بانوی خانه‌های ابرخشتی / بانوی نیکوکار که به روستاهای زلزله زده جان می بخشد + عکس

«شهین قورزهی» در مدت ١٥ سال فعالیت به‌عنوان داوطلب و خیر جمعیت هلال‌احمر، خدمات ارزنده‌ای مانند تأمین سرپناه برای ساکنان روستاهای محروم، حل مشکل آب آشامیدنی برخی از روستاها و به‌ویژه شناسایی و پیگیری روند درمان بیماران نیازمند، ارایه کرده است. خدماتی که نتیجه زحمات و صبوری‌های فراوانش برای سفر به روستاهای دورافتاده و صعب‌العبور و اعتماد خیّران و نیکوکاران برای کمک‌رسانی به افراد نیازمند بوده است.
از چه زمانی با فعالیت‌های جمعیت آشنا شدید؟
همسرم «محمد اربابی» یکی از کارمندان جمعیت هلال‌احمر است. او در زمان وقوع زلزله بم، رئیس شعبه هلال‌احمر شهرستان اسفراین بود. وقتی همه اعضای خانواده برای کمک به زلزله‌زدگان بسیج شدیم، بیشتر از قبل در جریان خدمات هلال‌احمر قرار گرفتم و از همان زمان لباس داوطلبی جمعیت را به تن کردم.
اولین فعالیت داوطلبانه شما چه بود؟
دقیقاً در همان روزهای زلزله بم بود که به فکر تأسیس کمیته‌ای برای بانوان خانه‌دار اسفراین افتادم. گروهی که در هنگام زلزله بم برای جمع‌آوری و ارسال کمک‌های مردمی تأسیس شد، نظم و نظام بهتری پیدا کرد و کمک به خانواده‌های محروم و بی‌بضاعت هم از جمله فعالیت‌های کمیته بود.
١٥ سال از داوطلب شدن شما می‌گذرد و اکنون بسیاری از روستاییان مناطق محروم شرق و جنوب کشور نام شما را شنیده‌اند. به‌ویژه در ماجرای ساخت خانه‌های ابرخشتی در کرمان. کمی در این‌باره توضیح دهید.
کپرنشینی در روستاهای محروم برخی استان‌های جنوبی کشور مانند سیستان و بلوچستان، کرمان و... رواج دارد. کپرهایی که در مقابل باد و باران و حوادثی مانند آتش‌سوزی مقاوم نیستند و متأسفانه باعث بروز حوادث Accidents دردناک بسیاری در این مناطق شده‌اند. در سفری که به شهرستان بم داشتم، پس از گفت‌وگو با مسئولان یکی از مراکز خیریه این شهر با سازه‌ای به نام خانه‌های ابر خشتی آشنا شدم. سازه‌ای که توسط مخترعی به نام«نادر خلیلی» که در آمریکا سکونت دارد، طراحی شده و می‌تواند جایگزین مناسبی برای کپر در این مناطق باشد. خانه‌هایی که ضد زلزله است و از مصالح موجود در اقلیم آن منطقه خاص ساخته می‌شود. بلافاصله در جلسه‌ای که با مسئولان هلال‌احمر شهرستان‌های بم، ریگان و... برگزار کردیم، تصمیم گرفتیم نحوه ساخت خانه‌های ابرخشتی در حضور امدادگران هلال‌احمر آموزش داده شود.
آن آموزش‌ها به مرحله اجرا رسیده و خانه‌های ابرخشتی ساخته شده است؟
ساخت این خانه‌ها نیاز به گونی‌های مخصوصی دارد که در وهله نخست با کمک خیّران این گونی‌ها را تهیه کردم و در اختیار امدادگران هلال‌احمر در شعبه ریگان قرار دادم. اکنون ساخت این خانه‌های ضد زلزله و ضد آتش‌سوزی در یکی از روستاهای ریگان آغاز شده و قرار است نحوه ساخت آن که پیچیدگی زیادی هم ندارد به خود روستانشینان هم آموزش داده شود تا به تدریج جایگزین کپرهای سنتی شود.
در فهرست فعالیت‌های خیرخواهانه شما در مناطق محروم، توجه به مسأله تأمین سرپناه و تجهیز روستاهای محروم به امکانات اولیه رفاهی، بیش از فعالیت‌های دیگر نمود دارد. ظاهراً کار ساخت سرویس بهداشتی در برخی روستاهای محروم کرمان را به تازگی آغاز کرده‌اید.
بله.اولین مسأله برای کمک‌رسانی به این روستاها تشخیص و اولویت‌بندی کمبودها و نیازهای اصلی است. معمولاً به تنهایی به این روستاها سفر می‌کنم و پس از شناسایی کمبودها و ارتباط با فردی معتمد از همان روستا، کار کمک‌رسانی را پیگیری می‌کنم. به تازگی در سفری که به روستای «میل فرهاد» شهرستان «زهلکوت» استان کرمان داشتم، تصمیم گرفتم با خرید یک دستگاه بلوک زنی برای اهلی روستا سرویس بهداشتی بسازیم. جالب اینکه اهالی روستا گفته بودند چون هزینه‌ها زیاد می‌شود، یک سرویس بهداشتی عمومی برای کل روستا بسازیم اما یکی از خیّران با اهدای یک دستگاه بلوک زنی و مصالحبانی خیر شد. حالا خود اهالی با دستگاه بلوک زنی کار می‌کنند و هر خانه یک سرویس بهداشتی مخصوص به خود دارد.
این طرح در روستاهای دیگر هم اجرا می‌شود؟
بله. دستگاه بلوک زنی به دلیل وجود آب کافی در روستای میل فرهاد مستقر شده و بلوک‌ها از این روستا به دیگر روستاهای شهرستان رودبار جنوب ارسال می‌شود تا مشکل بهداشتی دیگر روستاها هم حداقل در این حوزه برطرف شود.
یکی از مشکلاتی که سال‌هاست ساکنان برخی از این روستاهای محروم با آن دست به گریبانند و منشأ انواع بیماری‌های عفونی به‌ویژه در کودکان بوده است، مسأله نبود آب آشامیدنی مناسب است. خبر داریم که به واسطه شما این مشکل در برخی از روستاها تا حدودی برطرف شده است. در این‌باره توضیح دهید.
در سفرهایی که مناطق دشتیاری و نیک شهر استان سیستان و بلوچستان و نیز روستاهای رهکلوت استان کرمان داشتم از نزدیک با این مشکل روبه‌رو شدم. به‌عنوان مثال آب آشامیدنی اهالی روستا در منطقه دشتیاری، توسط تانکرهای آب‌رسانی در حوضچه‌های روباز ریخته می‌شد و روستاییان از همان آبی که پر از حشرات و انواع آلودگی‌های دیگر بود استفاده می‌کردند. با فراخوانی که میان خیّران دادم، تانکرهایی تهیه کردیم که آب شرب اهالی روستا به جای حوضچه در این تانکرها نگهداری شود تا حداقل بخش زیادی از مشکلات کاهش یابد. به‌عنوان مثال در بیشتر روستاهای بخش دشتیاری، به نسبت جمعیت روستا تانکرهای
٢ هزار و ٣ هزار لیتری توزیع کردیم. اما هنوز هم به تانکرهای بیشتری برای حل این مشکل بزرگ نیاز داریم.
معمولاً هزینه انجام این خدمات را به چه صورت تأمین می‌کنید؟
اعتماد افراد نیکوکار را حقیقتاً موهبت و توفیق بزرگی برای خودم می‌دانم اما معمولاً این کمک‌ها با ارسال فراخوان و توضیح دقیق مشکلات و نوع نیازها در گروه‌های مجازی که خیّران در آن عضو هستند، مطرح می‌شود.
شما و دیگر نیکوکارانی که قدم در این راه گذاشته‌اید، آیا برای تأمین اقلام غذایی و دیگر نیازهای اولیه ساکنان این مناطق محروم هم برنامه‌ای دارید؟
بله. طرح‌های مختلفی برای این نوع از خدمات‌رسانی در نظر گرفته‌ایم. به‌عنوان مثال در طرح مهر، لوازم تحریر، کتاب و نیز تجهیز مدارس مانند تأمین نیمکت، کتابخانه و... در برنامه‌های ما وجود دارد. با کمک خیّران تا به امروز ١٠ کتابخانه در مدارس مناطق محروم، مانند منطقه نیک شهر استان سیستان و بلوچستان و دیگر روستاهای محروم این استان ساخته شده است. معمولاً این کمک‌ها به همراه اقلام مواد غذایی و پوشاکی که برای عید نوروز تهیه می‌شود را با کمک امدادگران جمعیت هلال‌احمر در مناطق محروم و عمدتاً صعب‌العبور مانند روستای کدبار سیستان و بلوچستان توزیع می‌کنیم.
کمک به بیماران نیازمند هم در برنامه‌ خیرخواهانه شما جایی دارد؟
کمک به بیماران نیازمند یک کار گروهی است. به‌طور خلاصه، پزشکان داوطلب و نیز افراد خیر بسیاری در بیمارستان‌های مشهد و تهران را شناسایی کرده‌ام که با معرفی بیماران نیازمند، به آنها کار درمانشان انجام می‌شود. در حقیقت یکی از برنامه‌هایم در سفر به این مناطق محروم، شناسایی بیمارانی است که توانایی و نیز امکان دسترسی به مراکز درمانی و آغاز روند درمان را ندارند. با کمک خیّران و پزشکان داوطلب این بیماران با یک همراه به تهران و یا مشهد منتقل شده و پس از انجام مراحل درمان و بهبودی به محل زندگی خود برمی‌گردند. از پزشکی که هزینه عمل جراحی‌اش را می‌بخشد، تا خیرانی که هزینه اسکان همراه بیمار را در مسافرخانه‌ها متقبل می‌شوند در این کار سهم دارند.
مسلماً این کار با خاطره‌های لذت‌بخش بسیاری برای شما همراه بوده است. یکی از آن خاطره‌های شیرین‌تان را برایمان تعریف کنید.
حدود یک سال پیش همراه با جمعی از امدادگران هلال‌احمر مهمان خانه یکی از روستاییان منطقه زیردان از شهرستان نیک شهر بودم. منطقه‌ای صعب‌العبور که دسترسی به آن کار دشواری است. مرد میانسالی که ساکن یکی از روستاهای بخش کنارک بود، وارد جمع ما شد و درخواست کرد مشکلات روستای آنها را هم به گوش خیّران برسانم. وقتی به روستای آنها رسیدیم، در ورودی روستا دختر ٦ ساله‌ای را دیدم که که به‌صورت مادرزادی از ناحیه دست و پا معلول بود. او را در آغوش گرفتم و به پدرش گفتم می‌دانی دخترت می‌تواند یک روز روی پاهای خودش بایستد؟ دختر خردسال را به تهران منتقل کردیم و با کمک خیّران پروتزی برای پاهایش تهیه شد و دخترک توانست واقعاً روی پاهایش بایستد. اشک‌های پدرش و نگاه‌ها و قدم‌های کنجکاوانه دخترک وقتی اولین قدم‌هایش را بر می‌داشت شاید بهترین تصویری است که از سال‌ها فعالیت در لباس داوطلب هلال‌احمر در
ذهن دارم.
همه چیز درباره خانه‌های ابرخشتی
خانه ابرخشت حاصل حدود ٣٠ سال از زندگی حرفه‌ای، کار و تجربیات نادر خلیلی، معمار ایرانی ساکن کالیفرنیاست. در واقع یک خانه ابرخشتی، کیسه‌های درازی با عرض حدود ٥٠ سانتیمتر است که از خاک پر شده و مثل برچسب‌های لباس و به کمک دو ردیف سیم خاردار در حد فاصل هر کدام از آنها در هم تنیده می‌شود. آن‌طور که می‌گویند بنای ساخته شده از آن در مقابل باد، باران، گرما و سرمای شدید و از آن مهمتر آتش‌سوزی و زلزله و... مقاوم است که همین مورد می‌تواند توجیه‌گر ساخت این خانه‌ها به جای کپر در مناطق جنوبی و شرقی کشور باشد. روش ساخت خانه‌های ابرخشتی ابتدایی است و حتی ساختمان‌سازی را از یک مقوله تخصصی به مقوله‌ای قابل انجام برای همه تبدیل می‌کند که این مورد هم می‌تواند ظرفیت مناسبی برای استفاده از نیروهای محلی و خود روستاییان برای انجام مراحل ساخت خانه‌های ابرخشتی باشد. برای ساخت هر خانه ابر خشتی ١٢ متری به مبلغی حدود ٥٠٠ تا ٧٠٠ هزار تومان برای تهیه گونی‌های مورد نیاز و سیم خاردار لازم است و اگر این خانه در منطقه کویری باشد برای خنک‌تر شدن فضای داخل خانه نمای آن با کاهگل و در مناطق پرباران هم نمای آن با سیمان تزیین می‌شود.

اخبار اختصاصی سایت رکنا را از دست ندهید:

ماجرای لو رفتن فیلم رقص برانکو در عروسی مختلط تهران +فیلم و عکس

این دختربچه‌ اردبیلی جان 11 نفر را نجات داد!

شهلا با رفتارهای ناجورش بروجرد را به هم ریخته بود!

جدول متحیر کننده از قیمت جدید خودروهای داخلی

فوری / تایید آزار شیطانی بهاره 5 ساله در خمینی شهر توسط پزشکی قانونی + عکس

دختر جوان در مقابل چشمان نامزد ثروتمند بی تفاوتش زنده زنده سوخت / سعید بی خیال سوار تاکسی شد رفت! + عکس

نیمه شب با خنده های مژگان بیدار شدم او بین 2 مرد غریبه بود / اسیدپاشی ناموسی در مشهد

بازیگر زیبای زن از 5 شوهر خائن اش گفت +عکس ها

تقاضای جوادیساری برای خواندن در ایران: بگذارید این آخر عمری برای مردم ترانه بخوانم!

چشم بازیگر زن ایرانی از عشق تَر شد!

پیشنهاد استاد بی حیای دانشگاه مشهد به دختر دانشجوی عراقی

نقشه راننده شیطان صفت برای خانم معلم جوان در شمال تهران + عکس

وبگردی