رکنا گزارش میدهد؛
مرثیه خوانی با بنز سواری/وقتی دین زیرپای بیسوادان له میشود
رکنا-خانم جلسهای ها پای ثابت عزاداریهای خانگی در آذربایجانشرقی هستند که بیشتر آنها به دلیل کم سوادی به جای تحکیم اعتقادات دینی وجهه دین را تخریب میکنند.
به گزارش خبرنگار رکنا از تبریز،سنت قدیمی و زیبای برپایی مراسمات عزاداری در خانه تبریزیها رواج بسیاری دارد و هرکدام از ما از کودکی به امروز شاهد برپایی مجالس عزاداری در خانه خودمان یا اقوام بودهایم."مرثیه" نامی است که مردم آذربایجانشرقی بر روی مراسم عزاداریشان میگذارند و اغلب مختص خانمهاست.
روزهای نزدیک به ایام محرم و شهادت ائمه، 28 صفر و اربعین از اصلیترین روزهایی است که این مراسمات عزاداری برپا میشود و اگرچه کرونا این سنت قدیمی را تعطیل کرد اما با از بین رفتن این ویروس منحوس دوباره این مجالس سنتی و زیبای عزاداری برپا شد.
"مرثیه" تجلی زیبایی از عزاداریهای خانگی است که هیچگاه فراموش نشده و یا از رونق نیفتاده است اما این مجلس زنانه گاهی دچار آفت خرافات و جهل هم میشود. یکی از آفتهای این مراسم زیبا و ساده حضور خانم جلسهایهایی است که در بیشتر مواقع سواد کافی دینی ندارند و با برخی خرافات وجهه دین را تخریب میکنند. خانم جلسهای هایی که بیشترشان بدون هیچ آموزش دینی از این مجلس به آن مجلس معرفی شده و اعتقادات مذهبی را به چالش میکشند.
خانم جلسهای بنز سوار!
زهرا دختر جوانی است که هرساله در 28 صفر مراسم "مرثیه" در خانهشان برپا میشود اما به دلیل شیوع کرونا هزینه این مراسم را صرف خرید لوازم التحریر برای کودکان بی بضاعت کردهاند. وی درباره مراسم عزاداری خانگی میگوید: " از وقتی که یاد می آید در خانهمان مراسم مرثیه برپا میشود و حتی خالهها و مادربزرگم هم در طول سال در روزهای مختلف مرثیه برگزار میکنند. ما از کودکی با عشق به ائمه و این مراسمات بزرگ شدهایم."
وی درباره حضور خانم جلسهای ها در عزاداریهای خانگی عنوان میکند: " سه سال است که با مادرم صحبت کردم تا روحانی که درس دین خوانده را به مراسم بیاورد. البته که مادرم دوست داشت همان خانم جلسهای همیشگی به مراسم بیاید اما من هزاران دلیل برایش آوردم.
اول اینکه این خانم جلسهای متاسفانه سواد کافی نداشت و حتی دعاهایی مانند زیارت عاشورا را هم به درستی نمیخواند و دوم اینکه حرفهایی را به زبان می آورد که کاملا خرافات بود. من هربار که مراسم داشتیم به سراغ حرف های این خانم میرفتم و بعد از تحقیق میفهمیدم اشتباه است. متاسفانه چنین حرفهایی اعتقادات مردم را هم به بازی میگیرد."
فضای مجازی و تمسخر
زهرا با اشاره به اینکه این خانم جلسهایها درآمد خوبی هم دارند، میگوید: " جالب اینجاست که این خانمها از بسیاری از روحانیونی که درس دین خواندهاند درآمد خیلی بیشتری دارند و حتی تلاش هم نمیکنند که سواد دینیشان را بالا ببرند. یکبار چند سال قبل،پیش از شروع مراسممان خواهرم از توی کوچه دوید که خانم جلسهای آمد و آرام به من گفت که ماشینش بنز است! البته من موقع بدرقه دیدم که ماشینش بنز نیست اما ماشین مدل بالایی داشت. البته اگر واقعا سطح علمی و دانششان خوب بود حرفی نبود اما اکثر این خانم جلسهای ها حرفهایشان خرافات زیادی دارد و به اعتقادات خانمها که اغلب این حاج خانمها را سواددار میدانند، ضربه میزند."
از جمله آفتهای حضور خانم جلسهای های کم سواد در مراسمات عزاداری خانگی اشتباهات فاحش و ایجاد بهانهای برای تمسخر است. سال گذشته بود که انتشار یک ویدیو از یک خانم جلسهای سوژه تمسخر در فضای مجازی شد و تا مدتها ساخت کلیپ و دابسمش درباره این خانم جلسهای ادامه داشت. متاسفانه نبود سواد دینی، رسانهای و اخلاقی به جای تحکیم اعتقادات ابزاری برای تخریب اعتقادات شده است.
فرناز پورعباس
ارسال نظر