حقوق گمشده تهرانی ها در مترو / تاخیرها و مشکلاتی که با نارضایتی شهروندان هم پایانی ندارد!

وکیل-علی رامبد

به گزارش خبرنگار رکنا ، خرابی قطار در خط 3 مترو تهران که موجب ازدحام جمعیت در ایستگاه های مختلف شده بود عامل دیر رسیدن بسیاری از کارمندان به محل کارشان شد و مسئولین این خط به جای پاسخگویی به سئوالات مردم و دعوت به آرامش مسافران، بی اعتنا به اعتراضات و سئوالات مسافران از پاسخگویی دیر آمدن قطار امتناع کرده و با مردم به بحث می پرداختند.

یکی از مسافران این خط مترو در گفتگو با خبرنگار رکنا گفت: از ساعت 7 صبح در ایستگاه شهید محلاتی خط 3 منتظر قطار بودیم در حالیکه راس ساعت هفت و ده دقیقه طبق روال هر روزه قطار باید به جایگاه می رسید و معمولا ده دقیقه یکبار یک قطار می آید اما این مسئله تا ساعت هفت و چهل دقیقه طول کشید و هر دقیقه به تعداد مسافران بیشتر و بیشتر اضافه می شد.

وی ادامه داد: وقتی مسافران از مامورین مترو علت تاخیر قطار را سئوال می کردند به جای پاسخ درست خود را ندانستن زده و به سادگی جواب سربالا می دادند. تا اینکه مسافران شروع به اعتراض کرده و بحث به مدیریت خط 3 مترو کشیده شد که البته کارمندان این بخش هم به راحتی پاسخ دادند نبودن قطار و خرابی قطار دیگر در ایستگاه نوبنیاد تازه به ما گزارش شده است .

در حالیکه این پرسنل موظف هستند در این زمان طولانی که هیچ قطاری به ایستگاه نرسیده و با تاخیر زیاد رو به رو بوده بلافاصله این تاخیر طولانی مدت را پیگیری می کرده و به مسافران اعلام می کردند تا مسافران که همه آنها کارمند بودند فکر چاره باشند تا زودتر به محل کارشان برسند.

این مسافر مترو در ادامه بیان کرد: پرسنل مدیریتی مترو خط 3 قائم - آزادگان با بی مسئولیتی خود این تاخیر طولانی مدت قطار را جدی نگرفته و به راحتی وقت مسافران را هدر داده و پاسخگو هم نبودند در حالیکه در این زمان طولانی آنها وظیفه داشتند تاخیرات را پیگیری کنند. من شاهد بودم که مردم با چه عصبانیت و ناراحتی از مترو خارج می شدند بدون اینکه پول بلیط های خریداری شده را نیز درخواست کنند. معلوم نیست پول بلیط های امروز این مسافران عصبانی صرف چه اموری خواهد شد.

این مسافر در پایان گفت: همه کارمندان نگران دیر رسیدن و کسری کار و در نهایت کسر شدن از حقوق شان بودند. در حالیکه پرسنل مترو خیلی ساده از این مسئله عبور کردند. در هر کجای دنیا وقتی چنین اتفاقاتی رخ می دهد مسافران را به آرامش دعوت می کنند در حالیکه در ایران به راحتی حق مردم پایمال می شود.

علی رامبد حقوقدان در بررسی این ماجرا به خبرنگار رکنا در خصوص قوانین حقوق شهروندی در ایران گفت: در ایران قوانین و ساز و کار حقوقی شهری در برخورد با این پدیده ها به طور مشخص وجود دارد اما بیشتر از اینکه در حوزه حقوقی و قضایی قابل بررسی باشد نیازمند بررسی های جامعه شناختی است.

این وکیل پایه یک دادگستری افزود: متاسفانه در مواجهه با این پدیده های شهری فرهنگ نهادینه شده ای که مسئولان آن بخش مربوطه پاسخگوی ارباب رجوع باشند در کشور نداریم و این مسئله به این علت است که به لحاظ ساختار دولتی و حکومتی بسیاری از خدمات حوزه شهری در دست مسئولان دولتی است که آنها تصمیم گیرنده و اجرا کننده هستند . از این رو کارمندان این بخش های دولتی بیشتر به دستور العمل هایی که از مقامات و بالادستان به آنها می رسد توجه می کنند تا اینکه در قبال مصرف کنندگان پاسخگو باشند.

رامبد بیان داشت: در ایران در حوزه شهرداری، مترو ، ادارات دولتی و... فرهنگ سازمانی به گونه ای است که اگر خدماتی به مردم ارائه می دهند به نوعی لطف یا محبت از سوی آن سازمان دولتی به مردم عنوان می کنند حقی را برای ارباب رجوع قائل نیستند. در حالیکه در اغلب کشورها این مسئله برعکس بوده و ارائه خدمات شهری با کیفیت جزو نیازهای اولیه شهروندان به شمار می رود و قوانین و در ارگان های دولتی و خصوصی یکسان است و هنگام بروز چنین اتفاقاتی حق مردم را پررنگ تر می دانند. زیرا در کشورهای پیشرفته تاخیر یا کنسلی قطارها و خطوط هوایی چنین فرهنگی مرتفع شده که حق با مشتری و مردم است و سازمان ارائه کننده خدمات حمل و نقل شهری و... وظیفه دارند به ارباب رجوع پاسخگو باشد.

به گفته این حقوقدان ، در برخی کشورها سازمان ها ، ادارات، مراکز دولتی و عملکرد کارمندان و پرسنل مانند حلقه های زنجیر به یکدیگر متصل هستند چنانچه خدمات دهی به موقع با کیفیت نامطلوب ارائه شود و چنین پدیده هایی رخ دهد طبعا وقتی تعداد زیادی از کارمندان در جامعه دیر به محل کار خود برسند و یا با اعصاب ناراحت کارشان را آغاز کنند نمی توانند خدمات مفیدی به مراجعین خود بدهند و سیستم ناکارآمد خواهد شد.

رامبد وکیل دادگستری در ادامه تصریح کرد: شهروندان ایرانی در مواجهه با این اتفاقات حق و حقوقی نیز دارند و می توانند اعتراض کرده و حق شان را مطالبه کنند . قانون Law Law شهروندی یک دهه در ایران عمر دارد اما این قوانین در بین محاکم ما به درستی توجه و اجرا نمی شود . بنابراین می توان گفت ما بیشتر از اینکه نیازمند قانونگذاری و اجرای قوانین باشیم نیاز به بسترسازی و فرهنگ سازی داریم تا افرادی که در بدنه سازمان ها مشغول به کار هستند خود را به پاسخگویی در مقابل آحاد ملت مسئول بدانند.

وی در پایان با پیشنهاد راهکارهای آنی برای حل چنین بحران های شهری گفت: عذرخواهی از بابت تاخیر قطار مترو و... ساده ترین راه و کمترین کاری است که می توان در برابر مسافرانی که وقت شان هدر رفته انجام داد تا کرامت انسانی و شهروندی پایمال نشود . راهکارهای آنی برای مقابله با اعتراضات شهروندان بهترین پیشنهاد است به طور مثال مسئولین متروهای درون شهری می توانند برای حفظ احترام شهروندان در این مواقع بلافاصله با ارائه کارت یا بلیط تک سفره مردم و مسافران را بابت تاخیر آن روز راضی و خشنود نگه دارند که متاسفانه این ساز و کارهای آنی و اثربخش در سیستم اداری و سازمانی کشور وجود ندارد.

اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید