زندگی لاکچری با صحنه زنی / جسد نوزاد 25 روزه برای تصادف ساختگی

حوادث رکنا؛ از این دست روایت‌ها می‌توان بی‌شمار در گزارش‌های پلیس یا حتی ماموران حقوقی سازمان‌های بیمه‌گر شنید. چالش تصادفات ساختگی حالا مدت‌هاست که به یکی از مشکلات سازمان پزشکی قانونی و البته سازمان‌های بیمه‌گر تبدیل شده است. سوی مقابل این نهادها، اما افرادی قرار دارند که بنا به روایت‌های منتشرشده هر روز دارند در این زمینه خلاق‌تر می‌شوند. برخی از این روایت‌های مستند شگفت‌انگیز است. مسئول حقوقی یکی از سازمان‌های بیمه‌گر می‌گوید: «در بحث بیمه عمر با فردی مواجه شدیم که به طور ساختگی مراسم فوت برای خود برگزار کرد و جنازه سوخته اتباع بیگانه را به جای خود قرار داد تا بیمه عمر دریافت کند. بعد از ۱۰سال متوجه شدیم این فرد زنده است.» روایت‌های منتشر‌شده رسمی از سوی مسئولان گاه تکان‌دهنده است. به عنوان مثال می‌توان از فردی گفت که برای دریافت دیه، جسد نوزاد ۲۵ روزه‌اش را «طعمه» تصادف ساختگی کرده بود و البته توسط پلیس بازداشت شد.

یا حکایت معروف خانواده‌ای که دو سال پیش در چنگ قانون افتادند. ماجرا از این قرار بوده که فرزندان پدری که در خانه‌اش فوت شده بود او را سوار بر موتور می‌کنند و با تصادف ساختگی سعی دارند از بیمه دیه دریافت کنند! از این دست روایت‌ها کم نیست. حتی چند سال پیش هم باندی در شهر قم پیدا شد که در میان آن‌ها تعدادی پزشک و پرستار حضور داشتند و به صورت شبکه‌ای فعالیت می‌کردند. همین هفته گذشته مدیرکل پزشکی قانونی استان اصفهان گفته بود: «۵۷۳ نفر از ابتدای امسال با خودزنی و با هدف دریافت دیه به پزشکی قانونی اصفهان مراجعه کرده‌اند.» این تعداد افرادی است که با بررسی‌ها مشخص شده است خودزنی کرده‌اند و احتمالا باید برای تعدادی از افرادی که موفق به این کار شده‌اند هم درصدی قائل باشیم. ماجرای تصادفات ساختگی به دلیل تجربه سودجویانی که مبادرت به این کار کرده‌اند سازوکار‌های مختلفی هم به خود گرفته است.

به عنوان مثال گفته می‌شود پیمانکارانی در این میان وجود دارند که صحنه این تصادفات را به واقعی‌ترین شکل ممکن ترتیب می‌دهند. پیمانکاران تصادف‌های ساختگی معمولا ۶۰ تا ۷۰ درصد پول دیه مجروح را برای خودشان برمی‌دارند و به ازای شکستن هر دست یا پا به کسانی که در تصادف‌های ساختگی شرکت می‌کنند تنها سه میلیون تومان می‌دهند پیمانکاران با دلالی به سود زیادی رسیده و با یک هفته کار ۳۰ میلیون یا بیشتر کسب می‌کنند، بدون این‌که آسیبی به خود برسانند. نزدیک‌ترین آمار‌ها مربوط به این امر مربوط به ۹ماهه ابتدایی سال گذشته است که سازمان پزشکی قانونی اعلام کرده است. آن طور که این سازمان اعلام کرده در ۹ ماهه ابتدایی سال گذشته، ۱۰ هزار و ۲۳۱ مورد خودزنی شامل ۷۸۸۶ مرد و ۲۳۴۵ زن که با ادعای نزاع و با هدف دریافت دیه و خسارت انجام شده بود، در مراکز پزشکی قانونی کشف و به مراجع قضایی اعلام شد.

سوی دیگر این آمار‌ها را می‌توان از سازمان‌های بیمه‌گر پیگیری کرد. مسئولان بیمه مرکزی می‌گویند آمار دقیقی از میزان این خسارت‌ها در دست نیست، اما «برآورد بیمه مرکزی نشان می‌دهد که ۳۰درصد خسارات بیمه شخص ثالث ساختگی است.»

در یک فقره، آماری دیگر از سوی یک سازمان بیمه اعلام شده است که تعداد تصادفات تقلبی در ایران ۲۰درصد پرداختی‌های بیمه را شامل می‌شود. کسانی که شکستگی‌هایی در بدن خود دارند تبانی می‌کنند و با وسیله نقلیه‌ای که بیمه دارد تصادف ساختگی ترتیب می‌دهند و سپس درخواست دیه می‌کنند. به گفته آنها، آسیب‌هایی از این دست ممکن است محصول خودزنی (ایجاد آسیب بدون هیچ‌گونه درگیری و حادثه) یا محصول تلفیقی از نزاع و خودزنی (افزایش صدمات متعاقب منازعه و درگیری) باشد. جالب این‌که بدانیم در همان آمار سال گذشته پزشکی قانونی «از ۱۰هزار و ۲۳۱خودزنی شناسایی شده در ۹ماه،۴۱۶۶ مورد غیرمنازعه و ۶۰۶۵ مورد منازعه و غیرمنازعه توأمان بوده است.»

نویسنده میثم اسماعیلی - روزنامه‌نگار