چطور کودکان را از خطر کرونا دور نگه داریم؟
سلامت رکنا : موارد ابتلای کودکان به کرونا با علائمی مثل اسهال، اختلال هوشیاری، اختلالات خونریزی دهنده و یا اختلال در ارگانهایی مانند کبد است.
به گزارش رکنا ، احتمال ابتلای کودکان به کرونا کمتر از دیگر گروههای سنی نیست، از این رو پزشکان توصیه میکنند با مراقبت تغذیهای میتوان نوزادان و کودکان زیر پنج سال را از این ویروس دور نگه داشت.
برخی پزشکان هشدار می دهند که موارد ابتلای کودکان به کرونا با علائمی مثل اسهال، اختلال هوشیاری، اختلالات خونریزی دهنده و یا اختلال در ارگانهایی مانند کبد بوده که با بسیاری از بیماریهای دیگر اشتباه گرفته می شوند و بسیاری از کودکان ممکن است با فشار خون پایین و حال عمومی بسیار بد به مراکز درمانی مراجعه کنند و بعد از بررسی مشخص شود کودک در چهار هفته گذشته سابقه تماس با یک فرد کرونا مثبت را داشته و یا اینکه خود ردپایی از عفونت کرونا را داشته باشد.
به گفته آنان، در ۶۰ درصد موارد PCR این کودکان ممکن است منفی باشد، اما بررسی آنتی بادی در برخی موارد مثبت بوده و یا کودک سابقه تماس با فرد مبتلا را دارد.
این پزشکان می گویند: در کودکان زیر پنج سال تب بالا اهمیت بسیار زیادی دارد، بنابر این در صورت تبی که با درمانهای عادی پایین نیاید والدین باید کودک را نزد پزشک بیاورند و پزشک کرونا را نیز در لیست تشخیصهای خود قرار دهد. علامت دیگری که بسیار شایع است و هر سال در فصل تابستان بسیاری از کودکان با آن مواجه میشوند، اسهال و استفراغ است و با توجه به اینکه اسهال و استفراغ نیز میتواند از علائم گوارشی کرونا باشد، اگر در حال حاضر در کودک اسهال و استفراغی اتفاق بیفتد که پزشک نتواند با درمانهای عادی آن را بر طرف کند و یا با درگیری سیستمهای دیگر بدن مانند سرفه و یا بروز دانههایی بر روی پوست و یا زردی همراه باشد باید به پزشک مراجعه کرد.
برای پیشگیری از ابتلای کودکان زیر پنج سال به کرونا باید مراقبت های تغذیه ای آنها از سوی والدین کنترل شود و منابع غذایی سرشار از املاح معدنی، ویتامین ها و ریزمغذی ها در اولویت تغذیه باشد.
علیرضا زارعی نسبت کارشناس تغذیه گفت: به طور کلی مصرف کافی منابع پروتئین، آنتی اکسیدان ها شامل ویتامین های A, C و E، ریزمغذی هایی مانند آهن، روی و سلنیوم در برنامه غذایی کودکان با استفاده از گروه های غذایی و جایگزین های مناسب آن می تواند نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا کودکان به بیماری کووید- ۱۹داشته باشد و برای تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان و پیشگیری از ابتلا آنها به این بیماری باید مادران را آموزش داد.
وی ادامه می دهد: تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ماه اول تولد (تغذیه فقط با شیر مادر بدون هیچ نوع مایعات یا غذای جامد دیگری به جز قطره یا شربت حاوی مکمل های ویتامین ها و مواد معدنی و در صورت لزوم دارو) به دلیل خواص حفاظتی شیر مادردر مقابل ابتلا به عفونت ها و بیماری های دوران کودکی وتداوم تغذیه با شیر مادر تا ۲ سالگی لازم است.
زارعی نسب می افزاید: استفاده از مکمل های ویتامین A+D از سه تا پنج روزگی تا پایان ۲۴ ماهگی به میزان۴۰۰ واحد ویتامین D و ۱۵۰۰واحد ویتامین A در روز معادل یک سی سی و مکمل قطره آهن از پایان ۶ ماهگی یا همزمان با شروع تغذیه تکمیلی معادل ۱۵ قطره آهن در روز و مصرف مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D هر دو ماه یک بار برای کودکان ۲ تا پنج سال ضرورت دارد.
وی اضافه می کند: رعایت تنوع در برنامه غذایی کودک و استفاده از گروههای اصلی غذایی شامل نان و غلات، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزدانه ها، سبزی ها، میوه ها و لبنیات پاستوریزه (ماست و پنیر کم نمک) برای کودکان زیر یک سال و تداوم استفاده از گروه های اصلی غذایی و جایگزین های آن برای کودکان یک تا پنج سال مهم بوده و استفاده از سه وعده اصلی غذایی و یک تا ۲میان وعده غذایی متشکل از گروه های اصلی غذایی باید درنظر گرفته شود.
این کارشناس تغذیه تاکید می کند: از میان وعده غذایی مانند پوره سبزی ها (هویج یا سیب زمینی) یا پوره میوه های رسیده نرم شده (موز، گلابی، انبه، طالبی، هلو، زردآلو، سیب، آلو) برای کودکان زیر یک سال و میان وعده های غذایی مناسب مانند انواع میوه ها، سبزی ها، شیر پاستوریزه، ماست، نان، پنیر کم نمک، خرما برای کودکان یک تا پنج سال استفاده و از مصرف میان وعده های بی ارزش مانند غلات حجیم شده، شکلات، چیپس، آب میوه های تجاری و غیره خودداری شود.
ضروریات تغذیه ای در دوران کرونا
زارعی نسبت اظهار می دارد: دادن انواع نوشیدنی های شیرین (چای شیرین و آب میوه های صنعتی) به دلیل افزایش خطر اضافه وزن و چاقی، پوسیدگی دندان و کاهش دریافت مواد مغذی و تضعیف سیستم ایمنی بدن در برنامه غذایی کودک ممنوع و در عین حال استفاده روزانه از گروه گوشت و جانشین های آن شامل انواع گوشت ها (قرمز، مرغ، ماهی و طیور)، انواع حبوبات مانند عدس و ماش، تخم مرغ (سفیده و زرده) و انواع مغزهای بدون نمک (گردو، بادام، فندق و پسته) به عنوان منابع حاوی پروتئین، آهن و روی ضروری است.
وی می گوید: تهیه غذاهای ترکیبی از حداقل دو پروتئین گیاهی (مثل غلات و حبوبات) به منظور افرایش کیفیت پروتئین بالا مثل عدسپلو، لوبیاپلو، باقلاپلو و ماشپلو در برنامه غذایی کودک گنجانده و از استفاده از گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس، کالباس و همبرگر به دلیل داشتن مقدار زیادی نمک و چربی از نوع اشباع و ترانس در برنامه غذایی کودک به دلیل تحریک سیستم ایمنی بدن و استفاده از انواع مغزها (گردو، فندق، بادام و پسته) به شکل پودر شده برای تامین پروتئین، انرژی و برخی از مواد مغذی مانند آهن خودداری شود.
زهرا عبداللهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این زمینه می گوید: مراقبت های تغذیه کودکان در شرایط کرونایی مهم است اما باید به روند افزایشی و هشدار دهنده چاقی در آنان توجه داشته باشیم. چاقی با تضعیف سیستم ایمنی بدن میتواند خطر مرگ و میر بر اثر کرونا را افزایش بدهد.
وی می افزاید: یکی از علتها الگوی غذایی و مصرف بی رویه غذاهای آماده است ، مصرف نوشیدنیهای گازدار و مواد غذایی شیرین نیز یک علت اصلی برای افزایش روز به روز چاقی و اضافه وزن است. همچنین علت دیگر کم بودن تحرک بدنی در کودکان بوده به همین دلیل در مراقبت های تغذیه ای باید تعادل را ایجاد کرد.
عبداللهی اظهار می دارد: البته علاوه بر اینکه الگوی غذایی کودکان و خانواده باید اصلاح شود، تحرک بدنی هم باید افزایش پیدا کند و نقش همه بخشها علاوه بر وزارت بهداشت هم در این زمینه مهم است و کودکان زیر پنج سال باید حداقل سه ساعت در روز فعالیت بدنی داشته باشند. یعنی حرکت کنند که شامل بازی کردن، راه رفتن، دویدن است و فعالیت نشسته در کودکان زیر پنج سال باید کمتر شود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر