حمله سرطان پروانه‌ای به خانم ها !

متاسفانه باز هم باید از سرطانی برایتان بگوییم که زنان را بیشتر از مردان مبتلا می‌کند.

به گزارش رکنا ، سرطانی از غده پروانه‌ای بدن که در جلوی گلو قرار دارد و اگر کمی حواس‌تان را جمع کنید از بقیه سرطان ها تشخیص آن سریع‌تر است.

طبق اعلام معاون تحقیقات وزیر بهداشت سرطان تیروئید متاسفانه بعد از سرطان سینه، روده، پوست و معده پنجمین سرطان شایع بین زنان ایرانی است اما خبر خوب این است، با این‌که سرطان تیروئید شیوع زیادی دارد اما یکی از کم‌خطرترین انواع سرطان است. با این حال بهتر است این مطلب را بخوانید تا این سرطان پروانه‌ای را بهتر بشناسید.

پروانه‌ای در گلو

تیروئید به اعتقاد بیشتر متخصصان یکی از مهم‌ترین غده‌های بدن است. غده‌ای پروانه‌ای شکل که در جلوی گلو قرار دارد و چند هورمون مهم هم ترشح می‌کند. این هورمون‌ها سوخت‌وساز، رشد‌ونمو و دمای بدن را تنظیم می‌کنند و نقش مهمی در عملکرد کنترل ماهیچه‌ای، رشد مغز، حفظ و رشد استخوان‌ها، عملکرد قلب و سیستم گوارش دارند.

سرطان تیروئید نوعی بیماری است که در آن سلول‌های غیرطبیعی در داخل غده تیروئید رشد می‌کنند. البته متخصصان هنوز علت بروز این نوع سرطان را پیدا نکرده‌اند اما بعضی تحقیقات نشان می‌دهد مثل بقیه سرطان‌ها تغییر در دی‌ان‌ای سلول‌ها در بروز این سرطان نقش مهمی دارد. این تغییرات به گمان آن‌ها ممکن است ارثی یا به دلیل افزایش سن باشد. سرطان تیروئید چهار نوع اصلی دارد که شیوع بیشتری هم دارند:

سرطان تیروئید پاپیلاری این سرطان حدود ۸۵ درصد تمام موارد سرطان تیروئید را شامل می‌شود و یکی از شایع‌ترین‌هاست. این سرطان اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود با موفقیت می‌توان از شر آن خلاص شد. این نوع سرطان بیشتر در بین زنان ۳۰ تا ۵۰ سال دیده می‌شود.

سرطان تیروئید فولیکولار این نوع سرطان بیشتر سراغ افراد بالای ۵۰ سال می‌رود. این نوع سرطان هم اگر زود تشخیص داده شود خیلی سریع به درمان پاسخ می‌دهد.

سرطان تیروئید مدولاری این نوع سرطان از دو نوع پاپیلاری و فولیکولار خطرناک‌تر است و حدود ۱۰درصد از موارد سرطان تیروئید را شامل می‌شود. وقتی کلسی تونین در خون بالا برود ممکن است نشانه این سرطان باشد.

سرطان تیروئید آناپلاستیک این نوع سرطان کمترین نوع سرطان تیروئید است. البته خیلی سریع رشد می‌کند و درمانش از بقیه انواع کمی سخت‌تر است. این مدل بیشتر در افراد بالای ۶۰ سال دیده می‌شود.

سرطان تیروئید را با چه نشانه‌هایی تشخیص بدهیم؟

تشخیص زود هنگام این سرطان به روند درمان آن کمک زیادی می‌کند پس حواس‌تان باشد این نشانه‌ها را نادیده نگیرید.

توده‌های ریز در گردن که ممکن است خیلی سریع رشد کنند.

ورم گردن که با گلو درد و اوریون متفاوت است.

هرگونه تورم و وجود غده در قسمت گردن باید جدی گرفته شود. بخصوص اگر بعد از سه تا چهار هفته تورم و غده‌ها باقی بمانند. اگر این تومورها درمان نشود، غدد لنفاوی گردن را احاطه می‌کنند و سپس این تومورها به غدد دیگر سرایت می‌کنند و باعث متاستاز می‌شوند. اگر درمان انجام نشود ممکن است این تومورها به ریه‌ها، استخوان‌ها و کبد هم سرایت کنند. اگر هرگونه توموری در گردن خود مشاهده کردید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

درد ناحیه جلویی گردن. این درد می‌تواند به گوش‌ها هم برسد.

خشن شدن صدا

تغییر تدریجی، بم و ناصاف شدن صدا اگر همزمان با بروز توده‌های ریز در گردن باشد، حتما باید جدی گرفته شود. چون بروز همزمان این دو با هم یکی از مهم‌ترین نشانه‌های سرطان تیروئید است. به این دلیل که تومور عصب کنترل کننده تارهای صوتی را احاطه می‌کند و روی آن تاثیر می‌گذارد و نمی‌گذارد صدا مثل همیشه صاف و بدون خش باشد.

مشکلات تنفسی

با توجه به این‌که غده تیروئید روی نای و حنجره قرار گرفته است رشد یک توده باعث می‌شود به مجرای تنفسی فشار وارد شود.

مشکلات بلع

یعنی فرد مبتلا مدام و هنگام خوردن غذا احساس می‌کند غذا در گلویش گیر می‌کند. با این‌که ممکن است در ابتدا این مشکل به چشم نیاید اما به مرور زمان بلعیدن، خوردن غذاهای جامد و خشک خیلی دردناک و مشکل می‌شود. مشکلات بلع بیشتر در قسمت پایین گلو دیده می‌شود.

البته این علامت یکی از نشانه‌های مشخص این سرطان نیست اما به گفته متخصصان وقتی بروز پیدا می‌کند یعنی سرطان در مرحله پیشرفته است و تومور موجود در تیروئید به نای فشار آورده است و نمی‌گذارد عمل بلع انجام شود.

سرفه‌های مداوم که هیچ شباهتی به سرفه‌های سرماخوردگی ندارند.

سرطان تیروئید چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک برای تشخیص این سرطان از چند روش استفاده می‌کند که به شرح زیر است:

معاینه فیزیکی و تاریخچه پزشکی

پزشک از شما سوال‌هایی درباره سابقه خانوادگی بخصوص سرطان تیروئید می‌پرسد و این‌که آیا در جریان اشعه ایکس بوده‌اید یا نه.

نمونه‌برداری

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین روش‌های تشخیص قطعی سرطان تیروئید نمونه‌برداری است. در این شرایط تعدادی سلول از منطقه مشکوک برداشته و بررسی می‌شود. اگر پزشک نمونه‌برداری را تجویز کند، ساده‌ترین راه برای تشخیص این‌که آیا یک توده تیروئید سرطانی است یا نه، آسپیراسیون با سوزن نازک است. این نوع نمونه‌برداری معمولا به وسیله پزشک و در مطب انجام می‌شود.

عکسبرداری

ممکن است استفاده از اشعه‌ایکس به چند دلیل انجام شود. مثلا برای پیدا کردن نواحی مشکوک که ممکن است درگیر تومورهای سرطانی باشد. استفاده از عکسبرداری برای آگاهی از میزان پیشرفت سرطان در بدن هم انجام می‌شود.

سونوگرافی

با استفاده از امواج صوتی تصویر قسمت‌های مختلف بدن به خوبی دیده و بررسی می‌شود.

اسکنید رادیواکتیو

از اسکنید رادیو اکتیو برای تشخیص این‌که توده در گردن وجود دارد یا نه استفاده می‌شود. همچنین برای آگاهی از میزان پیشرفت سرطان در افرادی که مبتلا به سرطان هستند، می‌توان از اسکنید استفاده کرد.

رادیو‌گرافی قفسه سینه

از رادیو‌گرافی قفسه سینه برای این‌که ببینند سرطان کجاست استفاده می‌شود، این‌که به ریه‌ها نفوذه کرده است یا نه.

سی‌تی‌اسکن

ام‌آرآی

آزمایش خون

هورمون تحریک‌کننده تیروئید

چه عواملی باعث تحریک پروانه‌ها می‌شود؟

یکی از مهم‌ترین عوامل این بیماری جنسیت و سن است. به دلایل نامشخص سرطان تیروئید در زنان حدود سه برابر بیشتر از مردان بروز پیدا می‌کند. درباره سن هم می‌توان گفت، این سرطان بیشتر به سراغ زنان می‌رود که در دهه‌های ۴۰ و ۵۰ زندگی هستند. این سرطان در مردان در هر سنی ممکن است بروز پیدا کند و سرعت آن با افزایش سن بیشتر شود.

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در بروز این سرطان قرار‌گرفتن در معرض اشعه‌ایکس است. بخصوص اگر پرتو گردن و بالا تنه را نشانه گرفته باشد.

ژنتیک و سابقه خانوادگی هم نقش مهمی در ابتلا به این سرطان دارد. اگر کسانی که نسبت درجه یک با شما دارند مثل والدین، خواهر یا برادر دچار این سرطان شده باشند، این احتمال وجود دارد که شما هم یکی از افراد در معرض خطر ابتلا باشید.

رژیم غذایی نامناسب

نمک‌های یددار زمانی به رژیم غذایی مردم اضافه شد، چون محققان به این نتیجه رسیدند که کمبودید با بیماری‌های تیروئید و شیوع سرطان آن در ارتباط است. مقدار زیاد ید و مقدار کم ید هر دو می‌توانند احتمال سرطان تیروئید پاپیلاری را افزایش دهند.

چگونه می‌توان از سرطان تیروئید در امان ماند؟

تا می‌توانید در معرض اشعه‌ایکس قرار نگیرید. بخصوص در کودکی و نوجوانی. یکی از شناخته‌شده‌ترین موارد خطرناک اولیه برای ابتلا به سرطان تیروئید قرار‌گرفتن در معرض شدید اشعه بخصوص در کودکی است. سلول‌های غده تیروئید به اشعه‌ایکس خیلی حساس‌اند و اگر در معرض آن‌ها قرار بگیرند، به‌راحتی تغییر می‌کنند یا از بین می‌روند.

کمبود ید نداشته باشید.

برای بررسی جهش ژنتیکی آزمایش خون بدهید.

اگر در سن باروری هستید آزمایش‌های منظم و معاینات را فراموش نکنید.

حتما زیرنظر یک پزشک متخصص آزمایش‌های منظم تیروئید را انجام بدهید. بخصوص اگر بالای ۴۰ سال هستید.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی