درگاه بین‌المللی معرفی اصفهان ایجاد می‌شود/ از رویدادهای اطراف خود مطلع شوید!

به گزارش رکنا از اصفهان؛ سعید فردانی مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان در نشست معرفی و رونمایی از طرح «اصفهان من+22۰» اظهار کرد: به دلیل حجم تغییرات اتفاقی که رخ می‌دهد تحول در حال رخ دادن است و یکی از تحولات اصلی دوره جدید شهرداری کوچ ما از مکان به فضای مجازی بوده است و خدمات را به فضای مجازی ببریم.

وی با بیان اینکه نیاز به شفافیت یکی از دلایل اصلی حرکت به سمت فضای مجازی است، افزود: شفافیت اطلاعات موجب تحلیل داده‌ها و ارائه بهتر خدمات می‌شود. فضای هوشمندسازی نه یک هدف بلکه یک رویکرد است که در شهرداری اصفهان در دو بعد محسوس نخست اپلیکیشن «اصفهان من» و‌ دوم پلتفرم «شهر هوشمند» دیده می‌شود.

مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان ادامه داد: هدف از نرم افزار اصفهان من این است که فرد اگر خدماتی از شهرداری اصفهان می‌خواهد یا نیاز به اطلاعاتی دارد از آن استفاده کند که یکی از خدمات آن ارائه رویدادهای شهرداری با روشن کردن مکان‌نما است که رویکرد اصلی این نرم افزار ارائه خدمات در فضای مجازی است.

IMG_20241127_083749_814وی با اشاره به بخش اتوبوسرانی نرم افزار «اصفهان من» اضافه کرد: وقتی این بخش به نرم افزار اضافه شد در هفته اول هفت هزار نفر از آن استفاده کردند در حالی که ما هنوز در مورد این سرویس اطلاع رسانی نکرده بودیم که نشان می‌دهد مردم چقدر به این اطلاعات نیاز دارند و نرم افزار اصفهان من یکی از بروزهای هوشمندسازی است.

مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان در خصوص پلتفرم شهر هوشمند گفت: مواردی مانند هوشمندسازی چراغ‌های راهنمایی، آبیاری فضای سبز و نظارت تصویری سطح شهر از طریق این پلتفرم انجام می‌شود که توسط یک شرکت دانش بنیان اصفهانی انجام می‌شود و اولین پلتفرم یکپارچه شهری در ایران است.

وی با تاکید بر لزوم اعتمادسازی در مخاطبین گفت: کاربران نرم افزار اصفهان من تا سال گذشته تا یک مقدار مالی را پرداخت می‌کردند اما خدماتی که نیاز به پرداخت بیشتری داشت را حضوری انجام می‌دادند و لازم بود اعتمادسازی کنیم و ما سعی کردیم برای همه استفاده کنندگان این اعتماد را ایجاد کنیم.

وی نرم افزار اصفهان من را مخاطب‌محور دانست و اظهارکرد: این سامانه شهرداری محور نیست و شش طیف شهروندان، گردشگران، ارباب رجوع، پیمانکاران، کارکنان و بخش ارگانی را پوشش می‌دهد و تلاش شده است فضا برای مخاطبان ساده سازی شود که نه یک لطف بلکه یک الزام است.

وی خاطرنشان کرد: طرح «اصفهان من+۲۲۰» نیز که اخیرا به این اپلیکیشن اضافه شده است، شامل ۱۵۰ خدمت سازمانی و ۱۴ زیرساخت است و مابقی آن نیز شامل امکانات فنی مختلف مانند مسیریابی، تبدیل صوت به متن و... می‌شود.

فردانی اضافه کرد: بخش امکانات فنی با هدف جلب رضایت کاربران به این اپلیکیشن اضافه شده است.

IMG_20241127_083746_853اصفهان در آینده نزدیک صاحب درگاه ارتباطی بین‌المللی می‌شود

همچنین سید علی معرک نژاد سخنگوی شهرداری اصفهان در این نشست اظهار کرد : حفظ هویت و شخصیت شهر و شهرداری از رسالت‌های مدیریت شهری اصفهان در این دوره بوده است که در ابتدا شامل پرهیز از آسیب‌رسانی به شهر و در فازهای بعدی شامل اجرای پروژه‌هایی با رویکرد حفظ بافت تاریخی بود.

معرک‌نژاد مبارزه با فساد اداری، تکریم ارباب‌رجوع و‌ رعایت منزلت کارکنان شهرداری را از دیگر دغدغه‌های مدیریت شهری در این دوره دانست و افزود: به این‌منظور، الکترونیکی‌سازی و توسعه هوشمندسازی در روند خدمت‌رسانی به شهروندان در دستور کار قرار گرفت.

وی با بیان اینکه اپلیکیشن «اصفهان من» طی سه‌سال گذشته توسعه قابل‌توجهی یافته و گام‌های موثری در راستای هوشمندسازی برداشته است، گفت: درگاه‌های الکترونیکی شهرداری به عنوان یک برنامه اصلی برای ما دیده می‌شود. با توسعه فضای مجازی نقش درگاه‌ها بسیار پررنگ می‌شود و به عنوان یک پایه برای خدمات هوشمند محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه درگاه شهرداری سال‌ها بود که به ارتقا و بروزرسانی نیاز داشت، افزود: روی این موضوع یکسال تلاش شد و درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان و مناطق شهرداری با ارائه خدمات جدید در دسترس عموم قرار می‌گیرد. همچنین معرفی درگاه ارتباطی برای خارج از کشور نیز عملیاتی شده است که برای گردشگران مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سخنگوی شهرداری اصفهان ادامه داد: ایجاد درگاه بین‌المللی معرفی اصفهان به صورت کامل و دقیق یک دغدغه قدیمی بود که در دوره فعلی شهرداری مورد توجه قرار گرفت و برای معرفی هرچه بهتر اصفهان برای این امر را با همکاری سازمان‌ها و ادارات مختلف انجام دادیم که به زودی رونمایی می‌شود.

اصفهان/ بهمن راعی