سر گیجه در بازار ارز نرخ بانکی و نرخ آزاد !
رکنا:با اجرای برجام بانکها به سمت ارائه خدمات بانکی بر پایه ارز به ویژه دلار حرکت کردهاند، اما این اقدامات منجر به افزایش و تقویت روابط کارگزاری نشده و همچنان ارز در کشور با دو نرخ بازار بین بانکی و بازار آزاد داد و ستد میشود.
رکنااقتصادی: از سال گذشته که برجام به مرحله اجرا رسید بانکها نگاهی به بازار ارز دوختند، بازاری که در آن شرایط و حتی شرایط فعلی روال منطقی خود را در اقتصاد بازار و نظام بانکی پیدا نکرده است.
با اجرای برجام همگان در انتظار آن بودند تا ارز در اقتصاد ایران تک نرخی شود اما اینچنین نشد و دستیابی به این مهم به ایجاد و تقویت روابط کارگزاری گره خورد.
با نگاه به این موضوع میتوان گفت که در شرایط فعلی مهمترین وظیفه بانکها تقویت و ایجاد روابط کارگزاری با بانکهای بین المللی است که این موضوع در نهایت منجر به گشایش اعتبار اسنادی با کشورهای بسیاری میشود که در زمینه واردات و صادرات بسیار کمک حال کشور خواهد بود.
اما فارغ از تمام این مسائل بانکها از سال گذشته در بازار ارز فعالیتهای دیگری انجام دادهاند که به نظر میرسد آنقدر که بار اقتصادی داشته باشد، بار تبلیغاتی دارد، زیرا برخی از این بانکها در ارائه خدمات به روز بانکداری که بر پایه بستر اینترنت پایه گذاری شده با مشکلات عدیدهای همراه هستند و نتوانستهاند مشتریان خود را به طور کامل راضی نگهدارند.
در سال گذشته یکی از بانکهای خصوصی به گشایش حسابهای دلاری روی آورد و این در حالی بود که تجربه چند سال گذشته مردم مبنی بر برخی بد اخلاقیها در زمینه ارائه خدمات و بازگرداندن وجوه به صورت دلاری، عاملی شد تا مردم آنچنان علاقه به گشایش حساب نداشته باشند.
در زمانی که نرخ ارز به یکباره در بازار جهش یافت، بانکها وجوه ارزی به ویژه دلاری افراد را به صورت ارز خارجی تحویل نمیداند و نرخ به روز ارز را نسبت به ریال با توجه به ارز بین بانکی یا ارز مبادلاتی میسنجیدند که این موضوع باعث دلخوری مردم شده بود.
حال با گذشته حدود یک سال از گشایش اولین حساب ارزی توسط یکی از بانکهای خصوصی، یکی دیگر از بانکها در اقدامی جدید به تولید و استقرار عابر بانکهای ارزی روی آورده است.
این خبر در حالی منتشر شد که همواره کارشناسان بازار ارز بر این باورند که میزان ارز موجود در بازار ارز از میزان تقاضا کمتر است، حال با راه اندازی چنین دستگاهی نگرانیها تشدید میشود که دلالان بازار به سمت این دستگاهها هجوم بیاورند، اما بررسیها نشان از آن دارد که این دستگاهها در شرایط فعلی در سطح گسترده و وسیع راه اندازی نمیشود و تنها در فرودگاههای بین المللی که فرد عازم کشورهای دیگر است، راه اندازی میشود و برای دریافت ارز از این دستگاهها نیاز به گذرنامه فرد است.
حال با توجه به تمام این مسائل جای سوال دارد که آیا راه اندازی چنین خدماتی در شرایط فعلی نقطه قوتی برای نظام بانکداری است؟
در این رابطه بهاالدین حسینیهاشمی، کارشناس بازار پولی و بانکی در گفتوگو با خبرگزاری میزان، اظهار کرد: در بازار ارز بانکها از چند وقت گذشته با همکاری نمایندگیهای ویزا و مستر کارت در دیگر کشورها، به ارائه اینچنین کارتهایی پرداخته که تا به امروز به صورت غیررسمی 40 تا 50 هزار کارت صادر شده است.
وی افزود: اگر در شرایط فعلی بانکی در راستای ارائه خدمات به کارتهای بانکی بین المللی فعالیتی انجام دهد مناسب ارزیابی میشود و میتوان مدعی شد که این موضوع مقدمهای برای اتصال ریال به شبکه ارزهای جهانی است.
این کارشناس بازار پولی و بانکی، خاطرنشان کرد: اتصال ریال به شبکه جهانی ارزها، نیاز به تفاهم نامه با سوئیچهای بانکی و بانکهای کارگزاری دارد.
حسینیهاشمی در پاسخ به این سوال که آیا ارائه چنین خدماتی نیاز به اصلاحات بانکی دارد، یادآور شد: این موارد جز خدمات بانکی تلقی میشود و نیازی به اصلاحات بانکی احساس نمیشود و در مجموع ارائه خدمات ارزی فعالیت مثبتی محسوب میشود.
وی در انتها خاطرنشان کرد: باید ارائه خدمات به صورت کسترده انجام شود و در کنار آن تقویت ارتباطات بین بانکی با جدیت پیگیری شود.
با این تفاسیر به نظر میرسد اقدامات بانکها مثبت ارزیابی میشود اما باید در کنار آنها بانکها در مسیری قدم بردارند که هر چه زودتر نظام بانکداری به سمت تک نرخی شدن ارز حرکت کند و روابط کارگزاری به گونهای باشد که در هر نقطه از جهانی ایرانیهای بتوانند خدمات بانکداری بر پایه ریال را دریافت کنند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر