایران قادر به تأمین آن باشد، بهطورجدی مورد رسیدگی قرار خواهیم داد. تهدیدهای آمریکا تأثیری بر اراده ما برای انجام تجارت آزاد و قانونی میان دو کشور نخواهد گذاشت.
آیا قانون سزار که توسط دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا علیه سوریه وضع شده است را اینطوری میشمارید که بهطور خاص همکاری اقتصادی بین سوریه و ایران و بین ایران و لبنان را مورد هدف قرار میدهد؟
به قانونگذاریهای آمریکا اهمیتی نمیدهیم
ربیعی: ما اهمیتی به این قانونگذاریها نمیدهیم. اگر هدف قانونگذاران آمریکایی هدف قرار دادن مناسبات اقتصادی ایران با کشورهای لبنان و سوریه باشد، نشاندهنده عدم اطلاع آنها از عمق روابط و پیوندهای ماست. البته این تلاشهای بیهوده برای ما تازگی ندارد. رژیم آمریکا سالهاست که میکوشد از طریق ابزارهای نظامی، سیاسی و خرابکاری، ملتهای منطقه را از هم جدا کند و هر بار متحمل شکست شده است. ما اطمینان داریم که آنها این بار هم شکست خواهند خورد. ما این قانون داخلی آمریکا را غیر سازنده و مداخله آمیز میدانیم و آن را محکوم میکنیم.
روابط روسیه و چین و ایران را در صحنه بینالمللی و بهویژه در پروندههایی مانند مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا و همکاری در پرونده سوریه و توافق هستهای را چگونه ارزیابی میکنید؟
مصمم هستیم روابط ایران و روسیه را عمیقتر کنیم
ما در یکی از بهترین دورههای روابط تاریخی ایران و روسیه هستیم. مناسبات ما در همه زمینههای همکاری اقتصادی و استراتژیک به سرعت در حال پیشرفت است. دو ملت بزرگ ایران و روسیه در کنار یکدیگر موفق به ناکام گذاشتن پروژه خطرناک آمریکا و متحدانش در سوریه شدیم. اگر همکاری ایران و روسیه نبود، امروز داعش بر مناطق گستردهای از مدیترانه تا بینالنهرین حکومت و کشورهای بیشتری را در سراسر جهان تهدید میکرد.
همینطور ایران و روسیه نمونه همکاری کمنظیری را در دفاع از چندجانبه گرایی و استقرار حقوق بینالملل به نمایش گذاشتهاند. ما مصمم هستیم که روابط دو ملت را عمیقتر کنیم. نزدیک شدن هرچه بیشتر ایران و روسیه نهتنها برای ملتهای منطقه بلکه برای سراسر جهان نویدبخش صلح و ثبات بیشتر است. این همکاری علیه هیچ کشوری نیست مگر کشورهایی که راه زورگویی و قلدری را در روابط بینالملل انتخاب میکنند و حقوق سایر ملتها را لگدمال میکنند.
آیا انتظار دارید روسیه و چین از حق وتو در برابر هرگونه پیشنویس قطعنامهای که توسط آمریکا یا غرب در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران ارائه شود استفاده کنند؟
ربیعی: ما امیدواریم که روسیه و چین بهعنوان دو قدرت بزرگ و دو کشور مسئولیتپذیر بر سر راه کسانی که هدفی جز فروپاشی صلح و امنیت بینالملل و دیکته کردن دیدگاههایشان به سایر ملتها ندارند، بایستند.
خوشبختانه دوستان روسی و چینی ما بهخوبی از نیات شرورانه آمریکا در طراحی توطئههای پیاپی که نتایج خروج یکجانبه آنها از برجام است، آگاه هستند و ما مطمئن هستیم که به همان خوبی از پیامدهای مخرب عدم ایستادگی در برابر این زورگویی علیه ایران اطلاع دارند.
خوشبختانه دوستان روسی و چینی ما بهخوبی از نیات شرورانه آمریکا در طراحی توطئههای پیاپی که نتایج خروج یکجانبه آنها از برجام است، آگاه هستند و ما مطمئن هستیم که به همان خوبی از پیامدهای مخرب عدم ایستادگی در برابر این زورگویی علیه ایران اطلاع دارند.
ایران پاسخ روشنی در مورد تصمیم حاکمان آژانس انرژی هستهای بینالمللی اعلام نکرده است، اگرچه اعلام کرده است که به این امر پاسخ خواهد داد. آیا تهران منتظر است ببیند آیا تحریم تسلیحات تمدید خواهد شد تا پاسخ مضاعف را اعلام کند؟یا اینکه در آینده نزدیک پاسخی برای این تصمیم خواهد داشت؟
سناریوهای خود را درباره تحریم تسلیحاتی بدون شتابزدگی اتخاذ خواهیم کرد
ربیعی: ما این دو مسئله را جدا از یکدیگر مورد بررسی قرار میدهیم؛ هرچند بهخوبی میدانیم که رژیم آمریکا مسئله تحریم تسلیحاتی و گزارش آژانس بینالمللی انرژی هستهای را در قالب یک برنامه توطئه آمیز خطرناک پیش میبرد. ما در مورد هر کدام از این مسائل، تمام سناریوها و انتخابها را مدنظر قرار میدهیم و بدون شتابزدگی تصمیمات مقتضی و متناسب را اتخاذ خواهیم کرد.
آیا انتظار دارید که در صورت پیروزی کاندیدای دموکراتیک در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تحریمها علیه شما کاهش یابد؟ و با توجه به پیشبینیهای شما، درصد، محبوبیت ترامپ در دوره فعلی در بین مردم آمریکا چقدر است؟
مهم نیست چه کسی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز میشود
ربیعی: من تمایلی به اظهارنظر درباره سیاست داخلی و رقابتهای انتخاباتی آمریکا ندارم. از نظر ما، اینکه چه کسی در کاخ سفید مستقر باشد، اهمیتی ندارد. تاریخچه سیاستهای آمریکا در برابر جمهوری اسلامی ایران بهخوبی نشان میدهد که دشمنی با ملت ایران یکرویه مشترک برای همه روسای جمهور آمریکا بوده است. بااینوجود امیدواریم که اگر تا امروز، سیاست داخلی آمریکا یکی از موانع بازگشت آمریکا به مسیر صحیح دیپلماسی با ایران بوده، بعد از پایان انتخابات آمریکا این مانع برطرف شود. سیاست خارجی ما در برابر آمریکا از اصول معینی پیروی میکند و ما آمادهایم با هر رئیسجمهوری که حاضر به تن سپردن به قوانین بینالمللی و در پیش گرفتن احترام متقابل باشد، دیپلماسی را آزمایش کنیم.
ایران چگونه به تحولات اعتراضات در آمریکا نگاه میکند؟ با توجه به دعوت قبلی خود از دولت آمریکا برای متوقف کردن سرکوب آمریکاییهای مظلوم و رفع محدودیتها در رسانهها.
ربیعی: آمریکا از زمان تأسیس خود، سابقه طولانی در تبعیض نژادی علیه رنگینپوستان دارد و آمار تأسف باری از بیعدالتی علیه سیاهان در دسترس مردم جهان قرارگرفته است. وضعیت آشفته در آمریکا نشان میدهد که این کشور حتی با استانداردهای قرن بیستم در رعایت برابری در حقوق نژادها و قومیتها فاصله زیادی دارد و حیرتانگیز است که کشوری با این وضعیت اندوهبار، دست از مداخله در امور داخلی سایر کشورها و نصیحت ملتهایی که بهمراتب در رعایت حقوق بشر از آمریکا بهتر عمل میکنند، برنمیدارد. رژیم آمریکا باید بداند که شعارهای توخالی در دفاع از حقوق بشر در اقصی نقاط جهان، مانع از زیر نظر گرفتن رفتار خشونتبار پلیس علیه معترضان مسالمتجو نخواهد شد.
وضعیت آشفته در آمریکا نشان میدهد که این کشور حتی با استانداردهای قرن بیستم در رعایت برابری در حقوق نژادها و قومیتها فاصله زیادی دارد و حیرتانگیز است که کشوری با این وضعیت اندوهبار، دست از مداخله در امور داخلی سایر کشورها و نصیحت ملتهایی که بهمراتب در رعایت حقوق بشر از آمریکا بهتر عمل میکنند، برنمیدارد.
ما در کنار سایر مردم جهان، از آمریکا میخواهیم که بهجای هدر دادن میلیاردها دلار از مالیات شهروندان آمریکایی در بیرون از مرزهای آمریکا و به هدف ناامن کردن سایر مناطق جهان، مسئولیت بیشتری در برابر شهروندانش نشان داده و به رنج میلیونها آمریکایی که از بیعدالتی و فقر رنج میبرند، پایان دهد. رژیم امریکا باید مسئولیت هر آنچه در داخل و خارج از آمریکا علیه امنیت و آزادی ملتها انجام میدهد را بپذیرد.
آیا تنزل پول ایران به این میزان و تورم فعلی، ناشی از تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی است یا دلایل دیگری وجود دارد؟ یا دلیل آن، عدم موفقیت دولت در مدیریت تورم است، آنگونه که برخی رسانهها ادعا میکنند؟
اقتصاد ایران از انعطاف کافی برای انطباق و بازسازی خود برخوردار است
ربیعی: هیچ دولتی در جهان نمیتواند ادعا کند که در مدیریت اقتصادی فارغ از هرگونه خطا و کاستی است؛ اما علت اصلی مسائل اقتصادی ما در کوتاهمدت تأثیرات ویرانگر تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی آمریکا هست که تمام فشار آن متوجه مردم عادی در ایران شده است. تحریمهای آمریکا به دسترسی مردم ایران به غذا و دارو آسیب رسانده و نقش انکارناپذیری در کاهش درآمدهای ملی ایرانیان داشته است.
امروز طبقات پایین اقتصادی و بیماران در معرض مستقیم تأثیرات تحریمهای آمریکا هستند. از نظر ما این مصداق تمامعیار جنایت علیه بشریت و علیه ملتی است که تنها جرم آن، اجرای قوانین و پایبندی به توافقات بینالمللی است. مقارن شدن فشار حاصل از تحریمها با پاندمیک کرونا، اقتصاد ایران را در وضعیت دشواری قرار داده ولی بااینهمه، اطمینان داریم که اقتصاد ایران از انعطاف کافی برای انطباق و بازسازی خود برخوردار است و بهزودی قادر خواهیم بود، تحریمها و اثرات اقتصادی ویروس کرونا را مهار کنیم.
ما برای عبور از آثار تحریم، ظرفیتهای داخلی خودمان را فعال کردیم، برای سال جاری ۴۰ میلیارد دلار صادرات برای صادرات برنامهریزی کردهایم، ورود بیش از دو هزار قلم کالا را ممنوع کردیم و تولید داخلی آنها را آغاز کردیم. حتی ظرفیت جدید در اشتغال ایجاد شد.نگاه کنید در موضوع کرونا موفق شدیم ماسک و کیتهای آزمایشگاهی و ونتیلاتور صادر کنیم.
با سیاستگذاری اموال دولتی بورس با نشاطی ساختهایم. از بانکها هیچ استقراضی نکردیم. پیشبینی حسابهای سال جاری تورم حدود ۲۰% هست. افزایش تولید داخلی و سیاست جایگزینی واردات را بهشدت دنبال میکنیم. در کوتاهمدت بهسختی افتادهایم اما حتماً در بلندمدت به تعادل اقتصادی برمیگردیم. باسیاستهای حمایتی یارانه معیشتی دادهایم و حقوق کارمندان و کارگران را افزایش متناسب دادهایم و قصد داریم حقوق بازنشستگان را هم افزایش دهیم.
بازار سرمایه کشور پس از دههها بهجایگاه واقعی خود رسیده و با تمهیدات و حمایتهای صورت گرفته از سوی دولت برای اولین بار ارزش شرکتهای ثبت شده در بورس به تولید ناخالص داخلی سطح اقتصادهای پیشرفته رسیده است. این سبب شده تا بورس نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور بازی کند. این نقش پس از این دیگر کمرنگ نخواهد شد و همه سیاستگذاران و همه دولتها از این پس باید نیمنگاهی جدی به بورس داشته باشند. سعی دولت و آقای رئیسجمهور این است که شرکتهای بیشتری در بورس عرضه شوند و اقتصاد ایران بهصورت شفاف خود را برای همه مردم و همه جهانیان عرضه کند. به همین منظور دستور تسهیل در پذیرش شرکتهای جدید را دادند و شورای عالی بورس هم مصوبات خوبی در این زمینه تصویب کرده که اثران آن در ماههای آینده بهخوبی ظاهر خواهد شد.
بازار سرمایه کشور پس از دههها بهجایگاه واقعی خود رسیده و با تمهیدات و حمایتهای صورت گرفته از سوی دولت برای اولین بار ارزش شرکتهای ثبت شده در بورس به تولید ناخالص داخلی سطح اقتصادهای پیشرفته رسیده است. این سبب شده تا بورس نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور بازی کند. این نقش پس از این دیگر کمرنگ نخواهد شد و همه سیاستگذاران و همه دولتها از این پس باید نیمنگاهی جدی به بورس داشته باشند.
همچنین قصد داریم امکان تأمین مالی از طریق بورس را برای شرکتها گسترش دهیم. البته نقش نظام بانکی در تأمین مالی شرکتها بیبدیل است اما بخشی از نقش تأمین مالی هم باید بر دوش بورس کشور باید که در این زمینه نیز شورای عالی بورس باید مصوبات مهم دیگری داشته باشد.هماکنون هم به لحاظ ارزش بازار به نسبت به تولید ناخالص داخلی هم به لحاظ تعداد سهامداران بورس به کل جمعیت ایران یکی از بهترین شرایط را در جهان دارد و با بهترین بورسهای کشورهای پیشرفته قابل مقایسه است.
رئیسجمهور با علاقهای که به شفافیت اقتصاد دارند برای محافظت از این جایگاه از هیچ اقدام قانونی فروگذار نخواهند کرد.به نظر من همه کشورهایی که تحریمهای غیرقانونی آمریکا را اجرا میکنند، در رنج دادن به ملت ایران همدست رژیم آمریکا تلقی خواهند شد و به همین ترتیب، ما کشورهایی را که در این زمانه سخت، کنارمان ایستادهاند را فراموش نخواهیم کرد. آنچه در این روزها میگذرد، در انتخاب دوستان و دشمنان ما در آینده تأثیرات ماندگاری برجای خواهد گذاشت.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر