پایان اسارت 35 ساله «فرمانده» نزدیک است؟

رکنا سیاسی: حسین امیرعبداللهیان دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل، دیروز طی توئیت‌هایی نوشت: بر اساس مستندات موجود، چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی در تابستان سال ۱۳۶۱، در زندان Prison رژیم صهیونیستی به سر می‌برند و هیچ سندی دال بر شهادت آنان وجود ندارد.

وی ادامه داد: تلاش‌های سازمان ملل و صلیب سرخ جهانی برای تعیین سرنوشت آقایان سید محسن موسوی، احمد متوسلیان، کاظم اخوان و تقی رستگار مقدم باید با جدیت از سر گرفته شود. مجلس بزودی اقدامات جدیدی را در راستای تلاش برای آزادی Freedom و تعیین سرنوشت این دیپلمات‌های انقلابی آغاز خواهد کرد.

امیدها زنده شد

توئیت‌های مشاور رئیس مجلس، پیرامون وضعیت حاج احمد متوسلیان همچون تابستان سال گذشته بار دیگر موضوع این فرمانده سلحشور دوران دفاع مقدس را در اذهان تداعی و امیدواری ها برای پایان فراق 35 ساله این سردار رشد اسلام را احیا کرد.

خرداد 95 و داستان حاج احمد

اما احیای ماجرای پرغصه حاج احمد متوسلیان به اوایل خردادماه سال گذشته مربوط می شود؛ زمانی که سایت‌های خبری به نقل از سردار حسین دهقان وزیر دفاع، اعلام کردند: "سردار احمد متوسلیان و ۳ دیپلمات دیگر ایرانی زنده و در اسارات رژیم صهیونیستی هستند". محسن رضایی فرمانده سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس نیز همان زمان طی پستی در صفحه اینستاگرامش وعده داد به زودی خبرهای خوشی از این سردار شجاع و دلیر خواهد رسید.

خبری که رسانه‌ها اوایل خردادماه 95 پیرامون احتمال زنده ماندن احمد متوسلیان منتشر کردند، ماجرای سه دهه و اندی پیش را که از سوی محافل سیاسی و رسانه‌ای، زنگار فراموشی گرفته بود، تداعی کرد و مردم ایران بویژه یادگاران سلحشور دوران دفاع مقدس را به تجدید دیدار با فرمانده و همرزمشان امیدوار گرداند.

اعزام حاج احمد به لبنان

هنوز چند روزی از عملیات غرورآفرین بیت المقدس و آزادسازی خونین شهر در 3 خرداد 1361 نگذشته بود، که حاج احمد متوسلیان فرمانده سلحشور تیپ27 محمد رسول الله با تصویب شورای عالی دفاع عازم لبنان می‌شود تا به یاری برادران لبنانی در جنگ با رژیم صهیونیستی بپردازد.

سطرهای ناخوانده

آنطور که محسن رضایی در مهرماه سال 1393 در جریان یک برنامه تلویزیونی به نام "سطرهای ناخوانده" گفته است، یکی از دلایل تصمیم گیری برای اعزام نیرو به لبنان، جلوگیری از تبلیغات مسموم اعراب و دروغ پراکنی آن‌ها مبنی بر همکاری ایران با اسرائیل بود؛ چرا که رزمندگان اسلام در جریان نبرد با متجاوزان بعثی، قصد ورود به خاک عراق را داشتند و همان زمان نیز صهیونیست ها در تدارک حمله به لبنان بودند؛ بنابراین نگرانی وجود داشت که اعراب به دروغ القاء کنند که ایران و اسرائیل در حمله به اعراب دارای نقطه نظر مشترک اند.

البته یکی دیگر از دلایل اعزام نیرو از ایران به لبنان در آن مقطع زمانی به ایدئولوژی نظام جمهوری اسلامی مبنی بر حمایت از مظلومان و دفاع از سرزمین های اسلامی در برابر تجاوزگری های رژیم نامشروع و غاصب صهیونیستی بازمی گشت.

محسن رضایی فرمانده پیشین سپاه پاسداران در این رابطه می‌گوید: "قبل از اینکه ما به خاک عراق ورود کنیم، اسرائیل به جنوب لبنان حمله کرد. ما فرصت پیدا کردیم که یک تیپ خود را به آنجا(لبنان) بفرستیم که اول وضعمان را نسبت به اسرائیل مشخص کنیم، ثانیا از یک کشور اسلامی دفاع کنیم و در آینده هم از این فرصت به عنوان جای پایی برای جمهوری اسلامی بهره ببریم؛ لذا نیرو به آنجا فرستادیم تا جلوی این جوسازی را بگیریم و موضعمان را نسبت به اقدامات اسرائیل نشان دهیم".

بنابراین احمد متوسلیان که یکی از برجسته ترین و کارآمدترین نیروهای سپاه پاسداران بود و قدرت فرماندهی و رشادت‌هایش را در مریوان و پاوه و آزادسازی خرمشهر ثابت کرده بود، در راس فرماندهی تیپ محمد رسول الله، با اشتیاق فراوان عازم لبنان شد.

راه قدس از کربلا می‌گذرد

پس از مطرح شدن مباحثی در شورایعالی دفاع در رابطه با نحوه ورود و فعالیت نیروهای ایرانی در لبنان و مذاکراتی که در این زمینه با حافظ اسد رئیس جمهور وقت سوریه صورت گرفت و همچنین اخباری که از عدم آمادگی نیروهای سوری در همکاری با نیروهای ایرانی به حضرت امام خمینی(ره) رسید، سرانجام ایشان با جمله‌ای که در این رابطه بیان فرمودند، تکلیف همگان را روشن کردند؛ حضرت امام (ره) فرمودند: "راه قدس از کربلا می گذرد"؛بدین معنا که اگر فردی می‌خواهد با رژیم صهیونیستی بجنگد، لازمه اش پیروزی در نبرد با رژیم بعثی صدام است.

عملیات فالانژها

سرانجام احمد متوسلیان در 14 تیرماه سال 61 در حالیکه در لبنان مشغول رایزنی و انجام امور باقیمانده بود در مسیر سفارت ایران در بیروت در یک پست بازرسی توسط شبه نظامیان فالانژ ربوده شد؛ در جریان این ربایش، احمد متوسلیان تنها نبود، بلکه سه فرد دیگر به نام‌های "سید محسن موسوی" کاردار سفارت ایران در لبنان، تقی رستگار مقدم از کارمندان سفارت ایران در لبنان و کاظم اخوان عکاس خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز همراه او بودند.

ادعای جعجع

سمیر جعجع فرمانده وقت فالانژهای لبنانی که این روزها به عنوان یک سیاستمدار نزدیک به سعودی‌ها و غربی‌ها در لبنان شناخته می‌شود، حدود 8 سال پیش طی مصاحبه‌ای اعلام کرد:«دیپلمات‌های ایرانی در ایست البرباره ربوده شدند و این افراد بعدا در مکانی که از آن اطلاعی ندارم، کشته شده‌اند».

ادعای سمیر جعجع مبنی بر کشته شدن دیپلمات های ایرانی و اظهار بی اطلاعی او از مکان این واقعه در حالی است که، سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان و بسیاری از شخصیت‌های لبنانی، سمیر جعجع و فالانژها را مسئول ربایش دیپلمات‌های ایرانی دانسته و خواستار روشن‌شدن این موضوع شده‌اند.

نمی‌توانیم به گزارش صهیونیست‌ها اعتماد کنیم

سید حسن نصرالله در رابطه با 4 دیپلمات ایرانی گفته است: "نشانه‌ هایی وجود دارد که دیپلمات‌های ایرانی در زندان های رژیم صهیونیستی بسر می‌‌برند. اسرائیل در گزارش خود ادعا می‌کند که چهار دیپلمات ایرانی توسط فالانژ‌ها ربوده شده و به دست این نیروها کشته شدند و اجساد آنان دفن شده است. اسرائیل دشمن ما است و ما نمی‌توانیم به گزارش های آن اعتماد کنیم. همانطور که اسرائیلی‌‌ها در گذشته هم حضور بعضی اسیران در زندان های خود را تکذیب می‌کردند، اما مشخص شد که این اسیران در زندان های این رژیم بوده ‌اند".

نظر سفیر شهید

همچنین شهید غضنفر رکن آبادی سفیر پیشین کشورمان در لبنان در 13 تیرماه 1392 در مراسم سی و یکمین سالگرد ربایش چهار دیپلمات کشورمان که در محل سندیکای روزنامه نگاران لبنان برگزار شد، اعلام کرد: "چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی زنده و در زندان های رژیم صهیونیستی هستند".

ما منتظریم

علاوه بر این‌ها، در شهریور سال گذشته هفته نامه خط حزب الله در سی و نهمین شماره خود بیانات منتشر نشده رهبر انقلاب درباره‌ی حاج احمد متوسلیان در آذرماه 1375 در دیدار جمعی از خانواده شهدای سپاه پاسداران را منتشر کرد ؛ رهبر انقلاب در این رابطه فرمودند: «ما منتظریم که آقای حاج احمد متوسّلیان ان‌شاءا... بیاید؛ نگویید شهید، ما که خبر نداریم از شهادت ایشان. خداوند ان‌شاءا... که فرزند شما را - هرجا که هست، هرجور که هست - مشمول لطف و فضل خودش قرار بدهد. ما کـه آرزو میکنیم ان‌شاءا... خداوند این جوان مؤمن و صالح را برگرداند».

دو قدم تا آزادی

"فاصله تا آزادی حاج احمد دو قدم هم نبود و خیلی راحت می‌شد برادرم را از نیروهای اسرائیلی پس گرفت، اما نمی‌دانم چه سیاستی اعمال شد که الان اسارت ایشان ۳۴ سال است ادامه دارد. " این بخشی از مصاحبه امیر متوسلیان برادر حاج احمد متوسلیان است.

وی در ادامه همچنین گفت: "در آن دوران شهید «عماد مغنیه» پیشنهاد می‌دهد فردی را دارم که اگر بخواهید می‌توانید او را با حاج احمد مبادله کنید، برای همین بنزی را که «حافظ اسد» به حاج احمد داده بود تا بتواند در مقرهای نظامی تردد کند به شهید «عماد مغنیه» می‌دهند. او با آن بنز، یک نیروی آمریکایی که از مستشاران آنها بود و به زبان عربی و انگلیسی مسلط بود را با خود می‌آورد و او را در همان «پادگان زبدانی» نگهداری می‌کنند تا با حاج احمد مبادله کنند اما این موضوع را با تهران در میان می‌گذارند."

وی در ادامه این مصاحبه با اشاره به نظر تهران درباره این تبادل اظهار کرد: "گویا از تهران گفته می‌شود که اقدامی انجام ندهید و به تهران بازگردید. بعد از آن بابت آن فرد آمریکایی، حزب‌الله حدود ۲۵ نفر از اسرای خود را آزاد می‌کند و حاج احمد همان جا ماند. فاصله تا آزادی حاج احمد حتی دو قدم هم نبود و خیلی راحت می شد برادرم را از نیروهای اسرائیلی پس گرفت اما نمی دانم چه سیاستی اعمال شد که الان اسارت ایشان ۳۴ است ادامه دارد."

پیشنهادات متعدد

اسماعیل کوثری رئیس کمیته دفاعی مجلس نهم و جانشین قرارگاه ثارالله، شهریور سال گذشته در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری میزان درباره پیگیری آخرین وضعیت حاج احمد متوسلیان و صحبت‌های منتشر شده از برادر وی که تاکید کرده است "شهید عماد مغنیه در مقطعی خواهان مبادله حاج احمد متوسلیان در ازای یک نیروی آمریکایی بوده است اما این موضوع با موافقت تهران روبرو نشده است" اظهار کرد: پس از اسارت حاج احمد متوسلیان موارد متعددی از سوی مقامات لبنانی و فلسطینی به منظور مبادله وی با اسرای اسرائیلی مطرح شده که بدون شک پیشنهاد شهید عماد مغنیه نیز می‌تواند یکی از آنها باشد.

وی افزود: باید از مسئولین مربوط به این حوزه که در آن مقطع سکان دار بوده‌اند سوال پرسید که چرا بستر و زمینه مبادله حاج احمد متوسلیان و سه همراهش با اسرای اسرائیلی در آن دوره فراهم نشد.

رئیس کمیته دفاعی مجلس نهم با اشاره به اینکه برخی منابع حکایت از زنده بودن حاج احمد متوسلیان دارد اظهار کرد: بنده بر اساس روحیاتی که از حاج احمد متوسلیان می شناسم اعتقاد دارم وی در همان مقطع شهید شده است ولی برای اطمینان بیشتر، رژیم صهیونیستی باید پیکر وی را به ما تحویل دهد.

کوثری تاکید کرد: ما از رژیم غاصب صهیونیستی به دلیل عدم تعیین تکلیف 4 اسیر ایرانی و پایبندی به حقوق بین المللی طلبکاریم هر چند این موضوع امری بی فایده است و دولتمردان این رژیم غاصب برخلاف موازین بین المللی عمل می کنند.

ایستاده در غبار

اما ماجرای ربایش احمد متوسلیان در تابستان سال گذشته با توجه به روی پرده بودن فیلمی تحسین‌برانگیز با عنوان "ایستاده در غبار" که محتوایی مبتنی بر زندگی شخصی و جهادی این فرمانده شجاع داشت به شکل وسیع در جامعه مطرح شد و بسیاری از افراد جامعه حتی آن‌هایی که چندان تناسب و سنخیتی با فرهنگ جهاد و شهادت نداشتند، پیگیر ماجرای حاج احمد شدند؛ در یکی از برنامه های "ماه عسل 95"(ویژه برنامه ماه رمضان شبکه سه) نیز به طور ویژه به این موضوع پرداخته شد.

آن‌ها زنده‌اند

رائد موسوی فرزند محسن موسوی دیپلمات ربوده شده کشورمان در ماجرای 14 تیر 1361، در این برنامه تلویزیونی گفت: کسی که دستور دستگیری این 4 نفر را می دهد گفت تا جایی که من اطلاع دارم آنها در زندانی Prisoner نگهداری می شدند و از آنجا به اسرائیل فرستاده شدند. روی در و دیوار زندان دست نوشته هایی وجود دارد. ما به زندان رفتیم و روی دیوار عبارت یا زهرا و تاریخ های فارسی نوشته شده بود، باید بررسی های بیشتری صورت بگیرد. من معتقدم که آنها زنده اند و در زندان های اسرائیل اسیر هستند.

وی افزود: موقع درگیری احتمال دارد یکی از آنها تیر خورده باشد و این یکی از بحث هایی است که وقتی یک نفر آسیب دیده معذور بودند از اینکه سه نفر را آزاد کنند.

همچنین در این برنامه محمد علی مهتدی گفت: از راه های رسمی و ریاست جمهوری لبنان اطلاعاتی به دست آوردیم اما از آنجا که این مسئله در سطح ملی و مشارکت همه نهادها انجام نشده به نتیجه قاطعی نرسیدیدم. گزارش های مختلفی مبنی بر زنده بودن آنها و یا شهید شدن آنها داشتیم. گزارشی هم داشتیم که آنها را کنار دریا تحویل ناو اسرائیل دادند. احمد حبیب الله که رئیس کمیته دفاع از زندانیان بود از داخل اسرائیل اطلاع داد که آنها در زندان اسرائیل هستند و این مهم ترین مدرک ما است.

در خاتمه این برنامه عسگری هم رزم حاج احمد در مریوان گفت: قبای اسارت برای تن حاج احمد متوسلیان دوخته نشده و 34 سال اسیر بشو نیست.

موضع وزارت خارجه

"قرائن زیادی دال بر زنده بودن این عزیزان در دست است"؛ این بخشی از مصاحبه بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرگزاری میزان است که به مباحث مطرح شده در ماه‌های اخیر در باب آخرین وضعیت حاج احمد متوسلیان و سایر دیپلمات‌های ربوده شده ایرانی، اختصاص دارد.

نسبت به گذشته امیدوارتر شدیم

بامداد چهاردهم شهریور ماه 95 بود که محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در توئیتی در حساب توئیتر شخصی خود نوشت: اخیرا اطلاعاتی از حاج احمد متوسلیان به دست آمده و امیدواریم سرنخ ها به جایی برسد. فرمانده پیشین سپاه بر این نکته نیز تاکید کرد که "نسبت به گذشته امیدوارتر شدیم".

مذاکره برای تبادل اسراء؟

در همان زمان برخی رسانه های عربی مدعی شدند، "مذاکراتی میان ایران، حزب الله لبنان و رژیم اشغالگر قدس برای تبادل اسراء صورت گرفته است و رایزنی‌ها برای معاوضه احمد متوسلیان با یک خلبان صهیونیستی، به نتایج قطعی رسیده است"؛ موضوعی که قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان قویا تکذیب کرد و اعلام داشت مذاکراتی میان ایران و رژیم اشغالگر قدس صورت نگرفته و نخواهد گرفت.

قاسمی البته این را هم به خبرگزاری میزان گفت که "رژیم اشغالگر قدس باید پاسخگوی سرنوشت این دیپلمات‌های ایرانی باشد و ما این موضوع را از آن‌ها طلب می‌کنیم و پیگیر قضایا مرتبط با آن هستیم".

تا زمانیکه حاج احمد آزاد نشود،تکلیف داریم

در همین رابطه ابوالفضل حسن بیگی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری میزان، با اشاره به برخی خبرسازی ها در رسانه‌ها با موضوع مذاکرات انجام شده در مورد تبادل یک اسیر رژیم صهیونیستی با حاج احمد متوسلیان اظهار کرد: به ادعای رژیم صهیونیستی نمی‌توان اعتماد کرد و ما تا زمانیکه حاج احمد متوسلیان آزاد نشود تکلیف داریم که وظایفمان را انجام دهیم و به هر نحوی از کانال های دور و نزدیک جهت رهاسازی 4 دیپلمات ربوده شده و یا تحویل آثاری از آنها در صورت به شهادت رساندنشان، مذاکره داشته باشیم.

امروز 14 تیرماه سالروز ربوده شدن حاج احمد متوسلیان و سه همراه اوست باید رویدادهای آینده و فراق 35 ساله فرمانده را به نظاره نشست؛ آنطور که مشاور علی لاریجانی گفته است، مجلس بزودی اقدامات جدیدی را در راستای تلاش برای آزادی و تعیین سرنوشت دیپلمات‌های انقلابی ربوده شده آغاز خواهد کرد. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی