زوایایی پنهان از سیاسیترین فیلم سینمای ایران
گفتگویی جالب و خواندنی با محمد خزاعی تهیهکننده فیلم قلاده های طلا درباره زوایایی پنهان این اثر را از نظر می گذرانید.
به گزارش رکنا، پس از حوادث Accidents سال ۸۸ و فتنه پیچیده آن، «قلادههای طلا» به کارگردانی ابوالقاسم طالبی و تهیهکنندگی محمد خزاعی تولید شد که سروصدای زیادی به پا کرد. قلادههای طلا بهطور مستقیم به اوج درگیریها و حوادث پس از انتخابات سال ۸۸ میپردازد. فیلمی با موضوعی جسورانه که زوایای مختلفی از حادثه Incident را بازتاب میدهد. این فیلم از زمان اکرانش تا به همین امروز حواشی زیادی داشته که با توجه سالگرد حماسه ۹دی و پخش مجدد آن از تلویزیون، به سراغ آقای محمد خزاعی تهیهکنندهاش رفتهایم و گفتوگوی مفصلی انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
«قلادههای طلا» از کجا آغاز شد؟
طی تحقیقاتی به قصههایی رسیدیم که آنها قلادههای طلا را تشکیل دادند. حدود یک سال کار تحقیقاتی منحصراً برای قلادههای طلا انجام شد. از آنجایی که در مقطع حساسی بودیم، میدانستیم که با مشکلات زیادی مواجه خواهیم بود. در ابتدای کار قلادههای طلا حدود شش فیلمنامه متفاوت داشت.
درست است که اسم اولیه کار «ترور رییسجمهوری» بوده است؟
نه اصلاً چنین چیزی نیست. چند فیلمنامه متفاوت داشتیم که با چند صفحه خلاصه داستان- که از فیلمنامهای متفاوت بود- پروانه ساخت گرفتیم. نویسنده آن فیلمنامه خود من بودم. فیلمنامه اصلی را بهدلیل حساسیتهایی که وجود داشت، به غیر از چند نفر، به هیچکس ارائه نکردیم.
کدام نهادها در ساخت فیلم کنارتان بودند؟
بنیاد فرهنگی روایت به همراه سازمان بسیج کمکهایی به ما کردند.
شایعه بود که شخص آقای احمدینژاد و رحیم مشایی به فیلم شما کمک کردهاند؛ درست است؟
در افطاری ماه رمضان که توسط دولت وقت برگزار شده بود، مهمان بودیم. در آنجا به همراه آقای طالبی مطرح کردیم که قرار است فیلمی درباره اتفاقات سال ۸۸ بسازیم؛ آیا کمکی به ما میکنید؟ نامهای به آقای احمدینژاد نوشته بودیم و ایشان هم نامه ما را به آقای مشایی ارجاع دادند. آقای مشایی در جلسهای که داشتیم رسماً اعلام کردند که کمکی به ما نخواهند کرد.
دلیلشان چه بود؟
رحیم مشایی گفت: «اگر قرار به کمک باشد ترجیح میدهم به جنس فیلمسازان دیگری کمک بکنم. به آنهایی کمک خواهم کرد که با ما همسو شوند. شما بچههای انقلاب نیازی به کمک ندارید. من به سراغ فیلمسازانی میروم که بتوانم جذبشان کنم!» البته بعدها فهمیدم منظورش چه کسانیاند و از طریق استانداریها به چه فیلمسازانی کمک کرده است.
پس دولت وقت کمکتان نکرد؟
بهرغم مدعی بودن دولت وقت درباره این مسائل اما آنها به ما کمکی نکردند. در آن زمان خیلیها میگفتند پول فیلم را رحیم مشایی داده است. اتفاقاً برخلاف چیزی که خودمان فکر میکردیم، رییس جمهور وقت از فیلم حمایتی نکرد. مسأله ما حمایت از آقای موسوی یا احمدینژاد نبود، موضوع ما حمایت از اصل ولایت فقیه بود.
فضاهای سیاسی تمام میشوند و مهم نیستند. شاید یکی از دلایل عدم همراهی آقای احمدینژاد با قلادههای طلا این بود که به دنبال انتشار نظرات خودش در فیلم بود. حتی وقتی فیلمنامه را درخواست کردند ما فیلمنامه را به آنها ندادیم و فقط طرح موضوع کردیم.
جالب بود که آقای مشایی گفت اگر هم بخواهیم به فیلم کمک کنیم باید فیلمنامهاش را بخوانیم تا ببینیم موضوعش چیست! خوشحالیم که دوستان به فیلم کمکی نکردند. البته تنها کسی که بسیار پیگیر کار ما بود و بهطور شخصی کمک میکرد آقای حسینی وزیروقت ارشاد بود. ایشان پیگیر مشکلات کار بودند و درجاهایی کمک مالی هم کردند. تمام تلاشمان این بود که فیلم کمهزینهای بسازیم. قلادههای طلا دکور و بازیگران مطرح داشت و خیابانهای انقلاب تماماً بازسازی شده بود. یکی از بازیگران سینمای ایران در پروژه حضور داشت و حتی دستمزد هم گرفته بود اما ناگهان از کار انصراف داد. به همین خاطر آقای طالبی مجبور شد چند شخصیت به فیلم اضافه کند و فیلمنامه را تغییر دهد.
کمک یک میلیارد تومانی ارشاد دروغ است؟
جریان کمک ارشاد متفاوت از چیزی است که گفته شده است. فیلمبرداری قلادههای طلا تمام شده بود و فیلم آماده نمایش درجشنواره بود. دوستان وزارت ارشاد در دوران آقای شمقدری به دیدن فیلم آمدند و خودشان درخواست مشارکت دادند. دلیلش این بود که به جز فیلم ما هیچ فیلم دیگری درباره فتنه ۸۸ ساخته نشده بود. میخواستند به هرنحوی که شده در چنین موضوعی مشارکت داشته باشند. آقای طالبی به شدت مخالف حضور دولت در این فیلم بود و دوست نداشت از ارشاد کمکی بگیریم. ایشان بارها گفته بود که سرمایه فیلم را هرطور شده تأمین میکنیم اما از دولت پولی نگیریم. اما من بهدلیل فشار مالی و بدهیهایی که داشتم مجبور به موافقت برای مشارکت ارشاد شدیم. عرف آن زمان اینگونه بود که فارابی به فیلمها کمک میکرد اما به دلیل مشکلات فارابی و آقای طالبی قرار شد این کمک از کانال مؤسسه رسانههای تصویری باشد. درواقع ارشاد با این کمک از فیلم ما سهمی را دریافت کرد.
هزینه ساخت فیلم را تا به حال اعلام کردهاید؟
تا جایی که یادم است حدود دو و نیم میلیارد تومان بوده است. آقای طالبی معتقد بود اگر ارشاد در پی چنین موضوعی است باید از ابتدای ساختش پای کار باشد نه اینکه به سراغ یک پروژه آماده بیاید.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
منبع:صبح نو
ارسال نظر