آتش‌سوزی در جنگل‌های ارسباران مهار شد

به گزارش گروه حوادث رکنا، استاندار آذربایجان‌ شرقی با بیان اینکه اکنون آتش در ارسباران تقریباً مهار شده است، تاکید کرد: اگر لکه گیری و مهار آتش به صورت هوایی انجام نشود، احتمال بازگشت آتش وجود دارد.

محمدرضا پورمحمدی روز جمعه در نشست مدیریت بحران آذربایجان شرقی با حضور رییس سازمان مدیریت بحران کشور در تبریز افزود: ‌ بر اساس هماهنگی‌های انجام شده گفته می‌شود تا کمتر از یک ساعت دیگر امداد هوایی انجام می شود.

وی گفت: برای مهار آتش‌سوزی در جنگل‌های کشور نیاز به امکانات قوی‌تر است؛ البته برای مهار آتش جنگل‌های ارسباران همه به خوبی پای کار هستند.

پورمحمدی تشریح کرد:جنگل‌های کشور سرمایه ملی هستند و جنگل های ارسباران نیز از اهمیت ملی و بین المللی برخوردارند؛ براین اساس در مواقع بحران باید از این سرمایه های ملی حفاظت کافی شود.

وی اظهار کرد: باید امکانات لازم در اختیار مدیریت کل بحران استان ها قرار داشته باشد تا بشود با مدیریت واحد بحران ها را به خوبی مدیریت کرد.

وی افزود: ارتش، سپاه، بسیج، شورای شهر تبریز ، فرمانداری خداآفرین وسایر نیروها تمام تلاش خود را برای مهار و لکه گیری آتش در جنگل های ارسباران انجام می دهند.

استاندار آذربایجان شرقی در بیان چگونگی وقوع آتش‌سوزی در منطقه گفت: آتش ابتدا در مراتع و پوشش های گیاهی اتفاق افتاد که به علت تابستان گرم این مراتع خشک بودند و عامل اصلی حریق و سرایت ان همین موضوع بوده است که معمولاً در استان‌های دیگر نیز مشاهده می شود.

وی ادامه داد: بنا بر اعلام اداره کل حفاظت محیط زیست و ادارات مسوول محلی حدود ۳۰۰ هکتار از مراتع و جنگلهای ارسباران دچار حریق شده است.

وی یادآوری کرد: برای سومین و چهارمین بار حریق در جنگل‌های ارسباران مهار، اما به علت وزش بادهای شدید مجدداً این حریق شعله ور شده است.

پورمحمدی گفت: متاسفانه در ۷۲ ساعت گذشته به رغم نیاز به هلی برد به خاموش کردن آتش از طریق هوا و اعلام نیاز این موضوع تاکنون امداد هوایی صورت نگرفته است.

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه هلال احمر باید مثل همیشه در آتش سوزی ارسباران نیز پیشرو کمک رسانی باشد، ‌گفت: ‌البته این نشست جلسه گله گذاری نیست و پس از اتمام موضوع نشست آسیب شناسی برگزار خواهد شد.

وی ضمن دادن این اطمینان‌خاطر به مردم که همه مدیران مرتبط برای مهار آتش‌سوزی جنگل های ارسباران اهتمام جدی دارند و شخص وی نیز لحظه به لحظه عملکرد دستگاه‌های مسئول را رصد می‌کند، گفت: با این وجود شروع مجدد آتش‌سوزی جنگل ها به دلیل مرتفع و بادخیز بودن منطقه محتمل است.

وی با انتقاد از ناهماهنگی دستگاه‌های ملی در این خصوص، گفت: متأسفانه این نقص، در حوادث مشابه مانند آتش‌سوزی جنگل‌های شمال هم وجود داشت و انتظار داریم که دستگاه‌های مسئول در سطح ملی، با جدیت بیشتری با استان‌ها و مناطق درگیر با بحران‌های مشابه همکاری کنند.

استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه البته این جلسه برای گلایه‌گذاری و پیدا کردن مقصر نیست و مدیریت حادثه در اولویت است، افزود: انتظار داشتیم که برخی از سازمان‌ها مانند جمعیت هلال احمر همچون گذشته اهتمام بیشتری در مدیریت حادثه داشتند که ان‌شاءالله بعد از مهار آتش‌سوزی، رسیدگی‌های لازم را در این خصوص انجام خواهیم داد.

نماینده مردم شهرستان کلیبر خداآفرین نیز در جمع خبرنگاران گفت: ‌امکانات استان در حدی نیست که جوابگوی این نوع بحران ها باشد؛ لذا پشتیبانی از مرکز لازم است و در این خصوص حمایت سازمان برنامه و بودجه نیز ضروری به نظر می رسد.

الله قلی زاده اظهار کرد: ارسباران سرمایه ملی و جهانی است و بر این اساس در استان باید امکانات و تجهیزات لازم برای مواقع بحران وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: البته مردم مطمئن باشند که با تمام قوا دنبال مهار کامل آتش می باشیم.

جنگل های ارسباران در شمال شرق و شمال آذربایجان شرقی به دلیل آنچه خطای انسانی اعلام می شود، دچار آتش سوزی شده و به رغم اطفای چندباره آتش و شروع مجدد آن به علت کوهستانی و بادخیز بودن منطقه، تاکنون بیش از ۳۰۰ هکتار جنگل خاکستر شده است.

جنگل های ارسباران با ۱۶۴ هزار هکتار وسعت از بکرترین مناطق جنگلی ایران به لحاظط تنوع گونه های گیاهی و جانوری آن شمرده می شود، به گونه ای که گفته می شود ۱۵ تا ۲۰ درصد مجموع گونه های گیاهی شناخته شده کشورمان در این لکه جنگلی یافت می شود.

جنگل های ارسباران که در شمال و شمال شرق تبریز در محدوده شهرستان های ورزقان، کلیبر، خداآفرین و جلفا پراکنده شده است، علاوه بر تنوع و غنای ژنتیکی از نظر جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی نیز حایز اهمیت فراوان است.

همین ویژگی ها سبب شده که پرونده جنگل های ارسباران برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال شود.

دیروز حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی آل‌هاشم، نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان‌شرقی و امام‌ جمعه تبریز از مقام های کشوری و لشکری از جمله وزارت دفاع برای کمک به اطفای کامل آتش‌سوزی در جنگل‌های ارسباران درخواست کمک کرد.

حجت الاسلام آل هاشم در تماس تلفنی با وزیر دفاع و رییس سازمان مدیریت بحران کشور، نگرانی مردم آذربایجان شرقی و خودش را از وقوع حادثه آتش سوزی در جنگل های ارسباران اعلام کرد.

امام جمعه تبریز در تماس های تلفنی خود با این ۲ مقام ارشد کشورمان، خواستار به کارگیری امکانات و تجهیزات در اختیار این نهادهای کشوری برای خاموش کردن سریع آتش در جنگل های ارسباران شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز گفت: از ابتدای تابستان تاکنون، ۲۵ مورد آتش‌سوزی در جنگل‌های ارسباران و منطقه جلفا اتفاق افتاده است.

حمید قاسمی در جلسه ستاد مدیریت بحران استان آذربایجان شرقی، اظهار کرد: به صورت مستمر همه ساله شاهد آتش‌سوزی بخشی از جنگل‌های ارسباران در تابستان هستیم و سال‌های پیش نیز آتش را مهار می‌کردیم، اما در سال‌جاری پوشش گیاهی انبوه و گرمای تابستان، شدت آتش‌سوزی این منطقه را دوچندان کرده است.

وی با بیان این‌که آتش‌سوزی اخیر در جنگل‌های ارسباران از روز دوشنبه ۲۸ مرداد ماه شروع شده است، افزود: طبق روال همیشگی، هماهنگی لازم در این رابطه در سطح استان وجود دارد و همه عوامل پای کار هستند.

وی با بیان این‌که منطقه صعب العبور بوده و به جز پای پیاده یا با استفاده از چهارپایان و موتور امکان رسیدن به محل حادثه وجود ندارد، گفت: بر این اساس پیگیری‌های مختلفی از دستگاه‌های ملی داشته‌ایم اما هنوز هم شاهد کمک‌رسانی هوایی نیستیم، چرا که تنها هلیکوپتر قابلیت آن را دارد که در منطقه نیروها را هلی برن کرده و اقدامات موثری در راستای اطفای حریق انجام دهد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با بیان این‌که جنگل‌های ارسباران جزو میراث ملی ماست، افزود: تمامی عوامل استان پای کار هستند اما حمایتی از دستگاه‌های ملی در این رابطه دیده نمی‌شود در حالی که به امکانات و تجهیراتشان نیاز داریم.

وی با بیان ان‌که به برخی امکانات و تجهیزات نیاز داریم تا در چنین مواقعی از جنگل‌های ارسباران حفاظت کنیم، افزود: در گذشته علل آتش‌سوزی‌ها غیر عمدی بود اما امروزه عمدی است، چرا که بارها بعد از مهار آتش مشاهده کرده‌ایم که چهار کیلومتر آن طرف‌تر موتورسواری فرار می‌کند، در این خصوص با رییس کل دادگستری استان صحبت کرده‌ام تا با این افراد برخورد جدی و قانونی داشته باشند.

قاسمی در مورد آخرین میران آتش‌سوزی در جنگل‌های ارسباران گفت: طبق آخرین برآورد، میزان آتش‌سوزی ۳۰۰ هکتار بوده که احتمال تغییر میزان آن وجود دارد.

وی در خاتمه بر اهمیت کمک‌رسانی از طریق دستگاه‌های ملی تاکید کرد و گفت: لازم می‌دانم از تمامی عوامل هنگ مرزی، سپاه، ارتش، بسیج، نیروی انتظامی، شوراهای روستا، اهالی منطقه، مس سونگون، منطقه آزاد ارس، هلال احمر، منابع طبیعی، مدیریت بحران، راه و ترابری و فرمانداری‌ها قدردانی کنم.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.