ایران خواهان غرامت صدها میلیارد دلاری خسارت بابت خروج یکجانبه آمریکا از برجام شد

به گزارش وب سایت "تایمز اسراییل"، "امانوئل ماکرون" رییس جمهوری فرانسه که در قالب یک سفر رسمی 2 روزه به 3 کشور امارات متحده عربی، قطر و عربستان سعودی به منطقه سفر کرده در اظهاراتی مدعی شد احیای برجام بدون مشارکت اسراییل و کشورهای عربی کرانه خلیج فارس شانس موفقیت چندانی ندارد.

ماکرون در جمع خبرنگاران پیشنهاد کرد که اسراییل و کشورهای عربی خلیج فارس باید بخشی از گفتگوها درباره احیای برجام باشند.

رییس جمهوری فرانسه گفت: "فکر می کنم همه به این واقعیت آگاه هستند که عدم گفتگو و تلاش برای یافتن چارچوبی جدید در مورد مسائل هسته ای و منطقه ای، همه را تضعیف می کند و عاملی برای افزایش درگیری است."

وی افزود: " همچنین مهم است که به مذاکرات پویایی بیشتری بخشیده و قدرت‌های منطقه‌ای را نیز درگیر کنیم. بدون مشارکت کشورهای حاشیه خلیج فارس، اسراییل و همه کسانی که امنیت آنها مستقیما تحت تاثیر قرار می‌گیرد، دستیابی به توافق دشوار خواهد بود."

اظهارات ماکرون درباره مشارکت اسراییل در حالی است که رژیم تل آویو چه در زمان دولت نتانیاهو و چه در دوره کنونی بارها مخالفت خود را با برجام و احیای آن اعلام کرده و تاکید کرده تنها راه متوقف کردن برنامه هسته ای ایران افزایش فشارهای تحریمی در قالب استراتژی" فشار حداکثری" و داشتن اراده و برنامه ای مدون برای اقدام نظامی در صورت پیشرفت برنامه هسته ای ایران به سمت نقطه گریز هسته ای است.

جمهوری اسلامی ایران نیز پیشتر بارها مخالفت و حساسیت خود را نسبت به دخالت سایر کشورها در روند مذاکرات اعلام کرده و تاکید کرده است تنها با کشورهای عضو گروه 1+4 بر سر موضوعات هسته ای و تعهدات برجامی طرفین حاضر به مذاکره است.

مذاکرات وین با هدف احیای برجام روز جمعه موقتا به حالت تعلیق درآمد؛ زیرا دیپلمات‌های غربی اعلام کردند برای مشورت به پایتخت های خود می روند. قرار است دور جدید گفتگوها از اواخر این هفته در وین از سر گرفته شود.

یپلمات‌های ارشد اروپایی مدعی شده اند:" تهران در قالب بسته پیشنهادی جدید خود تقریبا از تمام توافق های دشواری که در 6 دور قبلی مذاکرات پس از ماه‌ها کار سخت ایجاد شد، عقب‌نشینی کرده و "تغییراتی اساسی" ایجاد کرده و خواهان تداوم مذاکرات از نقطه ای جدید شده است.

آنها نسبت به پر کردن این شکاف ها بین ایران و اعضای گروه 1+4 در یک بازه زمانی کوتاه و میان مدت ابراز تردید کرده اند.

جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده با توجه به سابقه بدعهدی آمریکا و خروج یکجانبه این کشور از برجام، ابتدا می بایست واشنگتن تمامی تحریم هایی که پس از انعقاد برجام علیه ایران وضع کرده، لغو کرده و روند راستی آزمایی ایران از لغو تمامی تحریم ها طی شود.

تهران همچنین خواهان تعیین غرامت بابت صدها میلیارد دلار خسارت اقتصادی شده که از بابت خروج یکجانبه آمریکا از برجام متحمل شده و تضمینی می خواهد که در صورت بازگشت دوباره آمریکا به برجام، این کشور با تغییر کادر رهبری بار دیگر از برجام خارج نشده و علیه ایران تحریم وضع نکند.