۷ ماده غذایی مضر برای کلیه ها
رکنا: کلیه نقش مهمی در سلامت بدن ایفا میکند. این عضو مسئول دفع مواد زائد از طریق ادرار است، هورمون تولید میکند و مواد سمی و مایعات اضافی بدن را از خون فیلتر میکند.
شما باید از کلیههای خود به خوبی مراقبت کنید و سعی کنید آنها را سالم نگه دارید. متاسفانه، برخی مواد غذایی هستند که به کلیه آسیب میرسانند و اگر بیش از حد خورده شوند، بر عملکرد طبیعی آن اثر میگذارند.
با این که آووکادو بسیار پرطرفدار است و به دلیل برخورداری از مواد مغذی مختلف مدام تحسین میشود، اما خوردن تعداد زیادی آووکادو برای کلیه خطرناک است؛ مخصوصا اگر مبتلا به بیماریهای کلیوی باشید. زیرا این میوه حاوی مقادیر زیادی پتاسیم است.
طبیعی است که بدن ما به مواد معدنی نیاز دارد اما وجود پتاسیم بیش از حد در خون منجر به مشکلات جدی مانند انقباض عضلانی و ضربان نامنظم قلب میشود.
خوردن بیش از حد گوشت منجر به بروز مشکلات کلیوی میشود زیرا پروتئین حیوانی میتواند از نظر سوخت و ساز بسیار سخت باشد و بار زیادی از مواد زائد را برای دفع شدن بر عهده کلیه بگذارد. یک رژیم غذایی غنی از پروتئین حیوانی میتواند منجر به بروز سنگ کلیه شود. گوشت سرشار از پورین است که تولید اسید اوریک را تحریک میکند؛ یعنی همان اسیدی که منجر به تشکیل سنگ کلیه میشود.
شما میتوانید به جای گوشت، سبزیجات و مغزهای بیشتری بخورید و در عین حال نیز پروتئینی که بدنتان نیاز دارد را کسب کنید.
یک رژیم غذایی سالم شامل ۲۳۰۰ میلیگرم سدیم در روز است؛ یعنی معادل یک قاشق چایخوری نمک. اگر نمک مصرفی شما بیش از اندازه معمول باشد، کلیه شما مجبور است سختتر کار کند تا بتواند سدیم اضافی را از بدن خارج کند. بنابراین، کلیهها ممکن است آب بدن را حفظ کنند و منجر به بروز فشار خون بالا شوند.
برای حفظ سلامت کلیه، باید به جای استفاده بیش از حد از نمک در غذا از ادویهها و سبزیجات دیگر استفاده کنید. شما باید مصرف غذاهای فرآوری و بستهبندی شده را کاهش دهید؛ یعنی چیزهایی مثل سوپها یا سبزیجات آماده، پیتزای منجمد و سس سالاد که معمولا حاوی نمک زیادی هستند.
اگر حس میکنید دچار بیماریهای کلیوی هستید، تغذیه خوب و رژیم غذایی مناسب برای سالم ماندن شما ضروری است. به این معنی که محدود کردن مصرف مواد غذایی خاصی مانند موز که حاوی مقادیر زیادی پتاسیم است برای آنهایی که مبتلا به بیماریهای کلیوی هستند مناسب نیست.
یک فرد بالغ و سالم باید روزانه ۳۵۰۰ تا ۴۷۰۰ میلیگرم پتاسیم مصرف کند و یک موز متوسط ۱۵۰ گرمی حاوی ۵۳۷ میلیگرم پتاسیم است. اما اگر مبتلا به بیماریهای کلیوی هستید، مصرف پتاسیم باید کمتر باشد زیرا بدن شما نمیتواند مواد اضافی را فیلتر کند و در نهایت منجر به بروز مشکلات جدی برای سلامت شما میشود.
با این که محصولات لبنی غنی از ویتامین و مواد مغذی هستند اما مصرف بیش از اندازه شیر، ماست و پنیر میتواند برای شما بیشتر مضر باشد تا مفید. این اتفاق به دلیل وجود مقدار بالای محتوای فسفر در این مواد مغذی رخ میدهد زیرا منجر به فشار آوردن به کلیه میشوند.
علاوه بر این، اگر کلیههای شما عملکرد خوبی ندارند، یعنی مبتلا به نارسایی کلیه هستید، آنها نمیتوانند فسفر اضافی را از بدن شما دفع کنند و بدین ترتیب استخوانها به مرور زمان نازک و ضعیف میشوند و خطر شکستن آنها هم بیشتر میشود.
نان گندم کامل یک خوراکی مغذی و سالم است اما خوردن مقدار زیادی از آن، مخصوصا توسط افرادی که بیماریهای کلیوی دارند، برای کلیهها میتواند مضرتر هم باشد. دلیلش این است که مقادیر بالایی از فسفر و پتاسیم در این نوع نان وجود دارد. یک تکه نان گندم کامل حاوی ۷۰ میلیگرم پتاسیم و ۵۷ میلیگرم فسفر است. در حالی که یک تکه نان سفید حاوی ۲۵ میلیگرم از هر کدام است.
با این که پرتقال و آب پرتقال حاوی مقادیر کمی کالری و غنی از ویتامین ث هستند اما پتاسیم زیادی دارند. یک پرتقال متوسط حاوی ۲۴۰ میلیگرم پتاسیم است و یک پیمانه آب پرتقال میتواند حدود ۴۷۰ میلیگرم پتاسیم داشته باشد.
با نگاهی به این ارقام، میتوان پی برد که مصرف پرتقال و آب پرتقال باید محدود شود؛ مخصوصا آنهایی که دچار نارسایی کلیه هستند. اگر بدن شما نتواند پتاسیم اضافی را از خون دفع کند، دچار مشکلات و عوارض جدی خطرناکی میشود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر