جایزه مصطفی دست دانشمندان پیرو علم نافع را به عنوان الگو در جهان بالا می‌برد

به گزارش رکنا، سید ابراهیم رئیسی شامگاه جمعه در جریان سفر به استان اصفهان ، در آیین افتتاحیه پنجمین دوره جایزه بین‌المللی مصطفی (ص) که در مرکز همایش‌های بین‌المللی اصفهان برگزار شد، ضمن تبریک ایام ولادت پیامبر رحمت (ص)، امام صادق (ع) و هفته وحدت، با بیان اینکه این همایش در پرتو نام مصطفی (ص) و برای تجلیل و تکریم مقام علم و دانش تشکیل شده است،گفت: والاترین علم از نظر پیامبر رحمت، علم نافعی است که برای سعادت و نجات انسان و باز کردن گره از زندگی انسان‌ها به‌کار آید و بتواند با استفاده از همه ظرفیت‌هایی که انسان دارد، فرمول‌ها و روش‌هایی را کشف کند که انسان را به مقصد و مقصود والای خلقت خود برساند.

رئیسی افزود: آنچه امروز در دانشگاه‌ها و حوزه‌های ما در قول و فعل خدا تدریس و خوانده می‌شود، اگر هر دو با هم هماهنگ باشند، در پرتو توحید، پیشرفت و سعادت را برای بشر به ارمغان می‌آورند و در این مسیر تفاوتی در رشته‌های مختلف علمی نیست و همه آهنگ‌ها، آهنگ‌های توحیدی است.

رئیس جمهور با بیان اینکه علم غیرنافع و با هدف کسب قدرت، ثروت، استعمار و استثمار نه تنها به نجات انسان نمی‌انجامد، بلکه منجر به نابودی بشریت خواهد شد، تصریح کرد: علم برخی دانشمندان به جای نفع رساندن به بشریت، در جهت نابودی انسان‌ها به‌کار گرفته شده که نمونه امروزی آن ساخت سلاح‌های اتمی به دست دانشمندان غیرمتعهد با علم غیرنافع و غیرالهی آنهاست.

رئیسی با بیان اینکه با آغاز رسالت نبی مکرم اسلام (ص) تمدن اسلامی شکل گرفت که یک جهش بزرگ در جهان به‌وجود آورد و این تمدن در قرن‌های بعدی بیشتر بروز و ظهور یافت، گفت: در زمان شکل‌گیری این تمدن بزرگ اسلامی در مغرب زمین، ظلمت، گمراهی و ناآگاهی وجود داشت و به تعبیری دنیا مرهون تمدن اسلامی است.

رئیس جمهور در ادامه ریشه بسیاری از علوم و فنون و فناوری‌های امروز غرب را در تمدن اسلامی عنوان کرد و افزود: تمدن اسلامی به دنبال آن است که انسانیت را در حوزه‌های عدالت، اخلاق و معنویت به عنوان سنگ زیربنای جامعه به سعادت برساند.

رئیسی در ادامه سخنانش تفاوت رویداد جایزه مصطفی را با دیگر نشست‌های مشابه در نگاه آن به علم دانست و گفت: جایزه مصطفی به علم و دانشی اعطا می‌شود که دو بال علم و ایمان دارد، علمی که اصالت دارد و به دنبال رقم زدن سعادت و رفاه بشریت و تمدن نوین اسلامی باشد. جایزه مصطفی به دنبال آن است تا دست فرهیختگان این رویکرد علمی را به عنوان نماد علم، دانش و فناوری در مقابل دیگر دانشمندان جهان بالا برده و آنها را به عنوان الگو برای پژوهشگران و محققان معرفی کند.

رئیس جمهور با بیان اینکه جایزه مصطفی می‌تواند جوانان ما را راغب به پیمودن مسیر علمی بر اساس این رویکرد و نگاه کند، افزود: جایزه علمی مصطفی رسالت بزرگی بر عهده دارد و لذا باید یک حرکت خلاقانه شناخته شده و در جهت توسعه آن تلاش شود، چرا که نگاهی انسان‌ساز، جامعه‌ساز و تمدن‌ساز دارد.

رئیسی نگاه علمی ناظر بر جایزه مصطفی را در خدمت انسان، حیات و سعادت انسان توصیف و تصریح کرد: برخلاف نگاه اومانیستی، این نگاه الهی به علم در خدمت بشر و تحقق اهداف خلقت و بعثت است. در نظام اسلامی توجه به علم و دانش یک امر محوری است که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز تاکید ویژه‌ای به آن دارند و مکررا از همه مراکز علمی و پژوهشی خواسته‌اند که با ضمیمه کردن دانایی‌ها به توانایی‌ها، برای تامین نیازهای زندگی انسان معاصر تلاش کنند.

رئیس جمهور در ادامه یکی از دلایل اصلی نگرانی جهان غرب از انقلاب اسلامی و تشکیل جمهوری اسلامی را نگرانی از ایجاد یک تمدن رقیب دانست و اظهار داشت: اساس سیاست‌های غرب برای اسلام‌هراسی و ایران‌هراسی همین بود که از برآمدن یک تمدن نوین با پشتوانه تجربه تاریخی درخشان تمدن اسلامی در گذشته هراس داشتند.

رئیسی با اشاره به اینکه جهان اسلام امروز نیز شخصیت‌هایی همچون مرحوم دکتر کاظمی آشتیانی را پرورش داده است که در عرصه علم، دانش و نوآوری درخشیده‌اند، خاطرنشان کرد: امروز به نام و به پشتوانه نظام جمهوری اسلامی، ارتباطات علمی و فناورانه شکل گرفته و دانشمندان پیرو نگاه علم نافع قدرتی را در جهان اسلام رقم زده‌اند که به دنبال نجات انسان معاصر است.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه امروز آنچه غرب از آن وحشت داشت، شکل گرفته است، گفت: امروز بیداری ملت‌های اسلامی شکل گرفته و نگاه مردم مسلمان در اقصی نقاط عالم این است که می‌توانند با تکیه بر اسلام زندگی خود را به خوبی اداره کرده و به سعادت برسند، در حالی که غرب نهایت تلاش خود را کرد تا بگوید که اگر کسی به سراغ دین برود به یک زندگی قرون وسطایی خواهد رسید، غافل از اینکه با اتکا به دین می‌توان به برترین جایگاه‌ها دست یافت و محاسبات غرب را هم برهم زد.

رئیسی با اشاره به تلاش غرب برای تبلیغ این باور که با اتکا به دین نمی‌توان پیشرفت کرد، اثبات این رویکرد در ایران اسلامی و بسیاری دیگر از بلاد اسلامی را خنثی‌کننده تلاش غربی‌ها دانست و خاطرنشان کرد: عمیقا معتقدیم همچنان که در گذشته افتخارات عرصه‌های علمی و فنی بر دوش چهره‌های مسلمان بوده، در عصر جدید نیز این دانشمندان مسلمان هستند که می‌توانند برای جهان اسلام و بشریت سخنی نو و تمدنی نوین را به ارمغان بیاورند.

رئیس جمهور با ارائه این پیشنهاد که برای غنا بخشیدن به جایزه علمی و فناوری مصطفی، علوم انسانی را نیز در کنار علوم پایه و مهندسی جزو رشته‌های علمی این رویداد قرار دهید، گفت: به برکت انقلاب شکوهمند اسلامی در علوم انسانی گام‌های بلندی در حوزه و دانشگاه برداشته‌ایم و جا دارد در چنین نشست‌هایی با حضور اندیشمندان برای آنچه بر بشر امروز می‌گذرد چاره‌اندیشی شده و راهکارهای نو پیشنهاد شود.

رئیسی با اشاره به اینکه امروز به برکت خون شهیدان مسلمانان می‌خواهند مسلمان زندگی کنند، افزود: امروز مسلمانان هویت اسلامی خود را باز یافته و اقتضای این هویت این است که زندگی‌شان اسلامی باشد. تلاش کنید که نتیجه تحقیقات و پژوهش‌های شما صرفا در کتابخانه‌ها باقی نماند و در عرصه زندگی انسان معاصر راهگشا باشد؛ این خواست مردم و انسان معاصر از فرهیختگان و دانشمندان و روشنفکران است.

رئیس جمهور تاکید کرد که امروز این رویکرد در دل‌ها امید و در نگاه‌ها نور و روشنایی ایجاد کرده است، اظهار داشت: امروز این امید در جوامع ایجاد شده که می‌توان با تکیه بر اسلام از ظلم، تبعیض،‌ فساد، ناهنجاری‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نجات یافت، به زندگی انسان مفهوم بخشید و آینده را درست ترسیم کرد تا انسان احساس بی‌هویتی، پوچی و بی‌آیندگی نکند و لذا جوامع بشری امروز بیش از هر زمان دیگری به علم نافع نیاز دارند؛ امیدوارم این نشست در این زمینه باعث گشایش‌های مفید و موثری شود.

وبگردی