گردشگری روستایی و جذابیتهایش
گردشگری روستایی یکی از جذابترین حوزه های صنعت دردانه گردشگری است.
رکنا : گردشگری، صنعتی است گسترده. این صنعت گسترده حوزه های بسیاری دارد. یکی از جذابترین و قابل توجه ترین حوزه های آن، گردشگری روستایی است. گردشگری روستایی می تواند برای مردم روستایی معیشتی کمکی باشد. از سویی دیگر در خشکسالی می تواند به مردم روستا کمک کند تا هزینه های خود را پوشش دهند و برای مردم نیز جذاب است. چه چیزی جذابتر از تجربه زندگی روستایی در دنیای مدرن؟ توریست ها می توانند از زندگی مدرن در کلان شهرها دور شوند و چندروزی ساده زیستی و زندگی زیبا در روستا را تجربه کنند.
به طور کلی گردشگری انواع متعددی دارد که یکی از محبوبترین آن، گردشگری روستایی است. اهمیت و محبوبیت این نوع گردشگری تا آنجاست که بسیاری از متخصصان حوزه گردشگری معتقدند روستاها در آینده به یکی از مهمترین مقاصد گردشگران تبدیل خواهند شد.
به دلیل اهمیت این موضوع و از آنجاکه کشورمان ایران با در اختیار داشتن مناطق روستایی و فضاهای طبیعی بکر ظرفیت گسترش این گردشگری را دارد.
گردشگری روستایی در ایران
گردشگری به طور کلی همواره در حال گسترش است و ایران نیز جاذبه های بسیاری در این زمینه دارد. کشورمان بستر مناسبی برای توسعه گردشگری دارد و می توان از این صنعت درآمدزایی کرد. دلیل اهمیت گردشگری و صنعت توریسم تاثیری است که بر وضعیت اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشورها و شهرهای مختلف میگذارد و یکی از مهمترین قطبهای اقتصادی کشورهاست.
بیشتر دولتها با برنامههای از پیش تعیین شده و حساب شدهای سعی بر گسترش توریسم و گردشگری در کشورشان دارند. گردشگری انواع متعددی دارد و یکی از جذابترین بخشهای آن روستاگردی یا گردشگری روستایی است.
احترام به فرهنگها و آداب و رسوم قدیمی روستاها و جامعهها یکی از اصلیترین هدفهای سفر به روستاهاست. یکی دیگر از مسائلی که باعث اهمیت گردشگری روستایی شده است اشتغالزایی، کمک به وضعیت اقتصادی روستاییان، تشویق آنها به مهاجرت معکوس و حفظ ریشههای فرهنگی این منطقههاست.
از آنجایی که آماده کردن امکانات در روستاها و شرایط سفر به آنها هزینه زیادی برای دولتها ندارد و ورود گردشگران به روستاها باعث عرضه و تقاضا و بازار کار میشود بسیاری از روستاییها به دیار خود برگشتهاند و خانههایشان را هم به اقامتگاههای بوم گردی تبدیل کردهاند و از طریق ارائه خدمات به گردشگران داخلی و خارجی امرار معاش و کسب درآمد میکنند.
تاریخچه گردشگری روستایی
گردشگری روستایی جزو اولین سبکهای سفر بود که گردشگران به آن توجه کردند. این سبک سفر به دلیل دسترسی به طبیعت بسیار برای گردشگران محبوبیت داشت. اما گردشگری روستایی به صورت رسمی در جهان از سال ۱۹۴۵ و با شروع روشهای آسان حملونقل شروع شد.
در ایران هم کمتر از یک دهه است که روستاهای زیادی به دلیل داشتن جاذبههای گردشگری زیبا مورد توجه گردشگران قرار گرفتهاند و با توجه به اینکه امکانات اقامت در روستاها و راههای رفتوآمد به آنها راحتتر شده است تقاضای سفر به این منطقهها رشد خوبی پیدا کرده است.
طبیعت گردی یا اکوتوریسم، نوعی از روستاگردی است که در آن سفر در طبیعت انجام میشود. گردشگران در این سبک از سفر برای دیدن و لذت بردن از طبیعت روستا به آنجا سفر میکنند.
یکی از سبکهای سفر در مناطق روستایی، گردشگری پایدار است. در گردشگری پایدار، گردشگران در تلاش هستند کمترین اثر را در جامعه میزبان داشته باشند. گردشگران پایدار بسیار آگاهانه سفر میکنند. اقامت آنها در سفر اغلب اقامتگاههای بومگردی است و در انتخاب غذا به سراغ غذاهای محلی میروند.
از دیگر حوزه های گردشگری روستایی، گردشگری کشاورزی است که خود شاخه ای مهم و جذاب در صنعت گردشگری محسوب می شود.
گردشگری سبز
یکی دیگر از تعاریف مربوط به این نوع سفر، گردشگری سبز است که به سفر در حومه شهر و یا مناطق سرسبز طبیعی اشاره دارد. از این نام برای توصیف اشکال گردشگری که از نظر بوم گردی با محیط زیست سازگار است، استفاده میشود. در مناطق روستایی، گردشگری سبز شکل مهمی از گردشگری روستایی است.
امروزه این مفهوم در دنیا بسیار اهمیت دارد. به این دلیل که گردشگری انبوه به مرور باعث آسیبهای جدی به محیط زیست شده است. از این رو بسیاری از کشورها به دنبال ایجاد یک رابطه همزیستی با محیط هستند و همچنین دستیابی به روشهای پایداری.
به همین دلیل است که مفهوم اکوتوریسم از اهمیت زیادی برخوردار است. سفر بوم گردی با هدف ارتقا حفاظت از محیط زیست و افزایش منافع جوامع و فرهنگهای محلی، همراه با ارائه تجربهای مثبت و آموزشی برای گردشگران است. بوم گردی نوعی از گردشگری پایدار است که در محیط طبیعی رخ میدهد.
ارسال نظر