درمان خونریزی قاعدگی با روش های دارویی و خانگی
سلامت رکنا : بسیاری از خانم ها درگیر خونریزی های غیر طبیعی دوران قاعدگی هستند.
به گزارش رکنا ، برای قطع خونریزی قاعدگی می توان از روش های خانگی مانند افزایش مصرف آب، مصرف غذاهای غنی از ویتامین C و آهن استفاده کرد. همچنین، می توان از داروهای ضد درد و یا داروهای تجویزی مانند لیستدا و نوراتیندرون نیز استفاده کرد.
اگر خونریزی شما در دوره قاعدگی بسیار زیاد است، به طوری که مجبور هستید چند پد و نوار بهداشتی را به طور همزمان استفاده کنید، باید بگوییم که راههایی وجود دارند که میتوانند باعث راحتی و تسکین شما شوند. ممکن است بتوانید تنها با تغییر رژیم غذایی خود، این علائم را از بین ببرید. در برخی موارد، استراحت کافی و مصرف داروهای ضد درد نیز میتوانند به شرایط شما کمک کنند.
قبل از بیان درمان های دارویی و خانگی، توجه داشته باشید که اگر طی یک یا ۲ دوره قاعدگی، متوجه تغییری نشدید، بهتر است با پزشک مشورت کنید. همچنین، در موارد زیر نیز باید به پزشک مراجعه کنید:
وجود لختههای بزرگ در خون
خونریزی در بین دورههای قاعدگی
خستگی زیاد و تنگی نفس
اگر نزدیک به دوره یائسگی، دچار خونریزیهای نامنظم و شدید هستید، یا پس از یائسگی دچار خونریزی واژن شدید، باید به پزشک مراجعه کنید.
با استفاده از روشهای زیر میتوانید علائم خود را تسکین دهید.
۱. آبرسانی
اگر به مدت چند روز خونریزی شدید دارید، حجم و میزان خون شما کم خواهد شد. نوشیدن ۴ تا ۶ فنجان آب اضافی در روز میتواند میزان خون شما را حفظ کند. همچنین میتوانید از نوشیدنیهای الکترولیت مانند Gatorade استفاده کرده یا برای متعادل کردن مایعات اضافی، نمک مصرفی خود را بیشتر کنید.
۲. مصرف غذاهای غنی از ویتامین C
این ویتامین به بدن کمک میکند تا با جذب آهن، مانع از بروز کم خونی شود. این ویتامین را میتوانید در میوههایی مانند پرتقال و گریپ فروت پیدا کنید. علاوه بر این، ویتامین C در مواد زیر نیز وجود دارد:
فلفل قرمز و سبز
کیوی
توت فرنگی
کلم فندقی
کلم بروکلی
آب گوجه فرنگی
۳. افزایش مصرف آهن
در زمان خونریزی، آهن بدن کم خواهد شد. بدن برای تولید هموگلوبین به آهن نیاز دارد. خونریزیهای بسیار شدید باعث کاهش آهن شده و ممکن است منجر به کم خونی فقر آهن شود.
علائم کم خونی عبارتند از:
خستگی
ضعف
سرگیجه
پریدگی پوست
برای افزایش آهن باید غذاهای غنی از آهن را مصرف کنید. مانند:
گوشت گاو کم چرب
صدف
مرغ و بوقلمون
لوبیا
توفو
اسفناج
۴. پختن غذا در ظروف چدنی
یکی دیگر از راههای جذب آهن، استفاده از ظروف چدنی در آشپزی است. غذاهایی که رطوبت آنها زیاد است مانند سس اسپاگتی، قسمت بیشتر آهن را جذب میکنند. تکان دادن ماهیتابه می تواند حتی آهن بیشتری را وارد غذا کند. فقط در این کار زیاده روی نکنید. پختن هر چیزی در ظروف چدنی ممکن است باعث شود که بیش از حد نیاز خود آهن جذب کنید.
استفاده از مکملها برای قطع خونریزی قاعدگی
مصرف ویتامینهای اضافی در زمان قاعدگی ممکن است به خونریزی کمک کنند. برخی از مواد مغذی مانند آهن، به شما کمک خواهند کرد تا کمبود مواد بدن خود را در زمان قاعدگی جبران کنید.
قبل از مصرف هر گونه مکمل، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک تشخیص میدهد که آیا به مکمل نیاز خواهید داشت یا خیر و همچنین، دوز مناسب و عوارض جانبی و یا تداخلات دارویی را برای شما مشخص خواهد کرد. مکملهای مناسب عبارتند از:
← ویتامین C. این ویتامین ممکن است به کاهش خونریزی و جذب آهن کمک کند. در نتیجه میتواند مانع از فقر آهن شود.
← آهن. برخی شواهد نشان میدهند کمبود آهن ممکن است به قاعدگی شدید منجر شود. اگر مصرف غذاهای غنی از آهن، به بهبود شما کمک نکرد، بهتر است از مکمل استفاده کنید.
← شیره چغندر. این ماده حاوی آهن و همچنین مواد مغذی مانند کلسیم، منیزیم و سلنیوم است.
استفاده از داروهای ضد درد برای قطع خونریزی قاعدگی
برخی از داروهای ضد درد میتوانند به کاهش میزان خونریزی در زمان قاعدگی کمک کنند. به عنوان مثال، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ادویل، موترین یا آسپیرین.
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و داروهای تجویزی، خونریزی را کاهش نمیدهند، اما میتوانید برای بهبود علائم، آنها را با داروهای دیگر ترکیب کنید. این داروها همچنین به تسکین گرفتگی عضلات نیز کمک میکنند. مصرف دوزهای بالا و یا استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی میتواند باعث بروز عوارض جانبی شود. اگر نسبت به این داروها آلرژی دارید، نباید از آنها استفاده کنید.
استفاده از داروهای تجویزی برای قطع خونریزی قاعدگی
در صورت خونریزی زیاد، پزشک ممکن است یکی از داروهای زیر را تجویز کند:
روشهای ضد بارداری
۱. قرص، حلقه، برچسب
قرصهای ضد بارداری، حلقههای واژن و برچسبهای ضد بارداری میتوانند به کنترل هورمون کمک کنند. کنترل هورمون موجب نازک شدن دیواره رحم شده که این امر معمولا خونریزی قاعدگی را کاهش میدهد. همچنین، ممکن است به بهبود علائم قاعدگی مانند گرفتگی عضلات نیز کمک کند. معمولا از قرص، برچسب یا حلقه به مدت ۲۱ روز استفاده میشود. سپس، ۷ روز از آنها استفاده نمیشود تا زمان قاعدگی.
عوارض جانبی مصرف قرص و دیگر روشهای هورمونی عبارتند از:
درد سینه
نفخ
حالت تهوع
تغییرات خلقی
خونریزی یا لکه بینی در بین دورههای قاعدگی
افزایش وزن
سردرد
۲. آمپول ضد بارداری
استفاده از آمپول دپوپروورا یکی دیگر از راههای پیشگیری از بارداری است. این آمپول در بازو یا کفل تزریق میشود. برای تاثیرگذاری، این آمپول باید هر سه ماه یکبار تزریق شود.
۳. وسیله داخل رحمی (IUD)
آی یو دی وسیلهای کوچک است که برای پیشگیری از حاملگی، در داخل رحم قرار داده میشود. بسته به نوع آن مثلا آی یو دی میرنا، میتواند برای ۳ تا ۵ سال موثر باشد.
توجه: برای کاهش خونریزی قاعدگی، استفاده از آی یو دیهای مسی توصیه نمیشود.
۴. اسید ترانکزامیک (لیستدا)
لیستدا نوعی قرص ضد انعقاد است که با افزایش انعقاد خون باعث کاهش خونریزی میشود. شما باید این دارو را فقط چند روز در ماه استفاده کنید. هرچند، این دارو مانند قرصهای ضد بارداری، مانع از حاملگی نمیشود. از عوارض جانبی این دارو میتوان به گرفتگی عضلات و سردرد اشاره کرد.
۵. نوراتیندرون
قرص نوراتیندرون حاوی هورمون پروژسترون است. زنانی که خونریزی زیاد دارند، از روز ۵ تا ۲۶ چرخه قاعدگی خود، میتوانند به میزان ۵ میلی گرم از این قرص را دو بار در روز مصرف کنند. عوارض جانبی این قرص شبیه به قرصهای ضد بارداری است.
۶. آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH)
این داروها به طور موقت برای درمان خونریزیهای شدید ناشی از آندومتریوز و فیبرومهای رحمی مورد استفاده قرار میگیرند. این داروها به صورت تزریقی و اسپری بینی وجود دارند. این داروها را نباید بیش از سه تا شش ماه استفاده کرد. عوارض جانبی این داروها ممکن است در طول زمان بدتر شوند. این عوارض عبارتند از:
گر گرفتگی
سردرد
ضعف استخوان
استفاده از جراحی برای قطع خونریزی قاعدگی
اگر استفاده از دارو نتواند علائم شما را تسکین دهد، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. قبل از انتخاب هر نوع روش، پزشک موارد زیر را در نظر خواهد گرفت:
شدت علائم
بررسی علت اصلی
قصد بارداری
انواع جراحی
۱. سونوگرافی متمرکز
این درمان غیر تهاجمی به خونریزی ناشی از فیبروم رحمی کمک میکند. در این روش، از امواج فراصوتی برای کوچک کردن فیبروم استفاده میشود.
۲. آمبولیزاسیون شریان رحمی
آمبولیزاسیون شریان رحمی یکی دیگر از روشهای درمان فیبروم رحمی است. جراح یک کاتتر را از طریق یک شریان در ران وارد شریانهای رحم میکند. سپس، ذرات ریزی وارد رگهای خونی، تغذیه کنندههای فیبروم، شده و آنها را کوچک میکنند.
۳. میومکتومی
از این روش برای از بین بردن فیبرومهای رحم استفاده میشود. میومکتومی را میتوان از طریق واژن، برش در شکم (لاپاراسکوپی) یا حالت سزارین انجام داد. نحوه جراحی بستگی به اندازه، تعداد و محل فیبروم خواهد داشت.
۴. اندومتریال ابلیشن (تخریب آندومتر)
در این روش، از لیزر، گرما و یا بسامد رادیویی برای از بین بردن دیواره رحم استفاده میشود. پس از آن، دورههای قاعدگی شما کم یا متوقف خواهد شد و نمیتوانید باردار شوید.
۵. خارج کردن آندومتر
این روش شبیه به اندومتریال ابلیشن است. در این روش، با استفاده از یک حلقه سیم، تمام دیواره رحم را خارج میکنند. در این حالت، دیگر نمیتوانید باردار شوید.
۶. هیسترکتومی
طی عمل هیسترکتومی، کل رحم خارج میشود. در این حالت، خونریزی شدید درمان شده، اما دیگر نمیتوانید باردار شوید.
توصیه و دیگر نکات
تا زمانی که برای قطع خونریزی قاعدگی شدید خود، نوعی درمان پیدا کنید، میتوانید از روشهای زیر برای بهبود شرایط خود استفاده کنید.
استفاده از فنجان قاعدگی. این وسیله در داخل واژن قرار گرفته و خون را جذب میکند. این وسیله نسبت به پد یا تامپون، خون بیشتری را جذب میکند. این فنجانها چند بار مصرف بوده و در نتیجه برای محیط زیست نیز بهتر هستند.
استفاده از شورتکس (شورت زنانه مخصوص عادت ماهانه)
استفاده از پد گرمایشی. اگر چه این کار باعث کاهش خونریزی نمیشود، اما میتواند به تسکین گرفتگی عضلات کمک کند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر بیش از یک یا دو ماه، دچار خونریزیهای شدید در قاعدگی شدید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. علائم خونریزی شدید عبارتند از:
استفاده از چند پد برای جلوگیری از خونریزی
خیس شدن یک یا چند پد یا تامپون در طی یک ساعت
عوض کردن پد یا تامپون در طول شب
بروز لختههای بزرگ خون
مشاهده علائم کم خونی، مانند خستگی، تنگی نفس و پریدگی پوست
خونریزی بیش از یک هفته
در صورت عدم درمان خونریزی شدید، ممکن است دچار کم خونی شوید. به یاد داشته باشید که دستیابی به نتیجه دلخواه ممکن است زمان ببرد. پس صبور باشید.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر