hpv ( اچ پی وی ) چیست؟ / جدول آزمایش های تشخیص hpv
رکنا: ویروس hpv یکی از شایعترین ویروسهای بیماریهای مقاربتی است که اغلب از طریق رابطه جنسی محافظتنشده (بدون کاندوم) انتقال پیدا میکند. این ویروس معمولا به صورت زگیلهای تناسلی در مردان و زنان قابل مشاهده و بررسی است.
به گزارش رکنا، در عصر حاضر بیماریهای مقاربتی که میتوانند از طریق رابطه جنسی واژینال، دهانی و مقعدی منتقل شوند، بسیار شایع هستند. ویروس اچ پی وی عامل یکی از نمونههای شناختهشده بیماریهای مقاربتی (عفونت HPV) است که همه انسانها نسبت به آن آسیبپذیری بالایی دارند. از همینرو اطلاعات کامل در مورد ویروس اچ پی وی hpv کمک میکند تا مردان و زنان از ابتلا به بیماریهای پوستی و زگیلهای ناحیه تناسلی ناشی از این ویروس در امان بمانند. برای مشاهده فیلم آشنایی با hpv در اینجا کلیک کنید.
ویروسhpv چیست؟
ویروس اچ پی وی (Human Papillomavirus) که به آن ویروس پاپیلومای انسانی هم میگویند، عامل بیماری HPV، شایعترین عفونت مقاربتی است. بیش از ۱۰۰ نوع hpv وجود دارد که برخی از آنها علت زگیل تناسلی بدون رابطه هستند و ممکن است خودبهخود درمان میشوند، اما بعضی دیگر میتوانند در سلولهای مخاطی و نیمهمخاطی بدن مانند چشم، دهان، دستها، پاها، صورت و… زگیل ایجاد کنند.
از طرفی حدود ۴۰ سویه دیگر hpv میتوانند بر اندام تناسلی از جمله فرج، واژن، دهانه رحم، آلت تناسلی، کیسه بیضه، راست روده و مقعد تاثیر بگذارند. اگر اچپیوی دستگاه تناسلی را تحت تاثیر قرار دهد ناشی از یک عفونت مقاربتی است و اغلب به شکل زگیل تناسلی کمخطر ایجاد میشود.
این ویروس به ۲ دسته کمخطر و پرخطر تقسیم میشود:
ویروس پاپیلومای انسانی کمخطر: این نوع اچپیوی معمولا بیماری جدیای ایجاد نمیکند و به صورت زگیلهایی در ناحیه تناسلی، گلو، دهان و مقعد ظاهر میشود.
ویروس پاپیلومای انسانی پرخطر: این نوع اچپیوی عامل اصلی پیش سرطان و ضایعات سرطانی است. اگر کنجکاو شدهاید بدانید کدام نوع زگیل تناسلی خطرناک است باید بگوییم، نوع ۱۶ و ۱۸ این ویروس بسیار پرخطر هستند و باعث بروز سرطان در ناحیه تناسلی میشوند.
علائم ویروس اچ پی وی
اگر برای شما هم سوال پیش آمده از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم، میتوان شایعترین نشانه این ویروس را شامل زگیلهایی در ناحیه تناسلی دانست. زگیلها اغلب مانند تودههای گلکلم شکل روی پوست ایجاد میشوند و ممکن است بروز آنها هفتهها یا ماهها پس از ابتلای فرد به ویروس hpv رخ دهد.
این زگیلها میتوانند ظاهری صاف، برجسته، کوچک یا بزرگ داشته باشند و به صورت تکی یا خوشهای رشد کنند. نشانههای زگیل تناسلی زنان و مردان فرق چندانی ندارد. اگر تاکنون عکس زگیل تناسلی در مردان را دیده باشید، میدانید که تنها تفاوت hpv خانمها و آقایان در ناحیه بروز علائم است.
ویروس hpv در زنان
این ویروس به شکل برجستگیهای ریز و بسیار کوچک در دهانه واژن، فرج، مقعد، دهانه رحم، دهان، گلو و مجاری ادراری بروز پیدا میکند. اگر این سوال ذهن شما را درگیر کرده که از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم یا جوش، باید بگوییم مهمترین نشانه بروز اچپیوی در داخل واژن زنان، خونریزی هنگام رابطه جنسی و ترشحات غیر عادی از واژن است. از طرفی ویروس اچ پی وی پرخطر اصلیترین عامل ابتلای زنان به سرطان دهانه رحم شناخته میشود.
ویروس hpv در مردان
ویروس اچ پی وی در مردان معمولا بدون هیچ علامتی بروز میکند. آنها اغلب متوجه بیماری خود نمیشوند و عفونت ویروسی پس از گذشت مدت کوتاهی از بین خواهد رفت. در صورتی که ویروس اچ پی وی از نوع شدید باشد، زگیلهایی روی آلت تناسلی، کیسه بیضه، دهان، گلو یا کشاله ران ایجاد میشود.
ویروس hpv چگونه منتقل میشود؟
اگر این سوال برای شما پیش آمده که چگونه به ویروس اچ پی وی مبتلا می شویم، در جواب باید بگوییم رابطه جنسی محافظتنشده (بدون کاندوم) اصلیترین دلیل سرایت این ویروس است.
دیگر راههای انتقال این ویروس عبارتاند از:
شرکای جنسی متعدد
زگیل دهانی ناشی از رابطه جنسی دهانی
استفاده سرنگ مشترک در بین معتادان
انتقال بیماری از مادر به نوزاد هنگام زایمان یا شیردهی
استفاده از تیغهای آلوده
استفاده از دستگاههای در ارتباط با پوست انسان مانند دستگاه لیزر
انتقال زگیل تناسلی از استخر (به ندرت رخ میدهد و برخی متخصصان به طور کلی با این روش انتقال زگیل تناسلی مخالف هستند.)
ریسک فاکتورهای ابتلا به hpv
موارد زیر بدن را مستعد ابتلا به ویروس اچ پی وی میکنند:
ضعف سیستم ایمنی
ابتلا به ویروس HIV
عدم آگاهی کافی از بهداشت جنسی
فعالیت جنسی از سنین بسیار کم
سیگار کشیدن
ابتلا به بیماری مقاربتی مانند سوزاک
تماس مستقیم با زگیل تناسلی
ویروس اچ پی وی چقدر زنده میماند؟
این سوال که تبخال تناسلی خطرناک است یا زگیل تناسلی از سمت افراد زیادی پرسیده میشود. هر کدام از این بیماریهای عفونی میتوانند عوارض جدی ایجاد کنند، اما ویروس HPV سالها بدون هیچ علامتی در بدن به صورت خاموش زنده میماند. در این مدت، بدن با ویروس اچ پی وی مبارزه میکند و در صورت شکست آن، دیگر قابل سرایت نیست. اما در موارد حاد، hpv سالها در سلولهای بدن رشد میکند و تکثیر میشود.
افراد زیادی نگران طول عمر ویروس hpv خارج از محیط بدن هستند. این ویروس برای زنده ماندن به محیط مناسبی نیاز دارد که بدن انسان شرایط مورد نیاز را فراهم میکند، اما محیط بیرون از بدن برای اچ پی وی ایدهآل نیست و حدود یک تا ۷ روز زنده باقی خواهد ماند. بنابراین میتوان گفت شرایط زیر موجب انتقال ویروس hpv نمیشوند:
بغل کردن
دست دادن
استخر
استفاده از توالت فرنگی مشترک
ویروس hpv با بدن چه می کند؟
ین ویروس باعث بروز عفونتهای طولانیمدت در بدن میشود که خود عامل مهمی در ایجاد انواع مختلف سرطان بهشمار میآید. درواقع ویروس اچ پی وی با آلوده کردن سلولهای بدن، آنها را مستعد ابتلا به سرطان میکند.
سرطان ناشی از این ویروس اغلب در ناحیه دهانه رحم، قسمتی از گلو در پشت دهان (اوروفارنکس)، مقعد و ناحیه تناسلی ایجاد میشود. همچنین ویروس hpv در دهان میتواند بیماری زگیل دهانی را ایجاد کند. این بیماری معمولا پس از آلوده شدن دهان، حلق و گلو به ویروس اچ پی وی پس از سالها به سرطان تبدیل خواهد شد.
ویروس hpv و بارداری
برخی تحقیقات نشان میدهند بیش از ۴۰ درصد از زنان با وجود ویروس پاپیلومای انسانی باردار میشوند. این وضعیت میتواند باعث ایجاد عارضهای مانند پارگی کیسه آب و تولد نوزاد قبل از زمان مقرر شود. از طرفی ارتباط بروز عوارضی مانند مشکلات باروری و سقط جنین با ویروس اچ پی وی همچنان در حال تحقیق است.
با این حال زگیلهای تناسلی که اصلیترین نشانه این ویروس محسوب میشوند، برای بارداری مشکلی ایجاد نمیکنند اما بهتر است قبل اقدام برای باردار شدن حتما توسط پزشک متخصص زنان معاینه شوید.
روش تشخیص اچ پی وی
تشخیص زگیل تناسلی در خانه دشوار است و باید علائم ظاهری حتما توسط متخصص بررسی شوند. در اکثر مواقع دکتر زنان یا اورولوژیست میتوانند با معاینه فیزیکی و مشاهده زگیلهای تناسلی، وجود ویروس hpv را تشخیص دهند. در صورتی که زگیلها با چشم قابل مشاهده نباشند، برای تشخیص نهایی آزمایشات زیر انجام خواهد شد:
تست تشخیص hpv | توضیحات |
آزمایش اسید استیک | محلول سرکه را روی نواحی مشکوک به ویروس hpv میریزند تا زگیل تناسلی سفید شود. |
تست پاپ اسمیر | برای تشخیص نهایی این ویروس در زنان به نمونه سلول دهانه رحم یا واژن نیاز است. |
کولپوسکوپی | این آزمایش در صورت نتیجه مثبت تست اولیه hpv یا غیر طبیعی بودن سلولها در تست پاپ اسمیر برای بررسی بیشتر انجام میشود. |
روشهای درمان ویروس اچ پی وی
بروز زگیلهای تناسلی اصلیترین عارضه این ویروس محسوب میشوند و روشهای درمانی اغلب برای برطرف کردن آن مورد استفاده قرار میگیرند. راهکارهای پزشکی زیر بهترین درمان hpv هستند:
دارو درمانی
بهترین دارو برای بیماری hpv شامل سالیسیلیک اسید، تری کلرواستیک اسید و محلول پودوفیلوکس است که به صورت موضعی روی زگیلهای تناسلی اعمال میشوند. همچنین، ایمیکویمود را میتوان بهترین پماد زگیل تناسلی با اثربخشی بسیار بالا در درمان این عارضه معرفی کرد.
کرایوتراپی
این روش نوعی سرما درمانی است که به کمک گاز نیتروژن برای از بین بردن زگیلها استفاده میشود. بعد از کرایوتراپی ممکن است تعدادی تاول به جای زگیلها ظاهر شوند که پس از مدتی برطرف خواهند شد.
جراحی
اگر اندازه زگیلها بسیار بزرگ باشد، به کمک روش عمل جراحی آنها را جدا میکنند.
لیزر درمانی
لیزر زگیل تناسلی یکی از موثرترین روشهای درمان ویروس hpv است. در این روش برای جداسازی زگیلها از پوست، آنها را میسوزانند. در واقع، میتوان گفت لیزر درمانی جدیدترین درمان اچ پی وی و یک روش با اثربخشی بالا برای پاکسازی ویروس hpv در مردان و زنان محسوب میشود.
سوالات متداول در مورد اچ پی وی(HPV)
چرا واکسن HPV مهم است؟
واکسن HPV میتواند از بروز انواع پرخطر ویروس که باعث سرطان دهانه رحم، مقعد و گلو میشوند، پیشگیری کند.
واکسن HPV برای چه سنی توصیه میشود؟
این واکسن برای دختران و پسران از سن 9 تا 26 سال توصیه میشود، و بهتر است قبل از شروع فعالیت جنسی تزریق شود.
آیا واکسن HPV عوارض جانبی دارد؟
عوارض آن معمولاً خفیف هستند و شامل درد محل تزریق و تب خفیف میشوند.
چند دوز از واکسن HPV لازم است؟
بسته به سن، دو یا سه دوز لازم است؛ پزشک میتواند برنامه دقیقی ارائه دهد.
آیا این واکسن برای بزرگسالان موثر است؟
بزرگسالان تا 45 سال هم میتوانند از واکسن استفاده کنند، اما میزان اثر آن پس از شروع فعالیت جنسی کاهش مییابد.
آیا HPV درمان دارد؟
زگیلهای HPV قابل درمان هستند، اما خود ویروس معمولاً در بدن باقی میماند. واکسن راه اصلی پیشگیری است.
آیا واکسن HPV از سایر بیماریهای مقاربتی پیشگیری میکند؟
خیر، واکسن HPV تنها برای انواع خاصی از HPV مؤثر است و از سایر بیماریها جلوگیری نمیکند.
آیا مردان هم باید واکسن بزنند؟
بله، HPV میتواند باعث سرطان در مردان نیز شود؛ بنابراین، واکسن برای آنها نیز توصیه میشود.
آیا در صورت داشتن HPV میتوان واکسن زد؟
بله، حتی اگر مبتلا شده باشید، واکسن میتواند از ابتلا به سایر انواع ویروس جلوگیری کند.
جدول مقایسه ویروس HPV زنان و مردان
در جدول زیر، مقایسه ویروس HPV در زنان و مردان آورده شده است. این ویروس یکی از شایعترین ویروسهای مقاربتی است که میتواند عوارض مختلفی را برای هر دو جنس ایجاد کند.
ویژگی | ویروس HPV در زنان | ویروس HPV در مردان |
---|---|---|
شیوع | ویروس HPV در زنان بسیار شایع است، بهویژه در سنین باروری. | ویروس HPV در مردان نیز شایع است، اما ممکن است به اندازه زنان شناخته نشده باشد. |
نوع ویروس | برخی انواع HPV ممکن است موجب سرطان دهانه رحم (سرویکس) شوند. | در مردان نیز برخی انواع HPV میتوانند باعث سرطان آلت تناسلی یا سرطان گلو شوند. |
تشخیص | آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص وجود ویروس HPV در زنان معمولاً انجام میشود. | تشخیص بهطور معمول از طریق آزمایشهای PCR یا معاینه بالینی برای بررسی ضایعات قابل مشاهده صورت میگیرد. |
علائم | بسیاری از زنان بهطور معمول هیچگونه علائمی از ویروس HPV نشان نمیدهند. برخی از انواع HPV ممکن است منجر به ضایعات پوستی یا زگیل تناسلی شوند. | بیشتر مردان علائم قابل مشاهدهای ندارند، اما بعضی ممکن است دچار زگیل تناسلی شوند. |
سرطانها | ویروس HPV در زنان ممکن است موجب سرطانهای دهانه رحم، واژن، و سایر قسمتهای تناسلی شود. | HPV در مردان میتواند موجب سرطان آلت تناسلی، سرطان مقعد و سرطان حنجره (گلو) شود. |
واکسن | واکسن HPV برای پیشگیری از ابتلا به انواع پرخطر ویروس موجود است و میتواند از سرطانهای دهانه رحم پیشگیری کند. | واکسن HPV برای مردان نیز در دسترس است و از ابتلا به انواع پرخطر ویروس و سرطانهای ناشی از آنها جلوگیری میکند. |
درمان | در حال حاضر هیچ درمانی برای ویروس HPV خود ویروس وجود ندارد، اما برخی از مشکلات ناشی از آن قابل درمان هستند. | درمان مشابه زنان است؛ زگیلها یا ضایعات پوستی قابل درمان هستند، ولی ویروس HPV خود به خود درمان نمیشود. |
رابطه با زگیل تناسلی | انواع کمخطر HPV میتوانند موجب زگیل تناسلی شوند که در زنان شایع است. | مردان نیز بهویژه در صورتی که تماس جنسی با فرد آلوده داشته باشند، دچار زگیل تناسلی میشوند. |
مدت زمان وجود ویروس | ویروس HPV ممکن است به مدت طولانی در بدن باقی بماند، حتی در صورت عدم مشاهده علائم. | در مردان نیز ویروس ممکن است سالها بدون علامت باقی بماند. |
خطر انتقال به شریک جنسی | زنان میتوانند ویروس HPV را به شریک جنسی خود منتقل کنند. | مردان نیز میتوانند ویروس را به شریک جنسی خود منتقل کنند. انتقال از طریق تماس پوستی نیز امکانپذیر است. |
گروههای در خطر | زنان بالای 30 سال و کسانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به عوارض HPV هستند. | مردان دارای سیستم ایمنی ضعیف (مانند مبتلایان به HIV) بیشتر در معرض خطر ابتلا به عوارض ناشی از HPV هستند. |
ویروس HPV در زنان و مردان مشابه است و هر دو جنس میتوانند به انواع مختلف آن مبتلا شوند. هر دو گروه میتوانند به زگیل تناسلی مبتلا شوند و در مواردی به سرطانهای مختلف (دهانه رحم، آلت تناسلی، مقعد و گلو) دچار شوند. با این حال، تشخیص و عوارض HPV در زنان بیشتر مورد توجه قرار گرفته، در حالی که در مردان ممکن است به دلیل عدم ظهور علائم، کمتر تشخیص داده شود. واکسیناسیون و پیشگیری از طریق واکسن HPV، از جمله راههای اصلی مقابله با این ویروس است.
ارسال نظر