رشد 63 درصدی تجارت ایران و ترکیه/ اتصال ریلی جدید دو کشور در نقطه چشمه ثریا
رکنا سیاسی: وزیر راه و شهرسازی ایران در اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه، به رشد 63 درصدی تجارت دو کشور اشاره کرد و بر گسترش همکاریهای ترانزیتی، انرژی و بانکی تأکید کرد.
به گزارش رکنا، فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران در بیست و نهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه اظهار کرد: امیدوارم این نشست سرآغاز فصل جدیدی از همکاری های اقتصادی میان 2 کشور باشد.
وی افزود: امیدوارم با پیگیری توافقات بیست و نهمین کمیسیون مشترک در حوزه های حمل و نقلی، امور گمرکی و مرزی، انرژی، بانکی و تجارت ترجیحی، باب همکاری های جدید میان دو کشور گشوده شود و شاهد توسعه بیش از پیش روابط و مناسبات تجاری دو کشور باشیم.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه با بیان اینکه «حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال 1402، به میزان 11.7 میلیارد دلار بوده است.» گفت: در هشت ماهه نخست سال 1403 این حجم به 12.265 میلیارد دلار رسیده است که 63.3 درصد رشد را نشان می دهد. در همین راستا امیدوارم بر اساس نقشه راهی که مقرر است توسط دو طرف تهیه شود به حجم مبادلات تجاری دو کشور در چارچوب هدف گذاری 30 میلیارد دلاری دست یابیم.
صادق افزود: همکاری در حوزه ترانزیتی یکی از زمینه های مهم و اساسی همکاری بین دو کشور است. هر چند در سالهای اخیر برای ارتقای این بخش از روابط اقدامات خوبی صورت گرفته ولی ظرفیت دو کشور در حوزه حمل و نقل جاده ای ریلی، هوایی و دریایی بسیار بیش از میزان فعلی است. در عین حال مشکلاتی در حوزه ترانزیت 2 کشور وجود دارد که باید با برگزاری کمیته حمل و نقلی و هم اندیشی کارشناسان مربوطه در دو کشور برای آنها چاره اندیشی شود.
وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران در ادامه بیان کرد: اتصال ریلی جدید 2 کشور در نقطه چشمه ثریا جهت تکمیل مسیر ترانزیتی ریلی شرقی غربی، برگزاری پنجمین نشست کمیته بندری و دریانوردی از سرگیری قطار مسافری تهران وان و تهران آنکارا از جمله موضوعات مهم حمل و نقلی است که میبایست با اهتمام دو کشور پیگیریهای لازم در مورد آنها صورت پذیرد.
وی با اشاره به همکاریهای حوزه انرژی میان دو کشور اظهار کرد: در حوزه انرژی به ویژه صادرات نفت و گاز قرارداد گازی ایران و ترکیه با ظرفیت مناسبی تا سال 2026 دارای اعتبار است. موضوع تمدید قرارداد 25 ساله گازی برای هر 2 کشور از اهمیت بالایی برخوردار است و با توجه به شروع مذاکرات تمدید امیدوارم بتوانیم به نتایج خوب دقیق همراه با ضمانت اجرایی دست یابیم. در زمینه برق و فعال کردن پروژه تبادل برق بین دو کشور نیز امیدوارم هرچه سریعتر این پروژه عملیاتی شود.
صادق افزود: در حوزه توسعه تجارت، مذاکرات بازنگری و اصلاح موافقتنامه تجارت ترجیهی طبق توافق روسای جمهور دو کشور می بایست هر چه زودتر شروع شود. برگزاری این کمیسیون فرصت مناسبی را برای تشکیل کارگروهی ویژه و رایزنی جهت نیل به نتیجه مطلوب 2 طرف را فراهم کرده است.
وی بیان کرد: توسعه تجارت دو کشور نیازمند ارتقای روابط بانکی است و چاره اندیشی برای حل مشکلاتی که به دلیل تحریم های یکجانبه و ظالمانه آمریکا بوجود آمده ضروری به نظر میرسد ارزیابی ما این است که علی رغم وجود تحریم ها و محدودیتهای غیر قانونی و ظالمانه زمینه های همکاری بانکی مناسبی در این حوزه وجود دارد.
رییس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه خاطرنشان کرد: توسعه تجارت مرزی و نیز فعال سازی بازارچه های مرزی در جهت کمک به معیشت مرزنشینان دو کشور، از جمله اقدامات مهمی است که همواره در دستور کار دولت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. با بازگشایی گذرگاه جدید مرزی چهارم در نقطه کوزه رش-گلینجیک؛ امیدورام بزودی شاهد توافق 2 کشور بر بازگشایی گذرگاه پنجم در نقطه چیلی - چالدران باشیم.
صادق با اشاره به حوزه گردشگری گفت: در این حوزه در سال گذشته حدود سه میلیون نفر ایرانی به عنوان گردشگر از ترکیه بازدید کرده اند که نشان دهنده ظرفیت بسیار مهمی در همکاریهای اقتصادی 2 کشور است و میبایست با برگزاری نشستها و کمیته های تخصصی بین 2 کشور این ظرفیت مهم را توسعه دهیم.
گفتنی است، در پایان سند یادداشت تفاهم بیست و نهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه میان وزیر راه و شهرسازی ایران و وزیر تجارت ترکیه به امضا رسید.
ارسال نظر