واحد تحقیق و توسعه ایزوایکو راه‌اندازی می شود / امکان افزایش دوبرابری درآمد ایزوایکو با توسعه زیرساخت‌ها / توانمندسازی زنجیره تامین با جدیت دنبال می شود/ تعهدات خود را در زمان مقرر انجام می‌دهیم

سلمان ضربی مدیرعامل مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران در گفت‌وگو با خبرنگار رکنا در هرمزگان، با اشاره به تلاش اعضای هیئت مدیره در دوره جدید برای تدوین برنامه به‌منظور برون رفت از چالش های پیش روی این مجتمع صنعتی اظهار کرد: ایزوایکو پیش از سال 92 برنامه استراتژی داشت و به‌دلایلی این برنامه تحقق پیدا نکرد که در همین راستا، مطالعه مجدد، بروز رسانی نقاط قوت و ضعف برنامه در دستور کار قرار گرفت.

ضرورت ارتباط گیری با شورای عالی صنایع دریایی و بدنه دولت برای تصویب قوانین حمایتی 

وی نخستین گام برنامه شده برای ایزوایکو به‌عنوان یک شرکت دولتی را ایجاد ارتباط خوب با بدنه دولت و شبکه سازی مناسب برای تصویب قوانین حمایتی از صنایع دریایی عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه ایزوایکو یک شرکت دولتی است، تلاش می‌کنیم دغدغه‌های همه متولان دریایی و نیازهای ذینفعان را در وزارت صمت و در شورای عالی صنایع دریایی مطرح کنیم.

مدیرعامل ایزوایکو، استفاده از ظرفیت های قانون صنایع دریایی که مدت ها مغفول مانده را مورد تأکید قرار داد و گفت: برای ایجاد ظرفیت های جدید در این قانون مانند دریافت ضمانت نامه بانکی، تسهیلات آسان و کم بهره برای تعمیرات کشتی و الزام به استفاده از ساخت داخل رایزنی خواهیم کرد.

راه اندازی تراول لیفت برای تعمیرات اساسی شناورهای کوچک

ضربی، تکمیل پروژه ‌های زیرساختی را برنامه دیگر ایزوایکو عنوان و اضافه کرد: برنامه جامعی برای ایزوایکو در ابتدا پیش بینی شده بود که بخشی از آن به‌دلیل کمبود اعتبار یا نبود طرح به تاخیر افتاده که به‌طور جدی از سوی اعضای هیئت مدیره پیگیری می شود؛ راه اندازی تراول لیفت به منظور از آب گیری، به آب اندازی در تعمیرات اساسی شناورهای کوچک و همچنین راه‌اندازی کارگاه‌های ساخت در گروه طراحی ساخت و تعمیرات شناورهای بزرگ به ‌منظور ارائه خدمات با کیفیت‌تر به کارفرمایان، از جمله این برنامه ها است که به منابع مالی نیاز دارد که در این خصوص با تعدادی از بانک ها مذاکراتی صورت گرفته است.

توانمندسازی زنجیره تأمین به منظور ارتقاء بهره‌وری

وی، ارتقا سطح بهره وری این مجتمع را با رویکرد توانمندسازی زنجیره تامین از دیگر برنامه های پیش رو برشمرد و گفت: 220 هکتار از زمین های مجتمع را برای تاسیس شهرک صنایع دریایی به‌منظور استقرار صنایع کوچک و متوسط مرتبط با صنایع کشتی سازی واگذار کردیم که برخی از شرکت‌های دانش بنیان و سازندگان قطعات در حال تجهیز و ساخت اماکن مورد نیاز هستند.

پروژه‌ها و تجربیات نیروهای انسانی ماهر مستندسازی می شود

با توجه به بازنشستگی طیف زیادی از مهندسان و افراد ماهر در این صنعت، خلأ دانش و تجربه از مشکلات پیش روی چند سال آتی این مجتمع صنعتی به شمار می رود که ثبت و مستندسازی پروژه‌ها و تجربیات نیروهای انسانی ماهر از مهمترین دغدغه های مدیرعامل جدید به شمار می رود.

رصد و پایش مستمر عملکرد نیروی انسانی

مدیرعامل مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران، همچنین مهارت افزایی و سنجش عملکرد نیروی انسانی را از مهمترین برنامه‌های این شرکت در دوره جدید اعلام کرد و گفت: در کنار آموزش، عملکرد نیروی انسانی را به دقت ارزیابی، رصد و نسبت به شناسایی ضعف‌های موجود اقدام می‌کنیم.

ارائه آموزش جوارگاهی به دانش آموزان و دانشجویان

وی، ضمن اعلام آمادگی برای ارائه آموزش جوارگاهی به دانش آموزان و دانشجویان، بیان کرد: پرورش نیروی ماهر و ماندگار از جمله وظایف این مجتمع محسوب می شود که به آن به‌عنوان یک مسئولیت اجتماعی نگاه می کنیم.

واحد تحقیق و توسعه ایزوایکو راه‌اندازی می شود

ضربی، راه اندازی واحد تحقیق و توسعه در ایزوایکو را به‌عنوان دیگر ظرفیت مغفول مانده مورد تأکید قرار داد و گفت: با توجه به نقش کلیدی این واحد در شناسایی نیازها و تولید مبتنی بر نیاز بازار، تلاش خواهیم کرد مدیر توانمندی را در راستای شناسایی، برنامه ریزی و بهره گرفتن از توان شرکت های دانش بنیان انتخاب کنیم.

فعال‌سازی واحد شناوری تعمیرات حوزه نفت و گاز

مدیرعامل مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران، با اشاره به برنامه این شرکت به‌منظور ایجاد ظرفیت جدید برای بهره‌مندی از ارزش افزوده فعالیت در حوزه نفت و گاز و ارتقاء خدمات در این بخش، گفت: در حال حاضر اقدمات اولیه برای ایجاد واحد شناوری به‌منظور ارائه خدمات دریایی ایزوایکو شروع شده که فعالیت در این حوزه از یک سو می تواند توان رقابت، قیمت تمام شده و قدرت چانه‌زنی ما را در مناقصه ها افزایش دهد و از سوی دیگر منجر به توسعه بازار کار ایزوایکو خواهد شد.

تعهدات خود را در زمان مقرر انجام می‌دهیم

وی همچنین بروزرسانی تعهدات مالی، ارتقاء برند و بهبود سیمای عمومی این شرکت را به‌عنوان برنامه دیگر خود در دوره جدید مدیریتی ایزوایکو عنوان کرد و گفت: یکی از زمینه های خوشنامی وفای به عهد است که تلاش می‌کنیم به تعهدهای خود به موقع عمل و زمان را در پروژه ها مدیریت کنیم.

پیش‌بینی ابزارهای تشویقی برای سرمایه‌گذاران و مالکان شناورها

ضربی افزود: حمایت از سرمایه گذاران و مالکان شناورهای منطقه با کمک ابزارهای تشویقی در دستور کار قرار خواهد گرفت و با کمک این ابزارها تلاش خواهیم کرد در حفظ منافع و ارتقاء برند به یکدیگر کمک کنیم.

وی اظهار امیدواری کرد، با ارتقاء سهم ایزوایکو از بازار و روش‌های جدیدی که بکار گرفته می شود، این شرکت بتواند سهم خود را در مسئولیت‌های اجتماعی نیز ارتقاء دهد.

رایزنی ایزوایکو با کشورهای آمریکای جنوبی

مدیرعامل ایزوایکو، همچنین از رایزنی برون مرزی و عزم جدی این شرکت برای دریافت پروژه در مذاکره با کشورهای آمریکای جنوبی خبر داد و گفت: در کنار آن، مشتریان داخلی و نیازهای آن‌ها را به دقت مورد توجه قرار خواهیم داد.

حقوق پرسنل بدون تأخیر پرداخت می شود

ضربی، به مسئله پرداخت حقوق کارکنان به‌عنوان یکی از چالشی‌ترین مسائل این مجمتع طی سال‌های اخیر نیز اشاره کرد و با بیان اینکه بروز رسانی پرداخت حقوق به پرسنل یکی از اولویت های اصلی این مجموعه است، افزود: پرداخت حقوق یک از ضروریات اصلی اشتغال هست، ایزوایکو یک شرکت درآمد و هزینه ای است و از منابع دولتی برای پرداخت حقوق استفاده نمی کند و از محل پرداختی‌های کارفرمایان، حقوق پرسنل را واریز می‌کنیم که گاهی تأخیر در پرداخت هزینه‌ی اجرای پروژه‌ها توسط کارفرمایان و یا نبود پروژه، منجر به تعویق پرداختی‌ها به پرسنل می شود اما خوشبختانه در ماه‌های گذشته، پرداخت حقوق به تأخیر نیفتاده و تلاش داریم شرایط پایدار فعلی حفظ شود.

ایزوایکو با 30درصد ظرفیت اصلی در حال فعالیت است

وی، کمبود سفارش پروژه را از دیگر چالش‌های ایزوایکو در مقطع کنونی برشمرد و گفت: سالانه حدود 25هزار کشتی اقیانوس پیما در خلیج فارس تردد دارند که سهم ایزوایکو ازبازار تعمیرات کشتی تقریبا" نزدیک به هیچ است و جز ناوگان‌های ملی مشتری دیگری نداریم.

مدیرعامل ایزوایکو، اضافه کرد: در حال حاضر این مجتمع فقط با 25تا 30درصد ظرفیت اصلی خود فعالیت می کند و باید تلاش کنیم با کارفرمایان به تفاهم برسیم که کار بیشتری به ما ارجاع و شرایط ما برای جذب و نگهداشت نیرو بهتر شود.

مشکل نیروی انسانی و تکنولوژی نداریم

وی خاطرنشان کرد: ما در اجرای پروژه‌ها مشکل نیروی انسانی و تکنولوژی نداریم، انچه که باعث تاخیر در انجام همه پروژه ها می شود، تأمین مالی پروژه ها از سوی کارفرمایان است که در صورت تأمین منابع، امکان تحویل پروژه‌ها در مدت زمان کمتری وجود دارد.

مدیرعامل مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران با بیان اینکه اگرچه در گذشته ممکن است تأخیری در اجرای برخی پروژه ها به‌وجود آمده باشد اما در حال حاضر در ساخت شناورهای بزرگ، پروژه‌ها بر اساس زمان بندی توافق شده در حال پیشرفت است و حتی چند پروژه زودتر از موعد پیش بینی شده به کارفرمایان تحویل داده شده است.

امکان افزایش دوبرابری درآمدها با توسعه زیرساخت ها وجود دارد

ضربی در پایان با اشاره به سودآور بودن این مجتمع عظیم صنعتی طی سال‌های اخیر، گفت: در عین حال، تأمین نقدینگی چالش اصلی ما برای اداره امور جاری است اما با فعال سازی پروژه‌های زیرساختی، امکان افزایش دوبرابری درآمدهای ایزوایکو وجود دارد.

گفت‌وگو : مهین حیدری

انتهای پیام /ح