انگور «ره‌شه»  یاقوت سیاه کردستان در مسیر صادرات

به گزارش خبرنگار رکنا از سنندج، یک‌میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی شامل ۸۹۶ هزار و ۲۳۵ هکتار اراضی دیم و ۱۲۱ هزار اراضی آبی معادل ۱۲ درصد دارد، این استان به دلیل داشتن آب و هوا و شرایط اقلیمی خوب، برای کشت انواع محصولات باغی شرایط بسیار مناسب دارد، اگرچه 88 درصد اراضی کشاورزی این استان به صورت دیم کشت می‌شود، اما در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی رتبه اول تا پنجم کشوری دارد.

بخش کشاورزی بیش از 33 درصد اشتغال و سهم قابل توجهی از اقتصاد کردستان را به خود اختصاص داده تا جایی که یکی از محورهای اصلی توسعه این استان بشمار می‌آید.

در حال حاضر سالانه بیش از 2.5 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان کردستان تولید می‌شود که بنا به گفته کارشناسان این بخش، ظرفیت افزایش این میزان به 5 میلیون تن را دارد.

 

 

17 هزار هکتار از اراضی کشاورزی سطح زیرکشت در استان کردستان به باغات انگور اختصاص دارد، کردستان از لحاظ سطح و تولید انگور دیم بعد از استان فارس، در جایگاه دوم کشوری قرار دارد و از لحاظ انگور آبی نیز جایگاه 15 کشوری دارد.

13 هزار هکتار از این میزان انگور دیم و 5 هکتار عمدتا باغات انگور آبی است و بیشتر باغات انگور این استان به صورت دیم کشت می‌شود. میانگین تولید باغات دیم در هر هکتار 7.5  تُن و پیش‌بینی تولید آن نیز 67 هزار و 500 تُن و میانگین تولید باغات آبی نیز در هر هکتار 12.5 تُن و پیش‌بینی تولید آن 61 هزار و 500 تُن است.

براساس اعلام متولیان امر، سالانه در مجموع 126 هزار تن انگور در استان تولید می‌شود که 32 هزار تن آن به کشمش تبدیل می‌شود. ارزش ریالی انگور تولیدی در استان معادل 500 میلیارد تومان و براساس نظر کارشناسان ارزش ریالی کشمش تولیدی در این استان 192 میلیارد تومان است.

بنا به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، این استان یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی شامل ۸۹۶ هزار و ۲۳۵ هکتار اراضی دیم و ۱۴۲ هزار و ۷۶ هکتار اراضی آبی دارد و آب و هوای مطلوب و شرایط اقلیمی مناسب کردستان را به یکی از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی در کشور تبدیل کرده است تا جایی که در تولید اکثر محصولات کشاورزی جز 10 رتبه برتر کشور است.

محمدصالح احمدی افزود: شرق استان مستعد زراعت و غرب آن به دلیل بارش‌های مناسب، مستعد اجرای برنامه توسعه باغات است و خاک‌ سنگین و بارش‌های مناسب شرایطی ایجاد کرده تا غرب استان مستعد کاشت انگورباشد.

 

بر اساس پیش‌بینی این مقام مسئول، امسال بیش از 127 هزار تن انگور از انواع مختلف از سطح باغات استان برداشت می‌شود که عمده‌ترین رقم آن از نوع «رشه» یا خوشناو در شهرستان‌های مریوان و سروآباد است.

انگور تولید شده در استان کردستان کاملا به صورت ارگانیک است چرا که از هیچ نوع کود و سمی برای تولید این محصول استفاده نمی‌شود و تنها مزارع انگور موقع نیاز هرس و شخم‌زده می‌شود.

 

45 هزار هکتار باغ در سطح استان کردستان وجود دارد که 70 درصد را باغات انگور تشکیل داده  شهرستان مریوان با 39 درصد، شهرستان سروآباد با 21 درصد و بانه با 14 درصد بیشترین سطح تولید انگور دیم در استان به خود اختصاص داده‌ است.

میزان تولید انگور دیم در سطح باغات استان 70 هزار تن و انگور آبی 58 هزار تن در هکتار است.

به گفته احمدی، در حال حاضر 21 هزار بهره‌بردار در استان کردستان مشغول به فعالیت در باغات انگور هستند و خرید انگور با قیمت مناسب در چند سال اخیر توسط سازمان تعاون روستایی نقطه قوت بسیار خوب برای این بخش است که در حال حاضر 21 هزار بهره بردار در استان کردستان مشغول به فعالیت در باغات انگور هستند

 وی ادامه داد: حفظ درآمد کشاورزان و کوتاه کردن دست دلالان از مهمترین اهداف خرید تضمینی انگور توسط مراکز خرید تعاون روستایی است، امروز با خرید تضمینی انگور با قیمت بیشتر ضمن جلوگیری از متضرر شدن باغدران زمینه تکمیل چرخه تولید این محصول فراهم می‌شود.

به گفته این مقام مسئول، ایجاد صنایع تبدیلی علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان از خام فروشی محصولات باغی و کشاورزی جلوگیری می‌کند.

 

عبدالحکیمی /کردستان

 

وبگردی