دانستنی‌های سرطانی

 با استناد به گزارش‌های منتشر شده از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO)، یکی از مهم‌ترین بیماری‌های غیر واگیر که در سال‌های کنونی و آتی گریبان‌گیر بشر خواهد بود، سرطان ها هستند.

به گزارش رکنا ، سومین علت مرگ و میر در ایران، شیوع روز افزون سرطان‌ها، دست اندرکاران نظام سلامت در عرصه‌های ملی و بین‌المللی را وادار کرده است که بیش از پیش به این مهم عنایت ویژه‌ای بنمایند.

سرطان‌های اعضای مختلف بدن به سبب عوامل خطرزای گوناگون از جمله عوامل ژنتیکی ارثی وعوامل خطر محیطی همچون مصرف سیگار و قلیان، مصرف نوشابه‌های الکلی، تغذیه نامناسب، چاقی و اضافه وزن و عدم فعالیت بدنی کافی پدید آمده و سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی مبتلایان و بستگان  آنان را به شدت مورد تهدید قرار می‌دهند.

بررسی‌های گوناگون حکایت از آن دارد که در بسیاری از انواع سرطان‌ها، اقدامات پیشگیرانه امکان‌پذیر و مؤثر است.

بدیهی است عملی شدن برنامه‌های پیشگیری از سرطان، منوط به ارتقای آگاهی عمومی آحاد جامعه از ماهیت سرطان، چگونگی ایجاد سرطان‌های مختلف و نیز مراجعه به موقع به مراکز پزشکی در صورت بروز علایم مشکوک و هشداردهنده است.

تهوع و استفراغ

تهوع و استفراغ از جدی‌ترین عوارض جانبی درمان سرطان است.

تهوع و استفراغ برای ادامه درمان بیمار و کیفیت بیشتر در زندگی باید کنترل شود.

به‌طورکلی هزینه‌های مراقبت‌های بهداشتی برای بیمارانی که تهوع و استفراغ‌شان کنترل نمی‌شود، بیشتر است.

تهوع و استفراغ از جدی‌ترین عوارض جانبی درمان سرطان است.

تهوع و استفراغ از عوارض بسیار ناراحت‌کننده درمان سرطان است و بر بیشتر بیمارانی که شیمی‌درمانی می‌کنند تأثیرمی‌گذارد.

تهوع احساس موجی ناخوشایند در پشت گلو یا معده است که ممکن است منجر به استفراغ شود. استفراغ بالا آمدن محتویات معده به سمت دهان است و حالت اغ زدن حرکت معده و مری بدون استفراغ است. گرچه درمان پیشرفت کرده است ولی تهوع و استفراغ بازهم از عوارض جدی درمان سرطان هستند. برخی از بیماران از تهوع همراه با استفراغ رنج می‌برند.

تهوع و استفراغ برای ادامه درمان بیمار و کیفیت بیشتر در زندگی باید کنترل شود.

بهبودی و کنترل تهوع و استفراغ جهت بالابردن کیفیت زندگی و ادامه فعالیت‌های روزانه برای بیماران سرطانی بسیار مهم است. در صورت عدم کنترل تهوع و استفراغ حالات زیر می‌تواند اتفاق بیفتد:

تغییرات شیمیایی در بدن

تغییرات ذهنی

از دست دادن اشتها

سوءتغذیه

دهیدراسیون

زخم مری

شکستن استخوان‌ها

باز شدن زخم‌های جراحی

تهوع و استفراغ ناشی از درمان سرطان انواع گوناگونی دارد:

حاد

تأخیری

قابل پیش‌بینی

ناگهانی (Breakthrough)

غیرقابل‌کنترل

مزمن

تهـوع و استفـراغ حاد: تهـوع و استفراغـی است که در عـرض 24 سـاعت پـس از شـروع شیمی‌درمانی اتفاق می‌افتد.

تهوع و استفراغ تأخیری: تهوع و استفراغی است که بعد از 24 ساعت پس از شیمی‌درمانی اتفاق بیفتد. به آن حالت تهوع و استفراغ به تأخیر افتاده هم گفته می‌شود.

تهوع و استفراغ قابل پیش‌بینی: تهوع و استفراغی است که قبل از شروع شیمی‌درمانی اتفاق می‌افتد. اگر بیمار بعد از آخرین شیمی‌درمانی دچار حالت تهوع و استفراغ شده باشد ممکن است قبل از شروع درمان بعدی مجدداً دچار این حالت بشود. این اتفاق معمولاً پس از مرحله سوم یا چهارم درمان پیش می‌آید. یادآوری بو، منظره و صدای درب اتاق درمان دفعه قبل ممکن است حتی قبل از شروع شیمی‌درمانی باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ در بیمار شود.

تهوع و استفراغ ناگهانی (Breakthrough): تهوع و استفراغی است که در طول 5 روز پس از درمان با ضد تهوع‌ها اتفاق می‌افتد. داروهای مختلف و دوزهای متفاوتی برای بهبود این حالت مورد نیاز است.

تهوع و استفراغ غیرقابل‌کنترل: تهوع و استفراغی که به داروها پاسخ نمی‌دهد.

تهوع و استفراغ مزمن: در بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته، حالت تهوع و استفراغ مزمن می‌تواند ناشی از پرتودرمانی باشد. سایر دلایل تهوع و استفراغ شامل موارد زیر است:

تومورهای مغزی یا فشار در مغز

تومورهای روده بزرگ

زخم معده

دهیدراسیون

سطح بالا یا پایین مواد خاصی در خون

داروهای مخدر یا ضدافسردگی

به‌طورکلی هزینه‌های مراقبت‌های بهداشتی برای بیمارانی که تهوع و استفراغ‌شان کنترل نشده، بیشتر است.

هزینه درمان برای بیمارانی که حالت تهوع و استفراغ شدید ناشی از سرطان دارند با توجه به موارد زیر بالاتر می‌رود:

طولانی شدن زمان بستری در بیمارستان

افسردگی

نیاز به کمک در انجام فعالیت‌های روزانه

از دست دادن ساعات کار

زمانی که تهوع و استفراغ قابل‌کنترل یا بهبود باشد، هزینه‌های درمان کم می‌شود. بااین‌حال حتی با درمان پیشگیرانه بسیاری از بیماران ممکن است هنوز هم علائمی کنترل نشده داشته باشند که به هزینه‌های درمانشان افزوده و کیفیت زندگی‌شان را کاهش می‌دهد.

دلایل بروز تهوع و استفراغ

شیمی‌درمانی از شایع‌ترین علل تهوع و استفراغ در بیمارانی است که درمان سرطان را آغاز کرده‌اند.

بسیاری از عوامل، خطر ابتلا به تهوع و استفراغ را افزایش می‌دهند.

پرتودرمانی از دلایل تهوع و استفراغ است.

شیمی‌درمانی از شایع‌ترین علل تهوع و استفراغ در بیمارانی است که درمان سرطان را آغاز کرده‌اند.

تهوع توسط قسمتی از سیستم عصبی مرکزی که تنظیم اعمال غیرارادی بدن (کنترل ضربان قلب) را برعهده دارد کنترل می‌شود. استفراغ نوعی برگشت مواد غذایی است که توسط مرکز استفراغ در مغز کنترل می‌شود. استفراغ می‌تواند توسط بو، طعم، اضطراب، درد، حرکت، افت جریان خون، سوزش و یا تغییرات ناشی از التهاب ایجاد شود.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.