هزینه مسکن 67 درصد دستمزد کارگران را می بلعد

به گزارش رکنا، به نقل از همشهری، با فرض ثبات سهم مسکن از سبد هزینه‌ای مسکن در سال99، به‌طور میانگین 36.4درصد از هزینه‌های سالانه یک خانوار شهری به مسکن اختصاص می‌یابد. با توجه به هزینه معیشت 6میلیون‌و895هزار تومانی کارگران در سال99 که اخیرا در کمیته مزد شورای‌عالی که مصوب شده است یک خانوار کارگری باید ماهانه 2میلیون‌و509هزار تومان از دستمزد دریافتی برای یک فعالیت کاری را صرف مسکن کند. این رقم به‌طور میانگین 67 تا 84درصد متوسط دستمزد ماهانه یک کارگر متاهل و دارای 2 فرزند را شامل می‌شود.

آمارهای واقعی معیشت

در آمارهای رسمی که مرکز آمار و اطلاعات راهبری وزارت کار منتشر کرده، میانگین هزینه سالانه مسکن یک خانوار شهری در سال98 حدود 17میلیون‌و267هزار تومان برآورد شده و 36.4درصد از کل هزینه خانوار به آن اختصاص یافته است. البته به اعتقاد کارشناسان مستقل، هزینه مسکن در آمارهای رسمی به‌صورت محافظه‌کارانه محاسبه می‌شود و حتی با فرض درستی درصد سهم هزینه مسکن از سبد هزینه‌ای خانوار، رقم آن با واقعیت فاصله محسوسی دارد، چراکه سبد هزینه‌ای خانوار در این آمارها واقعی نیست و اگر سبد معیشت مصوب در کمیته مزد شورای‌عالی کار به‌عنوان ملاک برآورد سهم هزینه‌های مختلف در معیشت خانوارها قرار گیرد، رقم میانگین هزینه مسکن خانوارها نیز با تغییر قابل‌توجهی مواجه می‌شود. کمیته دستمزد شورای‌عالی کار در جلسه هفته گذشته، هزینه ماهانه سبد معیشت کارگران در سال1399 را ۶‌میلیون‌و۸۹۵هزار تومان تعیین کرده است و بررسی‌ها نشان می‌دهد با فرض ثبات سهم 36.4درصدی مسکن از این سبد هزینه‌ای، یک خانوار کارگری چهارنفره باید به‌طور میانگین ماهانه 2میلیون‌و509هزار تومان به‌عنوان هزینه مسکن اختصاص دهد. با درنظر گرفتن درآمد 2میلیون‌و992هزار تومانی این کارگر، سهم ماهانه مسکن از درآمد یک فعالیت کاری به 84درصد می‌رسد. حتی میانگین مجموع درآمد سالانه یک کارگر سرپرست خانوار چهارنفره برای یک فعالیت کاری با احتساب عیدی، پاداش و حق سنوات در یک سال از 45میلیون تومان فراتر نمی‌رود و به‌طور میانگین باید سالانه بیش از 30میلیون تومان معادل 67درصد از مجموع این درآمد صرف هزینه مسکن شود.

حق مسکن دهک‌های هزینه‌ای

آمارهای رسمی نشان می‌دهد در سال1398، متوسط هزینه سالانه مسکن یک خانوار شهری در سال98 بالغ بر 29.5درصد نسبت به سال1397 افزایش یافته است. در این سال به‌طور میانگین 36.4درصد از کل هزینه معیشت خانوار شهری به مسکن اختصاص یافته، اما در دهک‌های مختلف هزینه‌ای این سهم از 31.7درصد برای دهک دوم تا 44.1درصد برای دهک دهم متغیر بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال98، سهم هزینه مسکن از کل هزینه‌های خانوار در دهک‌های درآمدی اول تا هشتم کمتر از میانگین کشوری بوده و فقط دهک‌های نهم و دهم به‌عنوان ثروتمندترین دهک‌های درآمدی سهم بالاتری از میانگین کشوری داشته‌اند و به‌تنهایی توانسته‌اند میانگین کشوری این شاخص را جابه‌جا کنند. طبق اطلاعات مرکز آمار در طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوارها، شکاف متوسط هزینه سالانه مسکن یک خانوار شهری در سال98 به 8.8برابر رسیده است، به‌گونه‌ای که سهم هزینه مسکن در مجموع هزینه دهک دهم درآمدی (ثروتمندترین دهک) 8.8برابر این سهم در دهک اول درآمدی (فقیرترین دهک) است.

سهم یارانه انرژی در هزینه مسکن

با وجود اینکه سهم هزینه مسکن در سبد هزینه ثروتمندترین دهک شهرنشین ایران 2.9برابر میانگین کشور و 8.8برابر سهم مسکن در هزینه فقیرترین دهک شهرنشین جامعه است، این اختلاف در مورد سایر هزینه‌های حوزه مسکن شامل آب و فاضلاب، سوخت، روشنایی و... به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. به‌عبارت دیگر، توزیع بی‌هدف یارانه‌های مرتبط با این حوزه‌ها باعث شده حتی ثروتمندان شهرنشین ایرانی که چندین برابر دهک‌های فقیر هزینه مسکن می‌پردازند، تقریبا به اندازه فقیرترین‌های جامعه از آب، برق و سوخت ارزان منتفع شوند و تقریبا از پرداخت هزینه‌های متناسب با هزینه مسکن معاف باشند. براساس آمارها، ثروتمندترین دهک جامعه شهرنشین ایرانی 1.38برابر میانگین کشور و 2برابر فقیرترین‌های جامعه هزینه آب و فاضلاب، سوخت، روشنایی و... می‌پردازد و این هزینه فقط 3درصد هزینه مسکن این دهک را در بر می‌گیرد. این در حالی است که سهم هزینه آب و فاضلاب، سوخت، روشنایی و... معادل 14درصد هزینه مسکن فقیرترین دهک جامعه شهری ایران است و بخش قابل‌توجهی از هزینه‌های این دهک‌ را می‌بلعد.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.