ابلاغیه الکترونیکی چیست؟ / گول هر پیامکی را نخورید!

به گزارش رکنا، در دنیای امروز که تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت است، سیستم‌های مختلف از جمله دستگاه قضایی نیز برای تسهیل امور و افزایش کارایی به استفاده از این فناوری‌ها روی آورده‌اند. یکی از نوآوری‌های مهم در این زمینه، «ابلاغیه الکترونیکی قضایی» است که تغییرات قابل توجهی در روند رسیدگی به پرونده‌ها و تعامل با متهمان، وکلا و مراجعان ایجاد کرده است. این سیستم که توسط قوه قضائیه راه‌اندازی شده، به عنوان گامی بزرگ در جهت تسریع فرآیند قضائی و کاهش هزینه‌ها شناخته می‌شود.

این سیستم با هدف کاهش مراجعات حضوری، صرفه‌جویی در زمان و هزینه و افزایش دقت و سرعت در ابلاغ اوراق قضایی طراحی شده است.

ابلاغ الکترونیکی چیست؟

ابلاغ الکترونیکی به معنای ارسال اوراق قضایی مانند احضاریه، دادخواست، دادنامه و ... به صورت الکترونیکی به آدرس الکترونیکی یا سامانه قضایی شخصی است که باید به او ابلاغ شود. این روش ابلاغ، جایگزین ابلاغ سنتی و کاغذی شده و به صورت گسترده‌ای در دادگاه‌ها و محاکم کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مزایای ابلاغ الکترونیکی

در این راستا از کاهش مراجعه حضوری یکی از مزایای ابلاغ الکترونیکی یاد کرد؛ با استفاده از ابلاغ الکترونیکی، افراد می‌توانند بدون مراجعه حضوری به دادگاه، از آخرین وضعیت پرونده خود مطلع شوند.

صرفه‌جویی در زمان و هزینه دیگر مزایای این نوع ابلاغ است و این روش زمان مورد نیاز برای ابلاغ اوراق قضایی را به طور قابل توجهی کاهش داده و هزینه‌های مربوط به چاپ و ارسال اوراق کاغذی را حذف می‌کند.

همچنین با اتوماسیون فرآیند ابلاغ، احتمال خطاهای انسانی در ثبت و ارسال اوراق کاهش یافته و سرعت ابلاغ افزایش می‌یابد.

شفافیت و دسترسی آسان از دیگر مزایای ابلاغ الکرتونیکی است و افراد می‌توانند به صورت آنلاین و در هر زمان و مکانی به ابلاغیه‌های خود دسترسی داشته باشند و از روند رسیدگی به پرونده خود مطلع شوند.

چگونگی کارکرد سامانه ابلاغیه الکترونیکی

برای دریافت ابلاغیه الکترونیکی، هر شخص نیاز به ثبت‌نام در سامانه «سجال» (سامانه جامع ابلاغ الکترونیکی قضائی) دارد. پس از ثبت‌نام، اطلاعات مربوط به شخص شامل شماره پرونده، تاریخ ابلاغ و سایر جزئیات مرتبط به او از طریق این سامانه ارسال می‌شود. به محض ارسال ابلاغیه، افراد از طریق پیامک یا ایمیل از ابلاغ جدید خود مطلع می‌شوند و می‌توانند وارد سامانه شده و ابلاغیه خود را مشاهده کنند.

چالش‌ها و مسائل مرتبط با ابلاغیه الکترونیکی

اگرچه ابلاغیه الکترونیکی مزایای فراوانی دارد، اما هنوز چالش‌هایی در این زمینه دیده می شود که از جمله این چالش‌ها می‌توان به عدم دسترسی برخی افراد به اینترنت، ضعف در آشنایی با فناوری برای برخی از مراجعان و همچنین مشکلات فنی در برخی سامانه‌ها اشاره کرد.

هشدار؛ مراقب پیامک‌های جعلی ابلاغیه الکترونیکی قضایی باشید

به گزارش رکنا، در روزهای اخیر مشاهده شده است که برخی افراد سودجو با ارسال پیامک‌های جعلی به شهروندان، اقدام به کلاهبرداری و فریب افراد در زمینه ابلاغیه‌های قضائی می‌کنند. این پیامک‌ها معمولاً با ظاهر رسمی و معتبر، کاربران را به مراجعه به سایت‌های غیرقانونی یا پرداخت وجه به حساب‌های مشخص شده دعوت می‌کنند. بنابراین، شهروندان عزیز باید هوشیار باشند و تنها از سامانه‌های معتبر برای دریافت ابلاغیه‌های قضائی استفاده کنند.

هیچگاه به پیامک‌هایی که به طور ناگهانی و بدون درخواست شما ارسال می‌شود، به ویژه پیامک‌هایی که شامل لینک به سایت‌های خارجی یا ناشناخته هستند،اعتماد نکنید.

 ابلاغیه‌های قضایی فقط از طریق سامانه‌های رسمی قوه قضائیه مانند سامانه «سجال» ارسال می‌شود و هیچ سازمان یا نهاد قانونی از طریق پیامک برای دریافت وجه یا درخواست اطلاعات شخصی از شما اقدام نمی‌کند. همچنین  کلیه پیام های مربوط به سامانه های قضایی از طریق پیامک و با سرشماره ADLIRAN ارسال می شود.

همیشه از لینک‌های رسمی قوه قضائیه (www.sajal.ir) برای بررسی ابلاغیه‌های خود استفاده کنید و از وارد کردن اطلاعات حساس در سایت‌های غیرمعتبر خودداری کنید.

اگر پیامکی مشکوک دریافت کردید، سریعاً آن را به مراجع قضایی یا پلیس فتا گزارش دهید.

وبگردی