انتقاد از مستند «هاشمی زنده است»
رکنا: نشست نقد و بررسی مستند «هاشمی زنده است» با حضور علی طالبی طادی کارگردان، عباس سلیمینمین پژوهشگر تاریخ و فؤاد صادقی نویسنده و روزنامهنگار، به همت بنیاد فرهنگی روایت فتح و در سالن اسوه برگزار شد.
فؤاد صادقی در این نشست با بیان اینکه آنچه امروز در این سالن به نمایش گذاشته شد، به سادگی نمیتواند عنوان مستند را دریافت کند، گفت: سازندگان این مستند دانشجو معرفی شدهاند، اما در واقع یک تشکل شبهدانشجویی هستند که بناست بلندگوی یک جریان خاص قدرتمند در کشور باشند.
وی با بیان اینکه نگاه حاکم بر این جریان را باید در جملات پایانی این مستند دید که معتقد است انقلاب و ریل اقتصاد کشور از سال 68 به بعد به انحراف رفت، چنین رویکردی را به معنای نادیده گرفتن آرای مردم و رهبری و سکانداری کشور از سوی رهبر معظم انقلاب دانست و افزود: باید پرسید اگر همه انحرافی بودند، چه کسی میتواند قطار کشور و انقلاب را روی ریل درست بازگرداند؟ پاسخ این مستند به این پرسش این است که تنها یک جریان خاص است که میتواند کشور را اداره کند؛ یک جریان امنیتی که در برهههای حساس کشور را نجات داده و اکنون هم اگر به او میدان بدهند، میتواند کشور را نجات دهد.
صادقی این مستند را بابت همین نگاه، بهترین پاس گل به ضدانقلاب دانست و گفت: نقطه عطفهای فیلم آنجاست که از میان مناظره آقای احمدینژاد و مهندس موسوی در سال 88، بخشی را به نمایش میگذارد که دقیقاً رهبر انقلاب در خطبه معروف خود در 29 خرداد 88، شدیدترین واکنش را به آن نشان دادند، همچنین در فیلم، بخشی از اعترافات زندانیان سال 88 پخش میشود که اتفاقاً رهبر انقلاب در واکنش به پخش این اعترافات از تلویزیون در عیدفطر 88 فرمودند اعترافات افراد فقط علیه خودشان دارای صحت است و درباره دیگران بیاعتبار است.
صادقی با اشاره به اینکه در بخشهای پایانی فیلم عنوان میشود که آقای هاشمی در استخر فرح پهلوی از دنیا رفتهاند، اظهار کرد: این یک دروغ آشکار است، زیرا مکانی هست در تهران متعلق به نهاد ریاست جمهوری که اصلاً درون کاخ سعدآباد نیست. باغ کشاورزی بوده به نام ارکیده که بعد از انقلاب به یک ساختمان دولتی جهت برخی ملاقاتهای رؤسای جمهوری تبدیل میشود و آبانبار این مجموعه، تبدیل به یک استخر کوچک سرپوشیده شده است. این استخر اکنون هم در اختیار سپاه حفاظت است.
علی طالبی طادی، کارگردان این مستند در پاسخ به صادقی، با بیان اینکه ما یک مجموعه دانشجویی به نام سفیرفیلم هستیم که چرخش مالی ما مشخص است، هزینه این مستند را حدود 60 میلیون تومان عنوان کرد و گفت: ما نگفتیم انحراف ایجاد شده. از اقتصاد گفتیم و کیست بگوید اقتصاد امروز ما انقلابی و اسلامی است. امام خمینی(ره) میفرمایند کشور را بعد از من دست لیبرالها میدهید. آقای روغنی زنجانی میگویند که هاشمی یک بیزینسمن بود و کشور را به سمت لیبرالیسم برد ما هم نمیدانستیم کجاست و فقط همراهی کردیم. حتی به احمدینژاد هم انتقاد کردیم که در اقتصاد کلان، کشور را لیبرالی مدیریت کرد، شاید در شئون رفتاری سادهزیست بود.
وی خطاب به صادقی با بیان اینکه نباید پشت سر رهبری مخفی شویم، اضافه کرد: آقای صادقی میگویند این فیلم به امام توهین کرده است. چه کسی گفته که نقد هاشمی، نقد امام و انقلاب و رهبری است؟ رهبر انقلاب گفتند من نه شرعاً، نه عرفاً و نه قانوناً اجازه ندارم در شقوق ریز کشور دخالت کنم. سر قضیه برجام گفتند بنده خوشبین نیستم ولی اجازه دادند بروند و مذاکره کنند. هنوز دو سال نگذشته همه چیز را گردن رهبری میاندازند.
کارگردان مستند درباره ادعای استخر فرح هم گفت: این استخر در دوران ریاست جمهوری آقای هاشمی یعنی زمانی که تورم بالا بود ساخته شد. ساختمان متعلق به لیلا امامی است که زن هویداست، او باغ ارکیدهای داشته که در آن گل میکاشته است. خانواده آقای هاشمی دو سال است چیزی نگفته، حالا به یکباره بعد از این مستند گفتند. ما حالت احمدینژادی نداریم که بیاییم رو کنیم. لیلا امامی با فرح فرقی ندارد. مشکل ما فرح نیست. مشکل این است که چرا مسئولان کشور کاخنشین هستند. در ادامه این نشست، عباس سلیمی نمین هم با بیان اینکه با عنوان این مستند مخالفم، نقدهای خود به این مستند را این طور دستهبندی کرد: این ایراد به این مستند هست که به جای انتقاد، تندروی دارد و کلیه دستاوردها را بعضاً زیر سؤال میبرند. اما آیا آقای هاشمی بنیانگذار این شیوه نبود؟
وی ادامه داد: در سال 58، آقای هاشمی با مقام معظم رهبری به سفر حج رفتند که مستند، این بخش را حذف کرده است، اینکه بگوییم آقای هاشمی، امام را مجبور کردند صلح را بپذیرند، تحقیر امام است نه نقد هاشمی، مستند به موضوع مک فارلین وارد نشده است، برخی مونتاژها در فیلم خطاست آنجا که بهنحوی تلاش میشود این تلقی را ایجاد کند که آقای هاشمی دارد برای بوش پدر کف میزند، موسیقیای که روی تصاویر سفر حج آقای هاشمی کار شده، موسیقی در شأن حج نیست، مستند میتوانست به بحث استقراض در دوران ریاست جمهوری آقای هاشمی بخوبی وارد شود که اصلاً به آن نپرداخته است. نکته مهم این است که معتقدان به اقتصاد باز، به سیاست باز اعتقادی نداشتند و در نهایت اینکه درباره کنار رفتن آقای عارف، مستند به لحاظ تاریخی دچار اشتباه است. آقای عارف تحت فشار اصلاحطلبان و با دلخوری شدید کنار رفت. ولی مستند میخواهد بگوید که این کنارهگیری طبق برنامهریزی بوده است.
عفت مرعشی:
سختترین دوران آقای هاشمی، دوران احمدینژاد بود
پیاده شدن اسلام واقعی آرزوی محقق نشده آقای هاشمی بود
آیتالله هاشمی رفسنجانی صندوقچه اسرار انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ایران بود و عفت مرعشی همسر آیتالله هاشمی صندوقچه اسرار وی؛ زنی که یک بار ترور فیزیکی آیتالله هاشمی را ناکام گذاشت و بارها دلش از ترور شخصیتی او به درد آمد. زنی که با سیاست میانه چندانی نداشت اما نامش در جای جای خاطرات آیتالله هاشمی آمده آن هم به نام کوچک؛ و این با فضایی که در زندگی برخی مسئولان و برخی روحانیون وجود داشت، بسیار متفاوت بود. حال و روز خانم عفت مرعشی بعد از درگذشت آیتالله هاشمی تعریف زیادی ندارد؛ دلتنگ است و سکونت به خانهای دیگر نتوانسته حال و هوای او را تغییر دهد. با این همه از بین سؤالهای کتبی «ایران عصر» به چند پرسش جواب داد که در زیر میخوانید...
آقای هاشمی برای اعتلای ایران و ایرانیان دغدغه ها و آرزوهای بسیاری داشتند؛ برخی از این آرزوها و برنامهها محقق شد و برخی دیگر نشد. شما بزرگترین آرزوی آقای هاشمی که برآورده نشد را چه میدانید؟
پیاده شدن اسلام واقعی و حکومت مردمی و توسعه.
آقای هاشمی دوران سختی را در جریان مبارزه انقلاب و زندان و در زمان جنگ تحمیلی و یک دهه اخیر داشتند؛ شما که نزدیک ایشان بودید کدام یک از این دورهها برای آقای هاشمی سخت بود؟
سختیها زیاد بود؛ دوران جنگ، دوران مبارزه قبل از انقلاب و... ولی چشمانداز و امیدهایی برای پیروزی بود. خود ایشان سالهای 1384- 1392 دورانی که دروغ، بیاخلاقی، خلاف و بیقانونی رواج پیدا کرد و دستاوردهای انقلاب را آسیب زد را جزو بدترینها میدانست؛ همچنین زمان هایی که نمیگذاشتند برنامهها به سرانجام برسد.
چرا با وجود اینکه آقای هاشمی روحانی بودند و مسئولیتهای بالایی در کشور داشتند، در خاطرات خود از شما بهعنوان «عفت» نام میبردند؟
اول اینکه چون نام من عفت است و دوم ایشان فرد روشن و دور از تحجر و یک مسلمان واقعی بود.
آیتالله هاشمی بارها و بارها از شما و مسائل ریز خانوادگی حتی قهر و دعوایتان در خاطراتشان نوشتهاند و به چاپ رسید؛ خودتان موافق بودید بعضی مسائل خانوادگی تان منتشر شود؟
وقتی ایشان صلاح می دید، حتماً لازم بود و من هم راضی بودم.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
ارسال نظر