نحوه شناسایی فرد مبتلا به ایدز
سلامت رکنا: ویروس ایدز با دست دادن و سرفه کردن منتقل نمی شود.
بیماری ایدز از بیماری های ویروسی است. واژه ایدز(AIDS) اولین بار در سال 1982 به کار رفته است. HIV به معنای «ویروس نقص ایمنی انسان» است و این ویروس می تواند از طریق برخی از ترشحات بدن فرد آلوده به ویروس به فرد سالم دیگر منتقل شود. معمولا آلودگی به ویروس ایدز مدت ها پیش از بروز علائم بیماری روی می دهد؛ این فاصله زمانی که دوره کمون یا نهفتگی بیماری گفته می شود، در بیماری ایدز بسیار متغیر است و به طور متوسط ۱۰ سال طول می کشد؛ فردی که در مرحله نهفتگی بیماری است، می تواند عفونت را به افراد دیگر منتقل کند. در ادامه 16 نکته مهم برای شناسایی فرد مبتلا به ایدز را بخوانید.
به گزارش رکنا، در دوره نهفتگی بیماری، شخص آلوده به ویروس در ظاهر سالم به نظر می رسد؛ در ۷۰ درصد موارد پس از عفونت اولیه با ویروس، بیماری خفیفی بروز می کند که به صورت تب، سردرد، دردهای عضلانی، گلودرد، بثورات پوستی بدون خارش و غدد لنفاوی متورم می شود؛ هنگامی که ویروس سیستم ایمنی را تخریب کند، علائم بیماری ظاهر می شود.
بیماری ایدز و یا همان ویروس HIV باید در سریعترین زمان ممکن تشخیص داده شود، بنابراین پیشنهاد میشود 16 روش شناسایی HIV /ایدز را بشناسید که در مطلب زیر به آن پرداخته شده است.
1.علائم اولیه
در برخی از مواقع بعد از یک یا دو ماه ابتلا به ویروس HIV ممکن است برخی از علائم شبیه به ابتلا به آنفولانزا در بدن مبتلا به این ویروس مشاهده شود اما در بسیاری از موارد تا چند سال یا حتی یک دهه هیچ گونه علامتی در فرد مبتلا مشاهده نشود.
2.تب
از دیگر علائم ابتلا به این ویروس میتواند این باشد که فرد در بدو ابتلا به این بیماری با ورود ویروس به خون او، تب کند که درجه حرارت بدن وی به 102 درجه فارنهایت (38،8 درجه سانتیگراد) میرسد.
3.خستگی و کوفتگی بدن
از دیگر عوامل شناسایی این ویروس خستگی زود هنگام و کاهش ایمنی بدن مبتلا است به طوری که برخی از مبتلایان گفته اند بعد از ابتلا دیگر به انجام پیادهروی شبیه به روزهای قبل از ابتلا نبودند به طوری که بعد از طی کردن مسافت کوتاهی به نفس نفس افتادند.
4. بدن درد، درد مفاصل، تورم غدد لنفاوی
گرههای لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی بدن شما هستند و تمایل به التهاب در آنها زمانی که عفونت وجود دارد مشاهده میشود. بسیاری از آنها در زیر بغل، کشاله ران، و گردن واقع شده است. از این جهت که در بیماریهای دیگری نظیر هپاتیت نیز این عوامل کوفتگی بدن وجود دارند، این ویروس در بسیاری موارد با هپاتیت اشتباه گرفته میشود.
5.گلو درد و سردرد
احساس درد در نواحی گلو و سر درد در موارد ابتلا به این ویروس مشاهده شده است.
6.خارش پوست
خارش پوست میتواند از دیگر نشانههای شناسایی این ویروس باشد که ممکن است در برخی نواحی بدن با پدیدار شدن جوش و التهاب سطحی اطرف آن همراه شود و در صورتی که توضیح و دلیل قانع کنندهای برای توجیه آن نداشتید میبایست احتمال ابتلا به این بیماری را بدهید.
7. تهوع، استفراغ، اسهال
همواره 30 الی 60 درصد افراد مبتلا در مراحل بدوی ابتلا، به تهوع و یا اسهال و استفراغ دچار میشوند که این 3 بیماری گوارشی بعد از خوردن داروهای متداول و مرسوم باز هم مداوا نمیشوند و ادامه پیدا میکنند.
8.کاهش وزن
کاهش وزن در افراد مبتلا مشاهده میشود به طوری که حتی اگر میزان غذای آنها کم نشود ولی این کاهش وزن در این افراد رخ میدهد که میتواند از نشانههای ابتلا به این ویروس باشد.
9.سرفه خشک
سرفه خشک مداوم شاید به مدت یک سال یا دو سال میتواند از دیگر عوامل شناسایی این ویروس باشد و بهصورت مشکوکی روز به روز بدتر شود.
10.عرق ریختن شبانه
بسیاری از مبتلایان به این ویروس در مراحل اولیه بیماری؛ شبها علیرغم خنک بودن فضای اتاق احساس گرما میکنند و بدنشان تعریق غیر عادی انجام میدهد.
11.تغییرات ناخن
تغییر شکل ناخنها (ضخیم تر شدن آنان و یا منحنی شدن ناخنها و یا تغییرات رنگ آنان و پدیدار شدن خطوط افقی و یا عمودی سیاه و یا قهوه ای رنگ) از دیگر نشانههای ابتلا به این ویروس هستند.
12.عفونت و قارچ دهان و مری
پدیدار شدن برفک سفید و یا قارچهایی در داخل دهان و روی زبان و داخل مری میتواند نشانه ابتلا به ویروس HIV به حساب آید.
13. سردرگمی و یا اشکال در تمرکز
مشکلات شناختی میتواند نشانهای از زوال عقل مرتبط با HIV باشند که معمولاً در اواخر دوره بیماری رخ میدهند. همچنین علاوه بر سردرگمی و مشکل در تمرکز، زوال عقل مرتبط با ایدز نیز ممکن است باعث ایجاد مشکلات حافظه و مسائل رفتاری مانند خشم و تحریک پذیری شود حتی ممکن است باعث اختلال در رفتارهای حرکتی و یا نوشتن شود.
14.تبخال لب و دهان
در بسیاری از موارد مبتلایان بعد از مشاهده تبخالهای مشکوک روی لب خود به پزشک مراجعه میکند و متوجه بیماری خود شده اند.
15. سوزن سوزن شدن و ضعف
بعد از مدتی از ابتلا به HIV میتوانید بی حسی و سوزن سوزن شدن در دستها و پاها را مشاهده کنید که به آن نوروپاتی محیطی میگویند که همچنین در افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده نیز رخ میدهد. دکتر مالوستوتو می گوید: این زمانی است که اعصاب در واقع آسیب دیده است. این علائم میتوانند با مسکنهایی مانند Neurontin (گاباپنتین) درمان شوند.
16.بینظمیهای عادات ماهانه خانمها
افراد مبتلا ممکن است با بینظمیهایی در عادات ماهیانه خود روبرو شوند که این بینظمیها با کاهش وزن و سلامت ضعیف بدن خانم ها همراه هستند.
HIV و ایدز چیست؟
HIV نام ویروسی است که سبب بیماری ایدز می شود؛ در این بیماری، سیستم ایمنی بدن متلاشی شده و موجب ایجاد عفونت های مرگبار و بعضی از انواع سرطان ها می شود.
واژه ایدز(AIDS) برای او بار در سال ۱۹۸۲ به کار رفته است؛ HIV به معنای «ویروس نقص ایمنی انسان» است و این ویروس می تواند از طریق برخی از ترشحات بدن فرد آلوده به ویروس به فرد سالم دیگر منتقل شود.
تحقیقات بسیار بر روی مبتلایان به ایدز نشان داده است که معمولا آلودگی به این ویروس مدت ها پیش از بروز علایم بیماری روی می دهد؛ این فاصله زمانی که دوره کمون یا نهفتگی بیماری گفته می شود، در بیماری ایدز بسیار متغیر است و به طور متوسط ۱۰ سال طول می کشد؛ فردی که در مرحله نهفتگی بیماری است، می تواند عفونت را به افراد دیگر منتقل کند.
در دوره نهفتگی بیماری، شخص آلوده به ویروس در ظاهر سالم به نظر می رسد؛ در ۷۰ درصد موارد پس از عفونت اولیه با ویروس، بیماری خفیفی بروز می کند که به صورت تب، سردرد، دردهای عضلانی، گلودرد، بثورات پوستی بدون خارش و غدد لنفاوی متورم می شود؛ هنگامی که ویروس سیستم ایمنی را تخریب کند، علایم بیماری ظاهر می شود.
علائم بیماری ایدز
۱-کاهش وزن سریع
۲-تب های تکرارشونده و یا تب بیش از یک ماه
۳-تعریق شبانه فراوان
۴-ضعف و خستگی شدید و غیرقابل توجیه
۵-اسهالی که بیش از یک ماه طول کشیده باشد
۶-عفونت ریه یا سرفه مداوم بیش از یک ماه
۷-از دست دادن حافظه، افسردگی و یا سایر اختلالات عصبی
۸- لکه های قرمز، قهوه ای، صورتی یا بنفش بر روی پوست، داخل دهان، بینی یا پلک ها
شایع ترین راه های انتقال ویروس HIV
۱-رابطه جنسی با فرد آلوده به ویروس
۲-استفاده از سرنگ مشترک
۳-از راه مادر آلوده به جنین پیش یا هنگام تولد و یا از طریق شیر دادن به نوزاد پس از تولد
۴-دریافت خون یا محصولات خونی آلوده به ویروس
۵-پیوند اعضا از افراد آلوده به ویروس
این ویروس به روش های زیر انتقال پیدا نمی کند:
۱- دست دادن
۲- بوسیدن
۳- در آغوش گرفتن
۴- سرفه کردن یا عطسه کردن
۵- خون دادن
۶- استفاده از توالت عمومی یا فرنگی یا استخرهای شنا، حمام و مانند آن
۷- استفاده از رختخواب مشترک و یا ظروف و غذای مشترک
۸- تماس های معمول روزانه مانند کنار یکدیگر نشستن، زندگی کردن یا خوابیدن، همکار بودن و اشتغال در محل کار، همکلاسی بودن، اتوبوس و سایر وسایل نقلیه عمومی، تلفن عمومی و دستگیره در
۹- نیش پشه یا سایر حشرات و حیوانات
۱۰- بازی کردن با نوزاد یا کودک مبتلا به ایدز
۱۱- مراقبت از کودکان هنگامی که بزرگسال HIV مثبت است.
آنچه فرد را در معرض خطر ابتلا به ایدز قرار می دهد، رفتارهای پرخطر است؛ می توانیم بدون ترس در کنار افراد HIV مثبت زندگی کنیم.
بنابراین به طور خلاصه، وقتی به فردی HIV مثبت گفته می شود، یعنی شخص با HIV عفونی شده و بدن وی پادتن تولید کرده است.
وقتی آزمایش منفی باشد به این معنی است که هیچ گونه پادتنی در خون شخص هنگام آزمایش یافت نشده است.
راه های پیشگیری از ایدز
در حال حاضر بیماری ایدز هیچ گونه درمان شناخته شده ای ندارد؛ هیچ واکسنی برای آن کشف نشده است و هیچ روش اثبات شده ای نیز برای از بین بردن قدرت آلوده کنندگی ناقلان ویروس HIV یافت نشده است، بنابراین تا این زمان تنها راه حل مشکل ایدز «پیشگیری» است.
با انجام اقدامات پیشگیرانه تا حدی می توانیم انتشار عفونت را در جوامع محدود کنیم؛
۱-پیشگیری از انتقال جنسی: پایبندی به اصول اخلاقی و خانواده و باورهای دینی و پرهیز از بی بند و باری های جنسی در کاهش رفتارهای خطرساز موثر است.
۲-پیشگیری از انتقال از طریق خون: در حال حاضر خطر انتقال HIV از طریق فراورده های خونی بسیار کمتر شده است، اما بهتر است از انتقال خون جز در موارد اورژانس و بسیار ضروری خودداری شود.
۳-پیشگیری از انتقال عفونت از طریق بریدگی پوست: از دریافت خدماتی مانند ختنه، سوراخ کردن گوش، خالکوبی و حجامت که به روش های سنتی و غیربهداشتی از سوی افراد غیرمجاز انجام می شود، خودداری کنیم.
۴-پیشگیری از انتقال در زمان تولد: زنان آلوده به ویروس بهتر است از حاملگی خودداری کنند که این مسئله نیز برای حفظ سلامت خودشان و پیشگیری از انتقال غفونت به کودک است؛ عفونت زمان زایمان تقریبا در یک سوم مادران آلوده رخ می دهد.
ارسال نظر