2018 مرگبارترین سال برای خبرنگاران افغانستان
رکنا: فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (IFJ) در آخرین گزارش خود اعلام کرد تعداد خبرنگاران و روزنامهنگاران فعال که در سال 2018 میلادی جان خود را از دست دادند نسبت به سالهای قبل افزایش یافت و رتبه نخست فهرست کشورهایی که طی یک سال گذشته بیشترین تعداد کشته را در این زمینه داشتند به افغانستان اختصاص یافت.
این سازمان جهانی که دفتر مرکزی آن در شهر بروکسل واقع شده است در آخرین گزارشی که بتازگی منتشر کرده است توضیح داد در سال 2018 میلادی 94 روزنامهنگار و کارمند حوزه اخبار در جریان قتلهای هدفمند، حملات بمبگذاری شده و درگیریهای نظامی جان خود را از دست دادند و این اتفاق در حالی صورت گرفت که در سال 2017 میلادی در مجموع 82 روزنامهنگار در سراسر جهان کشته شدند. در سال 2012 میلادی تعداد روزنامهنگارانی که هنگام انجام فعالیتهای خبری به قتل رسیدند 121 نفر بود که رکورد قابل ملاحظهای محسوب میشد و پس از آن سال 2018 میلادی مرگبارترین دوره زمانی برای اهالی رسانه بود.
کشورهای پرتنش برای روزنامه نگاران
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران از سال 1990 میلادی به بعد گزارشهای سالانه خود را در مورد وضعیت فعالیت جهانی خبرنگاران منتشر کرد و طی این سه دهه، کشته شدن 155 خبرنگار هنگام انجام فعالیتهای رسانهای در سال 2006 میلادی بالاترین آمار سالانه بود که همگان را متعجب کرد. با وجود این زمانی که گزارش مربوط به سال 2018 میلادی منتشر شد کارشناسان حوزه رسانه دریافتند افغانستان در این دوره زمانی خطرناکترین منطقه جهان بوده است و بیشترین تعداد کشته طی یک سال گذشته به این کشور مربوط میشود. از 94 روزنامهنگاری که در سال گذشته جان خود را از دست دادند 16 نفر در کشور افغانستان مشغول به انجام فعالیتهای خبری بودند. پس از این کشور مکزیک با 11 نفر، یمن با 9 نفر و سوریه با 8 نفر در رتبههای بعدی پرخطرترین کشورها برای انجام فعالیتهای خبری قرار داشتند.
گزارش جدید همچنین اعلام کرد 9 نفر از افراد مذکور آوریل گذشته طی یک حمله انتحاری علیه یک گروه از روزنامهنگاران در شهر کابل جان خود را از دست دادند و 2 نفر دیگر ژوئن گذشته هنگام فرار از یک عملیات بمبگذاری با انفجار یک بمب ثانوی در مرکز شهر کابل کشته شدند.
«فیلیپ لروث» مدیر فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در این خصوص توضیح داد: «خبرنگاران از جمله افرادی محسوب میشوند که بسیار مورد هدف قرار میگیرند. زیرا آنها شاهد همه اتفاقات هستند. نتیجه اتفاق مذکور این طور دنبال میشود که وقتی یک روزنامهنگار یا تعدادی از آنها در یک کشور کشته میشوند، شما در گوشه و کنار جهان شاهد افزایش خودسانسوری خواهید بود.»
طی سال گذشته ایالات متحده امریکا بهعنوان ششمین کشور پرخطر جهان برای حضور روزنامهنگاران شناخته شد و پس از آن با فاصله کم کشورهای سومالی و پاکستان قرار گرفتند. لازم به ذکر است در تاریخ 28 ژوئن 2018 یک فرد مسلح در شهر آناپلیس در ایالت مریلند امریکا چهار خبرنگار و یک معاون اتاق اخبار را در دفتر مرکزی روزنامه «کپیتال گازت» به گلوله بست. این مرد تهدید کرده بود که اگر دادگاه او را تبرئه نکند روزنامهنگاران را مورد هدف قرار میدهد.
مرگ تلخ و پرابهام جمال خاشقجی
اگرچه در سال 2018 میلادی 94خبرنگار با ملیتهای مختلف در گوشه و کنار جهان جان خود را از دست دادند، ولی در این میان «جمال خاشقجی» سعودی که از نویسندگان مخالف دولت خود بود بیشترین شهرت را پیدا کرد. او که تبعه کشور امریکا بود و در روزنامه «واشنگتن پست» یک ستون ثابت داشت همواره از منتقدان سرسخت «محمد بن سلمان» شاهزاده عربستانی محسوب میشد.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، دوم اکتبر گذشته زمانی که خاشقجی وارد بخش کنسولی سفارت عربستان در شهر استانبول ترکیه شد، به دست گروهی از عوامل عربستان سعودی به قتل رسید.
مدیر فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در ادامه صحبتهای خود توضیح داد: «جمال خاشقجی یک شخصیت بسیار شناخته شده بود. ولی این آمار بسیار تکان دهنده است که بدانید از هر 10 قاتل روزنامهنگاران که در سراسر جهان شناسایی میشوند 9 مورد هرگز مجازات نمیشوند و برای آنها پرونده قضایی قابل ملاحظهای تشکیل نمیشود». سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF) از بزرگترین حامیان حقوق روزنامهنگاران در جهان، ماه گذشته در یک گزارش مجزا اعلام کرده بود که 2018 سالی با خصومت بیسابقه علیه خبرنگاران و اهالی رسانه در سراسر جهان نام گرفت و پیش از این تعداد قتلهای هدفمند روزنامهنگاران تا این میزان افزایش نمی یافت. گزارشهای موجود نشان میدهد بیش از نیمی از روزنامهنگارانی که طی یک سال گذشته جان خود را از دست دادند در عملیاتهای هدفمند و بهصورت عمدی کشته شدند.
دو گزارش فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران و سازمان گزارشگران بدون مرز در حالی منتشر شده است که کمیته حفاظت از روزنامه نگاران (CPJ) از دیگر گروههای حامی این حوزه، اکتبر گذشته اعلام کرده بود طی یک دهه گذشته 324 روزنامه نگار هنگام انجام فعالیتهای خبری به قتل رسیدهاند و بررسیهای قضایی نشان داده است بیش از 85درصد این اتفاقات طی عملیاتهای هدفمند با برنامهریزیهای قبلی و بهصورت عمدی صورت گرفته است. اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
ارسال نظر