محمد شهرام معین گفت: حجم داده‌ها در چند سال اخیر بسرعت افزایش یافته و در پنج سال اخیر به اندازه ابتدای تاریخ تاکنون اطلاعات تولید شده است.

وی یادآور شد: از کلان داده‌ها در بخش‌های مختلف ازجمله حوزه بانکی می‌توان استفاده کرد به‌عنوان مثال با تجزیه و تحلیل تراکنش‌های بانکی می‌توان تقلب Cheat و پولشویی را تشخیص داد. رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات با اشاره به اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه کلان داده‌ها افزود: از چند سال پیش وزارت ارتباطات حوزه کلان داده‌ها را در کنار 5G، اینترنت اشیا و یارانش ابری و زنجیره بلوکی به‌عنوان فناوری‌های نوین در اولویت کاری خود قرار داده است.

معین، نخستین اقدام پژوهشگاه ارتباطات در حوزه کلان داده‌ها را تهیه نقشه راه این حوزه عنوان کرد و گفت: در این نقشه راه، جنبه‌های مختلف حقوقی و کسب و کاری آن دیده شده است و بعد از اعمال آخرین اصلاحات و به روز‌رسانی بزودی برای تصویب به وزارت ارتباطات ارائه می‌شود.

وی موضوع رگولاتوری کلان داده‌ها را یکی دیگر از اقدامات پژوهشکده فناوری اطلاعات اعلام کرد و افزود: پروژه رگولاتوری کلان داده‌ها با درخواست سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از سال 96 در حال انجام است و در مراحل پایانی قرار دارد که به نتایج خوبی نیز رسیده است.

رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات برگزاری فروم‌های کلان داده‌ها را یکی دیگر از اقدامات این پژوهشکده بیان کرد و گفت: این فروم‌ها از سال 96 در قالب جلسات تبادل‌نظر و جامعه آزاد کلان داده‌ها برگزار می‌شود، چرا که یکی از اقدامات مهم در حوزه فناوری‌های نوین، ایجاد جامعه آزاد است که در آن تبادل دانش و به اشتراک‌گذاری اطلاعات بین ذینفعان این حوزه انجام می‌شود.

وی حکمرانی داده‌ها و کلان داده‌های کشور را یکی دیگر از موضوعات بسیار مهم این حوزه اعلام کرد و افزود: در حال تهیه پیش‌نویس لایحه حکمرانی داده‌ها و کلان داده‌ها هستیم که با تصویب این لایحه مشکلات شناسایی داده‌ها و کلان داده‌ها، امنیت و حریم خصوصی و خلأ قانونی دسترسی به این کلان داده‌ها، تجمیع و یکپارچه‌سازی و تحلیل آنها برطرف شود.

رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات تأکید کرد: ایجاد زیست بوم و چرخه کلان داده‌ها به‌دلیل هزینه‌های بالا یا عدم امکان ورود بخش خصوصی در برخی حوزه‌ها ممکن است دچار مشکل شود و به همین علت آزمایشگاه کلان داده‌ها با هدف کمک به بخش خصوصی، در این پژوهشگاه تجهیز می‌شود.

وی با اشاره به اینکه آزمایشگاهی با ویژگی‌های آزمایشگاه کلان داده‌های پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور وجود ندارد، افزود: این آزمایشگاه که در سال 98 راه‌اندازی می‌شود، در حوزه کلان داده‌ها به تجاری‌سازی و صنعتی کردن این حوزه کمک می‌کند.

معین تصریح کرد: بزرگترین مزیت تحلیل‌های کلان داده‌ای افزایش بهره‌وری در حوزه‌های مختلف، ازجمله کشاورزی، انرژی و سلامت، خرده فروشی، مالی، کاربردهای بانکی و حمل و نقل و سنجش است. معین، طبقه‌بندی امنیتی کلان داده‌ها را یکی دیگر از اقدامات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در این حوزه بیان کرد و گفت: این موضوع در قالب یک پروژه در حال تعریف بوده که بزودی به تصویب رسیده و اجرایی خواهد شد.

وی در بخش دیگری از این گفت وگو به پیمایش وضعیت کلان داده‌ها در سال 96درباره وضعیت حال حاضر این حوزه در کشور اشاره کرد و افزود: برای پیمایش وضعیت کلان داده‌ها از شرکت‌ها و فعالان این حوزه در دو نمایشگاه الکامپ و تله کام و همچنین از صاحبنظران این حوزه نظرخواهی شد و این پیمایش در قالب رگولاتوری کلان داده‌ها به‌صورت مقایسه‌ای ادامه پیدا کرد که وضعیت ما در این حوزه در حال حاضر را نشان می‌دهد. معین تصریح کرد: اطلاعات پیمایش کلان داده‌ها و نیز دیگر فعالیت‌های پژوهشگاه در این خصوص در سایت طرح کلان داده‌ها به آدرس bigdata.itrc.ac.ir قابل دسترس است.

رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات تأکید کرد: اگر در حوزه کلان داده‌ها سرمایه‌گذاری و از آن حمایت شود آینده خوبی در انتظار این حوزه بوده و ارزش‌های زیادی از آن می‌توان استخراج کرد. اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید