8 عارضهای که با خوددرمانی به کودکتان تحمیل میکنید
من موش آزمایشگاهی نیستم!
رکنا: بیماری کودکان حتما شما را دستپاچه میکند که برای بهبودی چه کاری باید بکنید و کدام روش بهتر است؟ معمولا اطرافیان خصوصا قدیمیترها توصیههای عجیب و غریبی برای درمان بیماریهای کودکان ارائه میکنند که گاهی اوقات کار را از آنچه هست خرابتر میکند. جالب است بدانید که تحقیقات علمی هم روزبهروز پیشرفت میکنند و ممکن است اطلاعات قبلی کاملا منسوخ شود، از این رو، جای تعجب نیست که حتی باهوشترین والدین نیز در درمان کودکشان به مشکل بربخورند.
سرماخوردگی کودکان / به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، اگر میخواهید در درمان فرزند کوچکتان به مشکلات کمتری بربخورید، بهتر است این مطلب را بخوانید. در ادامه، شما را با 8 اشتباه رایج والدین در پروسه درمان کودک بیمار آشنا میکنیم.
اشتباه 1: استفاده از دماسنج اشتباه
تشخیص درجه حرارت بدن کودک کار چندان پیچیدهای نیست. درواقع، درست خواندن دمای بدن کودک در شرایطی که تب دارد، به دماسنج و نحوه استفاده شما از آن بستگی دارد. از 5نوع دماسنجی که در بازار Store وجود دارد، دماسنجهای دیجیتالی دقیقتر از همه هستند، چون در ساخت آنها از سنسورهای حرارتی الکترونیکی استفاده شده که درجه حرارت بدن را با کمترین میزان اختلاف نشان میدهند. بهتر است طرز صحیح استفاده از این دستگاهها را یاد بگیرید تا بتوانید دقیقترین نتیجه را بهدست آورید.
اشتباه 2: درمان تب پایین با استامینوفن یا ایبوپروفن
اکثر والدین فکر میکنند دمای بالای 37درجه سانتیگراد به معنای تب است، اما پزشکان چنین عقیدهای ندارند. آنها دمای 38درجه را دمای تب میدانند. اگر درجه حرارت بدن فرزند نوپایتان (کمتر از 3ماه) بالای 38درجه است، به یک پزشک اطفال مراجعه کنید. این دما برای کودکان 3تا 6ماهه 5/38درجه است. در صورت مشاهده افزایش درجه حرارت بدن کودک، سریعا به قفسه داروهای خود مراجعه نکنید. وقتی والدین با تب کودک مواجه میشوند، آشفته میشوند و گمان میکنند این دما مغز کودک را خواهد پخت. این درحالی است که دماهای بالا به مغز کودک آسیبی نمیرسانند. آنچه از اهمیت بیشتری برخوردار است، دانستن علت بروز تب است. تب نشانه برخورداری از یک سیستم ایمنی قوی است، چون مانع از گسترش ویروسها و تکثیر باکتریها در بدن میشود.
اشتباه 3: استفاده از داروهای سرماخوردگی با هدف چندگانه
وقتی کودک درد دارد و عطسه و سرفه میکند، بلافاصله به او داروهای سرماخوردگی میدهند تا سریعتر بهبود یابد، اما نباید عجله کنید چون هیچ شواهدی مبنی بر نقش داروهای سرماخوردگی در ازبین بردن علائم مرتبط با این بیماری در کودکان زیر 12سال وجود ندارد. این اشتباه برای کودکان خردسال بهمراتب خطرناکتر است. استفاده نادرست از داروهای سرماخوردگی برای کودکان میتواند به بروز اختلال در مراکز کنترل بدن منجر شود. متخصصان اطفال توصیه میکنند که به روشهای زیر با سرماخوردگی کودک مقابله کنید:
استفاده از مرطوبکنندههای هوا: مرطوب نگه داشتن هوای محیط به تنفس بهتر کودک کمک میکند.
استفاده از اسپری و قطره بینی: این محصولات به کاهش التهاب در بینی کمک کرده و تنفس کودک را بهبود میبخشند. شما میتوانید این محصولات را از داروخانهها بخرید یا محصول خانگیتان را با مخلوط کردن 4/1قاشق چایخوری نمک و یک فنجان آب تهیه کنید.
استفاده از سرنگهای حبابدار: از این محصول برای تخلیه بینی کودک استفاده میشود تا بهتر نفس بکشد. برای این کار، باید چند قطره محلول نمکی در بینی بریزید و سپس محتویات بینی را با یک سرنگ حبابدار بیرون بکشید.
دادن مایعات زیاد به کودک: این کار باعث شل شدن عضلات میشود و کودک را از خطر کمآبی دور خواهد کرد.
اشتباه 4: درخواست تجویز آنتیبیوتیک از پزشک
اگر از آن دسته افرادی هستید که با التماس از پزشک میخواهند برای کودکشان آنتیبیوتیک تجویز کند، باید دست نگه دارید. دادن آنتیبیوتیک به کودک در شرایطی که لازم نیست، باعث میشود باکتریها نسبت به آنتیبیوتیک مقاوم شوند. از این رو، در زمانی که بدن به آنتیبیوتیک نیاز دارد، این دارو قادر به اثرگذاری نخواهد بود. همچنین باید بدانید که آنتیبیوتیکها صرفا برای عفونتهای باکتریایی موثر هستند. بهعلاوه، باید توجه داشت که آنتیبیوتیک میتواند به مشکلات دیگری ازجمله اسهال، عفونت مخمر و بروز واکنشهای آلرژیک در کودک منجر شود. اگر کودکتان سرما خورده، کار زیادی نمیتوانید بکنید غیر از صبر کردن. دکتر لوک بنو، متخصص اطفال، میگوید: «معمولا ما میگوییم میتوانید چند روز را با تب سپری کنید، اما نه در فصل آنفلوآنزا. اگر در فصل آنفلوآنزا هستید، کودکتان تب بالایی دارد و بدنش درد میکند، مسلما باید به پزشک مراجع کنید؛ خصوصا اگر او مبتلا به یک بیماری مزمن مانند دیابت یا آسم است یا زیر 5سال دارد.
اشتباه5: استفاده از رژیم غذایی برای درمان اسهال
بهزعم پزشکان تغذیه، مجموعه شیرین و خوشمزه موز، برنج، سیب و نان تست کمکی به درمان اسهال در اطفال نمیکند. علاوه بر اینکه این رژیم غذایی باعث درمان اسهال نمیشود، ممکن است فرزند شما نیز در آن شرایط علاقهای به خوردن مواد غذایی فوق نداشته باشد. هرچند ممکن است غیرمنطقی بهنظر برسد، اما اگر فرزندتان اسهال دارد، بهتر است او را به خوردن غذاهای سرشار از چربی و فیبر، مانند نیمرو، آووکادو، همبرگر، مرغ یا بوقلمون، میوههای خشکشده، لوبیا یا سبزیجات برگدار تشویق کنید. این مواد مغذی باعث بهبود وضعیت اجابت مزاج کودک شده و او را از خطر کمآبی در امان نگه میدارند.
اشتباه 6: اندازهگیری دوز داروها با قاشق چایخوری آشپزخانه
قاشقهای چایخوری در سرویسهای مختلف اندازههای مختلفی دارند و ممکن است از3/7میلیلیتر تا 5/2میلیلیتر را در خود جای دهند. از این رو، استفاده از آنها ممکن است باعث خوراندن دوز اشتباهی از دارو به کودک شود. یک قاشق چایخوری واقعی که در پختوپز استفاده میشود، باید 5میلیلیتر ظرفیت داشته باشد. بهطور کلی، به والدین توصیه میشود همیشه از قاشق تعبیه شده در بستهبندی دارو استفاده کنند. با این کار، هم پیدا کردن قاشق برایتان راحتتر خواهد بود و هم اینکه دیگر نیازی به ابراز نگرانی در رابطه با دوز مصرفی دارو نخواهید داشت.
اشتباه 7: واداشتن کودک به استفراغ پس از خوردن یک ماده سمی
مایعات لولهبازکن طعم شیرینی دارند که بچهها عاشق آن هستند، اما این مواد میتوانند مری کودک را دچار آسیبهای جدی کنند. در این شرایط، اگر او را مجبور به بالا آوردن کنید، ممکن است به مری آسیب بیشتری برسانید، بنابراین اگر در چنین موقعیتی قرار گرفتید، به جای آنکه کودک را به استفراغ کردن تشویق کنید، بهتر است با اورژانس تماس بگیرید تا پروسه سمزدایی در بیمارستان انجام بگیرد.
اشتباه 8: درمان تهوع با پپتو-بیسمول
این داروی تسکیندهنده ترکیباتی مشابه آسپیرین بیسموت سابسالیسیلات دارد؛ ازسوی دیگر، دادن آسپیرین به کودکان زیر 18سال میتواند باعث بروز عفونت کبد موسوم به سندروم ری در آنها شود که یک بیماری کشنده است. البته تا به امروز هیچ موردی مبنی بر نقش پپتو-بیسمول در بروز عفونت کبد سندروم ری گزارش نشده است، اما خطر همیشه در کمین است. از این رو، استفاده از آن بدون دستور پزشک توصیه نمیشود. قبل از مصرف دارو حتما با یک پزشک متخصص اطفال مشورت کنید تا علت ناراحتی ک ودک را بیابید. گاهی خوردن آبنبات زیاد باعث بروز مشکل میشود، گاهی هم یک عفونت باکتریایی یا انگلی عامل بیماری است. همچنین، باید به ترکیبات موجود در آسپیرین توجه کنید، چون این دارو با اسامی مختلفی عرضه میشود. اگر آسپیرین شما حاوی اسید استیل، نام شیمیایی آسپیرین، یا ترکیباتی مانند سالیسیلات یا سالیسیلیک بود، از دادن آن به کودک خودداری کنید.
ارسال نظر