تراز معدل امتحان نهایی در کنکور چگونه است؟ + جدول تأثیر معدل

 

حالا فرض کنید که دانش‌آموز در کنکور و در درس زیست‌شناسی، تراز 7200 را به‌دست بیاورد. با توجه به اینکه تراز نمرات امتحان نهایی 50 درصد و تراز آزمون کنکور هم 50 درصد تراز کل است، تراز معدل برای دانش‌آموز 7600 می‌شود (50 درصد * 7200 + 50 درصد * 8000). با همین روش، نمره تراز سایر دروس این دانش‌آموز هم محاسبه می‌شود.

تراز معدل، نمره و رتبه امتحان نهایی دانش‌آموز را در هر درس و نسبت به سایر داوطلبان نشان می‌دهد. هر چه تراز معدل شما بالاتر باشد، یعنی نمرات امتحان نهایی شما در مقایسه با سایرین قوی‌تر بوده است. در این گزارش، مفصلاً به‌سراغ تأثیر معدل امتحان نهایی در کنکور و جدول‌های آن رفته‌ایم.

تبدیل نمره به تراز در کنکور

تبدیل نمره به تراز در کنکور

سازمان سنجش و آموزش کشور برای تبدیل نمره به تراز از روشی آماری به نام "نمره تراز" استفاده می‌کند. در این روش، نمره خام شما با میانگین نمرات سایر داوطلبان در همان درس و همچنین با انحراف معیار نمرات مقایسه می‌شود.

نکات مهم در مورد تبدیل نمره به تراز:

  • تراز یک عدد نسبی است و به‌سختی سؤالات نهایی هر سال بستگی دارد. به این معنی که ممکن است نمره 17 در سال 1402 یک تاثیری در کنکور داشته باشد و همان نمره در سال 1403 یک تأثیر دیگر.
  • جدول‌های تراز معدل که در اینترنت منتشر می‌شوند با توجه به سال‌های قبل سنجیده شده‌اند و ممکن است دقیق نباشند.
  • با استفاده از راه‌های افزایش معدل، می‌توانید تراز و شانس موفقیت در کنکور را بالا ببرید.
  • مهم‌ترین چیزی که باید به آن توجه کنید این است که تراز شما نشان‌دهنده‌ سطح علمی شما در مقایسه با سایر داوطلبان است.

تراز ابزاری مفید برای دانش‌آموزان کنکوری است که به آنها کمک می‌کند تا عملکرد خود را در مقایسه با سایر داوطلبان بسنجند، نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنند و برای انتخاب رشته و دانشگاه مناسب برنامه‌ریزی کنند. به یاد داشته باشید که تراز یک عدد نسبی است و مهم‌ترین چیزی که باید به آن توجه کنید سطح علمی شما است.

نگاهی به جدول تراز معدل امتحان نهایی در کنکور 1402

نکته مهمی که در بخش قبل همه اشاره کردیم، نسبی بودن اعداد مربوط به تراز معدل امتحان نهایی در کنکور است. بنابراین، سعی کنید تا با گرفتن نمره بالا، در هر سال تحصیلی خاصی که هستید، بالاترین تراز معدل را بگیرید. نگاهی به جدول تزار معدل در کنکور سال 1402:

معدل

تراز مربوط به آن

20

12.000

19.75

11.100

19.5

10.600

19.25

10.200

19

9.800

18.5

9.000

18

8.500

17.5

8.200

17

8.000

تأثیر معدل در قبولی رشته مورد علاقه

همان‌طور که می‌دانید، کنکور سراسری دروازه‌ای به سوی دانشگاه و آینده‌ شغلی شماست. در این مسیر، تلاش و پشتکار شخص شما حرف اول را می‌زند، اما بدون شک تاثیر معدل پایین در کنکور غیر قابل انکار و نقش مهمی در قبولی‌تان در رشته مورد علاقه ایفا می‌کند.

در سال‌های اخیر، تأثیر معدل در کنکور به طور پیوسته در حال افزایش است. مطابق با مصوبه شورای عالی سنجش و پذیرش دانشجو، از سال 1402 به بعد، تأثیر معدل به‌صورت قطعی در کنکور لحاظ خواهد شد.

جدول تأثیر معدل در کنکور سراسری:

سال برگزاری آزمون

دروس پایه مؤثر

درصد و میزان تأثیر

کنکور 1402

دروس تخصصی و عمومی پایه دوازدهم

40 درصد

کنکور 1403

دروس تخصصی و عمومی پایه دوازدهم

50 درصد

کنکور 1404

دروس تخصصی و عمومی پایه‌های یازدهم و دوازدهم

60 درصد

کنکور 1405

دروس تخصصی و عمومی پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم

60 درصد

همان‌طور که در جدول مشاهده می‌کنید، از سال 1404 به بعد، 60 درصد نمره‌ی نهایی کنکور دانش‌آموزان از دروسی که در پایه‌های یازدهم و دوازدهم می‌خوانند، محاسبه خواهد شد.

معدل 19 و پایین‌تر یعنی رشته‌های برتر خداحافظ؟!

مطالعه جدول ارائه شده ممکن است برای داوطلبان با معدل پایین‌تر از 19، نگرانی‌هایی را به وجود آورد، به خصوص اگر خواهان پذیرش در رشته‌های پرطرفدار باشند. با این حال، به‌جای ایجاد اضطراب، باید با در نظر گرفتن یک رویکرد منطقی به دنبال راه‌حل بود.

نیمی از نتیجه کنکور به تراز و رتبه داوطلبان در مقایسه با سایرین بستگی دارد. داوطلبان باهوش به‌جای تمرکز بر نگرانی‌ها، بر روی ارتقای این 50 درصد از طریق برنامه‌ریزی و تلاش هدفمند تمرکز می‌کنند.

تأثیر تراز معدل در کنکورهای سال گذشته

تأثیر تراز معدل در کنکورهای سال گذشته

در کنکور 1402 برای اولین بار تأثیر سوابق تحصیلی به‌صورت قطعی و 40 درصدی اعمال شد. این تأثیر به‌صورت زیر بود:

  • 30 درصد: مربوط به نمرات کتبی پایه دوازدهم بود.
  • 10 درصد: مربوط به نمرات نهایی پایه دهم و یازدهم بود.

در این کنکور، تراز معدل به‌صورت جداگانه برای هر درس محاسبه می‌شد و سپس سهم آن درس در نمره کل داوطلب لحاظ می‌گردید.

اما در کنکور 1403 قرار است تغییراتی در نحوه محاسبه تراز معدل اعمال شود که 50 درصد آن ربوط به نمرات کتبی پایه دوازدهم است. همچنین، تراز معدل در سال 1403 به‌صورت یک عدد واحد برای کل دروس محاسبه می‌شود. با همه این اوصاف، این تغییرات باعث شد تا اهمیت تراز معدل در قبولی دانشگاه بیشتر از قبل شود.

مهم‌ترین نکات در مورد تراز معدل امتحان نهایی در کنکور

معدل امتحان نهایی در کنکور

برای اینکه با فراغ بال، فکری آسود و آمادگی کامل سر جلسات امتحان نهایی و همچنین، آزمون سراسری کنکور حاضر شوید، بد نیست نکات زیر را بدانید:

  • نمره خام هر درس داوطلب در امتحانات نهایی پایه دوازدهم، ابتدا به نمره تراز تبدیل می‌شود.
  • نمره تراز هر درس با توجه به نمره خام آن درس و میانگین و انحراف معیار نمرات آن درس در بین تمام داوطلبان محاسبه می‌شود.
  • نمره تراز هر درس سپس در ضریب آن درس (که توسط سازمان سنجش تعیین می‌شود) ضرب می‌شود.
  • جمع حاصل‌ضرب نمره تراز و ضریب تمام دروس، تراز کل داوطلب را به دست می‌دهد.
  • تراز معدل یک عدد بین 0 تا 1000 است.
  • هرچه تراز معدل بالاتر باشد، نشان‌دهنده رتبه بهتر نمرات کتبی داوطلب در بین سایر داوطلبان است.
  • تراز معدل در تمام رشته‌های به جز رشته‌های هنر تأثیر دارد.
  • دانش‌آموزان نظام قدیم و ترمیم معدلی‌ها هم مشمول تأثیر سوابق تحصیلی و تراز معدل در کنکور 1403 هستند.

حالا همه برای افزایش تراز معدل تلاش می‌کنند!

مکالمه بین والدین یکی از دانش‌آموزان پایه دوازدهم و مشاور تحصیلی را که در ابتدای مطلب بود، یادتان است؟ شما تا آنجایی را که مشاور، مشغول به توضیح در مورد تراز معدل شد را به یاد دارید، اما نکته مهم ماجرا تازه بعد از آن شروع می‌شود. والدین دانش‌آموز پس از آشنایی با تأثیر معدل امتحان نهایی در کنکور، حالا اعتقاد دارد که همه خانواده در تلاش‌اند تا تراز دانش‌آموز کنکوری‌شان به بالاترین حد ممکن برسد.

بعضی‌ها با برنامه‌ریزی درسی اصولی و بعضی دیگر با دریافت مشاوره‌های تخصصی و منظم تراز معدل امتحان نهایی در کنکور را بالا می‌کشند. راستی اگر بعد از نتایج کنکور از شما بپرسند «تراز معدل چقدره؟»، فکر می‌کنید از پاسخ به آن خوشحال خواهید یا ناراحت؟!