بروز مشکل تامین آب در مناطق شهری و روستایی مغان/ بحران آب در گرمی جدی است
رکنا:کاهش شدید ورود آب به تصفیه خانهها، در کنار قطع برق و خاموش شدن پمپهای انتقال، طی روزهای اخیر موجب بروز مشکل تامین آب آشامیدنی مناطق شهری و روستایی در منطقه مغان شده و گلایه جدی شهروندان را به دنبال داشته است.
به گزارش رکنا از اردبیل ؛ بخش عمدهای از آب آشامیدنی مناطق شهری و روستایی پنج شهرستان گرمی، انگوت، بیله سوار، پارس آباد و اصلاندوز در منطقه مغان از طریق آب رودخانه ارس و ۱۱ تصفیه خانه احداث شده تامین می شود.
با کاهش آب این رودخانه، علاوه بر بروز مشکل در تامین آب کشاورزی منطقه، تامین آب مناطق جمعیتی منطقه مغان نیز دچار چالش جدی شده و آب لولهکشی شده با کاهش فشار توام با قطعی مکرر به دست مردم می رسد.
شرکت آب و فاضلاب استان اردبیل در پاسخ به گلایه شهروندان به خصوص اهالی شهرستان گرمی در زمینه قطع مکرر آب آشامیدنی لوله کشی شده این شهرستان، کاهش سهم ورودی آب استان برای مصارف کشاورزی و آشامیدنی از کانال رودخانه ارس از ۲۵ متر مکعب در ثانیه به ۱۵ متر مکعب را علت اصلی این وضعیت اعلام کرد.
بنا به اعلام این شرکت، همچنین تداوم برداشت بی رویه و غیرمجاز کشاورزان از کانالهای آبیاری مغان، موجب شده است که آب مورد نیاز تعداد ۱۱ تصفیه خانه تامین کننده آب آشامیدنی مناطق شهری و روستایی پنج شهرستان گرمی، انگوت، بیلهسوار، پارسآباد و اصلاندوز منطقه مغان با کاهش ورودی مواجه شود.
بحران آب در گرمی جدی است
بگفته اهالی منطقه، مشکل تامین آب در شهرستان گرمی بیشتر از سایر مناطق مغان مشهود بوده و قطع مکرر آب در ساعات مختلف شبانه روز طی روزهای اخیر، گلایه و انتقاد ساکنان این شهرستان را به دنبال داشته است.
شرکت آب و فاضلاب استان اردبیل اعلام کرد: تامین آب جمعیت ۳۵۰ هزار نفری پنج شهرستان منطقه مغان در حالت بحران قرار گرفته و تا این لحظه سه واحد از ۱۱ تصفیه خانه آب شرب منطقه از مدار خارج شده است.
اهالی منطقه گفتند: قطع مکرر برق نیز موجب شده است که پمپهای انتقال آب خاموش شده و نقص جدی در توزیع آب در شبکه اتفاق بیفتد و به رغم پیگیری مسئولان استان و شهرستان، اهالی در تامین آب آشامیدنی با مشکل جدی مواجه هستند.
مردم شهرستان گرمی از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی خواستار اعلام و رفع دلیل قطعی مکرر آب آشامیدنی محل زندگی خود شده و اعلام برنامه قطعی آب پیش از بروز این قطعیها را حق خود عنوان کردهاند.
شهرستان گرمی در شمال استان اردبیل از سالهای گذشته دچار مشکل تامین آب آشامیدنی در مناطق شهری و روستایی است ولی به رغم وعدههای داده شده و برخی اقدامات متولیان امر، مردم این شهرستان همچنان در تامین این نیاز اولیه خود چشم انتظار اقدامات اساسی هستند.
همه ساله در ماههای گرم سال تامین آب آشامیدنی شهرستان گرمی بیشتر از هر زمان دیگر عیان تر میشود به طوری که تامین آب در ماه خرداد، تیر، مرداد و شهریور به دغدغه اصلی مردم و مسئولان این شهرستان تبدیل شده و با سپری شدن این ماهها، حل مشکل به سال بعد موکول میشود.
تامین آب آشامیدنی شهرستان گرمی به خصوص روستاهای این منطقه در تابستان سال گذشته به حدی جدی شد که برخی از محلات شهر چندین روز بدون آب ماندند و فریاد مردم در این زمینه به جایی نرسید.
آب شهرستان گرمی از حدود ۶۰ کیلومتری تصفیه خانه و از محل کانال آب بخش جعفرآباد شهرستان بیلهسوار تامین میشود و در فصل تابستان به علت کاهش آب کانال آبآور ارس و نیز قطع مکرر برق و نیز مصرف بالای پمپهای انتقال، نوعی نابسامانی در تامین آب و برق خط انتقال آب از طریق لوله وجود دارد.
بیشترین مشکل در تامین آب در سطح استان اردبیل، در بخش موران شهرستان گرمی و نیز در مناطق عشایری و روستایی شهرستان بیله سوار مشهود است به طوری که آبرسانی به ۶۳ روستای بخش موران و نیز ۲۳۴ روستا و منطقه عشایری شهرستان بیله سوار به صورت سیار و با استفاده از تانکر انجام می شود و همین مساله نبود آب در سالهای گذشته موجب مهاجرت بیشتر جمعیت این منطقه شده است.
به علت تداوم مشکل آب آشامیدنی، بیش از نیمی از جمعیت ساکن در روستاهای منطقه موران شهرستان گرمی و جمعیت کثیری از ساکنان مناطق روستایی و عشایری بیله سوار به علت کمبود آب و نبود راه مناسب و سایر خدمات رفاهی و معیشتی از اوایل دهه ۱۳۷۰ تاکنون به مناطق دیگر مهاجرت کرده اند.
هماکنون پروژه آبرسانی به بخش موران با پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصدی در حال اجراست و انتظار میرود که این طرح تا پایان امسال تکمیل شود.
آبرسانی به ۲۴۳ منطقه روستایی و عشایری شهرستان بیله سوار نیز با اجرای مجتمع خروسلو آغاز شده و به گفته فرماندار این شهرستان، تا پایان امسال، طرح آبرسانی به ۱۰۰ روستای بیله سوار به بهره برداری می رسد.
استان اردبیل یک هزار و ۷۰۰ روستای دارای سکنه دارد و شاخص بهرهمندی از آب آشامیدنی لوله کشی شده سالم و بهداشتی در مناطق شهری این استان ۱۰۰ درصد و در مناطق روستایی ۷۵ درصد است.
منبع:ایرنا
ارسال نظر